23 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ειλικρινέστατη σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την «πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων» και τα διάφορα «συντονιστικά» των αγροτών. «Κανένα αίτημα του κινήματος δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί γιατί είμαστε πιστοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γιατί υποκλινόμαστε στη μηχανή του χρέους που καταβροχθίζει το πλούτο που παράγουμε, γιατί δεν παρεκκλίνουμε από τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», γιατί λατρεύουμε τους νόμους της αγοράς και των τραπεζών και γιατί βάζουμε πλάτη στις απαιτήσεις των επενδυτών με το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ψηφίσαμε πέρσι για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια».
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το λειψό πολιτικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων με τα αιτήματα επιβίωσης αποκομμένα από τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συγκυβέρνηση σήμερα και όχι στο αόριστο μέλλον, καθιστούν τις κινητοποιήσεις εύκολα διαχειρίσιμες.
Ο συντεχνιασμός και η υποταγή στη λογική του «αγρότη επιχειρηματία της υπαίθρου» που προβάλλεται κυρίως από την ηγεσία των μπλόκων της Μακεδονίας, αλλά και άλλων περιοχών, υποτάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες στα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων.
Η λογική του αγώνα διαμαρτυρίας σε συνδυασμό με την κομματική ενίσχυση, η άσφαιρη «συμμαχία» μόνο με τα διάφορα κομματικά μέτωπα (άλλων κλάδων) ως αποτέλεσμα αυτής της λογικής, περιθωριοποιούν τον αγώνα, βάζουν εμπόδια για ένα πραγματικό και αυθεντικό αγωνιστικό μέτωπο εργαζομένων-αυτοαπασχολούμενων-φτωχομεσαίας αγροτιάς – ανέργων και νεολαίας και ενισχύουν την άποψη ότι οι αγώνες δεν μπορούν να κερδίσουν στο σήμερα.
Τα συμβολικά και όχι τα πραγματικά μπλόκα δημιουργούν όρους αναμονής της αποκλιμάκωσης και δεν δημιουργούν όρους σύγκρουσης. Οι αγώνες πρέπει να ξεφεύγουν από τα εθιμοτυπικά πλαίσια. Δεν πρέπει να τελειώνουν με κακόγουστες φιλοφρονήσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να γίνονται στα όρια και στα πλαίσια που επιτρέπονται από την αστυνομία και την «νομιμότητα». Χρειάζονται αγώνες που θα μπλοκάρουν τη θεσμική ομαλότητα και τον κυβερνητικό μηχανισμό, τοπικά και κεντρικά.
Η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α χαιρετίζει όσους δώσανε τη μάχη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, καταλαβαίνει τη πικρία πολλών που δεν βγήκαν στους δρόμους και καλεί σε συνέχιση της οργάνωσης του αγώνα, σε πραγματικό μέτωπο πάλης φτωχομεσαίων αγροτών – εργαζομένων – νεολαίας, σε μπλόκα μέσα στις πόλεις, σε οργανωμένο ξεσηκωμό για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει.
Για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε. και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.
Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, για να στείλουμε στο κάλαθο των αχρήστων τη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρημάζουν τις ζωές μας. για μια νέα κοινωνία στα χέρια των εργαζομένων χωριού και πόλης, των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.
 Η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σήμερα κλείνω τα 54. Γεννήθηκα τέτοια μέρα το 1963. Την ίδια χρονιά με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Ταραντίνο, τον Τσαλουχίδη, τον Κασπάροφ, τον Φασούλα, τον Τζόνι Ντέπ. Ο πατέρας μου – μου διηγείται η μητέρα μου – έκανε μεγάλη χαρά. Του είπαν ότι πρέπει να ασημώσει και εκείνος έριξε στην σκάφη – εκεί με είχαν βάλει γιατί δεν πρόλαβαν να πάνε σε μαιευτήριο – τις λιγοστές οικονομίες του. Δεν του είχαν πει ότι θα τα έπαιρνε όλα η μαμή. Άλλο απρόοπτο δεν θυμάμαι! Α! Σε μια γιορτή στο χωριό, βοηθούσα τις γυναίκες να μαζέψουν το τραπέζι. Ήμασταν στον οντά και είχα φορτωθεί μια στοίβα πιάτα. Όπως απομακρυνόμουν ο παππούς για να με πειράξει, μου φώναξε: «Πού τα πας τα πιάτα;». Θα πρέπει να τον κοίταξα άγρια, οπότε αυτός συνέχισε: «αν είσαι άντρας πέτα τα πιάτα». Και εγώ, αμούστακος ακόμη, πλησίασα στην άκρη της βεράντας και άφησα όλα τα πιάτα να πέσουν στο κενό. Η γιαγιά μου κόντεψε να πάθει καρδιακή προσβολή αλλά εγώ είχα υπογράψει πρώιμα την ενηλικίωσή μου. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Δουλειές του ποδαριού, δημοσιογραφία, τηλεόραση, πολιτική. Γιατί κατέβηκα στην πολιτική; Στην ζωή μου σκεφτόμουν – και συνεχίζω να το σκέφτομαι συνεχώς – πόσο λίγο απέχει το καλό από το κακό, το λάθος από το σωστό, η επιτυχία από την αποτυχία, η σωτηρία από την καταστροφή. Ο αγαπημένος μου χημικός στο γυμνάσιο επέμενε ότι αρκεί μια σταγόνα για να αλλάξει το μείγμα. Πίστεψα λοιπόν ότι το Ποτάμι μπορεί να προσφέρει τις σταγόνες που αλλάζουν την ιστορία. Που αλλάζουν το τέλος της ιστορίας. Όχι παρακμή, αλλά ανάπτυξη. Υπερήφανοι άνθρωποι και όχι σκυφτοί. Δουλειά και όχι φτώχεια. Χαμόγελα και όχι μιζέρια. Τέτοια σκεφτόμουν καθώς πλησίαζαν τα γενέθλια μου πριν τρία χρόνια. Και εκεί που οι άλλοι στα γενέθλια τους οργανώνουν ένα τραπέζι με φίλους ή ένα γλέντι στο σπίτι ή ένα ταξίδι, εγώ είπα να γίνουμε όλοι ένα τραπέζι , ένα γλέντι, ένα ταξίδι και να αλλάξουμε τη χώρα. Περιπέτεια μεγάλη που όμως αξίζει τον κόπο. Τώρα που το σκέφτομαι ξανά, ίσως άκουσα και μερικούς να φωνάζουν: «Αν τολμάς κάντο». Και το έκανα! Και θα επιμείνω να το κάνω! Η περιπέτεια συνεχίζεται. Χρόνια μας πολλά.

- Advertisement -

Υ.Γ: Τα γενέθλιά μου θα τα γιορτάσω στις 11 του Μάρτη στη γιορτή για τα 3 χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Φωτογραφία της φίλης μου Ολυμπίας Κρασαγάκη, πέρυσι στα Τεμένια Χανίων.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωση μας

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Έχουμε πολύ πικρή πείρα από τις περίφημες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση για την υπηρέτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, ετοιμάζεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά  στο λαιμό της εργατικής λαικής οικογένειας.  Για μας έχουν τους μισθούς των 200-300 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη ζωή με τα κακοπληρωμένα προγράμματα, τους συνεχείς κόφτες στις συντάξεις και στις ανάγκες μας. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα με νέους νόμους, ένταξη σε χρηματοδοτικά πακέτα, νέες φοροαπαλλαγές.Πάνω στο έδαφος των προηγούμενων αντεργατικών μέτρων που έχουν τσακίσει τη ζωή μας, έχουν συμφωνήσει στο νέο γύρο επίθεσης με νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, την εκτεταμένη φοροληστεία και το κατέβασμα του αφορολόγητου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες για μετά το 2018, στην παγίωση των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ότι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, η μεγαλοεργολάβοι του κάθε κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια! Έτσι και σήμερα ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν  νέα μόνιμα μέτρα. διατυπώνουν τους πόθους τους ξεκάθαρα. Στο εβδομαδιαίο δελτίο των βιομηχάνων διαβάζουμε πως «χρειαζόμαστε ένα “Ελληνικό Μνημόνιο Plus”, που θα ξεπερνάει το manual (εγχειρίδιο) των δανειστών».

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους

Πάνω στα αποκαΐδια, χτίζουν τη μελλοντική ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια, εργάτες με αλυσίδες. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Σπέρνουν πάλι ψέματα και αυταπάτες!

Δυναμώνουν ξανά οι εκβιασμοί και οι απειλές. Στο οπλοστάσιο τους επανέρχονται μία-μία όλες οι δοκιμασμένες μέθοδοι εκβιασμού. Βάζουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να μπουν στη μέση των Συμπληγάδων, της δήθεν “καλής” ΕΕ και του “ανάλγητου” ΔΝΤ.

Στον ρυθμό των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μας θέλουν στην αδράνεια, το συμβιβασμό στη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.

Χρειάζεται τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους από την ανάκαμψη και την κανονικότητα που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματα μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς!

Όλοι μαζί εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να ορθώσουμε τοίχος. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την μικρομεσαία αγροτιά που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απέναντι στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Οι φτωχοί αγρότες που τσακίζονται με τους φόρους, το ψηλό κόστος παραγωγής – τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας –

τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ