11.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
γράφει η Μαρία Μπαντή
Το ζήτημα της υπογονιμότητας μπορεί να είναι όχι απλά αποθαρρυντικό και δυσβάσταχτο αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ζευγάρια στον πυρήνα των συναισθημάτων και της ψυχικής τους υγείας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ορίζοντας την υπογονιμότητα. Υπογονιμότητα είναι όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει παρότι έρχεται συνεχώς σε επαφή χωρίς προφυλάξεις. Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα χρόνιας υγείας. Είναι χρονοβόρα, μπορεί να σε αποστραγγίξει συναισθηματικά, κοστίζει και μπορεί να επηρεάσει όλες τις κοινωνικές τάξεις και φυλές.
Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια πιθανόν να εντοπίζει προβλήματα στην προσπάθεια για εγκυμοσύνη. Πολλά ζευγάρια που συναντούν δυσκολία δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν βοήθεια από κάποιο γιατρό ή κάποιον εξειδικευμένο στην υπογονιμότητα. Η ερώτηση που “καίει” είναι: πότε πρέπει αυτή η καθυστέρηση εγκυμοσύνης να αρχίσει να θεωρείται πρόβλημα υπογονιμότητας; Έρευνα έχει δείξει οτι περίπου το 85% των ζευγαριών καταφέρνουν μια φυσική εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο όταν έρχονται σε επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ωστόσο, οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη λιγοστεύουν κατα πολύ όσο η ηλικία των γυναικών αυξάνεται. Επίσης, για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν για περισσότερο από τρία χρόνια χωρίς επιτυχία, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μέσα στον επόμενο χρόνο είναι μόλις 25% ή και λιγότερο. Συνεπώς, θα ήταν σοφό για ένα ζευγάρι να επισκεφθεί κάποιον ειδικό στην υπογονιμότητα ένα χρόνο ύστερα από ανεπιτυχή προσπάθεια για εγκυμοσύνη.

- Advertisement -

yp4
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, καθώς και όποιος ακόμη πιστεύει οτι πιθανόν να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός μπορεί να διερευνήσει τα πιθανά αίτια της υπογονιμότητας και να προτείνει θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ένα ζευγάρι θα διαγνωστεί ως μη γόνιμο μόνο αν δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί μετά από δύο χρόνια προσπαθειών. Υπάρχουν δύο τύποι υπογονιμότητας:
• Πρωταρχική υπογονιμότητα, όπου κάποιος ο οποίος δεν έχει τεκνοποιήσει ποτέ στο παρελθόν συναντά δυσκολία να συλλάβει
• Δευτερεύουσα υπογονιμότητα, όπου ένα άτομο έιχε μια ή περισσότερες εγκυμοσύνες στο παρελθόν αλλά δυσκολεύεται να συλλάβει ξανά

yp3
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Υπάρχουν πολλά αίτια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα κι αυτά μπορούν να επηρεάσουν είτε τον άντρα, είτε τη γυναίκα, είτε και τους δύο. Πολλά ζευγάρια επισκέπτονται κλινικές γονιμότητας για να συζητήσουν γιατί η γυναίκα δεν μένει έγκυος. Ως αποτέλεσμα, μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν πως περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ο άνδρας είτε εί ναι η αποκλειστική αιτία, είτε συνεισφέρει στα αίτια της υπογονιμότητάς τους. Ο γυναικείος παράγοντας λογοδοτεί για το 35-40% των γνωστών αιτίων υπογονιμότητας και ένα παρόμοιο ποσοστό ισχύει και για τον ανδρικό παράγοντα. Περίπου 20-35% των περιπτώσεων που οφείλονται σε γνωστά αίτια είναι συνδιασμός προβλημάτων και από τα δύο φύλα. Στις κοινές αιτίες υπογονιμότητας των γυναικών συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη τακτικής ωορρηξίας (η μηνιαία απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες), έμφραξη στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και φτωχή ποιότητα ωαρίων, η οποία συνήθως σχετίζεται με την ηλικία. Στις κοινές αιτίες υπογονιμότητας των ανδρών συμπεριλαμβάνονται η απόφραξη αγγείων που διαμεσολαβούν στην εκσπερμάτιση, φτωχή ποιότητα σπέρματος, προβλήματα εκσπερμάτισης, υπογοναδ ισμός (μη φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης).

Το 80% περίπου των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι ανεξήγητες, που σημαίνει οτι ο λόγος που προκαλεί την υπογονιμότητα δεν μπορεί να βρεθεί έπειτα από μια πλήρη σειρά εξετάσεων. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή λιποβαρής, η υπερβολική άσκηση, το άγχος και οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι πιθανοί παράγοντες, αλλά καμία άμεση συσχέτιση δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οπότε, τί υπάρχει διαθέσιμο ώστε να βοηθήσει στην εκπλήρωση του ονείρου ζωής για την απόκτηση ενός μωρού; Στη παρακάτω λίστα παρουσιάζεται μια σειρά από τις διαθέσιμες θεραπείες υπογονιμότητας:
• Φαρμακευτική αγωγή όταν υπάρχει έλλειψη τακτικής ωορρηξίας
• Χειρουργική επέμβαση, όπως για την θεραπεία της ενδομητρίωσης
• Επιβοηθούμενη γονιμοποίηση, η οποία μπορεί να είναι σπερματέγχυση (IUI) ή συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή ενδοπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI)
Για τα ζευγάρια που επιθυμούν να συλλάβουν, μια σειρά απο εξετάσεις γονιμότητας είναι διαθέσιμες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εξετάσεις αίματος για ορμόνες όπως LH, FSH, οιστρογόνα, προλακτίνη, AMH για τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας και ανάλυση σπέρματος για τη διερεύνηση της αντρικής γονιμότητας.
Ένα σημαντικό ορόσημο για τις παρεχόμενες θεραπείες αποτελεί η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Η Louise Brown γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978 ως το πρώτο παιδί IVF και η εφαρμογή της IVF ξεκίνησε παγκοσμοίως το 1980. Έχει αποδειχθεί να είναι η θεραπεία επιλογής για την εξάλειψη του γυναικείου παράγοντα και της ανεξήγητης υπογονιμότητας. Μία παρόμοια λύση για τη θεραπεία του αντρικού παράγοντα ήταν η εφαρμογή της ενδοπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI). Aπό την πρώτη γέννα στις 14 Ιανουαρίου 1992 η ICSI αποδείχθηκε να είναι για την υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα οτι και η IVF για την υπογονιμότητα γυναικείου παράγοντα. Το 1990, πέρα από την εμφάνιση της ICSI, εμφανίστηκε η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) και ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS).
Με τη διάγνωση της αιτίας της υπογονιμότητας, τα συναισθήματα κυμαίνονται όπως ένα τρενάκι του λούνα παρκ, και αυτη είναι μόνο η αρχή! Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή αρχή για ένα ζευγάρι να προσπαθεί να ενημερωθεί ψάχνοντας διαθέσιμες επιλογές θεραπειών, σε συνδιασμό με τις συμβουλές και την καθοδήγηση από το γιατρό τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν ποιά διαθέσιμη θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή τους. Οι παρούσες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας υπογονιμότητας είναι:
• Σπερματέγχυση (IUI), φυσικός ή διεγερμένος κύκλος
• IVF ή IVM (εξωσωματική ωρίμανση ωαρίων)
• ΙCSI ή IMSI (ΙCSI με επιλογή του σπέρματος που θα εγχυθεί κάτω από μεγαλύτερη μεγέθυνση)
• PGS ή PGD
• Επιβοηθούμενη εκκόλαψη με λέιζερ
• Δωρεά σπέρματος ή δωρεά ωαρίων
• Παρένθετη μητρότητα
Ένας τεράστιος αριθμός κλινικών υπογονιμότητας θεραπεύουν μη γόνιμα ζευγάρια και φέρνουν το δώρο ενός παιδιού στις ζωές τους. Από το 1978, εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί ως αποτέλεσμα των τεχνολογιών της επιβοηθούμενης γονιμοποίησης. Τα τελευταία χρόνια ο “ιατρικός τουρισμός” έγινε μια παγκόσμια βιομηχανία. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για θεραπείες υπογονιμότητας που πιθανόν να μην είναι διαθέσιμες στις χώρες τους.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι ορισμένοι τύποι θεραπείας μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως:
• Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής
• Αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης
• Πολλαπλή κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κτλ.)
• Άγχος
Πέρα από τη συμβουλευτική, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για τη μείωση του άγχους που προκαλούν οι θεραπείες γονιμότητας και για την αύξηση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης. Συμπληρωματική ιατρική, όπως βελονισμός, υπνοθεραπεία και ρεφλεξολογία είναι ανάμεσα στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε συνδιασμό με τις μεθόδους επιβοηθούμενης σύλληψης, αν και μερικοί ειδικοί δεν συμφωνούν οτι υπάρχει κάποιο όφελος. Σύμφωνα με ειδικούς, στην υγεία της γυναίκας συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα και υγιής τρόπος ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

yp2
Η υπογονιμότητα αποτελεί πηγή θλίψης και απελπισίας για εκατομμύρια ζευγάρια που αγωνίζονται συναισθηματικά και δε καταφέρνουν να αναπαράγουν. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί οτί τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι θεραπεύσιμα τις περισσότερες φορές. Η επιλογή θεραπείας υπογονιμότητας είναι συναισθηματική και οικονομική δέσμευση και η έυρεση σωστής κλινικής υπογονιμότητας είναι μια τις κύριες αποφάσεις που τα ζευγάρια θα πρέπει να πάρουν μέσα από μία τεράστια έρευνα και ενημέρωση πάνω στον τομέα της υπογονιμότητας.

yp1

Μαρία Μπαντή
Εμβρυολόγος
Κλινική “ΕΥΓΟΝΙΑ”
Βεντήρη 7, Χίλτον, Αθήνα
e-mail: maria.banti@hotmail.com

 


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ