18.6 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μνημεία – Αγάλματα – Προτομές των Τρικάλων

Διάσπαρτα στην πόλη βρίσκονται αρκετά έργα τέχνης (μνημεία, αγάλματα, προτομές), όλα αποδείξεις μιας πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Μνημεία που φιλοτεχνηθήκαν, άλλα με αφορμή την απόδοση φόρου τιμής σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο και άλλα ως έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας.

- Advertisement -

Μνημεία

«Το Ηρώον» 

To_Hrwon

 

Μνημείο πεσόντων «1912-1922 του 5ου Συντάγματος Πεζικού». Το μνημείο βρίσκεται επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη, εντός του στρατοπέδου του θρυλικού 5ου Σ.Π. Σήμερα εκεί στεγάζεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1932 από τον γλύπτη Β. Κουρεμένο, με πρωτοβουλία του στρατηγού Χρήστου Καβράκου και την οικονομική βοήθεια των αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούσαν τότε στα Τρίκαλα και των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Τρικάλων και Καρδίτσης.

«Μνημείο Εφέδρων Αξιωματικών» (απέναντι Σ.Μ.Υ.) 

Mnimeio_Efedrwn_Aksiomatikwn

 

Μαρμάρινο μνημείο, αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών. Το μνημείο στήθηκε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Τρικάλων. «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν ποτέ όταν τους τιμούν οι ζωντανοί» Σοφοκλέους «Αντιγόνη».

«Μνημείο Απελευθέρωσης Θεσσαλίας» 

Mnimeio_Apeleftherwsis_Thessalias

 

Στη διασταύρωση των οδών Ασκληπιού και Γαριβάλδη υπάρχει μνημείο με την επιγραφή: «100 χρόνια Ελευθερίας Θεσσαλίας 1881-1981».

«Επονίτες» 

Mnimeio_Eponites

 

Το ορειχάλκινο σύμπλεγμα αναφέρεται στη θυσία των επονιτών. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Α. Καραχάλιο. Είναι δωρεά του Βασιλείου Μπακάλη. Στήθηκε επί Δημαρχίας Αθ. Τριγώνη. Βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και φέρει την επιγραφή: «Εδώ στις 18 Απρίλη 1944, οι καταχτητές κρεμάσανε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Γάτσα Στέργιο, Μπριάζη Γιάννη, Στεργιόπουλο Κώστα, Σύρμπα Κώστα, Τσανάκα Αποστόλη. Απόσπασμα από το γράμμα του Κώστα Σύρμπα στον πατέρα του. Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος γιατί δεν θ’ ακούσει τις καμπάνες της ελευθερίας. Αντίο. Ζήτω η Ελευθερία. Κώστας. Ήτανε γραφτό να πεθάνω Απρίλη».

 

Αγάλματα

Ανδριάντας Στέφανου Σαράφη (1890-1957) 

Agalma_Sarafi

 

Ορειχάλκινος ανδριάντας του αρχηγού του ΕΛΑΣ. Βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αν. Καραχάλιο. Στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων επί δημαρχίας Αθ. Τριγώνη.

Ανδριάντας Κων/νου Κανάρη (1795-1877) 

Agalma_Kanari

 

Ορειχάλκινος ανδριάντας. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Τριάντη. Βρίσκεται επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη, δίπλα στην κεντρική πεζογέφυρα.

«Νικολάκης» 

Agalma_Nikolaki

 

Ο «Νικολάκης» έργο του γλύπτη Νικόλα κατασκευάστηκε το 1961-1962. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και κοσμεί την λιμνούλα με το σιντριβάνι. Στήθηκε επί δημαρχίας Ι. Μάτη.

«Ασκληπιός»

Agalma_Asklipiou

Ορειχάλκινο ανδριάντας του γιατρού-θεού. Είναι στημένο στην νέα γέφυρα του Ληθαίου ποταμού. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θ. Βασιλόπουλο. Αρχιτέκτων Χαρ. Πασσάς. Στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων, επί δημαρχίας Κ. Δ. Παπαστεργίου τον Δεκέμβριο του 1998, με την ευγενική συνδρομή της Θεμελιοδομής Α.Ε. Φέρει τις επιγραφές:

«Στον Ασκληπιό. Τα Τρίκαλα η γενέτειρα πόλη με ευγνωμοσύνη».

«Εγώ ο Ασκληπιός, εξ Ιερής Τρίκκης ηκώ. Ευσέβιος ΙΙΙ.14.6».

«ΕΤΑΙΡΟΣ Δ’ ΕΣΤΙ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΙΚΚΗΝ ΕΦ΄ Ω Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΝΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ. – ΣΤΡΑΒ. ΓΕΩΡΡ. ΧΙV. 647».

«Τρίκκη» 

Agalma_Trikkis

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αναστάσιο Κρατίδη το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.

«Οι Κόρες του Ασκληπιού» 

Agalma_Kores_Asklipiou

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θύμιο Πανουργιά το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού.

«Νεράιδα του Ληθαίου» 

Agalma_Neraides_Lithaiou

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Λάμπρου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην Κεντρική Γέφυρα.

«Η Τρικαλινή Τσαχπίνα» 

Agalma_Τrikalini_Tsahpina.jpg

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Λάμπρου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.

«Σχέδιο της Πόλης των Τρικάλων» 

Agalma_Sxedio_Polis

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Σώτο Αλεξίου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην είσοδο του Δημαρχείου.

«Έγχορδο» 

Agalma_Eghordo

 

Μαρμάρινο άγαλμα. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Βρούβα το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα, με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

 

Προτομές

«Γεώργιος Κονδύλης» (1879-1936) 

Protomi_Kondyli

 

Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γ. Καλακαλά. Ο Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός. Η προτομή του είναι στημένη στον κήπο του στρατοπέδου Χρ. Καβράκου, όπου σήμερα στεγάζεται η Σ.Μ.Υ., επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη.

«Χρήστος Καβράκος» (1882-1944) 

Protomi_Kavrakou

 

Ορειχάλκινη προτομή του στρατηγού διοικητή του 5ου Συντάγματος. Είναι έργο του Π. Μωραίτη, κατασκευασμένη από το Γ.Ε.Σ. Βρίσκεται στο χώρο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, στην οδό Βασιλείου Τσιτσάνη. Ο Χρήστος Καβράκος καταγόταν από τα Τρίκαλα. Υπήρξε εξαίρετος στρατιωτικός ο οποίος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών. Διετέλεσε υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ. και δολοφονήθηκε στην διάρκεια των «Δεκεμβριανών».

«Νικόλαος Πλαστήρας» (1883-1953) 

Protomi_Plastira

 

Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του Γ.Ε.Σ. Στήθηκε στον κήπο του στρατοπέδου Χρ. Καβράκου, όπου σήμερα στεγάζεται η Σ.Μ.Υ., επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη. Καταγόταν από την Καρδίτσα και του αποδόθηκε η ονομασία του «Μαύρου Καβαλάρη». Ο Πλαστήρας διακρίθηκε στα πεδία των μαχών, έσωσε την τιμή της Ελλάδος το 1922 και ηγήθηκε της επαναστάσεως του ιδίου έτους. Διετέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός.

«Σωτήριος Καραγιάννης» 

Protomi_Karagiannh

 

Ορειχάλκινη προτομή, έργο του Λευτ. Βαλάκα. Μόνιμος επιλοχίας που σκοτώθηκε στην Κύπρο.

«Παπαθύμιος Βλαχάβας» (1770-1809) 

Protomi_Vlaxava

 

Η μαρμάρινη προτομή βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Φιλοτεχνήθηκε από τον Τρικαλινό γλύπτη Μενέλαο Καταφυγιώτη. Αναγράφεται η επιγραφή: «τιμή και δόξα». Στήθηκε από τον διδασκαλικό σύλλογο Τρικάλων τον Μάιο του 1955. Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας ήταν αρματωλός των Χασίων. Επαναστάτησε εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων το 1808 και είχε μαρτυρικό θάνατο.

«Νικόλαος Στουρνάρας» (1885-1826) 

Protomi_Stournara

 

Η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Φιλοτεχνήθηκε από τον Θεσσαλό γλύπτη Δημήτριο Γεντέκο το 1953. Φέρει την επιγραφή: «Εκ Κουτσαινών (Στουρναρέικα) Ασπροποτάμου. Εφονεύθει την κατά της εξόδου της Φρουράς του Μεσολογγίου την 10 Απριλίου 1826». Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 11-4-1954. Ο Στουρνάρας υπήρξε αμαρτωλός από τα Στουρναρέικα του Ασπροποτάμου και αγωνιστής του 1821.

«Γεώργιος Καραϊσκάκης» (1782-1827) 

Protomi_Karaiskaki

 

Η ορειχάλκινη προτομή βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη και στήθηκε από το Γ.Ε.Σ. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταγόταν από το Μαυρομάτη Καρδίτσας και ήταν στρατηγός της Επαναστάσεως του 1821. Η προτομή φέρει την επιγραφή: «Σωτήρ της Ελ. Ελευθερίας. Ψήφισμα Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως των Ελλήνων». Η φίλτατη πατρίς θρηνεί απαρηγόρητος απωλέσασα το γνησιότατον τέκνον της. Θρηνεί και κόπτεται στερηθείσα του θερμού προμάχου των Ιερών της Δικαίων. Θρηνεί την διαρρήξαντα τας Νέας Αλύσεις της Στερέας Ελλάδας των ενδόξον Νικητήν της Αραχώβης τον εξολοθρευτήν των τυράννων».

«Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» (1794-1864) 

Protomi_Hatzipetrou

 

Η μαρμάρινη προτομή βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία κοντά στην οδό Ασκληπιού. Φιλοτεχνήθηκε από τον Μενέλαο Καταφυγιώτη και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5/05/1955. Ο Χατζηπέτρος καταγόταν από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων. Ήταν αγωνιστής του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ηγέτης της Θεσσαλικής επαναστάσεως του 1854. Διετέλεσε υπασπιστής των βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α΄.

«Ελένη Ζωγράφου» (1871-1937) 

Protomi_Zwgrafou

 

Η μαρμάρινη προτομή της ευεργέτιδος των Τρικάλων Ελένης Ζωγράφου (δωρήτρια του Ωδείου Τρικάλων) είναι στημένη στην αυλή του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων (Βύρωνος 36). Φιλοτεχνήθηκε από τον Μενέλαο Καταφυγιώτη το 1960 με την φροντίδα του Δήμου Τρικκαίων.

«Μητροπολίτης Πολύκαρπος Θωμάς» (1875-1945) 

Protomi_Mitropoliti_Polikarpou_Thoma

 

Η μαρμάρινη προτομή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών και ευεργέτη της πόλης, φιλοτεχνήθηκε από τον Ε. Λαμπαδίτη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 23/10/1965. Είναι στημένη στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Τρικάλων.

«Μητροπολίτης Δωρόθεος» (1905-1959) 

Protomi_Mitropoliti_Dwrotheou

 

Η ορειχάλκινη προτομή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Δωροθέου στήθηκε το 1959 στην πλατεία Μακαρίου. Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη.

«Κλαύδιος Μαρκίνας» (1892-1960) 

Protomi_Klaudiou_Markina

 

Η μαρμάρινη προτομή του Τρικαλινού ποιητή (Γεώργιος Αργυρόπουλος) στήθηκε με την φροντίδα του Ε.Μ.Ο.Τ., το 1967 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη.

«Δημήτριος Ι. Πούλιος» (1926-1964) 

Protomi_Pouliou

 

Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του Γ.Ε.Σ. και στήθηκε στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία σήμερα ονομάζεται πλατεία Πούλιου. Ο ταγματάρχης Δημήτριος Πούλιος καταγόταν από το Μαυρέλι Καλαμπάκας και σκοτώθηκε στην Κύπρο τον Μάιο του 1964. Φέρει την επιγραφή: «Έπεσεν εις Κύπρον κατά την εκτέλεσην του Εθνικού καθήκοντος την 11η Μαΐου 1964».

«Διονύσιος Β’» 

Protomi_Dionusiou_B

 

Μαρμάρινη προτομή. Φέρει την επιγραφή: «ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΝ 1801» Φιλοτεχνήθηκε από τον Κλ. Λουκόπουλο το 1947. Βρίσκεται στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Ο Λυκαβηττός» 

Glipto_Likavittos

 

Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει τον λόφο του Λυκαβηττού. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Νίκο Παπαδημητρίου, το 2004.

«Ιωάννης Ματσόπουλος» 

Protomi_Matsopoulou

 

Μαρμάρινη προτομή του ευεργέτη της πόλης (δωρητής του Μύλου Ματσόπουλου στο Δήμο Τρικκαίων). Φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Κατερίνα Βάκα, το 1999.

Καύκια Δ. Αικατερίνη 

Protomi_Kaukia

 

Ερυθροσταυρίτισα στον πόλεμο 1940-1941.

 

 

πηγη:http://www.trikalacity.gr


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ