10.8 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καρκίνος του πνεύμονα-πρόληψη, συνοσηρότητα, θεραπευτικές προσεγγίσεις, αναλύθηκαν σε διημερίδα στα Τρίκαλα (ΒΙΝΤΕΟ-41 ΦΩΤΟ)

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ  Α.Ν.Θ.  «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

- Advertisement -

ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Π.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Μία πολύ σημαντική διημερίδα σχετικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα, διοργανώθηκε το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 28, 29 Μαΐου 2016  στα Τρίκαλα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Η πρόληψη, οι παράγοντες, η έγκαιρη διάγνωση, οι στοχευμένες θεραπευτικές  προσεγγίσεις και η συνολικότερη αντιμετώπιση και στρατηγική στον καρκίνο του πνεύμονα, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς, κατά την Επιστημονική Διημερίδα. Τη διημερίδα παρακολούθησαν, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, άλλοι επαγγελματίες υγείας, ακόμη και απλοί πολίτες.

Σε όλους δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το trikalaola.gr κατέγραψε πλάνα σε βίντεο και φωτογραφίες και από τις 2 ημέρες. Δείτε μαζί με τα πλάνα και τις δηλώσεις του κ. Δημοσθένη Μπούρο, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δρ. Κοκκίνη Φοίβου-Παναγιώτη

Συντ. Διευθυντή Πνευμονολογικού Τμήματος

Γ.Ν.Τρικάλων.

……………………………………………………………………………..

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί σήμερα διαδεδομένη νόσο. Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες και ο πρώτος σε θνητότητα αφού ευθύνεται για το 34% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και το 23% στις γυναίκες.

Διακρίνεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες τον μικροκυτταρικό και τον μη μικροκυτταρικό ανάλογα με το μέγεθος των κυττάρων που φαίνονται στο μικροσκόπιο. Όλοι οι τύποι πλην ενός μόνο που λέγεται αδενοκαρκίνωμα και ανήκει στην κατηγορία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου, σχετίζονται αποδεδειγμένα πλέον με το κάπνισμα (ενεργό και παθητικό), έχοντας άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητά του αυξήθηκε στις γυναίκες οι οποίες «απελευθερωμένες» πλέον άρχισαν να καπνίζουν. Σε μικρότερο βαθμό παίζουν ρόλο, περιβαλλοντικοί παράγοντες, συνοδά νοσήματα, η κληρονομικότητα, η ηλικία, διαιτολογικοί παράγοντες κ.α.

Παρότι είναι σύνηθες να μην υπάρχει πρώιμη σαφής συμπτωμα-τολογία στον καρκίνο του πνεύμονα με αποτέλεσμα έως και 80% των ασθενών να διαγινώσκονται σε προχωρημένο στάδιο που καθιστά δύσκολη αλλά και ανώφελη σε κάποιες περιπτώσεις την θεραπεία, η προσεκτική αξιολόγηση συμπτωμάτων που εμφανίσθηκαν προ πολλών ημερών – μηνών θα μπορούσαν να εγείρουν την υποψία για καρκίνο. Η σωστή αξιολόγηση συμπτωμάτων όπως ο βήχας που μπορεί να άλλαξε χροιά τελευταία, ο εντοπισμένος θωρακικός πόνος που επιμένει, ο πόνος και κυρίως ο εντοπισμένος στα οστά των άκρων ή της μέσης που δεν περνά, η κούραση, η αδυναμία, η απώλεια βάρους θα πρέπει να αξιολογούνται από τον ασθενή και να μην θεωρούνται επακόλουθα της ηλικίας ή να αποδίδονται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία εκτός της παθολογικής.

Η πρόληψη, όπως είναι η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος, αποτελεί πρωταρχική ενέργεια από το άτομο ώστε να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσει. Δυστυχώς όπως προειπώθηκε ο καρκίνος του πνεύμονα στα αρχικά του στάδια, όπου και αντιμετωπίζεται ευκολότερα, συχνά είναι ασυμπτωματικός Σε άλλες περιπτώσεις η συμπτωματολογία εμφανίζεται στα λοιπά συστήματα του οργανισμού  εκτός του αναπνευ-στικού,  οδηγώντας σε πλάνη τον ιατρό με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διάγνωση και τελικά το προχωρημένο της νόσου.

Συνήθως η νόσος όταν εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό είναι σε προχωρημένο στάδιο δυσχεραίνοντας τις διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Παρότι ο μέσος όρος ζωής παραμένει ακόμα και σήμερα στο ένα έτος, είναι παρήγορο ότι  σήμερα φαίνεται να γνωρίζουμε περισσότερα στον καρκίνο του πνεύμονα τοποθετώντας έτσι νέα βέλη στην φαρέτρα του ιατρού για την αντιμετώπισή του. Νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις εμφανίζονται στο προσκήνιο με την εισχώρηση και αποκωδικοποίηση της γεννεσιουργίας, αλλά και της άμυνας του καρκινικού κυττάρου απέναντι στις θεραπείες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων και στοχευμένων θερα-πειών.

Με βάση αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο τέλος της διημερίδας στο ερώτημα αν είναι δυνατή η ίαση στα προχωρημένα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα.

Η διημερίδα κατά την πρώτη ημέρα θα επικεντρωθεί στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα εξηγώντας τον ρόλο του καπνίσματος και όλων των υπολοίπων περιβαλλοντικών ή μη παραγόντων στην δημιουργία του, αλλά και θα προσπαθήσει  να απομυθοποιήσει διάφορες δοξασίες γύρω από το κάπνισμα, τον καρκίνο, την τάση ότι ίσως καλύτερη θεραπεία γίνεται στο εξωτερικό και να δώσει όπλα στην διαχείριση από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του πάσχοντος προσαρμοσμένη στην ελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα.

Κατά την δεύτερη ημέρα θα συζητηθούν οι διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σήμερα στον Ελλαδικό χώρο τόσο στα αρχικά όσο και στα προχωρημένα στάδια της νόσου καθώς και η αντιμετώπιση των επιπλοκών είτε από την νόσο, είτε από την θεραπευτική προσέγγιση.

 

Ο πρόεδρος της Ημερίδας

 

Δρ. Κοκκίνης Φοίβος – Παναγιώτης

Συντ. Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος

Γ.Ν.Τρικάλων

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ