13.1 C
Trikala
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στηρίζουν τον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων (δελτία τύπου)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εδώ και έξι μήνες οι καθαρίστριες που εργάζονται σε καθεστώς εργολαβίας στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων παραμένουν απλήρωτες. Από την ημέρα που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν συλλογικά και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, η αντιμετώπιση της εργοδοσίας ήταν να τις απειλήσει με απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες. Μια εργοδοσία γνωστή για τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους που απασχολεί, έχοντας ξαναπροβεί σε απολύσεις στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς να πληρώνει τις υποχρεώσεις της (δεδουλευμένα, αποζημίωση) και όλα αυτά μην έχοντας σύμβαση με το Νοσοκομείο εδώ και 6 μήνες. Για αρκετές ημέρες λοιπόν οι καθαρίστριες και αρκετοί Τρικαλινοί συμπαραστάτες στον αγώνα τους συγκεντρώνονται στην είσοδο του Νοσοκομείου με βασικά αιτήματα την πληρωμή των δεδουλευμένων και να μην ισχύσουν οι απολύσεις των τεσσάρων αγωνιζόμενων καθαριστριών. Η διοίκηση του Νοσοκομείου παρουσιάζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» λέγοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη, από την άλλη όμως αφήνει τον εργολάβο να συνεχίζει ανενόχλητος τη «δράση» του χωρίς σύμβαση. Τον αγώνα των καθαριστριών στηρίζουν έμπρακτα αρκετοί Τρικαλινοί, πολιτικές οργανώσεις, παρατάξεις, το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων, ενώ εκκωφαντική είναι η σιωπή του Εργατικού Κέντρου που δεν έχει βγάλει ούτε μισή ανακοίνωση για το θέμα.
Ο αγώνας των καθαριστριών έχει γίνει το αγκάθι των τελευταίων ημερών που όλοι προσπαθούν να το βγάλουν. Και αυτό γιατί χαλάει την εικόνα του περίφημου και αγιοποιημένου, από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, ιδιωτικού τομέα και γενικά αυτού του μοντέλου απασχόλησης που έχουν επιβάλλει από κοινού κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Για αυτό συνδέεται άμεσα με τον αγώνα των άλλων καθαριστριών. Αυτών που εδώ και 10 μήνες έξω από το Υπ. Οικονομικών, χαλάνε τη σούπα της «ανάπτυξης» και της «ανάκαμψης» που προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει. Άλλωστε αυτό που αποδεικνύεται μέσα από αυτά που όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βιώνουν τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι οι συνεχόμενες προσπάθειες του συστήματος να επιβάλλει παντού τις συνθήκες της επισφάλειας, της ελαστικής, ακόμα και της απλήρωτης εργασίας, τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Για αυτό και τέτοιοι αγώνες πρέπει να έχουν την στήριξη και την ενεργή συμπαράσταση όλου του λαού. Γιατί μια νίκη για αυτές τις καθαρίστριες και για όποιον άλλον αγωνίζεται είναι νίκη για όλους.
Η οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τον Τρικαλινό λαό σε ενεργή συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την ακύρωση των απολύσεων.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

- Advertisement -

Θέμα: Καταβολή δεδουλευμένων στις εργαζόμενες συνεργείου καθαριότητας στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτες οι 38 εργαζόμενες – καθαρίστριες ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Γ, Ν, Τρικάλων.
Από την πλευρά του ο εργολάβος επικαλείται οικονομικό αδιέξοδο λόγω οφειλών, από πλευράς του Νοσοκομείου η διοίκηση σύμφωνα με δήλωσή της προσπαθεί να βρει το κονδύλι της οφειλής.
Δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων που διεκδικούν το αυτονόητο. Το δικαίωμα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων μηνών που δικαιούνται και που πρέπει να τους καταβληθούν.
Όταν οι εργαζόμενες προχώρησαν σε διαμαρτυρία εισέπραξαν από την εταιρεία την απάντηση πως τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας και προκειμένου να τις τρομοκρατήσει αντικατέστησε έντεκα εργαζόμενες από τη βάρδια που ήταν να αναλάβουν, δηλώνοντας τους πως δε μπορούν να εργαστούν και πως σύντομα (10 ήμερες) θα τους κοινοποιηθεί έγγραφο απόλυσης.
Αυτό που αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το καθεστώς και οι συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη των ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία. Αποτελεί πρότυπο «ανάπτυξης» για την Κυβέρνηση με μισθούς των 340 ευρώ και αμοιβή με την ώρα. Παράλληλα είναι άγνωστο τι σημαίνει για τους εργαζόμενους να έχουν ΣΣΕ, να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, να αμείβονται για τις υπερωρίες και την εργασία, το Σάββατο και την Κυριακή, να καταβάλλονται οι τριετίες, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα, να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, τι σημαίνει 8ωρο και μια σειρά άλλα δικαιώματα.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους πάμφθηνους, χωρίς δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στρατηγικός στόχος ΕΕ- Κεφαλαίου της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης επιβάλλεται σε κάθε χώρο δουλειάς και έχει τη σφραγίδα της πολιτικής της Κυβέρνησης κα της ΕΕ, ώστε να υπηρετηθεί η ανάγκη για τη κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:
– Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στις εργαζόμενες καθαρίστριες του Γ.Ν. Τρικάλων.
– Να καταργηθεί το καθεστώς κάλυψης των αναγκών στα νοσοκομεία με ιδιωτικές εταιρείες σε τομείς όπως της καθαριότητας, σίτισης φύλαξης κ.α.
– Να διατεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την κάλυψη των αναγκών στις προαναφερθείσες υπηρεσίες.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης
Ελένη Γερασιμίδου
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ : ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ…ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο αγώνας των καθαριστριών του νοσοκομείου Τρικάλων φανερώνει για άλλη μια φορά:
– Ποιός πραγματικά είναι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο των δημόσιων (; ) υπηρεσιών και μάλιστα σε ένα χώρο όπως αυτός της υγείας. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά ο στόχος της συγκυβέρνησης το να πουλάει δηλαδή κομμάτι-κομμάτι τομείς του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Χθες ήταν η φύλαξη, η καθαριότητα, σήμερα τα πλυντήρια και τα μαγειρεία, αύριο οι διοικητικές υπηρεσίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός για να διαπιστώσει ότι τουλάχιστον στην καθαριότητα το κονδύλι που χρειάζεται ο ιδιώτης είναι μεγαλύτερο από το αν ήταν μόνιμες και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα οι 40 εργαζόμενες που απασχολεί. Ποιόν λοιπόν συμφέρει η όλη διαδικασία;
– Ο Εργασιακός Μεσαίωνας στον οποίο ζούμε. Ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία. Το πότε θα πληρωθούν και κάτω από τι είδους συμβάσεις, αν υπάρχουν, ή συμφωνίες το ορίζει ο ίδιος ο ιδιώτης. Εταιρείες στήθηκαν μέσα σε μία νύχτα για να αρπάξουν ότι μπορούν. Από την άλλη όποιος εργαζόμενος μιλήσει ή σηκώσει κεφάλι απολύεται χωρίς αποζημίωση και χωρίς να γνωρίζει αν θα πάρει τα χρήματα για τις ημέρες που εργάστηκε. Ο ΦΟΒΟΣ και η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ βασιλεύει.
– Η ΣΤΑΣΗ αλληλέγγυων εργαζομένων και ανέργων απέναντι στις εργαζόμενες στην καθαριότητα. Ίσως η μόνη ΕΛΠΙΔΑ απέναντι σε αυτό που έχουν (;) ή που προσπαθούν να επιβάλουν. Άνθρωποι που μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα στάθηκαν δίπλα. Δεν μιλάμε φυσικά για τους διάφορους «παράγοντες »του τόπου ή για υπηρεσίες που οφείλουν να ελέγχουν τις εργασιακές σχέσεις. Δεν μιλάμε καν για το Εργατικό Κέντρο ( εδώ και αν μπαίνει το ερωτηματικό !!!). Μιλάμε για ανθρώπους που στις καθαρίστριες βλέπουν το σήμερα και το αύριο στο ζήτημα της ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Μια εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση. Εκεί μπορούμε να στηριχθούμε. Στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και στον ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Η ΣΙΩΠΗ είναι τελικά ΣΥΝΕΝΟΧΗ.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι όχι μόνο θα σταθούμε στο πλευρό τους, αλλά θα δώσουμε από δω και πέρα μαζί την ΜΑΧΗ.
ΤΟ..« ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ», επιτέλους ας γίνει ΠΡΑΞΗ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η Χρυσή Αυγή στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων
Τον τελευταίο καιρό ζούμε και στην πόλη μας την αναλγησία και τις λογικές ενός σάπιου συστήματος. Μετά τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που γεύτηκαν από κοντά τις “περιποιήσεις” της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, έχουμε και στην πόλη μας παρόμοια φαινόμενα. Μόνο που τα φαινόμενα αυτά έχουν και οσμή πολιτικού σκανδάλου. Ύποπτοι διαγωνισμοί για την ανάληψη από ιδιωτική εταιρεία της καθαριότητας του Νοσοκομείου, οικογενειοκρατία στην διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στελέχη της ΝΔ που καμιά σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο της υγείας να αναλαμβάνουν μέρος της διοίκησης του Νοσοκομείου της πόλης μας.

Και στην μέση οι εργαζόμενες, Απλήρωτες για μήνες,σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με μισθούς των 350 και 400 ευρώ, και σε καθεστώς τρομοκρατίας παλεύουν για τα αυτονόητα. Τα δεδουλευμένα τους. Απέναντί τους συναντούν την σιωπή,και την αδιαφορία.

Αλήθεια η επιθεώρηση εργασίας δεν διάβασε ποτέ τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου,για να πραγματοποιήσει ένα έλεγχο στα βιβλιάρια μισθοδοσίας των εργαζομένων για να δει πόσο καιρό είναι απλήρωτες και να επιβάλει τον νόμο; Η διοίκηση του Νοσοκομείου, γιατί δεν βγάζει ένα δελτίο τύπου για να ενημερώσει τους πολίτες και τις εργαζόμενες για το τι πραγματικά συμβαίνει; Οι επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου θα περιμένουν πολύ ακόμη για να κάνουν κάποια κίνηση;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που εγείρονται.

Η Χρυσή Αυγή δηλώνει την συμπαράστασή της στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου,και καταγγέλλει τα πρωτοφανή που συμβαίνουν (επί κυβερνήσεως Σαμαρά “φυσικά”) στο χώρο της υγείας και στο νομό μας.

Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Τ.Ο. Τρικάλων – Γραφείο Τύου
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Κοντά στις εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Τρικάλων βρέθηκε ύστερα από πρόσκληση των ιδίων των εργαζομένων,κλιμάκιο της Τ.Ο Τρικάλων.

 

Τα μέλη της Τ.Ο εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα των καθαριστριών,και εξέφρασαν τις θέσεις του κινήματος σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου εξυφαίνεται ένα τοπικό πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, αφού ο εργολάβος που ανέλαβε την καθαριότητα του Νοσοκομείου,έχει απλήρωτες της εργαζόμενες για έξι μήνες, η σύμβασή έργου που έχει έληξε από τον Ιανουάριο του 2014,και νέος διαγωνισμός δεν γίνεται, άγνωστο για πιο λόγο.

Η επιθεώρηση εργασίας του νομού, πραγματοποιεί ελέγχους,αλλά ως εκ θαύματος, όποτε έρχεται στο Νοσοκομείο για ελέγχους, οι αρμόδιοι έχουν προλάβει να εξαφανιστούν. Να σημειωθεί εδώ πως διοικητής του Νοσοκομείου είναι συγγενής του πρώην υπουργού της ΝΔ Σουφλιά, αντιπρόεδρος του Νοσηλευτικού ιδρύματος είναι αυτοδιοικητικό στέλεχος της ΝΔ, το Εργατικό Κέντρο του Νομού ελέγχεται από την ΝΔ,και λάμπει δια της απουσίας του από όλα αυτά, ενώ (“συμπτωματικά” φυσικά) στενός συγγενής του εργολάβου είναι στέλεχος επίσης της ΝΔ.

Τέλος, στο χώρο της κινητοποίησης υπήρχαν και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ, όπου στην θέα των συναγωνιστών προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης. Η θετική αντιμετώπιση όμως που είχαν οι συναγωνιστές από τις εργαζόμενες, τους ανάγκασαν να καταπιούν την γλώσσα τους,και να αποχωρήσουν πολλοί από αυτούς άρον- άρον, μαζεύοντας μικροφωνικές και ηχεία. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα βρίσκεται πάντα κοντά στους εργαζόμενους,σε πείσμα των παλαιοκομματικών και φαύλων πολιτικών της ΝΔ, και σε πείσμα των κάθε λογής και απόχρωσης αριστερών εργατοπατέρων,που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση και την παρακμή.

Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Τ.Ο. Τρικάλων – Γραφείο Τύπου
————————————————————————————————————
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΠΑΜΕ
Σχόλιο του Γραφείου τύπου
Αθήνα 1 Αυγούστου 2014
Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στη Βουλή ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τα μέτρα» και ότι και χωρίς μνημόνιο τα βάρβαρα μέτρα θα συνεχιστούν δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν να εφησυχάσει.
Οι εργαζόμενοι να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα τους, να δυναμώσουν τη συλλογική πάλη και να οργανώσουν την αντεπίθεση τους σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλους τους κλάδους.
Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καλά προετοιμασμένη απάντηση.

Array

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ