18.8 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΗMΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS+ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Με άρωμα Ευρώπης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2016 η πρώτη κοινή συγκέντρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Τρικάλων για την νέα σχολική χρονιά.
Το σχολείο τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (ΕUROPEAN DAY OF LANGUAGES 26-09-2016) με ένα αφιέρωμα στο θεσμό αυτό που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη από σχολεία και άλλους οργανισμούς και με ποικίλους τρόπους.
Μέσα από μια παρουσίαση στο χώρο του αμφιθεάτρου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το μεγάλο γλωσσολογικό πλούτο της Ευρώπης και την ανάγκη να διαφυλαχτεί. Αντιληφθήκαμε την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, της Δια Βίου Μάθησης και της πολυγλωσσίας. Επίσης την ανάγκη ύπαρξης γλωσσολογικής πολιτικής σε μια Ευρώπη που τώρα περισσότερο από ποτέ προσφέρει ευκαιρίες για εργασία και ελεύθερη διακίνηση εργαζόμενων πολιτών. Είδαμε ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες ως προς την ιστορία και το πλήθος των γλωσσών, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τις γλωσσολογικές συνήθειες και επιδόσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών, τις επίσημες γλώσσες αλλά και τις τοπικές ή γλώσσες μειονοτήτων και την ανάγκη διατήρησής τους. Η πολυγλωσσία ένα πολύ καλό εφόδιο για την ευκολότερη εύρεση απασχόλησης, ταυτόχρονα όμως αποτελεί αντίβαρο στον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ξενοφοβία και την έλλειψη ανεκτικότητας, όπου οι γλώσσες συχνά αντιμετωπίζονται ως μέσον αποκλεισμού και διχασμού.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την καθιέρωση του εορτασμού, η ημέρα αυτή εξακολουθεί να συμβολίζει την ενότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Ο εορτασμός αυτός αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους ότι η γλωσσική ποικιλία είναι μια πολύτιμη περιουσία την οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να αξιοποιούμε καθημερινά.
Ακολούθησε ενημέρωση της σχολικής μονάδας για τα τρία νέα εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+που πρόκειται να υλοποιηθούν από το Εσπερινό ΕΠΑΛ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου σχολικού έτους. Πρόκειται για τα Σχέδια:
• ΚΑ1 “ΈξυπναΣυστήματαΕλέγχουΟχημάτων – Ρομποτική”,
• ΚΑ219 “Power @pp Your Learning Skills (P@LS)”
• ΚΑ201 “A European School Around The World (ESAW)”.
Οι μαθητές με προσοχή παρακολούθησαν την παρουσίαση της εκπαιδευτικής ομάδας των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του σχολείου και κλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή. Τις επόμενες μέρες θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά σχετικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ώστε να συγκροτηθούν οι ομάδες εργασίας που θα πλαισιώσουν τα συγκεκριμένα Σχέδια και θα συμβάλουν ενεργά στην υλοποίησή τους.
Μια ευχάριστη νότα που συνδύασε και τους δύο σκοπούς της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή χαιρετιστήριων μηνυμάτων από μαθητές συνεργαζόμενων σχολείων της Ευρώπης στην εθνική τους γλώσσα και στα Αγγλικά.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις μας:

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ