16.6 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νύχτα τρόμου στα Τρίκαλα από την πλημμύρα-καταστροφές σε σπίτια καλλιέργειες-απεγκλωβισμοί (2 ΒΙΝΤΕΟ-15 ΦΩΤΟ)

Νυχτερινό επιτόπιο ρεπορτάζ του trikalaola.gr στις πλημμυρισμένες περιοχές.

- Advertisement -

Για πρώτη φορά στα χρονικά, κατά ομολογία των παλαιοτέρων κατοίκων των χωριών Ριζώματος και Πλάτανου Τρικάλων, γίνεται τέτοια πλημμύρα και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Όλα τα ρέματα είχαν φουσκώσει και υπερχειλίσει και όλοι οι δρόμοι έγινα στην κυριολεξία ποτάμια.

Το αποκλειστικό ΒΙΝΤΕΟ

2ο ΒΙΝΤΕΟ

Τα νερά όπως κατέβαιναν  ορμητικά από τις γύρω πλαγιές, περνούσαν μέσα από τις αυλές των σπιτιών και μέσα από τα σπίτια, μέσα από στάβλους, από οικόπεδα από γεωργικές εγκαταστάσεις, όπου μπορούσαν να βρουν δίοδο. Έντρομοι οι κάτοικοι έβλεπαν το σκηνικό και φυσικά ένιωθαν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την θεομηνία.

Το ξεροπόταμο πριν τον Πλάτανο είχε υπερχειλίσει και για πρώτη φορά το νερό περνούσε πάνω από την γέφυρα, ενώ η κυκλοφορία φυσικά είχε διακοπεί. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και της Καλαμπάκας, απεγκλώβισαν δύο αυτοκίνητα με επιβάτες σε ρέμα της επαρχιακής οδού Ριζώματος-Σπαθάδων. Το ένα μάλιστα αυτοκίνητο είχε παρασυρθεί εκτός δρόμου από τα ορμητικά νερά.

Παρών και ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιώργος Παπαπολύκαρπος, ο οποίος με το επιτελείο του μέχρι και τώρα στο τέλος του ρεπορτάζ μας (00:30 μεσάνυχτα), έκαναν έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα και βοήθεια που χρειάζονταν άλλοι κάτοικοι της περιοχής.  Άνδρες της Αστυνομίας ήταν και αυτοί στους δρόμους και σε σημεία που περνούσαν τα νερά από τα φουσκωμένα ρέματα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ριζώματος, την καταστροφή προκάλεσε μπαζωμένο ρέμα ή δεν έχει γίνει η διευθέτηση του.

Ένας καπνοπαραγωγός στο Ρίζωμα έπαθε μεγάλη ζημιά, καθώς το ξηραντήριο πλημμύρισε και οι κόποι μιας χρονιάς πήγαν χαμένοι. Ο ίδιος διατηρούσε λίγες κότες και κουνέλια και μερικά από αυτά πνίγηκαν.  Μία οικογένεια Αλβανικής καταγωγής μαζί με τα δυο μικρά παιδιά τους είδε να πλημμυρίζει το σπίτι που μένουν και απόψε αν δεν φιλοξενηθούν σε κάποιο άλλο σπίτι στο χωριό, ο δήμος θα μεριμνήσει να φιλοξενηθούν κάπου αλλού. Στάβλοι στον Πλάτανο πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο να πνιγούν ζώα, ενώ η νεροποντή προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου του χωριού, όπως και στον Ρίζωμα.

Ο Πρόεδρος του Πλατάνου κ. Παναγιώτης Νημάς έκανε συνεχώς περιπολίες για συγχωριανούς του που χρειαζόταν βοήθεια.

Οι κάτοικοι περιγράφουν την θεομηνία που έζησαν ως 2α παρουσία… καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά.

Σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Τρικκαίων προσπαθούσε να σπάσει φράκτες και αναχώματα για να αποσυμφορηθούν τα οικόπεδα από τα νερά. Στα σημεία των ζημιών ήταν και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μαζί με αντιδημάρχους.

Στην κάμερα του trikalaola.gr μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπανικολάου.

Σημειωτέο πως το trikalaola.gr ήταν το μόνο που πραγματοποίησε επιτόπιο ρεπορτάζ και μέχρι στις 00:30 απόψε τα μεσάνυχτα.

Δείτε το αποκλειστικό βίντεο και τις φωτογραφίες από το νυχτερινό ρεπορτάζ και ένα βίντεο ακόμη από την υπερχείλιση του ξεροπόταμου που τράβηξε μέρα φίλος αναγνώστης.

Σημ. Τα βίντεο βρίσκονται στο στάδιο της μεταφόρτωσης και θα εμφανιστούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τι αναφέρει το δελτίο τύπου του δήμου Τρικκαίων για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πλημμύρα.

Με άμεση παρέμβαση από τον Δήμο Τρικκαίων επιλύθηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Ρίζωμα. Η δυνατή νεροποντή έπληξε παρυφές και σημεία του χωριού, αλλά άμεσα κινητοποιήθηκαν μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Τρικκαίων. Με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, δύο αντιδήμαρχοι, οι κ. Βασταρούχας και Παπανικολάου, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Λασπά, το προσωπικό και τα μηχανήματα μετέβησαν επί τόπου και μετείχαν στις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό.
Από τα Τρίκαλα και τον Παλαιόπυργο, έφτασαν μηχανήματα όπως φορτωτής, σκαπτικό, φορτηγό. Χρησιμοποιήθηκαν για να ανοίξουν ρέματα, αλλά και να δοθεί διέξοδος σε νερά που κατέκλυσαν περιοχές όπου βρίσκονται ποιμνιοστάσιο και θερμοκήπιο.
Σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι προσπάθειες είχαν ως στόχο την προφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και την αποφυγή κάθε πρόσθετου προβλήματος στο χωριό.
Ο Δήμος Τρικκαίων βρισκόταν ήδη σε ετοιμότητα και για τον λόγο αυτόν, οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν χωρίς καμία καθυστέρηση, με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί.
Ο Δήμος Τρικκαίων εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων και βρίσκεται σε ετοιμότητα, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ