Trikalaola.gr | ΕΙΔΗΣΕΙΣ, VIDEOS, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Α��ΛΗΤΙΚΑ, ΣΧΟΛΙΑ

LIVE trikalaola.gr Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2014ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ

απο trikalaola
Το πρόβλημα, μερικές φορές, δεν είναι το πώς εκλαμβάνουν οι άλλοι κάτι που λες και εν συνεχεία επιχειρούν να εκμεταλλευθούν καταλλήλως, ιδίως όταν βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Το χειρότερο είναι να μην έχεις την επιβαλλόμενη (αλλά και αναμενόμενη) από τις περιστάσεις επίγνωση της σημασίας του και έτσι, με την αφελή πεποίθηση ότι ασκείς τάχα σοβαρή πολιτική ή στριμώχνεις τους αντιπάλους σου, να το χρησιμοποιείς εική και ως έτυχε.
Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, ο οποίος, θέλοντας μάλλον να εντυπωσιάσει (λες κι αυτό είναι το κρίσιμο προσδιοριστικό στοιχείο, ιδίως στη σημερινή συγκυρία, ενός αριστερού βουλευτή) τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε (ανακριβώς) σε μία φράση του Άρη Βελουχιώτη φράσης (ένας από τους πρώτους που τεκμηρίωσαν τη χρήση της ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, γνωστός ως Καπετάν Περικλής, συναγωνιστής του), ειπωμένη, βέβαια, σε συνθήκες που δεν έχουν καμία αναλογία με τις –όντως κρίσιμες- σημερινές, λέγοντας, στη Βουλή μάλιστα, «ραντεβού στα γουναράδικα».
Η χρήση της (παραποιημένης έστω) φράσης από τον βουλευτή κ. Διαμαντόπουλο προκάλεσε, όπως αναμενόταν, ποικίλες αντιδράσεις και συγκρουόμενες ερμηνείες. Η μία πλευρά (σαν έτοιμη από καιρό) τη χαρακτήρισε ως «εμφυλιοπολεμικό κάλεσμα» ή «ορίστε ποιοι θέλουν να μας κυβερνήσουν» κ.λπ., η δε άλλη, ως ένδειξη αυταπάρνησης, μπροστά σε έναν δύσκολο αντιμνημονιακό αγώνα.
Οι ιστορικές πηγές, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι η ακριβής διατύπωση της φράσης του Βελουχιώτη είναι «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» και συμπύκνωνε, με τον πιο εύγλωττο και επιγραμματικό τρόπο, την απαισιόδοξη και, θα έλεγε κανείς, προφητική, μετά τη μοιραία Συνθήκη της Βάρκιζας, οπτική του για το –περίπου ηττημένο- αριστερό κίνημα, παρά την αποφασιστική συμβολή του στην Εθνική Αντίσταση. Ότι στο εξής η τύχη τους μπορεί να ήταν όμοια μ’ αυτή των αγρίων γουνοφόρων ζώων, των κουναβιών και κυρίως των αλεπούδων που κάποτε τις κυνηγούσαν απηνώς για το δέρμα τους και ήταν μάλιστα επικηρυγμένες. Κάθε φορά, λέει, που έβγαιναν οι αλεπούδες για τροφή, είτε στα χωράφια, είτε στα κοτέτσια ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και έλεγαν μεταξύ τους σαν αστείο τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Ότι δηλαδή αν έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόνταν πάλι στον πάγκο του γουναρά όπου το δέρμα τους θα γίνονταν ρούχο, αντικείμενο ή κάποιο αξεσουάρ να στολίσει το κορμί ή το σπίτι.
Είναι γνωστό το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη. Η αντάμωση με τους συντρόφους του δεν έγινε, βέβαια, στα γουναράδικα. Περικυκλωμένος από τους αντιπάλους του και αποκηρυγμένος από τους δικούς του, «τίναξε τα μυαλά του στον αέρα» σε μιαν απότομη πλαγιά της Μεσούντας. Για να γίνει σε λίγο η ασώματος κεφαλή του (καθώς και του συναγωνιστή του Τζαβέλα) τρόπαιο των διωκτών του, στηριγμένη σ’ έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων -μνημείο της μισαλλοδοξίας και της βαρβαρότητας που βασίλευαν εκείνη την εποχή στη χώρα μας.  
Αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς, ως συμπέρασμα, είναι ότι η μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στον διαρκώς επικείμενο κίνδυνο να εκτεθεί κανείς ή να βρεθεί, για λάθος λόγο, στο επίκεντρο της επικαιρότητας είναι η καλή γνώση της ιστορίας και, φυσικά, η σεμνότητα που αρμόζει και κοσμεί την αριστερή παράδοση.
ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Υπεύθυνος Δημ.Σχέσεων Νίκος Σαλέπης
  • Add: Τρίκαλα, Ελλάδα
  • Tel: 6976658568
Είστε εδώ: Διαφορα Διαφορα Θεματα ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ