14 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Έλεγχος κατολισθήσεων κλιμακίου ΚΕΔΕ στην Πιαλεία-δεν υπάρχει άμεση αντιμετώπιση (βίντεο-35 φωτό)

Το ειδικό κλιμάκιο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων (ΚΕΔΕ), βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Πιαλεία Τρικάλων, για μια πρώτη εκτίμηση του φαινομένου των κατολισθήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση σπιτιών και την καταστροφή υποδομών.

- Advertisement -

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από την Τμηματάρχη Γεωτεχνικής Μηχανικής, Γεωλόγο κα Ιωάννα Βασιλείου και τον επίσης Γεωλόγο κ. Παναγιώτη Ραπτάκη.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε χαρακτηριστικά σημεία των κατολισθήσεων και των σπιτιών που καταρρέουν και σύντομα θα συνταχθεί ένα τεχνικό επιστημονικό πόρισμα, το οποίο θα παραδοθεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Για να γίνει όμως μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση του γρήγορα εξελισσόμενου φαινομένου, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες.

Η Υπηρεσία έχει ακόμη και δικά της γεωτρύπανα που θα χρειαστούν για τα δείγματα του υπεδάφους. Πάντως όπως δήλωσαν, άμεση αντιμετώπιση δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς το φαινόμενο είναι διαρκώς εξελισσόμενο. Τα πλάνα που κατέγραψε το trikalaola.gr θα δείτε μεγάλη διαφορά στα ρήγματα από προχθές το μεσημέρι μέχρι και σήμερα, πράγμα που καταμαρτυρεί το πόσο γρήγορα προχωρά η κατολίσθηση.

Σημειωτέο πως εκτός από τα τρία σπίτια που είναι υπό κατάρρευση και τα εγκατέλειψαν οι οικογένειες, είναι άλλα δύο που εκκενώθηκαν και άλλα δύο ακόμη λίγο πιο κάτω που άρχισαν να παρουσιάζουν μικρές ρωγμές, αλλά ακόμη δεν έχουν εκκενωθεί. Συνολικά έχουμε εφτά σπίτια με πρόβλημα που ζουν εννιά οικογένειες.

Για την περίπτωση της κατολίσθησης της Φιλύρας, οι υπεύθυνοι του κλιμακίου δήλωσαν πως είναι ένα μικρό τοπικό φαινόμενο που είναι αντιμετωπίσιμο. Αξιοσημείωτο είναι όπως μας είπαν οι κάτοικοι, το 1904 όταν καταστράφηκε από μεγάλη πλημμύρα μέρος του χωριού, η οικογένεια Πατσιούρα μετακόμισε στο σημερινό σημείο που υπάρχει πρόβλημα με την κατολίσθησης και 100 χρόνια μετά, η τρίτη γενιά ξεριζώνεται και πάλι!

Μαζί με τους υπεύθυνους του κλιμακίου ήταν και οι: H Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κα Έφη Καραγιάννη, ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Σωτήρης Αγγέλης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας  κ. Νίκος Λεμονάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Γεωλόγος κ. Απόστολος Κολίτσας και ο Γεωλόγος κ. Σωτήρης Βαλκανιώτης, Αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας.

Οι δύο τελευταίοι ήταν εκεί με ιδιωτική πρωτοβουλία και είχαν κάνει μια πρώτη καταγραφή του προβλήματος της περιοχής, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του trikalaola.gr     

Το ΒΙΝΤΕΟ:  

Οι ΦΩΤΟ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ