16 C
Trikala
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με 900.000 ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατασκευάζει νέα γέφυρα στο Γκολφάρι

Στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που είχε διακοπεί με την καταστροφή της γέφυρας του Γκολφαρίου από πλημμύρα, προχωρά η αιρετή Περιφέρεια κατασκευάζοντας νέα γέφυρα. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε την κατασκευή του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 678.476,29 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενώ η πρώτη εργολαβία του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη με αρχική χρηματοδότηση από πόρους Κ.Α.Π., με το ποσό των 221.523,71 ευρώ.

- Advertisement -

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής γεφυρών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα έργο ουσίας, απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς δίνει τη δυνατότητα της ασφαλούς μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων και της μεταφορά των εμπορευμάτων. Η κατασκευή της νέας γέφυρας ήταν επιβεβλημένη, καθώς η παλαιά γέφυρα είχε καταστραφεί. Η νέα γέφυρα είναι μήκους 85 μέτρων, ενώ κατασκευάζονται και οι προσβάσεις σε αυτή. Με την ολοκλήρωση του έργου αποκαθίσταται η κυκλοφοριακή σύνδεση που διακόπηκε και δίνεται λύση στη χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλες διαδρομές».

Με την κατασκευή της υπόψη γέφυρας αποκαθίστανται οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής και συγκεκριμένα των κατοίκων των κοινοτήτων που διασχίζει ο Αχελώος ποταμός από και προς την έδρα του Δήμου Πύλης, την περιοχή της Άρτας και την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (Τρίκαλα), αλλά και των επισκεπτών από και προς τη Ήπειρο.

Το έργο είχε υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ τον Μάρτιο 2013, ενώ η αξιολόγησή του ολοκληρώθηκε στην τρέχουσα περίοδο και μετά την ολοκλήρωση της «εξυγίανσης» των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέας γέφυρας, επί του Αχελώου ποταμού, στην χ.θ. 6+800 της επαρχιακής οδού Μυρόφυλλο – Γκολφάρι – Διασταύρωση Ε. Ο. Τρικάλων – Άρτας.
Στην ίδια θέση, ήταν κατασκευασμένη, από το 1996, από τη ΔΕΗ, στα πλαίσια του Υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας, γέφυρα μίας λωρίδας κυκλοφορίας, μήκους 85,00 m και πλάτους 3,50 m, η οποία εξυπηρετούσε την άμεση οδική σύνδεση των οικισμών της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου με την Εθνική Οδό Τρικάλων – Άρτας. Η γέφυρα είχε κατασκευασθεί με αβαθή θεμελίωση, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2010, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρα του ποταμού, να υποσκαφούν και να καταρρεύσουν μερικώς, τα τρία από τα έξι μεσόβαθρα αυτής, συμπαρασύροντας ολόκληρη την κατασκευή πλην των ακροβάθρων.
Από την παλιά γέφυρα θα διατηρηθούν αφού ενισχυθούν και προσαρμοσθούν στον νέο φορέα, τα δύο ακρόβαθρα αυτής. Η γέφυρα θα είναι μίας λωρίδας κυκλοφορίας, με πλάτος καταστρώματος 3,50 μ, πλάτος πεζοδρομίων 2Χ1,25 μ και θα έχει συνολικό μήκος 85,00μ. Ο φορέας της γέφυρας θα αποτελείται από τέσσερα ευθύγραμμα ανοίγματα, τα οποία θα εδράζονται στα υφιστάμενα ακρόβαθρα καθώς και σε τρία νέα μεσόβαθρα.

Δικαιούχος του έργου, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορέας υλοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Ξεδιψά» η Σκόπελος με δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 727.000 ευρώ

Δυο νέα έργα υποδομών ύδρευσης στο νησί της Σκοπέλου, συνολικού προϋπολογισμού 727.000 ευρώ, ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με σημερινή του απόφαση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα, εντάσσονται τα έργα «Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου» προϋπολογισμού 233.000 € και «Αντικατάσταση Κεντρικών Καταθλιπτικών Αγωγών Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 494.000 €. Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης μετά την θετική αξιολόγηση των έργων, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το νερό είναι η ζωογόνος δύναμη του πλανήτη. Με το έργο αυτό αναβαθμίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού στη Σκόπελο, αντικαθιστώντας το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση επαρκούς και υψηλής ποιότητας νερού, καθώς και η βελτίωση της καθημερινότητας για τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού. Μέσω του ΕΣΠΑ στηρίζουμε στην πράξη τα νησιά των Σποράδων με έργα ουσίας, τα οποία αποτελούν μια ελπίδα για τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζουν θέσεις εργασίας».

Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να περιορισθούν οι απώλειες και να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού του Δήμου Σκοπέλου. Τα έργα, που υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία», συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αποτελούν τμήμα του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Ν.) τους Νήσου Σκοπέλου. Κύριος των έργων και φορέας λειτουργίας είναι η ΔΕΥΑ Σκοπέλου, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

– Το έργο «Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 233.000 €, αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης τους Δ.Ε.Υ.Α. Σκοπέλου και ειδικότερα στην αντικατάσταση δικτύων διανομής ύδρευσης σε δύο (2) δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σκοπέλου. Κατασκευάζονται 1.660 μ. αγωγού τους περιοχές «Τσίπη» και «Πατούνι» του οικισμού Γλώσσας Σκοπέλου και 430 μ. αγωγού τους περιοχές «Σοφαδάκια» & «Παναγία Παπαμελετίου» – «Γυφτόρεμμα», στη χώρα Σκοπέλου.

– Το έργο «Αντικατάσταση Κεντρικών Καταθλιπτικών Αγωγών Ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου», προϋπολογισμού 494.000 €, αφορά τους σε αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης τους Δ.Ε.Υ.Α. Σκοπέλου και συγκεκριμένα στην αντικατάσταση κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών στα τρία (3) δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σκοπέλου. Ειδικότερα κατασκευάζονται 1.650 μ. αγωγού στην χώρα Σκοπέλου, 1.700 μ. αγωγού στη Γλώσσα και 705 μ. αγωγού στο Ν. Κλίμα. Επιπλέον, αντικαθίστανται δύο μικρά τμήματα του δικτύου διανομής στην χώρα Σκοπέλου καθώς και ένα τμήμα του κεντρικού αγωγού του Ν. Κλίματος και αντικαθίσταται εξ’ ολοκλήρου η υδραυλική εγκατάσταση τους κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης του Ν. Κλίματος.
Η αντικατάσταση των αγωγών του τόσο του εξωτερικού υδραγωγείου, όσο και του κεντρικού δικτύου διανομής πόσιμου νερού θεωρείται επιβεβλημένη καθώς οι αγωγοί έχουν ξεπεράσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής τους, εμφανίζοντας σημάδια φθοράς και διαρροές, μερικοί από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι από ακατάλληλο υλικό, αλλά και εξαιτίας της «άναρχης» όδευσής τους μέσω ιδιοκτησιών και εκτός δρόμων δημόσιας χρήσης.

Με την ένταξη των 2 αυτών έργων, ολοκληρώνεται η ένταξη των έργων του Ο.Σ.Α.Ν. Σκοπέλου στο ΕΣΠΑ. Ήδη τα έργα που έχουν ενταχθεί βρίσκονται σε φάση διαγωνισμού και ανάθεσης για την έναρξη υλοποίησής τους.

Η Βραδιά του Ερευνητή στις 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Λάρισα και σε 300 πόλεις στην Ευρώπη με παράλληλες εκδηλώσεις από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

Κώστας Αγοραστός: «Η έρευνα ταξιδεύει παντού»

Δημήτρης Κουρέτας: «Σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα την έρευνα και την επιστήμη»

Τη Βραδιά του Ερευνητή, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης, φιλοξενούν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να προσεγγίσουν τον απλό πολίτη και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε αυτό να αναδειχθεί καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Η έρευνα ταξιδεύει παντού και φέτος είναι εδώ στη Θεσσαλία και μάλιστα στη Λάρισα. Η βραδιά του ερευνητή είναι μία πρωτοβουλία, η οποία φέρνει κοντά την έρευνα με την κοινωνία. Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για το διακυβεύμα της έρευνας και της επιστήμης. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον, μία θετική δύναμη και οπωσδήποτε καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν για να αναδειχθεί και να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στην έρευνα. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ακομη ένα σκοπό, να ωθήσουν τους ερευνητές ούτως ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πράγματα τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στην κοινωνία, στον άνθρωπο. Πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογες εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζουμε έμπρακτα με τον ίδιο τρόπο που στηρίζουμε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο επιθυμούμε να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά και να εγκαθιδρύεται στις συνειδήσεις της πανεπιστημιακής ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες εκδηλώσεις η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας δήλωσε: «Η ερευνητική βραδιά γίνεται την ίδια μέρα σε 300 πόλεις της Ευρώπης με σκοπό να τιμήσει το επάγγελμα του ερευνητή και να φέρει πιο κοντά την έρευνα με την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Λάρισα επιλέχθηκε μέσα από έναν πολύ σκληρό ανταγωνισμό που υπήρχε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα γίνει στην πόλη μας φέτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με το Δήμο Λάρισας. Περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα, κάθε βράδυ Δευτέρα έως Πέμπτη ταινίες στη Δημοτική βιβλιοθήκη και μετά συζήτηση με το κοινό. Οι ταινίες είναι σχετικές με την επιστήμη και την κοινωνία, ενώ την Παρασκευή το βράδυ, στον Μύλο του Παππά, από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέματα που έχουν να κάνουν με τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί».

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρέτας μία από τις ιδέες που οδήγησαν στην επιλογή της Λάρισας, μέσα από έναν μεγάλο ανταγωνισμό πόλεων, περιλαμβάνει το ταξί. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα μέσα σε κάποια ταξί που θα κινούνται στη Λάρισα πέρα από τον οδηγό, θα είναι συνεπιβάτης και ένας ερευνητής, ο οποίος θα αναπτύσσει συζητήσεις με Λαρισαίους, που θα επιλέγουν το συγκεκριμένο ταξί για τη μετακίνησή τους. Αυτή η συζήτηση θα έχει να κάνει με ευρύτερα επιστημονικά θέματα και θα καταγράφονται τα συμπεράσματα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό του γραφείου Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων – συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Του χρόνου η αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

– Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7:15μ.μ.
H εκδήλωση θα ξεκινά με Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβoλή της ταινίας «Kinsey».

– Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Gattaca». Συζήτηση με το κοινό.
Β) στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή των αθλητικών σωματείων, των μαθητών και φοιτητών.

– Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Τα παιδιά των ανθρώπων». Συζήτηση με το κοινό.
Β) στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή αθλητικών σωματείων, μαθητών και φοιτητών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση των νικητριών ομάδων.

– Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου
Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «αναζητώντας το μυστήριο που λέγεται μάζα και ο θαυμαστός κόσμος του Peter Higgs»από τον καθηγητή-ερευνητή κ. Βαβουγιό Διονύση και
Β) στις 8.30μ.μ. θα ακολουθήσει Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «The story of Louis pasteur». Συζήτηση με το κοινό.

Οι ταινίες εντάσσονται στη θεματολογία «επιστήμη και κοινωνία».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό:
 Καθ’ όλη την εβδομάδα συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και επισκέψεις σε σχολεία.
 Γύρος με ένα ταξί με συνεπιβάτη έναν ερευνητή που θα συζητά και θα ενημερώνει τους επιβάτες για τον ερευνητή και το έργο του.

– Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Έναρξη: 18:00 – Λήξη: 24:00

Εκδηλώσεις την Βραδιά του Ερευνητή:
1) Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «επιστήμη και κοινωνία» που θα λάβει χώρα στο θέατρο του Μύλου με εισηγητές τους κ.κ. Δοντά Απόστολο, πρόεδρο ΣΘΕΒ, Μπάλια Γιώργο, Επίκουρο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σιούτα Νικόλαο, Δρ. Ψυχολογίας Διευθυντή 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης Αττικής. Συντονιστής ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2) Παρουσίαση προϊόντων που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης,
3) Videos από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας,
4) Διάφορα εκθέματα, περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα,
5) Προβολή ντοκιμαντέρ στο θερινό κινηματογράφο του Μύλου με την αναβίωση του μύθου του Δαίδαλου και βράβευση του κ. Κανελλόπουλου Κανέλλου, του ανθρώπου που έκανε ποδήλατο στους ουρανούς ,
6) Συναυλία με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ