11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα (δελτία τύπου)

ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗ «ΤΡΙΚΚΗ»
Στα Γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκης», προκειμένου να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με το εργασιακό και τις αμοιβές των εργαζομένων.
Ειδικότερα οι εργαζομένοι διετύπωσαν την αντίθεσή τους για τον τρόπο με τον οποίο η Διοίκηση του Εργοστασίου αντιμετωπίζει τις εργασιακές σχέσεις, καταστρατηγώντας τις Ομαδικές συμβάσεις και υιοθετώντας τις ατομικές καθώς και για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων.
Η κομματική Οργάνωση των ΑΝ.ΕΛ. και οι Πολιτευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και κατεδίκασαν τον εργασιακό Μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η Διοίκηση του Εργοστασίου «Τρίκκη». Σύντομα δε θα υποβάλλουν πρόταση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΑΣ και την συμμετοχή περισσοτέρων Αγροτών σ’ αυτές τις οργανώσεις.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων για την δημιουργία ανάπτυξης σ΄ αυτόν τον τομέα παραγωγής.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

- Advertisement -

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΤΡΙΚΚΗ»
Είμαστε εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ». Μια βιομηχανία που με τα προϊόντα της έχουν μεγαλώσει γενιές Τρικαλινών και παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να κρατιέται ψηλά και να είναι κερδοφόρα.
Αυτό το καταφέρνει λόγω της υπεραξίας που έχει σωρευτεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων από την ίδρυση του Εργοστασίου μέχρι σήμερα ,την διαχρονική προσφορά των παραγωγών γάλακτος και γενικότερα του αγροτικού κόσμου , των επαγγελματιών που βάζουν τα προϊόντα του στα μαγαζιά τους και τα προωθούν στους πελάτες τους, καθώς και την αμέριστη εμπιστοσύνη που δείχνει το καταναλωτικό κοινό με την προτίμησή του στα προϊόντα του Εργοστασίου.
Ήταν βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού των Τρικάλων πως πρόκειται για συνεταιριστικό εργοστάσιο και πρέπει να στηριχθεί. Δυστυχώς, αυτός ο συνεταιριστικός χαρακτήρας έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα.
Ενώ παραμένει κερδοφόρα επιχείρηση, την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί γάλακτος παραπονιούνται ότι είναι απλήρωτοι , το ίδιο ,επίσης , και οι συνεργάτες της επιχείρησης, ενώ κι εμείς οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια πληρωνόμαστε με καθυστερήσεις και τα διαστήματα των καθυστερήσεων ολοένα και μεγαλώνουν.
Εξαιτίας της εφαρμογής αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν, ιδιαίτερα από το 2009 και μετά, πάνω στους οποίους συνεχώς προστίθενται κι άλλοι και σχεδιάζονται ακόμη περισσότεροι από όλες τις κυβερνήσεις, τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Το 2012 με εφαρμογή τέτοιων νόμων είχαμε σοβαρές περικοπές στους μισθούς μας με την κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων(γάμου, ανθυγιεινά κ.τ.λ). Η διοίκηση της επιχείρησης τότε δικαιολογήθηκε, πως τι να κάνει , είναι νόμος και πρέπει να τον εφαρμόσει(αν και δεν ήταν υποχρεωμένη).
Σήμερα , το ίδιο το Δ.Σ. ,με άλλες βέβαια δικαιολογίες και σε συνεννόηση με τους Διευθυντές προχωρούν σε προκλητικά σκληρά αντεργατικά μέτρα. Καταργεί τις συμβάσεις μας και τις αντικαθιστά ,κάτω από πιέσεις, με ατομικές συμβάσεις παρά το γεγονός ότι σε δύο Γενικές Συνελεύσεις μας αποφασίσαμε , με συντριπτική πλειοψηφία. , ότι δεν κάνουμε αποδεκτές τις απαιτήσεις τους. Το προεδρείο και ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου μας ήταν οικτρή μειοψηφία και ανέλαβε τον ρόλο του υποστηρικτή της Διοίκησης. Εισέπραξε την απαξίωση και την περιφρόνηση των εργαζομένων αλλά δεν είχε καν την ευθιξία να παραιτηθεί.
Οι νέες περικοπές που επιβάλουν σήμερα με τις ατομικές συμβάσεις ξεπερνούν ακόμα και το 30% και μετατρέπουν τους μισθούς μας σε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Πολλοί εργαζόμενοι δεν υποκύπτουν και δεν υπογράφουν. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ και γι’ αυτό μας εξαπολύουν απειλές για απολύσεις. Άλλωστε από τα ίδια τα χείλη του Οικονομικού Διευθυντή ειπώθηκε στην τελευταία συνέλευσή μας πως θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. να γίνουν 30 απολύσεις, όταν τα τελευταία χρόνια και μέχρι πριν από λίγες μέρες έγιναν αθρόες προσλήψεις.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε. Οι αποφάσεις τους καταστρέφουν τις ζωές μας και τις ζωές των οικογενειών μας.
Οι επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν από το ύψος των μισθών των εργαζομένων τους. Κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό των εταιριών που κυνηγούν το κέρδος. Ανταγωνίζονται τα βουβάλια(πολυεθνικές και εταιρίες), και την πληρώνουν τα βατράχια(εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι, και μικρομαγαζάτορες).
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρό αγώνα να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. Είναι αγώνας δίκαιος, είναι αγώνας ζωής. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν δεχόμαστε να γίνουμε, δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του φοβισμένου-υποτακτικού που σκύβει το κεφάλι και αρπάζει ότι ξεροκόμματο του πετάνε.

Απαιτούμε:
– Να συνεχίσουν να ισχύουν οι συλλογικές μας συμβάσεις και να ενταχθούν σε αυτές και οι νέοι εργαζόμενοι της επιχείρησης που προσλήφθηκαν από το 2012 και μετά.
– Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας που καθυστερούν.
– Να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία(ωράρια, ρεπό, άδειες κ.τ.λ.).
– Ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών της περιοχής μας.
– Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να μας υποστηρίξουν.
– Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Νομού μας να τοποθετηθούν στο πρόβλημά μας με σαφήνεια και χωρίς «ναι μεν αλλά»
.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΤΡΙΚΚΗ»
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΔΙΚΤΥΟ ‘’αλληλεγγύη για όλους – χωρίς μεσάζοντες’’ στα ΤΡΙΚΑΛΑ
13Η ΔΡΑΣΗ

Η εφαρμογή μέτρων λιτότητας και οι θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια, δεν οδήγησαν σε έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά σε μια πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση. Παρόλα αυτά, καλούμαστε τώρα, για άλλη μια φορά, να διαχειριστούμε νέα σκληρά μέτρα, που έρχονται να επιπέσουν στην ήδη σκληρή πραγματικότητα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τη φρίκη και τη βαρβαρότητα μιας άλλης κρίσης, της προσφυγικής. Οι συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις στη Συρία, αλλά και οι παλαιότερες σε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α, ξεριζώνουν καθημερινά ανθρώπους από τις εστίες τους, που απελπισμένα αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας. Οι εικόνες ντροπής που σκορπίζουν παντού πόνο και θλίψη, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές για τους ισχυρούς. Και ενώ η Ευρώπη ‘’ψάχνεται’’ να βρει την απάντηση στο πρόβλημα, εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες δίνουν εθελοντές και απλοί πολίτες απ’ όλη τη χώρα.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, ως δίκτυο ‘’αλληλεγγύη για όλους’’ και ως καταναλωτές, αντιστεκόμαστε δημιουργικά, συντασσόμαστε με άλλους αλληλέγγυους και προχωράμε στην επόμενη δράση μας, για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Οι ποσότητες των προϊόντων που θα εξασφαλισθούν, ως προσφορά των παραγωγών προς το δίκτυο και τα χρήματα από τη δική σας συνεισφορά θα διατεθούν σε δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.
Τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι:
• Ελαιόλαδο, ανωτέρας κατηγορίας ‘’εξαιρετικό παρθένο’’ (από ομάδα παραγωγών από Φίλια και Λουτρό Μεσσηνίας), οξύτητας 0,1- 0,8%, σε πλαστική ή μεταλλική συσκευασία των 5 λίτρων, στην τιμή 17,5 €/ 5 λίτρα ή 18,0 €/ 5 λίτρα αντίστοιχα.
Στην τιμή του ελαιολάδου συμπεριλαμβάνεται ποσό 0,50 €/συσκευασία 5 λίτρων, για την ενίσχυση δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.
• Ρύζι, (από περιοχή Μεσολογγίου),
– καρολίνα, νυχάκι και κίτρινο με 1,0 €/Kg (συσκευασία 3,0 Kg – τιμή 3,0 € /συσκευασία),
• Φακές και ρεβύθια, (από Χαλκιάδες Φαρσάλων),
– φακές, με 1,50 €/Kg (συσκευασία 3,35 Kg – τιμή 5,0 € /συσκευασία)
– ρεβύθια με 2,00 €/Kg (συσκευασία 2,5 Kg – τιμή 5,0 € /συσκευασία),
• Φασόλια, (από Μελισσότοπο Καστοριάς),
– Πλακέ και γίγαντες με 3,00 €/Kg (συσκευασία 2 Kg – τιμή 6,0 € /συσκευασία).

Εκτός παραγγελιών θα διατίθενται επίσης:
• Αλεύρι, (από αλευρόμυλο περιοχής Τρικάλων):
– άσπρο για όλες τις χρήσεις, σε συσκευασίες 10 και 25 κιλών, στην τιμή 6,0 € και 13,0 € αντίστοιχα,
– κίτρινο, σε συσκευασία 5 και 10 κιλών, στην τιμή 4 € και 7 € αντίστοιχα και
• Απορρυπαντικά από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.
Για την εξυπηρέτησή σας τηρείται σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτό παρακαλούμε·
δώστε τις παραγγελίες σας έγκαιρα!!!
ηλεκτρονικά, στέλνοντας email στη διεύθυνση: xorismesazontestrikala1@gmail.com ή
τηλεφωνικά, στους αριθμούς: 24310 31902, 24310 78321, 6977077598(what’s up), 6989156256(what’s up), 6980567045(wind)
Η διάθεση θα γίνει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, και ώρα 11,00 π.μ. μέχρι 1.00 το μεσημέρι,
(11 π.μ. – 12 μεσημέρι για όσους το επώνυμο αρχίζει από Α – Λ, 12 μ.- 1 μ.μ. από Μ – Ω)
στο χώρο του 6ου ΚΑΠΗ Τρικάλων (απέναντι από Α’ Νεκροταφείο).
Οι πλεονάζουσες ποσότητες θα διατεθούν σε ενδιαφερόμενους πολίτες εκτός παραγγελιών από 1,0 μ.μ. έως 2.0 μ.μ.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η διαβίωση με όρους ασφάλειας είναι δικαίωμα και ανάγκη κάθε ανθρώπου -νέου, εργαζόμενου ή συνταξιούχου- και υποχρέωση της κοινωνίας απέναντί του. Ένα δικαίωμα που πρέπει να καλύπτεται από την κοινωνία συνολικά αλλά και από ιδιαίτερους θεσμούς κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας. Μια ανάγκη που μπορεί και πρέπει να καλύπτεται πλήρως, με προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και όχι στους ψυχρούς οικονομικούς δείκτες.
Με βάση αυτά τα κριτήρια απαιτούμε:
1. Όλοι οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους να ασφαλίζονται αυτόματα και αυτοδίκαια.
2. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Να κλείσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να «αποβληθούν» η λογική του «κόστους-ωφέλειας», της «ανταποδοτικότητα» και της αγοράς από την ασφάλιση.
3. Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και την πολιτεία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους (νεοεισερχόμενους ή απολυμένους). Να καταργηθούν τα «ασφαλιστικά» κίνητρα προς τους εργοδότες (μείωση, απαλλαγή ή επιδότηση από το δημόσιο των εργοδοτικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών κ.ά.).
4. Σύνταξη στα 60 ή στα 30 χρόνια εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».
5. Καμιά σύνταξη κάτω από 900 ευρώ. Διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος και των εφάπαξ.
6. Ενιαίος φορέας ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς ή ανέργους, με εξίσωση προς το υψηλότερο επίπεδο προστασίας και ενοποίηση κύριας κι επικουρικής ασφάλισης.
7. Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Για να κατοχυρωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας απαιτείται:
* Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
* Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου για την ασφάλιση.
* Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.
* Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
* Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί. Αυτόν ο αγώνας μας βρίσκει όλους στην ίδια πλευρά: εργαζόμενους και άνεργους, νέους και ενήλικους, ελαστικά απασχολούμενους και συνταξιούχους, μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, Έλληνες και μετανάστες. Ας τον δώσουμε ενωμένοι, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και το μέλλον όλων μας.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις συλλογικότητες, σωματεία, συνδικάτα, συνδικαλιστικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, στέκια, τοπικά κινήματα, πρωτοπόρους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, αγωνίστριες κι αγωνιστές, ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το ερχόμενο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη ΔΕΥΤΕΡΑ θα γίνει η πρώτη ανοιχτή σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο» στις 8:30 το βράδυ, προκειμένου να συζητηθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για το επόμενο διάστημα.

Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
09/10/15

Η «πράσινη» αντιμετώπιση των Δημόσιων χώρων.
Είναι γεγονός ότι η διαμόρφωση του Δημόσιου χώρου στην πόλη μας προκύπτει με τυχαίο τρόπο και η επίλυση τεχνικών ζητημάτων οδηγεί, χωρίς προβληματισμό στην αλλοίωση της μορφής του, όπως άλλωστε επισήμανε και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας.
Έτσι, η πλατεία Νεάπολης μπήκε σε πρόγραμμα για ανάπλαση και μετατράπηκε ως προς το 30% της έκτασής της σε οικοδομήσιμη έκταση, αλλάζοντας έτσι προς το χειρότερο το μικροκλίμα της περιοχής. Έγινε επέκταση των καταστημάτων, που σήμερα τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν, μετατρέποντας τον χώρο σε σκουπιδότοπο που είναι προσβολή για την αισθητική της πόλης .
Με το πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης, έγινε ανακατασκευή των πεζοδρομίων και η Λάρισα έμεινε να ονομάζεται Ποδηλατούπολη μόνο στα χαρτιά!!!
Για την αναβάθμιση της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, ξεκίνησε ο καθαρισμός της κοίτης και των οχθών και μετατράπηκε σε τσιμεντένιο λιμανάκι με μια μισοβυθισμένη βάρκα και το ποτάμι να παραμένει βούρκος.
Στην περίπτωση του ρέματος Χατζηχαλάρ πάλι η ίδια αντιμετώπιση. Πάρκο θέλαμε και πλατεία σχεδιάστηκε, με αποτέλεσμα πριν περάσει χρόνος ο χώρος κατάντησε ρημαδιό, γιατί ο μελετητής θέλοντας να τον κάνει όμορφο σαν πλατεία, δεν σκέφτηκε τον τρόπο και το κόστος συντήρησης. Με αποτέλεσμα, ενώ δαπανήθηκαν περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή, ο Δήμος σήμερα να αδυνατεί να τον συντηρήσει.
Έτσι και με το πρόγραμμα «βιοκλιματική αναβάθμιση αστικών περιοχών», επιλέχτηκε ο χώρος του φρουρίου, που είναι η πλέον δροσερή περιοχή της πόλης, με μια πρόχειρη μελέτη, copy paste της οδού Βενιζέλου, γιατί, όπως είπε και ο πρώην δήμαρχος κος Τζανακούλης, αυτή η περιοχή ήταν ημιτελής μετά την ανακατασκευή της οδού Βενιζέλου και την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και έπρεπε να βρεθεί πρόγραμμα να την αναβαθμίσουμε.
Έγινε και γίνεται πολύς λόγος για την ανάπλαση του χώρου του Φρουρίου. Θα αναφερθούμε σε κάποια σημεία που δεν λέχθηκαν ή απλώς σιγοψιθυρίστηκαν, μάλλον για να μην θίξουν κάποιους και όχι γιατί κρίθηκαν υποδεέστερα.
Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα κάθε έργου είναι απόρροια της μελέτης του. Μια ολοκληρωμένη μελέτη αρχίζει με προμελέτη, κοινωνική διαβούλευση για την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του έργου, προσδιορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών, προϋπολογισμό, υπολογισμό του κόστους συντήρησης και την τελική μελέτη εφαρμογής. Μόνο έτσι και με μια καταρτισμένη και εποικοδομητική επίβλεψη πετυχαίνουμε ποιότητα, αισθητική και δημόσιο όφελος.
Το ότι φθάσαμε στο έργο του Φρουρίου, η πλειοψηφία των Λαρισαίων να εναντιώνεται και οι υπόλοιποι απλά να σιωπούν, είναι απόρροια της κακής ή έστω λειψής μελέτης. Έχουμε την εντύπωση ότι η μελέτη αντιμετωπίστηκε σαν παιχνίδι πάζλ με κυβόλιθους πολυτελείας σε γεωμετρικό κάνναβο επί οθόνης υπολογιστού. Είναι η προσφιλής μέθοδος μελετών των τεχνικών υπηρεσιών. Γι αυτό οι πλατείες και οι πεζόδρομοι σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας, από την Λάρισα στην Κόνιτσα, στην Αρεόπολη της Μάνης μέχρι το Ρέθυμνο, μοιάζουν μεταξύ τους.
Στην προκειμένη περίπτωση, των σιδηρών κατασκευών, δεν υπήρχαν τεχνικές προδιαγραφές και στατική μελέτη, παρά μόνο ηλεκτρονικά σκίτσα. Έτσι έχοντα μια …μη δημιουργική ασάφεια, ο εργολάβος καλείται να προτείνει τρόπο κατασκευής και σίγουρα προτείνει μελέτη βαριάς και εύκολης τυποποιημένης κατασκευής. Η τεχνική υπηρεσία σίγουρα γνώριζε ότι η ελαφριά σιδηροκατασκευή των σκίτσων δεν ήταν επαρκής, γι αυτό άλλωστε φρόντισε να υπολογίσει στον προϋπολογισμό σαράντα τόνους σιδηροδοκούς.
Αν ήταν μόνο αυτό ίσως ήταν λίγο το κακό και ίσως βρισκόταν μια λύση καλυτέρευσης. Όπως όλα τα έργα, τα περισσότερα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα της Ε.Ε., τα χαρακτηρίζει η μεγαλομανία και όχι η μεγαλοπρέπεια. Κάποιοι νομίζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι και δικά μας, ότι μας τα χαρίζουν. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε υπερβολική χλιδή με ανάλογα υψηλό κόστος και μάλιστα με πανάκριβα μάρμαρα μη συμβατά με τα περί βιοκλιματικών παρεμβάσεων. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Πού να δούμε και τα περίφημα πανάκριβα τεντόπανα, των 150 ευρώ το τ.μ., μονοπωλιακό είδος εισαγόμενα από την Αγγλία.
Εδώ ακριβώς είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Τα πανάκριβα υλικά που προτείνονται στα έργα σαν βιοκλιματικές εναλλακτικές λύσεις.
Με την διαπίστωση της αναγκαιότητας χρησιμοποίησης μη ενεργοβόρων συστημάτων στην παραγωγική διαδικασία, οι διάφορες μονοπωλιακές εταιρίες κατάφεραν να επιβάλουν προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές και να έχουν και πάλι την μερίδα του λέοντος στις εναλλακτικές, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Έτσι επιβάλουν τα μεγάλα φαραωνικά έργα με τα τεράστια φράγματα, τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες, ειδικά πτυσσόμενα ηλιακά πάνελ και διάφορα άλλα συστήματα, ενεργοβόρα στην παραγωγή τους και γενικά στην όλη διαδικασία της κατασκευής των έργων, αμφιβόλου απόδοσης και απόσβεσης του τελικού κόστους.
Έτσι και στην ανάπλαση του λόφου, πέρασε η ιδέα των μονοπωλίων, δίχως ο μελετητής να σκεφτεί το κόστος προμήθειας, κατασκευής και συντήρησης, χωρίς να υπολογίσει την απόδοση του έργου και την απόσβεσή του και μάλιστα σε εποχές οικονομικής κρίσης. Είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε σύμφωνα με την αντίληψη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, χωρίς να προσαρμοστεί στην φιλοσοφία της καινούργιας Αρχής και στις συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα. Είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που κατά τον κο Τζανακούλη, ο ίδιος κατάφερε να την εμπνεύσει ώστε να παράγει έργο. Ναι πράγματι κατάφερε να εμπνεύσει, τις υπηρεσίες, να παράγουν σύμφωνα με την πολιτική του, την μεγαλομανία και τον εντυπωσιασμό.
Τώρα όμως είναι ώρα η νέα δημοτική Αρχή να εμπνεύσει τις υπηρεσίες σύμφωνα με την πολιτική της Συμπαράταξης, με γνώμονα την μεθοδικότητα, την μεγαλοπρέπεια και την απλότητα.
Η δημοτική παράταξη «Πράσινη Πόλη – Οικολογία Αλληλεγγύη», μετά τις εκλογές έμεινε έξω από κάθε μέσο χάραξης πολιτικής στον Δήμο. Σεβαστήκαμε το αποτέλεσμα και μείναμε έξω, εφόσον δεν μας ζητήθηκε, από κάθε μέσο και διαδικασία λήψεων αποφάσεων, αν και νομίζουμε ότι θα έπρεπε να έχουμε ουσιαστικό ρόλο. Δεν ζητήσαμε να συμμετέχουμε στην διαχείριση της καθημερινότητας. Όμως σε θέματα που οριοθετούν και χαράζουν το μέλλον της πόλης μας, μετά από ένα χρόνο σιωπηλής παρουσίας νομίζουμε ότι είναι πλέον καιρός να ακουστεί και πάλι ο λόγος μας.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ»

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΡΙΚΚΗ» οι οποίοι απειλούνται άμεσα με μείωση του μισθού τους και με απολύσεις και καλούνται ο καθένας ξεχωριστά να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με την οποία θα καταλυθούν τα κατεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους.
Η Διοίκηση του εργοστασίου, παρόλο που δηλώνει ότι η επιχείρηση πάει καλά και είναι κερδοφόρα, θέλει να εφαρμόσει αντεργατική πολιτική με μειώσεις μισθών και απολύσεις, με την κατάργηση των ΣΣΕ και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Αυτή η πολιτική εκπορεύεται από τα μνημόνια, στηρίζεται σε αυτά και αποτελεί υλοποίησή τους στην πράξη και στοχεύει στην αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων και στην αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης η οποία έχει χάσει τον πλατύ συνεταιριστικό της χαρακτήρα και αποτελεί πλέον ανώνυμη εταιρία στα χέρια μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων. Οι μικροί και φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εξοβελιστεί από αυτή και δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την πολιτική που εφαρμόζει η Διοίκηση της. Αντίθετα έχουν να χάσουν. Για το λόγο αυτό πρέπει και αυτοί να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν.
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, να μην μειωθεί ο μισθός τους και να μην απολυθεί κανένας.
Διεκδικούμε μαζί τους να επανέλθουν οι ΣΣΕ στο επίπεδο που ήταν πριν τα μνημόνια με πλήρη υποχρεωτική και γενικευμένη ισχύ. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μαζί με τις ατομικές συμβάσεις.
Τα μέλη και οι φίλοι της Λαϊκής Ενότητας θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που θα αποφασίσουν και θα πραγματοποιήσουν και θα μπουν μπροστά στον αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων και πολιτικών. Για την υλοποίηση φιλολαϊκής-φιλεργατικής πολιτικής από μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τα συμφέροντά τους και θα στηρίζεται σε αυτούς
Τρίκαλα, 9/10/2015
Η συντονιστική επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Τρικάλων

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΡΙΚΚΗ»

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΤΡΙΚΚΗ» οι οποίοι απειλούνται άμεσα με μείωση του μισθού τους και με απολύσεις και καλούνται ο καθένας ξεχωριστά να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με την οποία θα καταλυθούν τα κατεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους.
Η Διοίκηση του εργοστασίου, παρόλο που δηλώνει ότι η επιχείρηση πάει καλά και είναι κερδοφόρα, θέλει να εφαρμόσει αντεργατική πολιτική με μειώσεις μισθών και απολύσεις, με την κατάργηση των ΣΣΕ και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Αυτή η πολιτική εκπορεύεται από τα μνημόνια, στηρίζεται σε αυτά και αποτελεί υλοποίησή τους στην πράξη και στοχεύει στην αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων και στην αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης η οποία έχει χάσει τον πλατύ συνεταιριστικό της χαρακτήρα (η ΕΑΣ πριν 3-4 χρόνια είχε πάνω από 12.000 μέλη), και αποτελεί πλέον ανώνυμη εταιρία στα χέρια λιγότερων από 400 μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων.
Καταδικάζουμε την Διοίκηση της ΕΑΣ και του εργοστασίου «ΤΡΙΚΚΗ» οι οποίες προχώρησαν ήδη σήμερα Παρασκευή 9/10 στην απόλυση μιας εργαζόμενης που δεν δέχτηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση.
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ, να μην μειωθεί ο μισθός τους και να μην απολυθεί κανένας.
Διεκδικούμε μαζί τους να επανέλθουν οι ΣΣΕ στο επίπεδο που ήταν πριν τα μνημόνια με πλήρη υποχρεωτική και γενικευμένη ισχύ. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μαζί με τις ατομικές συμβάσεις.
Καλούμε σε αγωνιστικό συντονισμό όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής σε βάρος των κεφαλαιοκρατών και προς όφελος της εργατικής τάξης.

Τρίκαλα, 9/10/2015
Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων-ανέργων Τρικάλων

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TTIP: Το «οικονομικό NATO» προ των πυλών!
Οι ζωές μας υπό τον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών
Τον Ιούλιο του 2013 στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσαν την αρχή των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ροής του κεφαλαίου διεθνώς, τον ρόλο των κρατών, των υπερεθνικών ολοκληρώσεων και των μεταξύ τους σχέσεων. Πρόκειται για τη διαβόητη πλέον, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή με τα αρχικά TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), μια συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ το περιεχόμενο της οποίας είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και για το οποίο δεν θα είχαμε μάθει ακόμα τίποτα, εάν δεν είχε διαρρεύσει στο WikiLeaks τον Μάρτιο του 2014 ένα απόσπασμα προτεινόμενου προσχεδίου της συμφωνίας. Αυτό ήταν που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει τον Ιανουάριο του 2015 μια σύντομη περίληψη για το περιεχόμενο των έως τότε συνομιλιών και να τοποθετηθεί σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα που κατέκλυσαν τη δημόσια συζήτηση.

Η ΤΤΙΡ δεν είναι, απλώς, «μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που στοχεύει στην πολυεπίπεδη οικονομική ανάπτυξη». Δεν είναι, απλώς, μια συμφωνία για να αρθούν τα «ρυθμιστικά εμπόδια» σε κάποια θέματα εμπορίου και επενδύσεων. Το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπάρχει εδώ και δεκαετίες και οι δασμοί είναι μηδαμινοί. Δεν είναι απλώς, ένας τρόπος να επιτευχθεί η άρση κάθε υφιστάμενου περιορισμού των δυνητικών κερδών των πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Πρόκειται για μια συνολική, στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση της εμπροσθοφυλακής του υπερεθνικού κεφαλαίου ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, στους μισθούς, στο συνδικαλισμό, στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πληθυσμού, στην ασφάλεια των τροφίμων, στον πολιτισμό, στα όποια υπολείμματα του κράτους πρόνοιας, στα προσωπικά δεδομένα και στις ατομικές ελευθερίες, στην ελευθερία στο Διαδίκτυο και στους ήδη ανάπηρους εναπομείναντες στοιχειωδώς δημοκρατικούς θεσμούς. Πρόκειται μια νέα ποιοτική τομή στη σχέση εθνοκρατικής συγκρότησης-διεθνοποίησης του κεφαλαίου, μια ποιοτικά διαφορετική σχέση οικονομίας-κράτους και δημοσίου-ιδιωτικού, όπου εξέχουσα θέση έχει η τεχνοκρατική διαχείριση σε ένα σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ας δούμε ορισμένους βασικούς άξονες της επερχόμενης συμφωνίας:
1) Μετασχηματίζεται άρδην το ευρωπαϊκό μοντέλο για το ρόλο του κράτους και του δημοσίου, καθώς επιβάλλεται ολοκληρωτική «απελευθέρωση» της αγοράς υπηρεσιών. Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος στο ιδιωτικό κεφάλαιο να αναλάβει οποιονδήποτε τομέα που αφορά σε δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, το νερό, χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς δυνατότητα επιστροφής τους υπό δημόσιο έλεγχο.
2) Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις προβλέπεται πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με την πρόφαση της εφαρμογής ίδιων κανόνων σε ΗΠΑ και Ε.Ε. (και με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσουν τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στις οποίες περιγράφονται τα εργασιακά δικαιώματα). Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποστηρίξει αίτημα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για περικοπή των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ε.Ε. Απλώς, τώρα η κατεύθυνση αυτή επικυρώνεται με πιο συνολικό τρόπο.
3) Η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κίνδυνο για την ατμόσφαιρα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Κατά τους υπολογισμούς των διαπραγματευτών η συμφωνία θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με έντεκα επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα τη στιγμή που υπάρχουν δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία του Κιότο. Επιπλέον, αποδυναμώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ καναδικού πετρελαίου που εξορύσσεται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου με ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κεντρικής σημασίας είναι ότι επεκτείνεται και στον ευρωπαϊκό χώρο η εφαρμογή της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης στην εξόρυξη φυσικού αερίου, μιας μεθόδου που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον.

4) Καταργούνται οι περιορισμοί που αφορούν στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη διάθεση βοδινού κρέατος με ορμόνες και αυξητικές ουσίες. Στην Ε.Ε. ισχύει μέχρι σήμερα η «αρχή της προφύλαξης», κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες που θέλουν να κυκλοφορήσουν ένα νέο προϊόν υποχρεούνται να αποδείξουν ότι είναι ασφαλές, πριν τη διάθεσή του προς κατανάλωση, αντί οι κρατικές υπηρεσίες να πρέπει να αποδείξουν ότι το προϊόν είναι επικίνδυνο και να εμποδίσουν την κυκλοφορία του. Στις ΗΠΑ δεν εφαρμόζεται αυτή η αρχή και τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων είναι πολύ χαμηλότερα των ευρωπαϊκών. Το 70% των μεταποιημένων τροφών που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Η Ε.Ε. μέχρι σήμερα προστατεύει τις εισαγωγές προϊόντων που διαταράσσουν το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρεται το 40% των εξαγωγών τροφίμων από τις ΗΠΑ προς την Ε.Ε. Με την TTIP αυτά καταργούνται. Μιλώντας στη Pravda.Ru ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Ερευνών Γιούρι Γκρομίκο τόνισε: «πάνω από όλα, η TTIP επηρεάζει τον τομέα των τροφίμων. Οι φίλοι μου από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας επιβεβαιώνουν τι σημαίνει να βλάψεις κάπως τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον τομέα των τροφίμων. Γι’ αυτό μπορεί να σου το ανταποδώσουν με οποιαδήποτε ενέργεια. Και αυτό επειδή ο ακρογωνιαίος λίθος της Αμερικής είναι ακόμη η αγροτική παραγωγή. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι για τους Αμερικανούς τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα που μπορούν να τα προωθήσουν και να το πουλήσουν. Και αυτό το γεγονός, ότι είναι γενετικά τροποποιημένα, θα το κρύψουν».
5) Προωθείται ο πλήρης έλεγχος της γνώσης από τους πολυεθνικούς ομίλους και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Επιχειρείται να υποχρεώνονται οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο και να καταδίδουν οποιονδήποτε κρίνουν ύποπτο για παραβίαση των κανονισμών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καταστρατηγώντας έτσι την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως θεμέλιο της ιδιωτικής ζωής. Αλλά η φρικαλέα προέκταση είναι πως για να αυξηθούν τα κέρδη φαρμακευτικών κολοσσών, θα οδηγηθούν σε αύξηση οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με αντίστοιχη επιβάρυνση των ήδη πενιχρών προϋπολογισμών υγείας και θα απαγορεύεται στις φτωχές χώρες να παρασκευάσουν φτηνά γενόσημα φάρμακα για ασθένειες που τις μαστίζουν, όπως η ελονοσία ή η φυματίωση.
Η υπογραφή της συμφωνίας που θα επιτρέψει στις αμερικανικές πολυεθνικές να ασκούν ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., απομονώνοντας ταυτόχρονα την Κίνα, Ρωσία, Ινδία και λοιπές χώρες των BRICS, έρχεται ως αντεπίθεση και ταυτόχρονα απόπειρα εμπέδωσης της αμερικανικής κυριαρχίας στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ύστερα από την απαίτηση των αναδυόμενων BRICS για μια ουσιαστική «αλλαγή του παγκόσμιου καταμερισμού οικονομικής και πολιτικής ισχύος με τρόπο που να αντιπροσωπεύει δικαιότερα τη σύγχρονη πραγματικότητα». Μάλιστα, για να κατανοήσουμε τη σημασία της συμφωνίας αυτής, έχει ιδιαίτερη αξία να επισημάνουμε το γεγονός ότι η πρώην αμερικανή υπουργός εξωτερικών, Hillary Clinton, την είχε χαρακτηρίσει ως το «οικονομικό ΝΑΤΟ». Ή αλλιώς, σε αριθμούς, η συμφωνία TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.

Η TTIP είναι μοναχά μία από τις συμφωνίες αυτής της συνομοταξίας. Μόλις πριν λίγες μέρες υπεγράφη στην Ατλάντα και η εξίσου δυσοίωνη Συμφωνία Εμπορίου ΤPP (Trans-Pasific Parnteship) μεταξύ 12 χωρών: περιλαμβάνει ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Χιλή, Περού, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία,Μπρουνέι και Βιετνάμ. Επίσης, τον Αύγουστο του 2014 έληξαν οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά που άρχισαν το 2009, τη λεγόμενη CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Περιλαμβάνονται σε αυτήν θέματα σχετικά με τη συνεργασία για ρυθμίσεις στους τομείς των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων, στα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, στις δημόσιες συμβάσεις, στις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και στην προστασία των ιδιωτικών επενδύσεων. Η συμφωνία χρειάζεται ακόμη να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης από τα δύο μέρη.
Ένα καθοριστικής σημασίας στοιχείο των συμφωνιών αυτών είναι, όμως, η νομική εγκαθίδρυση της παντοδυναμίας των πολυεθνικών μέσα από τη δημιουργία του ISDS (Investor-State-Dispute Settlement-Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους). Τί ειναι πάλι αυτό; Πρόκειται για σύστημα παράλληλης δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση, εάν πιστεύουν ότι, λόγω κυβερνητικών αποφάσεων (π.χ. νέοι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος ή για τα δικαιώματα των καταναλωτών), επηρεάζονται αρνητικά τα κέρδη τους (εννοείται ότι στις προσφυγές υπολογίζονται και διαφυγόντα κέρδη). Αντί των κρατικών δικαστηρίων, «ειδικά» διαιτητικά δικαστήρια θα συνεδριάζουν εν κρυπτώ για να πάρουν απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων. Η πληρωμή θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι δίκες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και οι στρεψοδικίες είναι τόσο συνήθεις που ο θεσμός αμφισβητείται διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστές ήδη 568 τέτοιες αγωγές εναντίον 95 χωρών, στη βάση τέτοιων συμφωνιών. Οι αγωγές στρέφονται ενάντια σε περιβαλλοντικούς νόμους, σε νόμους για κατώτατους μισθούς και προστασίας της υγείας, ενάντια σε οδηγίες για περικοπές επιδοτήσεων και ενάντια σε μέτρα αποφυγής κρατικής πτώχευσης. Η πολυεθνική ενέργειας Vattenfall διεκδικεί με επιτυχία την απόσυρση των περιβαλλοντικών κανονισμών για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα στο Αμβούργο. Επιπλέον, ο σουηδικός ενεργειακός κολοσσός ζητά από τη Γερμανία 3,7 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από τα πυρηνικά της εργοστάσια στη χώρα, λόγω της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει την πυρηνική ενέργεια. Αν για παράδειγμα αύριο η θυγατρική της Καναδικής ElDorado, Ελληνικός Χρυσός, προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρεία. Αντιθέτως η εταιρεία μπορεί να μηνύσει την Ελλάδα, αν κρίνει ότι το ελληνικό κράτος έθιξε τα συμφέροντα της.
Το επίσης εξωφρενικό χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες αυτές είναι ότι διεξάγονται από τις γραφειοκρατικές ελίτ των υπερεθνικών ολοκληρώσεων μαζί με εκπροσώπους των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα κρυφά! Έτσι, το σύνολο των λεπτομερειών που αποτελούν τη συμφωνία αποκρύπτονται ως απόρρητα, με τους πολίτες να βρίσκονται σήμερα πλέον, μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συμφωνία μέχρι στιγμής επιχειρείται να μην περάσει προς έγκριση ούτε από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια και να τεθεί σε εφαρμογή μόνο με την υπογραφή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. O επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε, Κάρελ ντε Χουχτ ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ότι η Επιτροπή θα τηρήσει για την TTIP την ίδια μυστικότητα που τήρησε και για προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες, και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να ταχθούν υπέρ της «εμπιστευτικότητας» των διαπραγματεύσεων. Αποκλειστικά και μόνο ομάδες μεγάλων συμφερόντων έχουν προνομιούχα πρόσβαση στο σύνολο αυτών των εγγράφων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks και ιδρυτικό του μέλος, Julian Assange, για να δει ένας Ευρωβουλευτής κομμάτια τής υπό συζήτηση εμπορικής συμφωνίας, θα πρέπει να καλέσει την αμερικανική πρεσβεία για να κλείσει ραντεβού. «Τα ραντεβού είναι διαθέσιμα μόνο δυο ημέρες τη βδομάδα σε συγκεκριμένες ώρες. Μόνο δυο ευρωβουλευτές επιτρέπονται να τη μελετούν ταυτόχρονα». Και συνεχίζει: «οι ευρωβουλευτές πηγαίνουν στην αμερικανική πρεσβεία. Παραδίδουν κάθε ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να έχουν πάνω τους, ώστε να μην μπορούν ενδεχομένως να κάνουν αντίγραφα των όσων διαβάσουν. Αφού λοιπόν συμφωνήσουν να τηρήσουν το απόρρητο, μόνο τότε οδηγούνται σε μια ασφαλισμένη αίθουσα «ανάγνωσης», την οποία παρακολουθούν συνέχεια δυο φρουροί της πρεσβείας. Αντιθέτως, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών, δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα». Αν και ολόκληρες κυβερνήσεις εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό, οι μεγάλες πολυεθνικές μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Αναφερόμενος, δε, στην TPP, τόνισε: «Αν θεσπιστεί, το καθεστώς αυτών των συμφωνιών θα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, θα τσαλαπατά τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων (Creative Commons). Αν μιλάς, γράφεις, εκδίδεις, σκέφτεσαι, χορεύεις, τραγουδάς ή εφευρίσκεις, αν παράγεις ή καταναλώνεις τροφή, αν είσαι άρρωστος ή σκοπεύεις να αρρωστήσεις, θα βρίσκεσαι στο «στόχαστρο» της ΤPP». Στο φόντο αυτό, το WikiLeaks ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας «crowd-funding» για να συγκεντρώσει το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να το προσφέρει ως αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει το πιο περιζήτητο μυστικό στον κόσμο: τα μέτρα και τις διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στην TTIP!
Όπως απορρέει από τα παραπάνω οι συμφωνίες αυτές δεν αλλάζουν μόνο τη δομή του διεθνούς κεφαλαίου, τους όρους αναπαραγωγής του και τη γεωγραφία του. Δεν επαναπροσδιορίζουν μόνο το ρόλο των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αυτού που γνωρίσαμε ως δυτική αστική δημοκρατία. Σημαίνουν την πραγματική και εξ ολοκλήρου υπαγωγή όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής στο κεφάλαιο: διατροφή, υγεία, παιδεία, ψηφιακός κόσμος, ενέργεια, πολιτισμός, γνώση, πνευματικά δικαιώματα, ψυχαγωγία, φυσικοί πόροι κτλ. Σημαίνουν την απόπειρα «κατασκευής» ενός νέου μοντέλου ανθρώπου που θα αντιστοιχεί στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχοι τη σημερινή φάση του ύστερου καπιταλισμού.

Πλήθος κινητοποίησεων, ενάντια στα παραπάνω, έχουν λάβει χώρα ανά τον κόσμο και ποικίλουν από συγκέντρωση υπογραφών (3.263.920 υπογραφές συγκεντρώθηκαν από τους EUROPEAN CITIZENS INITIATIVE από το Γιβλαρτάρ ως το Ταλίν) μέχρι μαχητικές διαδηλώσεις και ακτιβισμούς στη Μαδρίτη, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες, στην Λειψία, τη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και δεκάδες άλλες πόλεις. Όπως φαίνεται, όμως, αυτά δεν αρκούν για να αποτρέψουν τη θύελλα που έρχεται. Η πραγματικότητα κάνει ορατή την ανάγκη ενός νέου ισχυρού πολιτικού ρεύματος διεθνώς που θα αποτελέσει στρατηγικά και εν συνόλω το αντίπαλο δέος και θα θέσει το ζήτημα μιας άλλης εξουσίας και μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης.

Δημήτρης Κεχρής, Το Περιοδικό (9.10.2015)
…και για την αντιγραφή
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ