17.9 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-κομμάτων-πολιτικών οργανώσεων-κινημάτων-βουλευτών-άρθρα-απόψεις

«Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών οφείλει να αποτελεί καθημερινό στόχο.»
Η βία αποτελεί ακόμα και σήμερα τραγική πραγματικότητα για πάρα πολλές γυναίκες, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται σωματική και ψυχική κακοποίηση. Και στο πλαίσιο της οικογένειας και στο πλαίσιο της εργασίας, οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις έχουν γνωρίσει την βία, τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο εκείνος που την άσκησε. Η Πολιτεία οφείλει να εργαστεί ενεργά για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας ενάντια στις γυναίκες και να δημιουργήσει ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης για την εξάλειψη του φαινομένου.
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και η προώθηση μιας σειράς άλλων νομοθετημάτων και δράσεων για την εμπέδωση της ισότητας.
Για να γίνει πράξη η ισότητα και για να προωθηθεί ένα πλαίσιο κοινωνικής συνοχής που θα αποτρέπει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία απαιτείται ένα πλέγμα παρεμβάσεων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και πολυδιάστατοι αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και θα παλέψει με κάθε διαθέσιμο μέσο για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.
Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

- Advertisement -

ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η απαγόρευση από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και την Ε.Ε. της νόμιμης εισόδου από τα σύνορα της χώρας μας στους πρόσφυγες και μετανάστες τους εξωθεί σε ένα θανατηφόρο θαλάσσιο ταξίδι στο Αιγαίο με τους πνιγμένους και τους αγνοούμενους που έχουν καταγραφεί να υπολογίζονται μόνο τους πρώτους 10 μήνες του 2015 σε πάνω από 454. Η FRONTEX αλωνίζει στο Αιγαίο με το πρόσχημα της διάσωσης και χρεώνεται με εμβολισμούς και καταδιώξεις σκαφών, με πυροβολισμούς και ευθύνεται για δολοφονίες και πνιγμούς προσφύγων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς συνθήκες για προστασία των προσφύγων καταργούνται στην πράξη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορα η μία μετά την άλλη εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, που παραμένουν στα χωράφια με βροχή και κρύο. Ο στρατός και η αστυνομία της Π.Γ.Δ.Μ. στήνουν συρμάτινο φράκτη και μαζί με Μ.Κ.Ο. κάνουν διαλογή ανθρώπων, επιτρέποντας διέλευση μόνο σε όσους ανήκουν σε συγκεκριμένες εθνικότητες. Απελπισμένοι που τους απαγορεύεται η διέλευση επιχειρούν πράξεις αυτοχειρίας και άλλοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.
Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν βρίσκουν στοιχειώδεις συνθήκες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης από το κράτος, παρά μόνο από αλληλέγγυους. Στη Μυτιλήνη εδώ και μήνες οι πρόσφυγες καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται από τις ελληνικές αρχές με διακρίσεις ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Στον καταυλισμό στη Μόρια όπου πριν λίγες εβδομάδες εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το πρώτο ελληνικό hot spot, οι συνθήκες είναι άθλιες, οι ουρές των ανθρώπων που περιμένουν νηστικοί μέσα στο κρύο να καταγραφούν είναι ατέλειωτες, δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειωδέστερες υποδομές, η καταστολή και η βία είναι καθημερινή συνθήκη.
Στη Συκαμιά οι Μ.Κ.Ο. έχουν πιάσει στασίδι και έχουν χωρίσει σε τσιφλίκια την παραλία, εμποδίζοντας πολλές φορές τις προσπάθειες διάσωσης, για να καταφέρουν να διαφημίσουν το έργο τους και να αποσπάσουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Στη Χίο οι πρόσφυγες μένουν στο δρόμο ή σε πρόχειρα καταλύματα, δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα για τη σίτισή τους και την περίθαλψή τους.
Στο Παλαί του Γαλατσίου (που εκκενώνεται) και στο Ελληνικό η στέγαση, η σίτιση και η φροντίδα των προσφύγων έχει αφεθεί στα χέρια των δημοτικών αρχών, των εθελοντών και των αλληλέγγυων πολιτών. Οι πρόσφυγες κοιμούνται στο πάτωμα, τρώνε ένα και μοναδικό κανονικό γεύμα τη μέρα, εξετάζονται και περιθάλπονται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές.
Πάμπολλες είναι οι καταγγελίες για την άρνηση κυβερνητικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών να παραχωρήσουν χώρους και υποδομές για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης των προσφύγων και μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Ενώ, χορό δημοσίων σχέσεων και προβολής στήνουν διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και celebrities πάνω στο δράμα των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες δεν διευκολύνονται για τις μετακινήσεις τους προς τους προορισμούς τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εξωθούνται στους διακινητές και αν δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τη δαπανηρή μετακίνησή τους από την Αθήνα προς τα σύνορα, μένουν για καιρό εγκλωβισμένοι.
Διατηρούνται κέντρα κράτησης μεταναστών και υπάρχουν ακόμα φυλακισμένοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού, δύο κρατούμενες ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενες για την παράταση και τις συνθήκες κράτησής τους.
Η κυβέρνηση αποδέχεται τη διαχείριση του προβλήματος στο πλαίσιο των επιταγών της Ε.Ε., με την εγκαθίδρυση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους διεθνείς κατασταλτικούς και διοικητικούς μηχανισμούς, FRONTEX, ΕΑSO, EUROPOL, EUROJUST, όπως τις κατονόμασε ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Κλείνει συμφωνίες με τη δολοφονική κυβέρνηση του Ερντογάν στο όνομα της από κοινού διαχείρισης του προσφυγικού. Διαλαλεί πως επιτελεί το καθήκον της και ότι η ευθύνη για το πρόβλημα είναι στην Τουρκία που επιτρέπει να φεύγουν σκάφη με πρόσφυγες. Με βάση αυτό αποδέχεται να συμβάλλει και χρηματικά για παραμονή των προσφύγων με κάθε μέσο (καταστολή, έλεγχοι και συνθήκες διαβίωσης) στην Τουρκία. Δεν έχει διαθέσει στην πραγματικότητα παρά ελάχιστους πόρους για τους πρόσφυγες και αυτά που ζητά από την Ε.Ε. δεν είναι κυρίως για χρηματοδότηση δομών και προσωπικού για τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά για τους μηχανισμούς ελέγχου των συνόρων και καταγραφής. Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και ως μέσο που θα της επιτρέψει τη συμμετοχή και αναβάθμισή της στο πλαίσιο γεωπολιτικών σχεδιασμών. Έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία τεράστιων χώρων συγκέντρωσης προσφύγων στη χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν οι ροές προς το εσωτερικό της Ε.Ε..
Η κυβέρνηση χρεώνεται με εγκληματικές ευθύνες για τη στήριξη της στις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών. Εντάσσεται στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και παραχωρεί βάσεις, έδαφος, θάλασσα και αέρα για τις επιθετικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε., που είναι ταυτόχρονα και οι κύριοι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των πολέμων και την εκκόλαψη και γιγάντωση του ΙSIS.
Μετά και από το τρομοκρατικό χτύπημα του ΙSIS στο Παρίσι, που θα οχυρώσει ακόμα περαιτέρω το ευρωπαϊκό κέντρο στο όνομα της ισλαμοφοβίας, τα σύνορα κλείνουν, οι συνθήκες της Ε.Ε. αναθεωρούνται, η έτσι κι αλλιώς περιορισμένη αναγκαστική μετεγκατάσταση που είχε σχεδιαστεί τίθεται εν αμφιβόλω και για την Ελλάδα επιφυλάσσεται ξεκάθαρα η τύχη του Λιβάνου της Ε.Ε.: μόνιμοι καταυλισμοί εγκλωβισμένων ανθρώπων, διαφόρων εθνικοτήτων, σε καθεστώς εξαίρεσης, χωρίς καμιά αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων υπό τον κατασταλτικό έλεγχο και εποπτεία διεθνών μηχανισμών.
Είναι αναγκαίο η εργατική τάξη, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αντιταχτούν απέναντι στη στρατιωτικοποίηση και την καταστολή, στον εγκλωβισμό και στην γκετοποίηση των προσφύγων, στη μεθοδευμένη επιστροφή της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού. Καθήκον μας είναι να διεκδικήσουμε νόμιμη και ασφαλή είσοδο-έξοδο των προσφύγων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης και μέριμνας για τους πρόσφυγες, να λειτουργήσουν δημόσιες δομές για τους προσφυγικούς πληθυσμούς και να εξαφανιστούν οι μεσάζοντες και τα αρπακτικά που εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν στο δράμα των προσφύγων.
Απαιτούμε :
– Απρόσκοπτη και ασφαλής είσοδος – έξοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα. Όχι βία και καταστολή στα σύνορα, όχι στις δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου, όχι απωθήσεις και επαναπροωθήσεις. Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο και κάθε φράκτης. Κατάργηση του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της Frontex, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
– Όχι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για διαχωρισμό, επιλογή και αριθμητικό όριο των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Όχι ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στο Αιγαίο.
– Διευκόλυνση της μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και διαχωρισμούς. Οργάνωση και νομιμοποίηση της μετακίνησής τους μέσω της πολιτείας σε θάλασσα και στεριά, για να μην σπρώχνονται στα χέρια των κυκλωμάτων δουλεμπόρων και διακινητών. Να σταματήσει η απομύζησή τους από τους εφοπλιστές και τους επιτήδειους.
– Επαρκείς χώροι για τη στέγαση όλων των προσφύγων, είτε για την προσωρινή είτε για τη μόνιμη παραμονή τους. Να ανοίξουν κατάλληλοι δημόσιοι χώροι για την χωρίς περιορισμούς παραμονή των μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
– Να διατεθούν ξενοδοχεία και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν.
– Να στηριχτούν στις ανάγκες σίτισης και περίθαλψης όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε κάθε πρόσφυγα.
– Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση Ε.Ε., κεφάλαιο. Να ενισχυθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές πρόνοιας με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την υποστήριξη των προσφύγων.
– Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την φροντίδα και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία.
– Επιτάχυνση χωρίς διαχωρισμούς των διαδικασιών παροχής εγγράφων στους πρόσφυγες για την μετακίνησή τους και παροχής ασύλου.
– Έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καμιά νέα βάση, κλείσιμο όλων των βάσεων, όχι επεκτάσεις, μη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό και σε διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες.
– Όχι στον ιμπεριαλισμό, όχι στις επεμβάσεις, όχι στους βομβαρδισμούς και στους πολέμους. Φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.

24/11/2015
ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να σημάνουν γενικό πανελλαδικό-πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό!
Στις 3 Δεκέμβρη να νεκρώσουν χώροι δουλειάς και κλάδοι.
Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας και οργάνωσης, ώστε να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία.
Η Γραμματεία Ν.Τρικάλων του ΠΑΜΕ καλούμε όλα τα σωματεία και στο νομό μας, συλλόγους του μαζικού κινήματος, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολουμένους, τους φτωχούς αγρότες σε κοινό αγώνα, για να αποτρέψουμε το προμελετημένο έγκλημα που σχεδιάζουν κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ εις βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων Υγείας ακονίζουν τα νύχια τους.
Καμιά συναίνεση στη σφαγή!!
Ξεσηκωμός τώρα για:
 Να μην περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
 Να μην περάσουν οι νέες θηλιές στη ζωή της εργατικής οικογένειας!
 Να πούμε όχι στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, που φέρνει νέα βάρη και μέτρα σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, νέες άγριες περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών, κέρδη και προνόμια για τους λίγους.
Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με οργάνωση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και στις γειτονιές, παίρνουμε αποφάσεις για την οργάνωση της απεργίας και στην συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ