11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ομιλία Παπαθανασίου στην τελετή ορκωμοσίας

Ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα» Δημήτρης Παπαθανασίου κατά την τελετή ορκωμοσίας των δημοτικών συμβούλων του δήμου Τρικκαίων δήλωσε:
Φίλες και φίλοι
Να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους τους αιρετούς αντιπροσώπους που επέλεξαν οι Τρικαλινοί πολίτες, για να τους εκπροσωπήσουν την επόμενη 5ετία στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, στο Δήμο μας.
Δεν πρέπει όμως κανένας από εμάς να ξεχνάει ότι η ιστορία συνήθως γράφεται στους δρόμους και όχι στα έδρανα, γράφεται με αγώνες και όχι με εύκολα λόγια μπροστά στα μικρόφωνα .
Φίλες και φίλοι
Οι νέες δημοτικές Αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου θα έρθουν αντιμέτωπες με τη χειρότερη, από κάθε άποψη, μεταπολιτευτικά κατάσταση στην αυτοδιοίκηση.
Ο μνημονιακός οδοστρωτήρας, ο νεοσυγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη», η ελαχιστοποίηση των οικονομικών πόρων, η ανυπαρξία εθνικού και περιφερειακού επενδυτικού προγραμματισμού, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι «μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις» για απολύσεις, συνδυασμένα με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και αποανάπτυξης, συνθέτουν τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
Αυτή λοιπόν η πραγματικότητα αναδεικνύει και τις πολιτικές προτεραιότητες στη νέα περίοδο της Αυτοδιοίκησης, γιατί στη δίνη της και η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα.
Κατά συνέπεια προτεραιότητα για τη δημοτική μας παράταξη θα αποτελέσει η συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής μέσα από κινηματικές διεργασίες, αλλά και μέσα από την επεξεργασία των εναλλακτικών προτάσεων μας για το μέλλον του Δήμου μας .
Βασική μας στόχευση θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας στρατηγικής αντίληψης που θα επιφέρει τη σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και όχι τη συνθηκολόγηση με την ενοχική λογική του «αναγκαίου κακού», όπως τη σκιαγραφεί η πολιτική των μνημονίων.
Η στρατηγική που οφείλουμε να υπηρετήσουμε, λόγω της επείγουσας ανάγκης υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο της διασφάλισης των δημόσιων αγαθών, της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και της εξασφάλισης του δημόσιου χώρου από τη fasttrack εκποίηση που μεθοδεύεται.
Αυτό είναι το στοίχημα για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εκφράζει η δημοτική μας παράταξη , αυτό είναι το στοίχημα για τους αιρετούς της αντιπροσώπους της, μέσα από τα παρακάτω δέκα σημεία που οριοθετούν ήδη τη σκέψη και τη δράση μας :
1)Να υπερασπίσουμε τη δημόσια περιουσία από αυτούς που την επιβουλεύονται για να ικανοποιήσουν τα ιδιοτελή τους κίνητρα .
2)Να εξασφαλίσουμε σε όσους δημότες το έχουν ανάγκη, στέγη, φαγητό, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, που σημαίνει ότι προχωράμε στην αξιοποίηση δημοσίων ή κλειστών κτηρίων και υποδομών, στην οργάνωση σισιτίων, στην ενεργοποίηση και τη στήριξη ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης και στην οργάνωση επιτροπών υπεράσπισης και ελεύθερης χρήσης των βασικών κοινωνικών αγαθών.
3)Να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, να υπερασπίσουμε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων και να κατευθύνουμε το υγειονομικό προσωπικό σε αλληλέγγυες ομάδες υγειονομικής φροντίδας των πολιτών .
4)Να στηρίξουμε την επαναλειτουργία, από τους ίδιους τους εργαζόμενους παραγωγικών μονάδων που έκλεισαν αλλά και να ενισχύσουμε συνεταιριστικές δραστηριότητες μικρών παραγωγών κυρίως στην αγροτική οικονομία και ανέργων πολιτών μέσα όμως από σχέσεις μόνιμης εργασίας με κατοχυρωμένα πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη συλλογική τους διαπαιδαγώγηση.
5)Να υπερασπίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και τη συνακόλουθη υπερφορολόγηση των πολιτών.
6)Να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά με κάθε μέσο την άμεση απόδοση των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων οικονομικών πόρων και την κατανομή τους με ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
7)Να αναζητήσουμε την ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για το δήμο στο νέο ΕΣΠΑ, επεξεργασμένο και ιεραρχημένο από τις ίδιες τις υπηρεσίες του, μέσα και από την ενεργοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου και την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων με στόχευση την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής και την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.
8)Να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις συμμετοχικές διαδικασίες μέσα από την εντατικοποίηση της μαζικής διαβούλευσης και του δημοκρατικού και ισότιμου διαλόγου.
Ένα χρόνο σχεδόν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ νεοναζιστικές συμμορίες συνεχίζουν τις επιθέσεις βίας ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, εμείς απαντάμε με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τη βία του φασισμού που απομονώνει, με τη δύναμη του διαλόγου και της άμεσης δημοκρατίας που ενώνει .
9)Να διασφαλίσουμε πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους στο δήμο μας και τέλος
10))Να αναλάβουμε και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, αμφισβητώντας αποτελεσματικά την ύπαρξη και την αναπαραγωγή του χρέους του Δήμου μας.
Με αυτούς τους όρους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλους τους θεσμούς και τα όργανα, για την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, για την ουσιαστική αποκέντρωση με ενδοδημοτική δημοκρατία και καθιερώνοντας τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, για δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας σε επίπεδο χωριού και γειτονιάς, για σταθερές πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας στο δημοτικό οργανισμό.
Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» θα πορευθεί όπως έκανε πάντα στο δρόμο του αγώνα, της συνέπειας και της ανιδιοτέλειας, για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων στην Αυτοδιοίκηση.
Αυτός θα είναι ο κεντρικός πολιτικός και αυτοδιοικητικός μας στόχος,
Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας
και είμαστε σίγουροι ότι σε αυτή την απαίτηση θα ανταποκριθούμε με επάρκεια.


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ