22.5 C
Trikala
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οξεία χολοκυστίτιδα: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μια οξεία μικροβιακή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην απόφραξη του κυστικού πόρου από κάποιο χολόλιθο. Η απόφραξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση της χοληδόχου κύστης που επιφέρει οίδημα και φλεγμονή στα τοιχώματά της (λιθιασική οξεία χολοκυστίτιδα).

- Advertisement -

Σε κάποιες περιπτώσεις η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, λιγότερο συχνές (μη λιθιασική χολοκυστίτιδα), όπως π.χ. σε ασθενείς κατόπιν μεγάλων επεμβάσεων (by pass κ.α.).

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος στο δεξιό άνω πλάγιο της κοιλιάς και το επιγάστριο, πολλές φορές με αντανάκλαση στην πλάτη. Ο συγκεκριμένος πόνος είναι πάντα έντονος και δημιουργεί προβλήματα όταν ο ασθενής βήχει, παίρνει βαθιά αναπνοή ή ακόμα και στην κίνηση. Υπάρχει περίπτωση να συνοδεύεται και από ναυτία και έμετο. Η χολοκυστίτιδα μπορεί ακόμα να προκαλέσει και υψηλό πυρετό, ενώ στα χαρακτηριστικά της νόσου περιλαμβάνεται και ο ίκτερος(κιτρινοπράσινος χρωματισμός του δέρματος που οφείλεται στην εναπόθεση της χολερυθρίνης στους ιστούς).

Η διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας ξεκινά με το ιστορικό του ασθενή και περιλαμβάνει κλινική εξέταση και εργαστηριακό (γενική αίματος και βιοχημικό έλεγχο) και απεικονιστικό έλεγχο (υπέρηχο χοληφόρων) που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ή μη λίθων, τη διάταση της χοληδόχου κύστης και απαραίτητες πληροφορίες για τον βαθμό της φλεγμονής στο τοίχωμα της κύστης. Η οξεία χολοκυστίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς οι επιπλοκές της μπορεί να είναι βαριές για την υγεία του ασθενή. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

  • Γάγγραινα της χοληδόχου κύστης.
  • Εμπύημα χοληδόχου κύστης.
  • Διάτρηση της χοληδόχου κύστης

H θεραπεία της οξείας χολοκυστίτιδας είναι πάντα χειρουργική και η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Oι δυο πιο συνηθισμένες τεχνικές θεραπείας είναι η ανοιχτή χολοκυστεκτομή, δηλ. η κλασική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την πλέον δημοφιλή επέμβαση. Πραγματοποιείται με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και θεωρείται απολύτως ενδεδειγμένη για τη λιθίαση της χοληδόχου κύστης. Η παχυσαρκία ή κάποια προηγούμενη επέμβαση είναι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον χειρουργό καθώς ενδέχεται να δυσχεράνουν την διενέργεια λαπαροσκοπικής εκτομής.

Τόσο η ανοιχτή όσο και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι απόλυτα ασφαλείς αλλά τα σχετικά στατιστικά δείχνουν πως συνήθως προτιμάται η λαπαροσκοπική εκτομή καθώς δείχνει να παρουσιάζει τις λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών και τον μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.

πηγη:http://www.therapies.gr


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ