9.5 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δυνατός και ικανότατος ο Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ έχουν σήμερα «Τα Νέα» με αφορμή το όριο ηλικίας των Μητροπολιτών και στους ανήμπορους ιεράρχες να διοικήσουν, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Αναφορά γίνεται στον μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, όπου τον χαρακτηρίζει ως «Δυνατός και ικανότατος στην άσκηση των καθηκόντων του θεωρείται και ο 82χρονος μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος». Και βέβαια αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού πρόκειται για έναν σοφό ιεράρχη που μετρά τα λόγια του και προτιμά τις πράξεις.
Αναλυτικά όλο το δημοσίευμα:
Την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής επιτροπής στον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Κωνσταντίνο για να κρίνει αν είναι ικανός να ασκεί τα καθήκοντα του και να διοικεί τη μητρόπολή του αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ).
Αυτή είναι τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει να ζητήσει τη συνδρομή της επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.
Ο 85χρονος μητροπολίτης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκεί τα καθήκοντά του.
Με την ενεργοποίηση της επιτροπής η Εκκλησία επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα φλέγον ζήτημα που το τελευταίο διάστημα βρίσκει συνεχώς μπροστά της: αφορά τους υπέργηρους ιεράρχες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά παραμένουν στις θέσεις τους. Οριο ηλικίας για τους μητροπολίτες ως γνωστόν δεν υπάρχει.
Από τη στιγμή όμως που οι ιεράρχες δεν παραιτούνται, μόνο η Ιερά Σύνοδος μπορεί να κρίνει αν θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για ζητήσει από την επιτροπή, που αποτελείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και δΰο καθηγητές Ιατρικής Σχολής, να εξετάσει αν ένας μητροπολίτης είναι σε θέση να διοικήσει.
Τουλάχιστον άλλοι τρεις μητροπολίτες άνω των 80 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Πρόκειται για τον 82χρονο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιο, τον 83χρο νο μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, τον 88χρονο μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα.
Οι συγκεκριμένοι ιεράρχες φέρεται ότι απουσιάζουν πολλές φορές από τα εκκλησιαστικά και διοικητικά τους καθήκοντα.
Αρκετοί είναι δε αυτοί που λένε πως ουσιαστικά οι μητροπόλεις τους είναι ακέφαλες.
Σημειώνεται ότι σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια και ο 86χρονος μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος που απεβίωσε χθες.
Μάλιστα, για λόγους υγείας, ο εκλιπών μητροπολίτης είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος είχε αποφασίσει τους προηγούμενους μήνες να στείλει την επιτροπή στους μητροπολίτες Κίτρους, Θεσσαλιώτιδος και Φωκίδος κρίνοντας ότι είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η επιτροπή αποφάνθηκε για τους δύο πρώτους ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και οι μητροπόλεις κηρύχθηκαν κενές.
Ο μητροπολίτης Φωκίδος παραιτήθηκε προτού εξεταστεί από την επιτροπή.
ΥΠΕΡΗΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ. Το αν η ΔΙΣ θα εισηγηθεί ενεργοποίηση της επιτροπής και για άλλους ασθενείς ιεράρχες εκτός από τον Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνο αναμένεται να φανεί στις συνεδριάσεις της νέας συνοδικής περιόδου που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, θα εξαρτηθεί δηλαδή από το αν το σώμα της Συνόδου μαζί με τον πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή που χάραξαν χθες αλλά και τους προηγούμενους μήνες ενεργοποιώντας την επιτροπή. Στη νέα σύνθεσή της πάντως η Σύνοδος θα έχει αρκετούς ιεράρχες μεγάλης ηλικίας.
Το 12μελές όργανο για την περίοδο 2014 – 2015 θα αποτελείται, πέραν του Αρχιεπισκόπου, από τους μητροπολίτες Τρίκκης Αλέξιο 82 ετών, Σταγών Σεραφείμ 82 ετών, Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα 88 ετών, Καρπενησίου Νικόλαο 85 ετών, Λήμνου Ιερόθεο 80 ετών, Περιστερίου Χρυσόστομο 79 ετών, Καλαβρύτων Αμβρόσιο 76 ετών, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα 75 ετών, Γουμενίσσης Δημήτριο 66 ετών, Ξάνθης Παντελεήμονα 71 ετών και Βεροίας Παντελεήμονα 69 ετών.
Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν στο μεταξύ πως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου επαναλήφθηκε η προσπάθεια να εμφανιστούν οι ασθενείς μητροπολίτες ως ικανοί να ασκούν τα καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, αποστέλλονταν δελτία Τύπου που συνοδεύονταν με φωτογραφικό υλικό ενημερώνοντας ότι ο μητροπολίτης ήταν στον ναό… . Συνήθως πίσω απ’ αυτήν την πρακτική προσθέτουν οι ίδιες πηγές είναι πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στους μητροπολίτες και φοβούνται να μη χάσουν τη θέση τους .
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ για τους μεγάλης ηλικίας μητροπολίτες που ταλαιπωρούνται από σοβαρά προβλήματα υγείας παραμένει εντός και εκτός της Εκκλησίας. Ενας από τους φόβους που εκφράζονται είναι πως σ’ αυτές τις μητροπόλεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά προβλήματα κυρίως οικονομικής φύσης από τα κενά διοίκησης που παρατηρούνται. Πολλοί φοβούνται δηλαδή φαινόμενα σαν αυτό της υπεξαίρεσης χρημάτων από ιερείς στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα υγείας μερος μητροπολιτών έχουν αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες.
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τόσο τον χώρο της Εκκλησίας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν πως οι δημοτικοί άρχοντες επιθυμούν πάντα να έχουν στενή συνεργασία με δραστήριους ιεράρχες, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή της οικονομικής κρίσης.
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ. Μέσα στην Ιεραρχία πάντως υπάρχουν και μητροπολίτες που έχουν πατήσει και υπερβεί τα 80 χρόνια αλλά παραμένουν ακμαίοι και δραστήριοι. Ο μητροπολίτης θεσσαλονίκης Ανθιμος είναι πλέον 80 ετών αλλά συνεχίζει τις γνώριμες δημόσιες παρεμβάσεις του από τα μέσα ενημέρωσης και τα πύρινα κηρύγ ματά του τις Κυριακές. Δυνατός και ικανότατος στην άσκηση των καθηκόντων του θεωρείται και ο 82χρονος μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος.
Επίσης, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος (79 ετών) και Ηλείας Γερμανός (82 ετών) εξακολουθούν να έχουν ενεργό ρόλο ως επικεφαλής των μητροπόλεών τους.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ