16.3 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη Πέτρου Κόκκαλη στο trikalaola.gr

  1. Κύριε Κόκκαλη, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», γιατί τώρα και γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ;

 

- Advertisement -

Στην πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ», την οποία εκπροσωπώ, πιστεύουμε ότι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για έναν βιώσιμο κόσμο πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελούν ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό και προοδευτικό. Με αυτό το σκεπτικό, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Προσερχόμαστε, λοιπόν, στην πλατιά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που σηματοδοτεί αυτό το ευρωψηφοδέλτιο με σκοπό να συμβάλλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού και του σκοταδισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 

 

  1. Πως αξιολογείτε την τετραετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει μια χώρα που το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό την είχε οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση.Και την κράτησε όρθια. Τα χρόνια αυτά, υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αποφεύχθηκε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιστορική συμφωνία, η οποία έλυσε ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα επί δεκαετίες, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε σημαντικές τομές, στο πεδίο των δικαιωμάτων. Σας θυμίζω το νόμο για την ιθαγένεια, την ταυτότητα φύλου και το σύμφωνο συμβίωσης. Συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και εθνικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη. Τα σχέδια αυτά αποτελούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, όχι με γνώμονα το άμεσο πολιτικό κόστος ή όφελος, αλλά με γνώμονα την ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Έγιναν σημαντικά βήματα την τελευταία τετραετία.Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι είναι ένας έμπειρος και ικανός πολιτικός και τον εκτιμώ για όσα κατάφερε μέχρι σήμερα για τον τόπο μου. Γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια όταν εκείνος ήταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και εγώ στον Ολυμπιακό και θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με μεταναστευτικές οργανώσεις για να διοργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου. Μοιραζόμαστε κοινά οράματα και ανησυχίες για το μέλλον. Εκτιμώ πως μπορεί να φέρει σε πέρας την ελπιδοφόρα πορεία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

 

  1. Η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού σε αρκετές χώρες σας φοβίζει; 

 

Ναι, με φοβίζει. Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα. Η σκοταδιστική ακροδεξιά και οι μεταφασιστικοί σχηματισμοί θεωρούν ότι ένα κράτος είναι καλύτερο από ένα άλλο, ένας άνθρωπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, ότι κάποιοι αξίζουν λιγότερο. Πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που περισσεύουν. Παράλληλα, είναι αρνητές του ανθρωπογενούς της κλιματικής κρίσης. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο, που μας χωράει όλους. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, θεωρώ, όπως σας είπα και πριν, ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές.

 

  1. Σε περίπτωση που εκλεγείτε σε ποια επιτροπή του Κοινοβουλίου θα θέλατε να ενταχθείτε; Ποια θεματική θα είναι προτεραιότητά σας;

 

Πιστεύω ότι η υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, για αυτό και θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Η θεματική προτεραιότητά μου θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, γιατί πιστεύω ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια για την πολιτική περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και ειδικότερα για την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη είναι αυτή στην οποία κατά προτεραιότητα θα ήθελα να ενταχθώ και να αναλάβω ενεργό δράση.

 

 

  1. Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλατε στους κατοίκους των Τρικάλων.

 

Θα ήθελα να καλέσω τους Τρικαλινούς και τις Τρικαλινές σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σε όλες τις κάλπες! Κάθε άνθρωπος με την ψήφο του και την επιλογή του να διαμορφώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του, τη ζωή και το μέλλον του. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και η αξιοπρέπειά μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν. Προσωπικά ζητώ την ψήφο των κατοίκων των Τρικάλων, για να μπορέσω να παλέψω για την ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αλλά και για να αγωνιστώ για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη,για έναν κόσμο στον οποίο δεν θα περισσεύει κανείς!

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ