16 C
Trikala
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατολισθήσεις στη περιοχή της Καλαμπάκας

 

- Advertisement -

Στις 6-8 Μαρτίου 2018 κλιμάκιο γεωλόγων αποτελούμενο από τον Απόστολο Κολίτσα, Γεωλόγο MSc Π.Θ. Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας Π.Ε. Τρικάλων και από τον Σωτήρη Βαλκανιώτη Γεωλόγο PhD Αντιπρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας μετέβηκε στις Τοπικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγναντίας, Κρύας Βρύσης, Σταγιάδων Καλαμπάκας και  στο βόρειο άκρο της πόλης της Καλαμπάκας, κοντά στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου για να  κάνει επιτόπιο έλεγχο στον χώρο των κατολισθήσεων.

Στην κοινότητα Αγίας Παρασκευής, κατολισθήσεις παρουσιάστηκαν κατά μήκος του δρόμου προς Σαρακήνα, καθώς και στο νότιο τμήμα του οικισμού. Η κατολίσθηση στο νότιο τμήμα του οικισμού φαίνεται ως σοβαρή, με μήκος >100 μέτρα, ενώ επηρεάζει και αρκετά σπίτια. Η κατολίσθηση έχει δημιουργηθεί κατά μήκος του αγωγού που μεταφέρει νερό πηγής, πιθανότατα λόγω χρόνιας καταπόνησης από την κατείσδυση του νερού στο υπέδαφος, μαζί με την πρόσφατη συνεισφορά των ακραίων βροχοπτώσεων.

 

Ρωγμές και πτώση του εδάφους στην στέψη της κατολίσθησης στον οικισμό Αγ.Παρασκευής.

 

Στην Κρύα Βρύση, και κατά μήκος της οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή, παρατηρήθηκαν πολυάριθμα κατολισθητικά φαινόμενα. Τα περισσότερα φαίνεται να είναι τοπικής ανάπτυξης και σχετίζονται με αστοχία των επιχωμάτων της οδοποιίας λόγω της ροής νερού και ελλιπούς αποστράγγισης. Η ιδιαιτερότητα των γεωλογικών σχηματισμών στην περιοχή επιβάλλει την συνεχή αποστράγγιση των αναχωμάτων του δρόμου και όχι μόνο στα σημεία που διασχίζει μεγάλα ρέματα και χείμαρρους

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ