15.7 C
Trikala
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καπνίσματος σήμερα στα Τρίκαλα από φοιτητές της ΣΕΦΑΑ (ΒΙΝΤΕΟ-21 ΦΩΤΟ)

Σίγουρα μία ανάλογη κίνηση ενημέρωσης του κοινού στην Ελλάδα, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν έχει ξαναγίνει.

- Advertisement -

Στόχος βέβαια, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, καθώς το παθητικό κάπνισμα είναι πιο βλαβερό, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Η αρχή έγινε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου συμμετείχαν 27 εθελοντές φοιτητές, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή κ. Γιάννη Κουτεντάκη, ο οποίος “έσπαζε” τον πάγο της προσέγγισης των Τρικαλινών καπνιστών. Μαζί, και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Παιδείας κα Βασιλένα Μητσιάδη και ο γιατρός, παθολόγος του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Παναγιώτης Μπουρλιός.

Η ομάδα περνούσε από τα τραπέζια των καπνιστών, άδειαζε το τασάκι με τα αποτσίγαρα και συγχρόνως μοίραζε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο. Στην κάμερα του trikalaola.gr που κάλυψε αποκλειστικά αυτή την πρωτότυπη κίνηση κατά του καπνίσματος, μιλούν: Ο κ. Κουτεντάκης, ο κ. Παπαστεργίου, ο κ. Μπουρλιός, οι συμμετέχοντες φοιτητές, καθώς και Τρικαλινοί καπνιστές.

Ο δήμαρχος κ. Παπαστεργίου δηλώνει στο trikalaola.gr πως δεν θα μείνει μόνο σε αυτή τη δράση, αλλά θα συνεχιστεί, ακόμη πιο συντονισμένα και μαζικά. Στόχος, μια πόλη καθαρή από τσιγάρο, για την υγεία όλων των πολιτών.

Τα ονόματα των φοιτητών που σήμερα έλαβαν μέρος στην πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καπνίσματος είναι:

Ρουπάκα Αναστασία, Δουτσίνη Ιωάννα, Κώστας Νίκος, Λάλλος Γεράσιμος, Τσιγάρας Χρήστος, Τρίγκα Σοφία, Ραίου Θεοφίλη, Σαλάγας Αντρέας, Καλαθά Ελισάβετ, Σαράκη Βασιλική, Λαχάνου Βανέσα, Ζήμου Ελένη, Αδαμ Μαρία Ειρήνη, Γκατζα Ιωάννα, Τσαντούκλα Αποστολία, Κονδύλη Ήλια Μαρία, Μάχος Μπάμπης, Φράγκος Απόστολος, Σαντής Χάρης, Μυρότσος Γρηγόρης, Μαργέτη Παναγιώτα, Λιβιτσάνος Ραφαήλ, Μαργωνη Ασπασία, Λύρα Αγγελική, Μάτζιος Κωνσταντίνος, Ντόκος Ευστάθιος και Γκαμπέτας Ιωάννης.

Σημειωτέον, ότι υπάρχει ανάλογο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο αυτή την περίοδο εκπονείται στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εξετάζονται οι επιδράσεις της άσκησης σε άτομα που καπνίζουν συστηματικά. Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετέχουν οι Καθηγητές της ΣΕΦΑΑ κ.κ. Γιάννης Θεοδωράκης (συντονιστής), Χρηστίνα Καρατζαφέρη, Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, Μάριος Γούδας και Αθανάσιος Τσιόκανος, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ – Έργο: ΘΑΛΗΣ.

Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερες μελέτες που έγιναν στη ΣΕΦΑΑ, με συντονιστές τους κ.κ. Αντρέα Φλουρή και Γιώργο Μέτσιο (Wolverhampton University, Αγγλία) και οι οποίες έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τοΥπουργείο Υγείας Αμερικής), για την συγγραφή οδηγιών προαγωγής υγείας.

Ο Κοσμήτας της ΣΕΦΑΑ κ. Γιάννης Κουτεντάκης, μας διαβεβαίωσε ότι ανάλογες δράσεις θα έχουμε και στο μέλλον, μιας και φέτος η ΣΕΦΑΑ γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας στα Τρίκαλα.
Δείτε το αποκλειστικό βίντεο τουtrikalaola.gr και τις φωτογραφίες.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ