28.8 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Η ΛΑ.Ε. χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες οι οποίοι βγήκαν πάλι στο δρόμο προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τα νοικοκυριά τους.

- Advertisement -

Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών, έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Η ΛΑ.Ε. τονίζει ότι είναι τραγική η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Διότι:

1) Με το νέο φορολογικό σύστημα τα αγροτικά εισοδήματα κατ’ ουσία λεηλατούνται. Για να δημιουργηθούν πλεονάσματα, που απαιτούν δανειστές και τραπεζίτες.

2)Το ασφαλιστικό σύστημα, το »τερατούργημα» Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξη του, λειτουργεί ως ένα άλλο βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσής πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.

3) Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες »κάρτες» και η συμβολαιακή γεωργία.

4) Το κόστος παραγωγής σε όλα τα προϊόντα τραβάει την ανηφόρα. Πετρέλαιο και Ενέργεια εχούν αυξηθεί δραματικά . Ενώ οι πολυεθνικές που εμπορεύονται αγροχημικά κάνουν πάρτι κάτω από τη μύτη των αρμοδίων.

5) Ο Φ.Π.Α των εφοδίων έχει φθάσει σε ύψη πρωτόγνωρα, υπονομεύοντας την παραγωγή, τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και το κόστος του τελικού προϊόντος.

Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών.

-Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση

-Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.

-Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες.

Γα να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

α)Η κατάργηση των μνημονίων και η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και η βαθειά διαγραφή του.

β)Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.

γ)Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

δ)Έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.Σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

ε)Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά »πετάει έξω» τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους.

«Ο Κήρυκας Χανίων και η Εφημερίδα Αυγή φταίνε για όλη την διαπλοκή στο Πολιτικό Σύστημα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τις κοκορομαχίες Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή…

 

Νέα Δημοκρατίας, Πασοκ & Συριζα δανειοδότησαν τα κόμματά τους με αδιαφανείς διαδικασίες και επί της ουσίας κανείς δεν μίλησε ουσιαστικά και σοβαρά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι αυτό της δανειοδότησης των κομμάτων. Οι Πολίτες ζητούν απαντήσεις για το που πήγαν τόσα χρήματα και πως τους τα έδωσαν οι Τράπεζες, την ίδια στιγμή που κανείς Έλληνας δεν μπορεί να δανειστεί  ούτε 1 Ευρώ για τις ανάγκες της επιχείρησής του.

 

Στο Ποτάμι η Αξιοκρατία και η Διαφάνεια δεν είναι μόνο λέξεις αλλά και Ουσία, ας θυμίσουμε λοιπόν τους δικούς μας αριθμούς

 

Το Ποτάμι σας γυρεύει. Με νούμερα…Μετείχαμε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Κάναμε ευρωεκλογές με 100.000 ευρώ. Εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του ’15 με 395.000 ευρώ. Και τον Σεπτέμβριο με 480.000 ευρώ. Και τα οικονομικά μας στοιχεία, έσοδα και έξοδα, είναι όλα δημόσια. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει στείλει πλήρη οικονομικά στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια. Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους.

 

Για εμάς είναι εύκολο να μιλούμε με στοιχεία και αριθμούς, τους δικούς σας αριθμούς ακόμα τους γυρεύουμε…

 

Το Ποτάμι Ν.Τρικάλων

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η ερώτηση θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη , στις 5μμ.  Το κείμενο της ερώτησης , μεταξύ άλλων αναφέρει :

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Οι κυβερνητικές ευθύνες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της Ελλάδας αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Αφού αποδεικνύονται καθαρά οι κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.

Εκτός από τις παράνομες αυτές αλλαγές, ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα και δεν είναι τυχαίο ότι στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι διαδηλώνουν έξω από Διευθύνσεις Δασών. Τα λάθη οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις.

(…)

Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές και από άλλες αιτίες π.χ. γεωργική γη κοντά σε δασικές εκτάσεις, όταν εγκαταλείφθηκαν, λειτούργησε φυσική αναδάσωση κ.ά.

Οι επιπτώσεις από τα προβλήματα αυτά αφορούν:

  1. Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλ­λιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπω­σή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκή­σι­μων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
  2. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ερωτάται με βάση τα παραπάνω τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες;
  2. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  3. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  4. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις – αντιρρήσεις αφού το ίδιο το κράτος τα δημιούργησε.
  5. Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

Δύο χρόνια από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία με σταθερό συμπαραστάτη τους ΑΝ.ΕΛ., αφού προηγήθηκε η γενναία πλειοδοσία ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού λόγου, που έδωσε μεγάλες ελπίδες στις ρημαγμένες από τον μνημονιακό «οδοστρωτήρα» λαϊκές τάξεις βρισκόμαστε πλέον στην οδυνηρή πραγματικότητα της πλήρους διάψευσης όλων των προσδοκιών και στον «ενταφιασμό» της ελπίδας, που είχε «γεννηθεί».

Η συντελεσθείσα βαθμιαία μνημονιακή «μετάλλαξη» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την ψήφιση των σκληρών μονεταριστικών μέτρων τον περασμένο Μάιο, καθώς και των μόνιμων μνημονιακών μηχανισμών, με έντονο «άρωμα αποικιοποίησης» (αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης», υπερταμείο κλπ), δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης και φληναφημάτων περί εξόδου από την κρίση.

Η πορεία και η κατάληξη της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τρεις κρίσιμες παραμέτρους που αποτελούν μεταξύ άλλων τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος.

Πρώτον, η στείρα «κρατικοποίηση» των κομμάτων της Αριστεράς (οποιασδήποτε αποχρώσεως, σοσιαλιστικής, κομμουνιστικής και ανανεωτικής – ευρωκομμουνιστικής) αποτέλεσε, δυστυχώς, κατά την ιστορική διαδρομή, την μεγάλη επαναλαμβανόμενη «πληγή», τόσο στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, όπου έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση και την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική «αφυδάτωση» του μεγάλου σοσιαλιστικού Κινήματος, που δημιούργησε το Κράτος Πρόνοιας στην μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη, όσο και στην Χώρα μας, που, λόγω των ιστορικών ιδιαιτεροτήτων της, ακολουθεί «ασθμαίνουσα» τις εξελίξεις. Πρόκειται για την επανάληψη του φαινομένου της «κρατικοποίησης» του αρχικά ριζοσπαστικού και αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού κόμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την δεκαετία του 1970 και μέχρι τα μέσα του 1980, που ήταν η βασική αιτία του πολιτικού και ιδεολογικού «εκφυλισμού» του. Η επανάληψη του φαινομένου της κρατικοποίησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε, χωρίς, μάλιστα, ιδιαίτερες αντιστάσεις και αντιδράσεις και αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα αυτού του κόμματος ως ιδιότυπου πολιτικού σχηματισμού, χωρίς μαζικότητα και λαϊκή αντιστοίχιση στους κοινωνικούς θεσμούς και χωρίς απόλυτα καθαρές θέσεις στα ζητήματα της εξάρτησης και της εθνικής κυριαρχίας.

Πρόκειται για κακή επανάληψη του φαινομένου της «εργαλειακής» αντίληψης περί του Κράτους, που έξοχα έχει αναλύσει ο σπουδαίος φιλόσοφος Νίκος Πουλαντζάς. Ενώ, δηλαδή, το Κράτος, ως κεντρικός θεσμός στις καπιταλιστικές κοινωνίες, αποτελεί την συμπύκνωση και την έκφραση των κοινωνικών τάξεων και παραγωγικών σχέσεων σε αυτές, λόγω της μεγάλης δύναμης, που έχει σε αυτούς τους σχηματισμούς η αστική τάξη (στην Ελλάδα, στην θέση αυτής, υπάρχει μία «νόθα παρασιτική κλεπτοκρατική» οικονομική ολιγαρχία), μετατρέπεται σταδιακά στο πανίσχυρο όργανο επιβολής των προσανατολισμών αυτής και της διατήρησης των εκμεταλλευτικών σχέσεων στο εσωτερικό της και εξαρτήσεων στο εξωτερικό.

Δεύτερον, η πλήρης αποτυχία του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης καθόλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, κάτι που ολοκληρώθηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Προσωπικό, το οποίο έχει μετατραπεί σε τμήμα της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, αποκτώντας συμφέροντα ως επί μέρους ειδικό κοινωνικό στρώμα στο Ελληνικό Κράτος μέσω των προνομίων και της ατιμωρησίας, τα οποία ενσωματώνουν σχεδόν όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το διεφθαρμένο και ανεπαρκές πολιτικό «οικοδόμημα». Αυτή η διάσταση δεν αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του δικομματισμού, αλλά μετά την άνοδο στη εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρονταν να εκπροσωπεί κάτι καινούργιο, η μνημονιακή μετάλλαξή του, οι μεγάλες αστοχίες στην διαχείριση, αλλά και η συνεχιζόμενη πολιτική αναξιοκρατία στην αντιμετώπιση της στελέχωσης του Κράτους διευρύνει και μεγεθύνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή, το πολιτικό προσωπικό, έχει ειδικά συμφέροντα αναπαραγωγής του εντός του υπάρχοντος νόθου πολιτικού «εποικοδομήματος» και της σχέσης του με το Κράτος με συνέπεια να υπάρχει πλήρης απόσταση από τα πραγματικά συμφέροντα του «χειμαζόμενου» λαού και των λαϊκών τάξεων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών επικλήσεων και τυχόν επικοινωνιακών αντισυστημικών συμπεριφορών.

Τρίτον, απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο και στην τραγωδία που βιώνει σήμερα η χώρα απαιτείται η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου από τα σπλάχνα της κοινωνικής οργής και από πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι ενταγμένο με τον ένα ή άλλον τρόπο στα πελατειακά και κρατικά υπάρχοντα δίκτυα, που ενσωματώνουν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Πολιτικό προσωπικό που θα αποποιηθεί εκ των προτέρων τα ιδιαίτερα προνόμια του ατομικού πλουτισμού και της ατιμωρησίας και που θα έχει την εμπειρία της παραγωγικής διαδικασίας, την γνώση και την προοδευτική και πατριωτική συνείδηση.

Και εν τέλει, θα είναι σε θέση να αντιστρέψει τον τίτλο του παρόντος άρθρου και αντί για «ενταφιασμό» να δημιουργήσει τις συνθήκες για την «άνθηση» της ελπίδας στον ελληνικό λαό.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ