19.1 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

“Τα άκουσε” η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου στα Τρίκαλα (ΒΙΝΤΕΟ-23 ΦΩΤΟ)

Όχι δεν άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα… αλλά τα παράπονα των διαφόρων επαγγελματιών-φορέων της πόλης. Απελπισμένοι οι επαγγελματίες, μίλησαν και ανέφεραν  τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (Δευτέρα 2-1-2016) στο Επιμελητήριο Τρικάλων. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος.

- Advertisement -

Η κα Παπανάτσιου μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων, απάντησε, αναφέροντας τις θέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά κάποια στιγμή, “Εμείς βλέπουμε σημάδια ανάπτυξης…” , αφήνοντας άναυδους βέβαια τους παρευρισκόμενους…

Στη συσκεψη παρευρέθηκαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος και ο κ. Χρήστος Σιμορέλης. Επίσης, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης.

Το trikalaola.gr κατέγραψε ολιγόλεπτο βίντεο και 23 φωτογραφίες με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και την απάντηση της κας Υφηπουργού.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙ ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Νομού Τρικάλων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων με την ευκαιρία της επίσκεψης της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου συμφώνησαν στα εξής αιτήματα τα οποία εκτός από προφορικά, της τα επέδωσαν υπό τη μορφή υπομνήματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Κυρία Υφυπουργέ,

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Ν. Τρικάλων σας καλωσορίζουν στην πόλη μας. Είναι χαρά μας που υποδεχόμαστε μια Θεσσαλή στο Επιμελητήριό μας η οποία κατέχει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων.

Κυρία Υφυπουργέ,

Η περσινή χρονιά που μόλις έφυγε ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της χώρας. Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε πλεονάσματα μεγαλύτερα των προβλεπομένων τα οποία επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να προβεί στην καταβολή εκτάκτου επιδόματος στους συνταξιούχους την οποία και επικροτούμε.

Ωστόσο, η υπερφορολόγηση η οποία θα επιδεινωθεί το τρέχον έτος με την εφαρμογή των νέων μέτρων στη φορολογία και στις συνταξιοδοτικές εισφορές, σε συνδυασμό με την αντιαναπτυξιακή δομή της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την πορεία των επιχειρήσεών μας που αποτελούν το στυλοβάτη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα «λουκέτα» στην αγορά παραμένουν στην ημερήσια διάταξη στερώντας τους αναγκαίους πόρους για τις οικογένειες και χρήματα από την αγορά.

Κυρία Υφυπουργέ,

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων. Για να καταστεί εφικτό αυτό το νέο ξεκίνημα και για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η πραγματική οικονομία βασικό συστατικό της οποίας είναι οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό θεωρούμε άμεση αναγκαιότητα την υλοποίηση των ακολούθων:

  1. Νομοθέτηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος διάρκειας μιας τουλάχιστον πενταετίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με σιγουριά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες.
  2. Επαναφορά της ρύθμισης των οφειλών σε 100 ή και περισσότερες δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε επιχειρηματία, με παράλληλο «κούρεμα» προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Παράλληλα,  επανάκτηση των ρυθμίσεων για εκείνους που τις απώλεσαν.
  3. Δυνατότητα αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων στο ποσοστό που θα πωληθούν στα ξένα funds, από τους ίδιους τους δανειολήπτες.
  4. Ακατάσχετος λογαριασμός στο 85% των καταθέσεων σε κάθε λογαριασμό προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  5. Για τον ΟΑΕΕ πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των παρελθόντων χρόνων και πληρωμή των καινούργιων εισφορών και συνταξιοδοτικά να συνυπολογισθούν μόνο τα χρόνια των πραγματικών καταβολών αλλά με δικαίωμα του επαγγελματία είτε να εξαγοράσει τα ένσημα είτε να τα αφαιρέσει.
  6. Οι τραπεζικές συναλλαγές να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (αμεσότητα συναλλαγής, κόστος συναλλαγής, κλπ.).
  7. Κατάργηση του βαλερ
  8. Εξορθολογισμός των επιτοκίων των τραπεζών (δεν μπορεί τα επιτόκια των καταθέσεων να είναι 0,60 – 0,80 % και των δανείων να είναι 10, 11 και 12 %).
  9. Επανεκτίμηση των δυνατοτήτων και της προοπτικής των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΦΟΡΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Τρικάλων

Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων

Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας

Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

Εμπορικός Σύλλογος Πύλης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Το υπόμνημα του δήμου Τρικκαίων

Δύο θέματα που αφορούν τους δημότες και τον Δήμο, έθεσε προσωπικώς στην υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Κατά την έλευσή της στα Τρίκαλα, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επέδωσε υπόμνημα. Σε αυτό αναφέρονται – ζητούνται λύσεις, για δύο θέματα.
Το ένα, αφορά στους πλημμυροπαθείς των χωριών του Δήμου από το περασμένο φθινόπωρο. Σχετίζεται, δε, με αίτημα για παράταση της αναστολής στην καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της υφυπουργού.

Το δεύτερο, αφορά στον Δήμο άμεσα και στους δημότες έμμεσα, καθώς σχετίζεται με την καταβολή ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος από τους ΟΤΑ. Εάν οι Δήμοι δεν πληρώσουν τους φόρους αυτούς, θα εξοικονομηθούν χρήματα για περισσότερα έργα, άρα θα ωφεληθούν οι δημότες. Αυτό το θέμα αφορά συνολικώς στην κυβέρνηση και σε κάθε κυβέρνηση, καθώς η ΚΕΔΕ (η Ενωση των Δήμων της χώρας) το θέτει συνεχώς.

Για το θέμα των διευκολύνσεων στους τρικαλινούς, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρει:

 «Με υπουργική σας απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2016, παρατάθηκε-αναστάλθηκε μέχρι 8.3.2017 η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις της 8ης  έως 10ης  Σεπτεμβρίου 2016.

Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοσης της απόφασης, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν απώλεσαν περίπου επί ένα τρίμηνο των ευεργετημάτων του νόμου, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την ομαλή εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί λόγω των καταστροφών.

Για τον λόγο αυτόν, ζητούμε την παράταση για ένα τρίμηνο ακόμη, ήτοι μέχρι 8-6-2017 της αναστολής στην καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για του λόγους που αναφέρονται παραπάνω».

Για το θέμα των φόρων, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τα παρακάτω στην υφυπουργό:

«Η υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλει Φόρο Εισοδήματος στα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων, ΕΝΦΙΑ, καθώς και φόρο εισοδήματος επί των τόκων των καταθέσεων, αποτελούν ένα μόνιμο «αγκάθι» στη ραχοκοκαλιά των οικονομικών των ΟΤΑ. Χρόνια τώρα οι Δήμοι παλεύουν να ισοσκελίσουν τους Π/Υ τους εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ και του πλήθους των αρμοδιοτήτων που τους εκχωρήθηκαν χωρίς τους απαραίτητους πόρους.

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ένας τέτοιος φόρος στην Αυτοδιοίκηση, όταν το δημόσιο έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή του, όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και από την επιβολή των δημοτικών τελών.

Για το λόγο αυτό ζητούμε τη νομοθετική ρύθμιση, για την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με αναδρομική ισχύ για το 2016».

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

………………………………………………………………….

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ