17.8 C
Trikala
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Απάντηση του Χρ. Σιμορέλη στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο ΣΚΑΙ»

- Advertisement -

«Ο Κ. Μητσοτάκης επενδύει στο ψέμα και βλάπτει τη χώρα»

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία, που ορισμένοι από τους εταίρους  ζητούν πρόσθετα μέτρα, αρνούμενοι να προχωρήσουν στα συμφωνηθέντα, ο Πρωθυπουργός ζητάει να συγκλεισθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ παλεύει να διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα και να προστατέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι εκπρόσωποιτου ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στα media,επιτίθενται στην κυβέρνηση με αήθη τρόπο. Ξεχνούν φαίνεται τα τεράστια σκάνδαλα κατά την διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς, που οδήγησαν σε αφανισμό τα αποθεματικά των ταμείων. Το Χρηματιστήριο που παίχθηκαν ως τζόγος και τελικά χάθηκαν τα αποθεματικά πολλών ταμείων. Τα δομημένα ομόλογα,που έγινε κάτι ανάλογο και φυσικά το PSIτου κ.Βενιζέλου που εξανέμισε ότι είχε απομείνει στα Ασφαλιστικά Ταμεία.Ξεχνούν επίσης ότι είναι αυτοί που είχαν φτιάξει εκατοντάδες διαφορετικά ταμεία που έδιναν διαφορετικές συντάξεις με αδιαφανή και πολλές φορές πελατειακό τρόπο. Τώρα που πάει να μπει μία τάξη με ισονομία και δικαιοσύνη δεν τους αρέσει.

Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπουμε τον αρχηγό της να μην διαφοροποιείται σε τίποτα από τις θεμελιώδεις θέσεις του ΔΝΤ. Συμφωνεί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις,με τις περικοπές των δαπανών του Δημοσίου (απολύσεις, υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας),με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων, εξαφάνιση επικουρικών).Ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, χτυπάει συστηματικά την ελληνική πλευρά χωρίς να προσφέρει καμιά στήριξης σε οποιαδήποτε κόκκινη γραμμή. Επείγεται να εκπληρώσει τις εντολές της διαπλοκής, που τον στήριξε με νύχια και με δόντια στην εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. Για αυτό χτυπάει με κάθε ευκαιρία την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν κάνει κακό στη χώρα, παίζοντας το χαρτί της αριστερής παρένθεσης. Στην προσπάθεια του αυτή, συμπεριφέρεται πολλές φορές, ως επαρχιακός κομματάρχης της δεκαετίας του 60, ανασύροντας από τις πιο μαύρες σελίδες της παράταξης του τον φανατικό αντιαριστερισμό. Η πολλή παρέα με τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη κάνει κακό στον «Ευρωπαίο» κ. Μητσοτάκη.

Πιστός στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης, πολέμησε με μανίακάθε προσπάθεια εφαρμογής παράλληλου προγράμματος για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του στους καναλάρχες και τη διαπλοκή. Οι καναλάρχες ανταποδίδουν τις κάθε λογής υπηρεσίες του κ. Μητσοτάκη, έχοντας μετατρέψει τα κανάλια σε κέντρα προπαγάνδας κατά της Κυβέρνησης και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είδηση για αυτούς είναι μόνο ότι χτυπάει την Κυβέρνηση και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο  κ. Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη κάκιστα δείγματα διακυβέρνησης. Υπήρξε ο Υπουργός που ανέλαβε να απολύσει 15 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και να τις υποστηρίξει και ιδεολογικά. Πρότεινε σύστημα αξιολόγησης με ποσοστώσεις και υποχρεωτικό ποσοστό αξιολογουμένων κάτω από τη βάση, για να έχει έτοιμη δεξαμενή υποψήφιων απολυμένων. Εφάρμοσε πειθαρχικό δίκαιο για τους Δημόσιους υπαλλήλους,που με μια απλή μήνυση,  π.χ για τροχαία παράβαση, οδηγούσε σε διαθεσιμότητα. Απέλυσε καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία. Στο Υπουργείο του είχε στρατιές ακριβοπληρωμένων συμβούλων και σαν μην έφτανε αυτό, έναν μήνα πριν πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ διόρισε δικούς του διοικητές σε δημόσιους οργανισμούς, με όρους που απέτρεπαν την αντικατάστασή τους. Δεν έχει πει ούτε μια κουβέντα εναντίον της διαπλοκής, στηρίζοντας την έμπρακτα. Όταν ακούει Siemens χάνει την ψυχραιμία του (γιατί άραγε;), ενώ κάλυψε ανοιχτά τον Παπασταύρου των λιστών και των off-shore. Είναι ανίκανοι να διοργανώσουν αδιάβλητες εσωκομματικές διαδικασίες και απαιτούν να κυβερνήσουν την χώρα. Είναι παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν τα οικονομικά της Ν.Δμε χρέος 220 εκατομμύρια  και θέλουν να διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας.

Μετά λύπης επίσης διαπιστώνουμε ότι  ο κ. Μητσοτάκης εγγυάται τη συνέχεια του παρακράτους, στην διαπλοκή, στις δημόσιες συμβάσεις, στην υγεία (σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ), στην κοινωνική ασφάλιση, στον αθλητισμό (ΕΠΟ), στις πελατειακές σχέσεις, στα ΜΜΕ.

Η Αριστερά συγκρούεται έμπρακτα  με το παρακράτος αυτό.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δείχνουν φανερή αμηχανία όταν ερωτούνται,  γιατί στις τοποθετήσεις τους δεν σχολιάζουν τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ πέρα από τη συμφωνία. Αντί λοιπόν να στηρίξουν την εθνική θέση απέναντι σε αυτή την απαίτηση του ΔΝΤ, επαναλαμβάνουν μονότονα γιατην «ανικανότητα»καιτα«ψέματα»  της Κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση κρίθηκε πολύ πρόσφατα από τον ελληνικό λαό και θα ξανακριθεί στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα δέχεται θετικά κάθε κριτική και κινητοποίησητου λαϊκού παράγοντα. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κρίθηκαν από τον ελληνικό λαό,δύο φορές τον τελευταίο χρόνο και ο λαός τους έδωσε αυτό που τους άξιζε. Δυστυχώς οι εθισμένοι στην εξουσία δύσκολα βάζουν το συμφέρον του λαού πάνω από το δικό τους.

Τα δύο πρώην κραταιά κόμματα κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια και κατέστρεψαν τη χώρα, ενώ δεν μπόρεσαν αν και  είχαν την ευκαιρία να δομήσουν ένα σύγχρονο αστικό κράτος με βάση την ισονομία και τη δικαιοσύνη. Αυτοί λοιπόν που απέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια, απαιτούν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε συνθήκες ακραίας ταξικής σύγκρουσης και οικονομικής κρίσης μέσα σε 14 μήνες να το επιτύχει. Ο λαός έχει και νου και κρίση.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε σχετικά με τον φωτισμό των Ιερών Βράχων των Μετεώρων, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία” και βουλευτής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος,κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την παρακάτω ερώτηση:

 

Οι Ιεροί Βράχοι των Μετεώρων αποτελούν ένα ξεχωριστό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τις βραδυνές ώρες, οι βράχοι φωτίζονται από προβολείς,που είναι εγκατεστημένοι στους πρόποδες των βράχων,και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους επισκέπτες της περιοχής,και όχι μόνο.

Εδώ και πολύ καιρό όμως, ο φωτισμός των Ιερών Βράχων, έχει σταματήσει. Οι προβολείς λόγω βλαβών, και ελλιπούς συντήρησης, δεν λειτουργούν.

Ερωτάται ο περιφερειάρχης:

Προτίθεται να εγκρίνει σχετικό κονδύλιο, και σε συνεργασία με τον δήμο της Καλαμπάκας, να αποκατασταθούν οι βλάβες των προβολέων,και να συντηρηθούν οι σχετικές υποδομές φωτισμού, εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου;

Από το Γραφείο τύπου της Τ.Ο Τρικάλων του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Θανάσης Λιούτας: Το 10ο Συνέδριο αποτελεί την αφετηρία μιας ελπιδοφόρας νέας αρχής

 

Η παράταξή μας στο 10 Συνέδριο έκανε μία νέα αρχή. Έκανε πράξη το όραμα του προέδρου  μας Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή απόλυτα συνεπής στην αρχική του δέσμευση  να αλλάξει το κόμμα μέσα σε μόλις 111 ημέρες.

Η Νέα Δημοκρατία εδραιώθηκε ως ένα κόμμα ανοιχτό, σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό. Η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, ενωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά. Να σηκώσει ξανά την Ελλάδα ψηλά. Αυτό το μήνυμα έστειλε το 10ο Συνέδριο σε όλη την Ελλάδα κι αυτό έμεινε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τάξη στο κόμμα μας για να βάλει αύριο σε τάξη και την Ελλάδα. Σήμερα, βάζουμε τάξη στο σπίτι μας και από αύριο θα βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα!

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη διαπραγμάτευση που ξανά έφερε, σε διάστημα ενός μόνο χρόνου,  την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο, νεκρώνοντας λίγο πριν το Πάσχα την αγορά, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Σήμερα η Ελλάδα ασφυκτιά. Η δημιουργική Ελλάδα ασφυκτιά. Η παραγωγική Ελλάδα ασφυκτιά. Η Ελλάδα που καθημερινά ξυπνάει νωρίς για να δουλέψει, ασφυκτιά. Η Ελλάδα που παράγει, ασφυκτιά.  Συνθλίβεται καθημερινά από μια ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση η οποία είναι επικίνδυνη για τον τόπο.

Για αυτήν την Ελλάδα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για να της δώσουμε το απαραίτητο οξυγόνο. Για να τη στήσουμε ξανά όρθια με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις οι οποίες τέθηκαν ως βασικές αρχές, στο Συνέδριό μας.

Το 10 Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για μία νέα αρχή για την Παράταξη και την Πατρίδα. Με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη είμαστε έτοιμοι όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει.

 

Θανάσης Λιούτας

 

Υποψήφιος βουλευτής Ν. Τρικάλων

Υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν.Δ.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Η κυβέρνηση παίζει «παιχνίδι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση της σε μισθωτούς, εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο για Ασφαλιστικό – Φορολογικό, που κατέθεσε η κυβέρνηση και δεν είναι ακόμη το τελικό, αφού θα πλουτίζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι την τελική ψήφιση του, προβλέπει ήδη:

⇐ Μονιμοποίηση όλων των μειώσεων στις συντάξεις και νέα μείωση για όλους, μέσω του νέου υπολογισμού και της μείωσης των επικουρικών. Οι μειώσεις στις κύριες αφορούν και τους νυν συνταξιούχους, αφού το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς» που δήθεν θα τους καταβάλλεται, θα είναι προσωρινό και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.

⇐ Καθιέρωση εθνικής σύνταξης πείνας 384 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς (346 για 15), που σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας και ημιαπασχόλησης, μετατρέπει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη σε «άπιαστο όνειρο».

⇐ Κατάργηση του ΕΚΑΣ, χτύπημα σε αναπηρικές συντάξεις, εφάπαξ, συντάξεις χηρείας, βαρέα κι ανθυγιεινά κλπ.

⇐ Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, τουλάχιστον στα 67, για πλήρη σύνταξη, με τάση παραπέρα αύξησης.

⇐ Μείωση των μισθών, μέσω της αύξησης εισφορών των εργαζομένων.

⇐ Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες κι επαγγελματίες.

⇐ Μείωση του αφορολόγητου και νέους έμμεσους φόρους, δηλαδή νέα φοροεπιδρομή στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.

Τα μέτρα χτυπούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που προωθούνται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και μειώνει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ενισχύοντας τη δράση των μεγαλεμπόρων υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών.

Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα. Στόχος να γίνει ακόμη πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Να μάθουμε να ζούμε με τα ελάχιστα, με την ανεργία και να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Αυτό είναι το πρόσταγμα του κεφαλαίου, αυτό υπηρετούν και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Θα επιταχυνθεί ο εκτοπισμός των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των εξαρτημένων από το κεφάλαιο αγροτών.

Όσοι επικαλούνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλαπλά για το ασφαλιστικό, ότι κράτος και κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και τα χρέη

Η κυβέρνηση παραδίδει δωρεάν μαθήματα εξαπάτησης, ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τους αδύναμους. Βαφτίζει υψηλές τις συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το πρωτοφανούς αγριότητας πακέτο του ασφαλιστικού – φορολογικού, τσακώνεται δήθεν με τους θεσμούς για τα νέα προληπτικά μέτρα. Μόνο που το επίδικο αυτής της αντιπαράθεσης δεν είναι το αν θα νομοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα -σ’ αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει- αλλά ο πιο βολικός -επικοινωνιακά- για την κυβέρνηση τρόπος νομοθέτησης.

Συνεπώς, «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο», γι’ αυτό και ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, με στόχο τη συνολική ανατροπή

Με λαϊκή συμμαχία και δυνατό ΚΚΕ να απαντάμε στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, να  διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

ΤΡΙΚΑΛΑ  27/4/2016                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Η κυβέρνηση παίζει «παιχνίδι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση της σε μισθωτούς, εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο για Ασφαλιστικό – Φορολογικό, που κατέθεσε η κυβέρνηση και δεν είναι ακόμη το τελικό, αφού θα πλουτίζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι την τελική ψήφιση του, προβλέπει ήδη:

⇐ Μονιμοποίηση όλων των μειώσεων στις συντάξεις και νέα μείωση για όλους, μέσω του νέου υπολογισμού και της μείωσης των επικουρικών. Οι μειώσεις στις κύριες αφορούν και τους νυν συνταξιούχους, αφού το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς» που δήθεν θα τους καταβάλλεται, θα είναι προσωρινό και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.

⇐ Καθιέρωση εθνικής σύνταξης πείνας 384 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς (346 για 15), που σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας και ημιαπασχόλησης, μετατρέπει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη σε «άπιαστο όνειρο».

⇐ Κατάργηση του ΕΚΑΣ, χτύπημα σε αναπηρικές συντάξεις, εφάπαξ, συντάξεις χηρείας, βαρέα κι ανθυγιεινά κλπ.

⇐ Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, τουλάχιστον στα 67, για πλήρη σύνταξη, με τάση παραπέρα αύξησης.

⇐ Μείωση των μισθών, μέσω της αύξησης εισφορών των εργαζομένων.

⇐ Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες κι επαγγελματίες.

⇐ Μείωση του αφορολόγητου και νέους έμμεσους φόρους, δηλαδή νέα φοροεπιδρομή στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.

Τα μέτρα χτυπούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που προωθούνται νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και μειώνει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ενισχύοντας τη δράση των μεγαλεμπόρων υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών.

Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα. Στόχος να γίνει ακόμη πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Να μάθουμε να ζούμε με τα ελάχιστα, με την ανεργία και να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Αυτό είναι το πρόσταγμα του κεφαλαίου, αυτό υπηρετούν και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Θα επιταχυνθεί ο εκτοπισμός των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των εξαρτημένων από το κεφάλαιο αγροτών.

Όσοι επικαλούνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλαπλά για το ασφαλιστικό, ότι κράτος και κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και τα χρέη

Η κυβέρνηση παραδίδει δωρεάν μαθήματα εξαπάτησης, ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τους αδύναμους. Βαφτίζει υψηλές τις συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το πρωτοφανούς αγριότητας πακέτο του ασφαλιστικού – φορολογικού, τσακώνεται δήθεν με τους θεσμούς για τα νέα προληπτικά μέτρα. Μόνο που το επίδικο αυτής της αντιπαράθεσης δεν είναι το αν θα νομοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα -σ’ αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει- αλλά ο πιο βολικός -επικοινωνιακά- για την κυβέρνηση τρόπος νομοθέτησης.

Συνεπώς, «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο», γι’ αυτό και ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, με στόχο τη συνολική ανατροπή

Με λαϊκή συμμαχία και δυνατό ΚΚΕ να απαντάμε στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, να  διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

ΤΡΙΚΑΛΑ  27/4/2016                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ενάντια στους εκβιαστές ΕΕ – ΔΝΤ: Απεργιακός ξεσηκωμός για την ανατροπή της επίθεσης. Έξοδος εδώ και τώρα από Ε.Ε. – Διαγραφή του χρέους!

Μετά το “αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων” και την απόφαση των “Θεσμών” να μη γίνει το έκτακτο Eurogroup της Πέμπτης, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι ύστερα από κάθε συμβιβαστική υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι εκβιαστές «εταίροι-δανειστές» ζητούν ακόμα περισσότερα.

 

Μπορεί ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του, προκειμένου να κλείσει η «αξιολόγηση» και να πάρουν μία υπόσχεση για το άνοιγμα της συζήτησης για “διευκολύνσεις στην πληρωμή του χρέους”, να στέλνουν στη Βουλή νομοσχέδιο – σφαγείο που συνδυάζει το Ασφαλιστικό με το Φορολογικό για να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις, να στήνουν ολόκληρη φιέστα στου Μαξίμου για να προβάλουν ότι πουλάνε το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco και πως συμμορφώνονται με το πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων», να έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή των προσφύγων προς χάρη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αλλά οι “θεσμοί” στέλνουν ένα ακόμα τελεσίγραφο με έξτρα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ. Οι δανειστές σ’ αυτή τους την απαίτηση έχουν επιχείρημα από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 όπου υπάρχει ρήτρα συνεχούς αναπροσαρμογής των οικονομικών στόχων και των αναλόγων μέτρων προκειμένου να πιαστεί ο στόχος του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Μια συμφωνία που είχε υπερψηφίσει η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό μπλοκ.

 

Πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του, το τρίτο μνημόνιο αποδεικνύεται και αυτό “ανεπαρκές” και πρέπει να κάνουμε ξανά θυσίες στη μαύρη τρύπα του χρέους και των τραπεζών.

 

Από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια, το σλόγκαν «οι θυσίες πιάνουν τόπο» ήταν, και εξακολουθεί να είναι, το κοινό ψέμα όλων των κυβερνήσεων.

Αλλά τα ψέματα τελειώνουν. Το 2015 η Ελλάδα πλήρωσε 22 δις ευρώ για τόκους και δόσεις και για να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις πληρωμές ο Τσίπρας μας έβαλε στο τρίτο μνημόνιο. Μπροστά μας είναι 16,5 δις το 2019 και 33 δις το 2022.

 

Χωρίς ρήξη με τους εκβιαστές-δανειστές, το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους τραπεζίτες, ντόπιους και διεθνείς, η μαύρη τρύπα του χρέους θα “καταπίνει” όλες τις θυσίες.

 

Απεργιακός ξεσηκωμός τώρα! Η μάχη για να μην περάσει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό πρέπει να είναι η αφετηρία αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, για την ανατροπή της πολιτικής της με τη δύναμη των εργατικών αγώνων.

Η κυβέρνηση αισθάνεται την απειλή του απεργιακού κινήματος και “παίζει κρυφτό”.  Βάζει το νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής μέσα στις μέρες του Πάσχα και παίζει με τις ημερομηνίες ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. Οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και το ΠΑΜΕ, την διευκολύνουν με τη στάση τους να ορίσουν την ημερομηνία της 48ωρης πανεργατικής απεργίας που έχουνε υποσχεθεί, όταν το νομοσχέδιο θα φτάσει στην Ολομέλεια.

 

Πανεργατική απεργία για να αποτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχέδιου και όλων των έκτακτων μέτρων.

 

Ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ και διαγραφή του χρέους. Ο δρόμος των συμβιβασμών και της διαπραγμάτευσης έχει αποτύχει, εμπρός να βαδίσουμε στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ

 

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμος που επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα μας χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστική υγειονομική πρόληψη και κάλυψη ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις πείνας.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών δίνουμε αγωνιστική απάντηση απαιτώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Όλοι και όλες συμμετέχουμε στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει αποφασιστεί από τα εργατικά σωματεία και διοργανώνουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την δεύτερη ημέρα της απεργίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επιχειρεί την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των κατακτήσεων μας. Υλοποιεί τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου που ψηφίστηκε στην Βουλή από τους 222 βουλευτές και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές που μας αφανίζουν και μας οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.

Είπε ψέματα για μια ακόμη φορά σε αγρότες και κτηνοτρόφους, έκανε πίσω ακόμη και από τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός στην επιτροπή των αγροτών όταν συναντήθηκε μαζί τους στην διάρκεια των πολυήμερων αγωνιστικών μπλόκων. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα χαράτσι και επιταχύνει την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση στην βουλή το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ορίζεται σε 20% από την 1.1.2022 αυξανόμενο σταδιακά από την 1.7.2015.

Από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.

Από 1.1.2017 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες και το  ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Σήμερα  ο κατώτερος μισθός είναι 586€ τον μήνα από το οποίο προκύπτει κατώτερο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες το ποσό των 4.922€.

Από 1.1.2017 και έως 31.12.2017 το ποσοστό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%.

`           Για το διάστημα από 1.1.2018 και έως 31.12.2018 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται σε ποσοστό 16%, από 1.1.2019 και έως 31.12.2019 αυξάνεται σε ποσοστό 18%, από 1.1.2020 και έως 31.12.2020 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19%, από 1.1.2021 και έως 31.12.2021 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19.5% και από 1.1.2022 και εντεύθεν διαμορφώνεται στο τελικό ποσοστό 20%.

Σε αυτά τα ποσοστά πρέπει να προστεθεί ποσοστό 6.95% για ασφάλιση υγείας και ποσοστό 0.25% για την αγροτική εστία. Συνεπώς σε όλα τα ποσοστά που αναφέρει το νομοσχέδιο προστίθεται επιπλέον ποσοστό ασφάλισης 7.20% και έτσι η τελική ασφαλιστική εισφορά διαμορφώνεται το 2022 σε ποσοστό 27.20% επί του φορολογητέου εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων. Για παράδειγμα με 10.000€ φορολογητέο ετήσιο ατομικό εισόδημα ο αγρότης θα πληρώσει 2.720 € ως ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ.

Με τα πολυήμερα μπλόκα αγωνιστικά διεκδικήσαμε και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης και αν φτάσει στην βουλή να μην ψηφιστεί.
  • Καμία επιπλέον επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές υγείας όπως προβλέπει το νομοσχέδιο σε ποσοστό 6.95%. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν στον λαό.
  • Σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να παρέχεται σε όλους ασφαλιστική κάλυψη για την υγεία.
  • Να μην ισχύσει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.
  • Συντάξεις στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Καμιά περικοπή στις ήδη χαμηλές συντάξεις. Να δίνονται συντάξεις αξιοπρέπειας.

Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της όποτε και να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο-λαιμητόμο. Αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην 48ωρη απεργία και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει!

27 Απρίλη 2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑ

 

Αντιπροσωπεία της  Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμπάκας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, με επικεφαλής το Λεωνίδα Κεραμίδα , δημοτικό σύμβουλο, συμμετείχε στη σημερινή διαμαρτυρία για την αποκατάσταση της γέφυρας Διάβας. Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«    Στεκόμαστε  στο πλευρό των κατοίκων της Διάβας και των άλλων χωριών της περιοχής που διεκδικούν την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας.

  • Στηρίξαμε τον αγώνα τους από την πρώτη στιγμή καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
  • Ζητήσαμε άμεσα να υπάρξει αποκατάσταση της γέφυρας και ανάδειξη των αιτιών της κατάρρευσής της.
  • Επίσης ζητήσαμε τον έλεγχο και την κατασκευή των αναγκαίων μέτρων συντήρησης των γεφυρών της περιοχής, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στον Πηνειό και στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Αντί όμως για λύση του προβλήματος τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί  και παράγοντες, οι τοπικοί βουλευτές όσο και η περιφερειακή και η δημοτική αρχή «χόρτασαν» τον κόσμο με υποσχέσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.

 Με τον αγώνα του να διεκδικήσει λύση στο πρόβλημα για την αποκατάσταση της γέφυρας αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την λαϊκή οικογένεια και γίνονται ακόμη μεγαλύτερα με το νέο αντιασφαλιστικό  και φορομπηχτικό νομοσχέδιο ως συνέπεια εφαρμογής του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Με τον νέο γραμματέα της Ν.Δ. ο Κ. Σκρέκας

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. βρέθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Κατά τη διάρκεια αυτής εκλέχτηκε δια βοής νέος γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. ο Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρη, ευχόμενος καλή δύναμη στο έργο του σημειώνοντας ότι θα είναι δίπλα του στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και δημιουργίας ενός σύγχρονου, Ευρωπαϊκού κόμματος.

Οι κ.κ. Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης συνδέονται με ισχυρή προσωπική φιλία και είναι από τους νέους Βουλευτές που αξιοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση της Ν.Δ., και αξιοποιούνται και σήμερα από τον νέο αρχηγό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ – ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

Μέλους Πολιτικής Γραμματείας του «ΠΡΑΤΤΩ»

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

 

Τα μεγάλα  προβλήματα της χώρας που αναδείχθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής λαίλαπας δεν λύνονται παρά τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία, επειδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδεικνύεται εξοργιστικά λίγο ή επειδή, ενσωματωμένο πλήρως σε ένα δομημένο «έντεχνα» άναρχα κράτος –για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα παρασιτικά κυκλώματα κι συμφέροντα– δεν θέλει να τα λύσει.

Και δεν είναι μόνο θέμα ιδεών και ιδεολογίας, που κι εδώ υπάρχει τεράστιο έλλειμμα, αλλά και θέμα απλής λογικής. Στη χώρα αυτή, που λειτούργησε από τη Μεταπολίτευση πάνω σε ένα στρεβλό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, τα αυτονόητα βαπτίζονται ουτοπία και δεν επιχειρούνται.

Οι διαπιστώσεις όμως αυτές αν και βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και απασχολούν στην ουσία όλους τους Έλληνες και τη χώρα, δεν «ξεσηκώνουν», δεν κινητοποιούν όλους αυτούς που με κάθε τρόπο απέφυγαν να ενσωματωθούν στη λογική και την κλεπτοκρατική αντίληψη που διέπει τις λειτουργίες του κράτους.

Είναι περίεργο, πώς γίνεται όλες αυτές οι δυνάμεις, που βρίσκονται έξω από το εξουσιαστικό πλαίσιο που κρίνουν αυστηρά το σημερινό πολιτικοοικονομικό ασφυκτικό τοπίο, που αναπαράγει τα ίδια λάθη, να μην μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη, έναν κοινό τρόπο έκφρασης.

Η αλήθεια είναι πως, επιτέλους, αρχίζουν άπαντες να αντιλαμβάνονται πως στη χώρα αυτή δεν έχουν τακτοποιηθεί από τα πιο απλά έως τα πλέον πολύπλοκα ζητήματα λειτουργίας του κράτους, που παραμένει αφερέγγυο, βαθιά αυταρχικό και μεροληπτικά ταξικό.

Όμως, πόσο αληθινά ρεαλιστικά και ουσιαστικά είναι όσα «επινοούν» στους λόγους τους οι πολιτικοί αρχηγοί και αναπαραγάγουν «μαϊμουδίζοντας» τα στελέχη των κομμάτων; Όλοι για «δομικές μεταρρυθμίσεις» μιλούν, αλλά τις εννοούν ως μια συνέχεια αυτού που υπάρχει, ή ως μια «οντότητα» που δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Δεν λένε ποτέ με τρόπο ξεκάθαρο, δεν εξηγούν τι εννοούν λέγοντας «δομικές μεταρρυθμίσεις», δεν τις απαριθμούν.

Συμβαίνει ό,τι με τη γραφειοκρατία και τη διαπλοκή, στις οποίες όλοι αναφέρονται και επιτίθενται… αλλά μόνο στα λόγια, καθιστώντας τες χωρίς περιεχόμενο: όλα αποκτούν τη σημασία που τους δίνεις και αποκτούν σημασία όταν τα εντάσσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο, απαντώντας διαρκώς στο ερώτημα προς με ποιο στόχο τις υλοποιείς, προς όφελος ποίων.

Οι λέξεις που επαναλαμβάνονται, χάνουν την αξία τους. Γίνονται ένα άδειο σακί και με άδεια σακιά δεν φτιάχνεις γερά θεμέλια, πόσο μάλλον δεν κτίζεις πολυκατοικία (ένα κράτος).

Το παιχνίδι των λέξεων –με τη βοήθεια εταιριών επικοινωνίας και συμβούλων – το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και το εξαργύρωναν σε ψήφους, όμως η ρευστότητα του εκλογικού σώματος και τα υπερδιογκωμένα δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, δεν επιτρέπουν πια αλαζονεία και εξαπάτηση.

Ο Κώστας Σημίτης (πρωθυπουργός της χώρας 1996-2000) μίλησε για «εκσυγχρονισμό» και κατέληξε να αποκαλείται ο «αρχιερέας της διαπλοκής».

Ο Κώστας Καραμανλής (2004-2009) μίλησε για τους «νταβατζήδες» της διαπλοκής («δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου») και ενσωμάτωσε στον λόγο του το «σεμνά και ταπεινά» ως μοντέλο άσκηση της εξουσίας, πριν πνιγεί στα σκάνδαλα Siemens, Βατοπέδι, υποκλοπές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου (2009-2011) φώναζε, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πως πρέπει επιτέλους να αναρριχούνται «οι άριστοι και όχι οι αρεστοί» και επέμενε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, απαντώντας με σαφήνεια στο ζητούμενο, για μια αποτελεσματική και δημοκρατική κρατική μηχανή, που παραμένει για την Ελλάδα 50 χρόνια μετά «όνειρο θερινής νυκτός», πλην όμως άφησε πίσω του «μνημονιακά συντρίμμια».

Η «άλωση» του Κράτους από τον κόσμο της εργασίας και η εγκαθίδρυση ενός άλλου μοντέλου διοίκησης αποτελούσε ανέκαθεν στρατηγικό στόχο της Αριστεράς, της οποίας βασικό σλόγκαν ήταν η αξιοκρατία, που αποδεικνύεται τελικά μια δύσκολη υπόθεση.

Η «έφοδος στα ανάκτορα» και η ανάληψη της εξουσίας αποδεικνύεται πως δεν αρκεί, για να αλλάξεις τους όρους του … παιχνιδιού, αφού η «εργαλειακή» αντίληψη περί του αστικού Κράτους, όπως την ανέλυσε ο Νίκος Πουλαντζάς, έχει οδηγήσει πάμπολλες προσπάθεις στο παρελθόν, από διάφορα σοσιαλιστικά κόμματα, σε αποτυχία.

 «Να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», όπως έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος. Η Αριστερά υπέστη δυνατό σοκ με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προφανή αδυναμία του να υπερβεί τα διαχειριστικά αδιέξοδα, η δε χώρα επίσης υπέστη σοκ, με την πολυετή διακυβέρνηση της από την Κεντροδεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Ο μεταπολιτευτικός κύκλος έκλεισε και όμως το πολιτικό προσωπικό παραμένει το ίδιο, έστω κι αν ανανεώθηκε ηλικιακά. Είναι αυτό που το γεννά το ίδιο σύστημα εξουσίας, που μέσω αυτού ανακυκλώνεται και ανατροφοδοτείται. Φαύλος κύκλος…

Τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Πελατειακά, αρχηγικά, αντιδημοκρατικά –ακόμη και ο εκφραστής της Κεντροδεξιάς, Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διαλύσει τις οργανώσεις της νεολαίας για να κρατήσει τους τύπους. Εξέλεξαν εκπροσώπους χωρίς να έχουν κληθεί να αποφασίσουν τα όργανα. Τα κόμματα παραμένουν ανίκανα να συλλάβουν τις ανάγκες της ευρείας μάζας των Ελλήνων που έχουν «σαρωθεί» από αντικοινωνικά, συντηρητικά και βαθιά ταξικά μέτρα, για τη συγκράτηση τάχα των ελλειμμάτων και της διευθέτησης του χρέους.

Κόμματα και πολιτικό προσωπικό δεν μπορούν να αλλάξουν «αυτό» που τους ανέδειξε.Χρειάζεται η συγκρότηση ενός νέου άφθαρτου πολιτικού υποκειμένου και μια νέα πολιτική πλατφόρμα που θα εμπεριέχει τα αυτονόητα και τους ανθρώπους που θα τη διαχειριστούν, που ποτέ δεν βολεύτηκαν και δεν άκουσαν τις λάγνες σειρήνες της εξουσίας και της διαπλοκής.

Ένα πολιτικό υποκείμενο, που θα καταγράψει με σαφήνεια αυτό που συμβαίνει και τις βαθύτερες αιτίες του, επιχειρώντας να δει διεξοδικά το πώς λειτούργησε από τη Μεταπολίτευση το κράτος, πώς δομήθηκε και ποιους εξυπηρέτησε και κυρίως να προτείνει πολιτικές λύσεις, που είναι αυτονόητες για την Ελλάδα της «κλεπτοκρατίας» με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και την αναγέννηση της χώρας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ