22.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολιτική δραστηριότητα Κομμάτων

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

- Advertisement -

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ   ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Παρουσίαση του έργου της περιφερειακής αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Αγοραστός. Στην παρέμβασή ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ,περιφερειακός σύμβουλος Αστερης Χαλάτσης επεσήμανε:

«Ο σημερινός απολογισμός της περιφερειακής αρχής συμπίπτει με την εφαρμογή των πολύ σκληρών μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνέχεια των μέτρων του 1ου και 2ου μνημονίου των συγκυβερνήσεων. Πρόκειται για μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι δυνάμεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου από τη δεκαετία του 90. Με τις άνευ προηγουμένου περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο λαϊκό εισόδημα επιδιώκουν να καλύψουν τα κρατικά ελλείμματα και χρέη και να δημιουργήσουν πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μέτρα   που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και έφερε στο δρόμο το σύνολο λαού.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, στη λήψη και εξειδίκευση των όποιων κεντρικών κατευθύνσεων και με εργαλείο   τη διοικητική δομή του Καλλικράτη, συνέβαλε με τον τρόπο της στην όξυνση των προβλημάτων.

Η κριτική μας δεν έχει να κάνει με τις εισηγήσεις των διευθύνσεων που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Περιμέναμε όμως να συνοδευόταν από πολιτικές εκτιμήσεις και να αποδίδονται «τα του καίσαρος τω καίσαρι» Δεν αναφέρεται πχ τίποτε για την Ε.Ε. και τους δανειστές, που καθοδηγούν τα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων
Δεν γίνεται καμιά αναφορά για την κυβερνητική πολιτική που είναι υπεύθυνη για όσα υφίστανται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από τις πολιτικές υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, άσχετα με το ποιος είναι ο διαχειριστής·

Ο κ. Αγοραστός το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η διαχείριση του ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ, που όμως ουσιαστικά δίνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ξεπεράσουν τις συνέπειες τις κρίσης και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, για δομές και υπηρεσίες πρόνοιας διατέθηκαν ελάχιστα ποσά, την ίδια στιγμή που στα σχολειά λιποθυμούν παιδιά απ’ την πείνα, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν γιγαντωθεί οι ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και υλικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία του κ. Αγοραστού δεν εμβολιάζονται τα παιδιά για τη φυματίωση. Αντίθετα έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία χρηματοδότησης της διαφήμισης για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, μαζικά δίνονται οι εγκρίσεις και οι διευκολύνσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ( φωτοβολταϊκά, βιομάζα, κ.λπ.) καθιστώντας πανάκριβο το ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια.

Στο μακροσκελέστατο κείμενο του απολογισμού δεν διαβάσαμε κάτι σχετικό με την καταπολέμηση της ανεργίας και για τις ελλείψεις προσωπικού, λες και είναι μικρό το 27% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού και το 57% το ποσοστό ανεργίας στους νέους της Θεσσαλίας Είναι αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους το γεγονός ότι για πρώτη φορά παύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων της αιρετής Περιφέρειας να γίνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ανησυχητική εξέλιξη η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με τα περίφημα προγράμματα αναδιανομής της φτώχιας με τα 5μηνα ή 7μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τους εξευτελιστικούς μισθούς-ψίχουλα των 300-500 ευρω.

Για τον πρωτογενή τομέα η αναφορά για διαχείριση δράσεων που αφορούν: σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς, αναδασμούς, δασική οδοποιία, συνεργασίες, πιστοποιήσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων εκτός αγροτικού τομέα, LEADER σε συνδυασμό με ανάπτυξη πρωτοβουλιών που εστιάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, δεν αντιστοιχεί με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα για την επιβίωσή της. Το γεγονός ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την νέα ΚΑΠ 2014-2020, τους περιορισμούς στην παραγωγή από την ΕΕ και τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα,   δείχνει πως η πολιτική που ακολουθείται από την περιφερειακή αρχή παρά την κατά καιρούς έκφραση συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, συμπίπτει με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Παρά την εκφρασμένη θετική άποψη για έργα του Αχελώου δεν επεδίωξε τη δημιουργία κινήματος για την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου , έργου ζωτικής σημασίας για ολόκληρη τη Θεσσαλία που ακόμη σήμερα παραμένει μετέωρο και που η ολοκλήρωσή του θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Όπως προκύπτει από το απολογιστικό κείμενο που παρουσιάστηκε, η χρηματοδότηση ήταν μικρή και ανεπαρκής, παρουσιάζοντας σαφώς πτωτική τάση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και σε συνθήκες αυξημένων αναγκών των Θεσσαλών. Η δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση, οφείλεται στην περιοριστική πολιτική που ασκούσαν οι κυβερνήσεις βαδίζοντας κατά γράμμα με την Ε.Ε. και τους δανειστές.

Στον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον καθορίστηκαν οι προτεραιότητες με βάση τις ιεραρχήσεις που θέτουν ευρύτερα μια σειρά όμιλοι.πχ της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων και φυσικών πόρων στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων. Συμβάλλει δηλαδή η περιφερειακή αρχή στο να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αξιοποιήσουν ακόμα καλύτερα τους φυσικούς πόρους ή να βάλουν πόδι, στη διαχείριση των αποβλήτων των απορριμμάτων, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, διευκολύνοντας και ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα

Λειψή ήταν η σχετική χρηματοδότηση για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, που ήταν και είναι ιδιαίτερα αναγκαία αυτή την περίοδο των βάρβαρων επιθέσεων στη δουλειά, τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του λαού της περιοχής μας .Μια σειρά παράμετροι που αφορούν κοινωνικές πολιτικές και δραστηριότητες είναι φανερό ότι μέσα από την ακολουθούμενη διαδικασία χρηματοδότησης, συμβάλουν και εξειδικεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της κρατικής και δημόσιας παρέμβασης στους τομείς της Υγείας της παιδείας και της πρόνοιας προς όφελος των λεγόμενων δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Ο κ. Αγοραστός είναι απ’ τους ένθερμους υποστηρικτές των διαφόρων ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ που χρησιμοποιούνται ως «δούρειος ίππος» για το σταμάτημα της κρατικής χρηματοδότησης και την κατάργηση των κρατικών δομών.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως και τα όσα έργα έγιναν και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν πολύ μακριά και πίσω από τις ανάγκες του λαού και έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν. Συμπερασματικά μέσα από το κείμενο του απολογισμού προκύπτει σαφέστατα η πολιτική αντίληψη   του μεγάλου κεφαλαίου .Η «υπερπαραγωγή» που οργάνωσε ο κ. Αγοραστός για να επιδείξει το δήθεν πλούσιο έργο του αποτελεί πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες, αποτελεί απόδειξη ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ’ τη σημερινή περιφερειακή διοίκηση. Η περιφερειακή διοίκηση σαν τμήμα της κρατικής μηχανής με τον κ. Αγοραστό στο τιμόνι, εφαρμόζει και προωθεί βαθιά αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές σε πλήρη αρμονία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ, αποτελεί αντίπαλο του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στήριξη και εργαλείο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η δικιά μας αντίληψη και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το περιφερειακό Συμβούλιο κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχει σαν βάση της άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της περιφέρειας και των δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης-μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι).
  • Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών.»

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΜΠΟΥΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΗΣ

ΛΟΥΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

 

Πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την πολιτική τους δραστηριότητα οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργατοϋπαλληλικές και αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας θα επισκεφτεί τα Τρίκαλα , την Τετάρτη 10 Φλεβάρη ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος , ο οποίος

-στις 10πμ θα επισκεφτεί το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

& στις 12 μ θα επισκεφτεί το εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη» ,

Θα συναντηθεί με εργαζόμενους των συγκεκριμένων εργασιακών χώρων και θα συζητήσει τα προβλήματά τους αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Επίσης,

στις 7μμ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος θα επισκεφτεί τη Φήκη , όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις , τις επιπτώσεις τους στην αγροτιά , καθώς και για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ,στο καφενείο «Μπέσα».

 

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ 09/02/2016                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του “ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” Δημήτρης Παπαθανασίου και Βασίλης Ζώης επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί το χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Τρικκαίων , προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές του από τη χθεσινοβραδυνή πυρκαϊά  και να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Πολυμερόπουλο και τους εργαζόμενους για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του μηχανοστασίου .

Επιβεβαίωσαν το απόλυτα ευεργετικό αποτέλεσμα της άμεσης επέμβασης των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τρικάλων και εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι θα είναι επιτυχές και το αποτέλεσμα των ανακριτικών της ενεργειών.

Κυρίως όμως εξέφρασαν  έμπρακτα τη συμπαράστασή τους  στην προσπάθεια των εργαζομένων και του αρμόδιου αντιδημάρχου για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών , συναινώντας από τώρα στην άμεση διάθεση κονδυλίων από δημοτικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση,ώστε άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι τόσο νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου μας .

Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε να πετύχουμε ασφάλεια και ποιότητα και για τις εγκαταστάσεις , αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους,που επιτελούν μια πολύ δύσκολη και βαριά αποστολή.

Ας μετατρέψουμε λοιπόν την καταστροφή σε δημιουργικό και ασφαλές αποτέλεσμα προς όφελος του Δήμου , των εργαζομένων του, της ίδιας της κοινωνίας.

 

Τρίκαλα 9 Φεβρουαρίου 2016

Το Γραφείου Τύπου

“ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

 

 

 

 

 

Η ηλεκτροκίνηση του Σιδηρόδρομου Δυτικής Θεσσαλίας

αποτελεί έργο πνοής για τα Τρίκαλα

Κρίνουμε ως απαράδεκτη την ενέργεια του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας                κ. Κωτσού, να επιχειρήσει να απεντάξει από τους εγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους της περιφέρειας, τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτροκίνησης του σιδηρόδρομου της Δυτικής Θεσσαλίας.

Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές επιθυμούν την  ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και συνεπώς κάνουν ό,τι είναι δυνατό να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ματαιώσουν ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή μας έργο υποδομής.

Γνωρίζουμε ότι ανταγωνιστικοί κλάδοι του σιδηρόδρομου, με πάγιες διασυνδέσεις με την τοπική εξουσία, δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι τον εκσυγχρονισμό και στην περιοχή μας , του πιο φιλικού στο περιβάλλον, πιο μαζικού και λιγότερο κοστοβόρου μέσου μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων .

Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα εργάζονται για την αποκοπή της Δυτικής Θεσσαλίας από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πώληση του ΟΣΕ σε γαλλικά ή ρώσικα συμφέροντα, τα οποία φυσικά επιθυμούν να αποκτήσουν τις απόλυτα κερδοφόρες γραμμές του, αφού τώρα πλέον τα έργα της ηλεκτροκίνησης ολοκληρώνονται σε όλο τον  κεντρικό άξονα με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τώρα λοιπόν που είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ηλεκτροκίνηση και στη δυτική Θεσσαλία για να μην οδηγηθούμε μοιραία στην πλήρη εγκατάλειψη της γραμμής, εμφανίζονται «καλοθελητές» που κινητοποιούνται από το πουθενά για να μπλοκάρουν την υλοποίηση του έργου.

Η ηγεσία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο Δ.Σ. της οποία συμμετέχει, στηρίζοντας την πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Κωτσού, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ζητάει να απενταχθεί το έργο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας ώστε τα χρήματα να μοιραστούν στους δήμους για την υλοποίηση διάφορων οδικών έργων, οδηγώντας με βεβαιότητα στην ματαίωση υλοποίησης του.

Καλούμε τη δημοτική αρχή Τρικάλων να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση και να συνταχθεί όχι μόνο φραστικά, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες, υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα», όπως άλλωστε αποφάσισε ομόφωνα και το Δημοτικό μας Συμβούλιο το 2013 .

Αν δεν το πράξει, θα είναι συνυπεύθυνη για την ολοκλήρωση του συγκοινωνιακού αποκλεισμού του Δήμου μας .

Τρίκαλα 9 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

 

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ