17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 7 ΑΠΡΙΛΗ 2017

- Advertisement -

 

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες   Φίλες και φίλοι

 

Η σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια όλων των προηγουμένων κινητοποιήσεων μιας και η καπιταλιστική κρίση  κοντεύει να κλείσει δεκαετία ταλανίζοντας τον εργαζόμενο λαό Συνέχεια επίσης αποτελεί και η σημερινή συνεδρίαση του   Eurogroup.

Αποτελεί     την        συνέχεια , όλων εκείνων των προηγουμένων συμφωνιών , των αξιολογήσεων , οι οποίες έφεραν τις ανακεφαλαιοποιήσεις  των Τραπεζών στις οποίες δόθηκε ζεστό χρήμα 45και πλέον  δις ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου  οι οποίες και αυτές αποτελούν ροή χρήματος προς τις Τράπεζες και όχι μόνο

Στο ίδιο πλαίσιο των πολιτικών αυτών , δόθηκαν  πολλών ειδών φοροαπαλλαγές προς  τις Τράπεζες με αποκορύφωμα την δυνατότητά τους να αναβάλουν συνεχώς προς το μέλλον ακόμη και εκείνες  τις Απειροελάχιστες φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποίες μόνιμα μετακυλίονται πλέον   στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Στην ίδια πολιτική ,  ανήκουν και οι δεκάδες φοροαπαλλαγές και προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου     τα οποία χρονολογούνται από την δεκαετία του  1970 σύμφωνα με τον νόμο 27/75 ο οποίος έχει και συνταγματική κατοχύρωση.

Στην ίδια πολιτική ανήκουν και τα δεκάδες δις τα οποία δόθηκαν με τους κάθε λογής αναπτυξιακούς νόμους στα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα, στους μονοπωλιακούς ομίλους που ανέλαβαν  τα μεγάλα έργα.

Εννοούμαι τους  εργολάβους , οι οποίοι απέκτησαν του δικαίωμα να στήνουν διόδια όπου θέλουν και να προεισπράττουν  άφθονο χρήμα για έργα που δήθεν θα φτιάξουν στο απώτερο μέλλον.

Προβάλλουν μάλιστα και αξιώσεις για αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο  όταν τα έσοδά τους από τα διόδια δεν φτάνουν το ύψος που αυτοί καθορίζουν . Η αξιώσεις αυτές είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένες μέσα από Συμβάσεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ,  όπου οι μεγαλοεργολάβοι έκαναν μια πραγματική εισβολή στους δημοσίους οργανισμούς – υπηρεσίες μέσα από την οποία πραγματικά λήστεψαν τους Κρατικούς προϋπολογισμούς .

Την ίδια στιγμή , έγιναν περικοπές στις συντάξεις ακόμη και σε αυτές των 400 ευρώ, καταργήθηκαν τα δώρα των εορτών στους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου, καταργήθηκαν οι Συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν τα ποσά των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις Απολύσεων, είχαμε σημαντική μείωση του αφορολόγητου ποσού στους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και πλήρη κατάργησή του στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Επίσης είχαμε την καθιέρωση διαφόρων χαρατσιών όπως ο ΕΝ.ΦΙΑ τα τέλη επιτηδεύματος καθώς επίσης και την τρομακτική άνοδο του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τρόφιμα χυμούς σχολικά είδη καθώς και των γεωργικών εφοδίων  από το 9% στο 24%.

 

 

 

 

Οι πολιτικές αυτές υπηρετούν τις ίδιες ανάγκες ου υπηρετούσαν πάντοτε και οι ανάγκες αυτές προτάσσουν τα  υπερκέρδη των μονοπωλίων γιατί όπως λένε μέσα από το Απόθεμα αυτής της κερδοφορίας θα βγει η χώρα μας στις χρηματαγορές και έτσι θα έρθει η Ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα !!!  ένα απατηλό ιδεολόγημα που στόχο έχει να  καλύψει την σημερινή αθλιότητα . Η ανεργία σήμερα , παρά την μεγάλη έκταση των διαφόρων ελαστικών μορφών απασχόλησης οι οποίες καταλαμβάνουν ποσοστό πάνω από 48% βρίσκετε  στο 24% με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.

Η λαϊκή οικογένεια περικόπτει συνεχώς βασικές ανάγκες όπως η μόρφωση των παιδιών της , ακόμη και βασικά είδη διατροφής σύμφωνα με στοιχεία διαφόρων καταναλωτικών οργανώσεων.

Οι μειώσεις μισθών, οι Εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας με  ωράρια ασύμβατα με  την ανθρώπινη φύση , το χτύπημα της μητρότητας  μέσα από την κατάργηση πολλών επιδομάτων τινάζουν κυριολεκτικά στον αέρα κάθε οικογενειακό προγραμματισμό.

Oι ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού  υλικού , αλλά και προσωπικού ακόμη και στα μεγάλα Νοσοκομεία δυσκολεύουν  καθημερινά την έστω και στοιχειώδη Δημόσια υγεία.

Όλα αυτά που περιγράφουμε  έχουν πιάσει αρκετό  χώρο στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια πλέον. Από το 2008 Αλλά αν θέλουμε να ακριβολογούμε τα πρώτα δείγματα αυτής της κατάστασης χρονολογούνται από το 1992 χρονιά όπου υπογράφτηκε η συμφωνία του Μάαστριχτ  Συμφωνία  με την οποία η  Ελλάδα συνδέθηκε πλήρως με την ΕΕ

 

Συνάδελφοι- Συναδέλφισες,

Με βάση τις παραπάνω περιγραφές  η σημερινή συνεδρίαση του euro group , δεν είναι και τόσο σημερινή μιας και τα γεγονότα αποδεικνύουν πως έρχεται από πολύ παλαιά.

Βλέποντας τον κατάλογο των θεμάτων που συζήτιουνται εδώ και πολύ καιρό πλέον , στα πλαίσια της περίφημης δεύτερης αξιολόγησης, είναι προφανές πως αποτελούν συνέχεια των προηγουμένων.

Στα πλαίσια αυτά  έχουμε μπροστά μας  την μεγαλύτερη όλων των εποχών μείωση στο Αφορολόγητο εισόδημα το οποίο αναμένετε να μειωθεί  στα 5000 -6000 ευρώ Αυτό θα στοιχήσει ως φορολογική επιβάρυνση περίπου 600-700 ευρώ ετησίως ακόμη και στους μισθούς των 600 ευρώ.

Έχουμε τις ομαδικές απολύσεις, την πλήρη πώληση της ΔΕΗ  την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου όπου επιδιώκετε  παρέμβαση του Κράτους , υπέρ των Εργοδοτών σε ότι αφορά την λειτουργία των Συνδικάτων   Μεθοδεύουν ακόμη παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού.

Προβάλουν μάλιστα και έναν τρόπο που όπως λένε θα εξυγιαίνει τις επιχειρήσεις : Ότι δηλαδή η κάθε επιχείρηση θα προβάλει ένα οικονομικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται οι μισθοί στους εργαζόμενους και το πλάνο αυτό θα είναι υπό την έγκριση των αρμοδίων Υπουργείων που όλοι πλέον βλέπουμε τον ρόλο τους.

Βλέπουμε των ρόλο τους όταν οι εργαζόμενοι πηγαίνουν σε αυτά προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις κατάφωρες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας τον αυταρχισμό και την συκοφαντία την οποία αντιμετωπίζουν.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που επέβαλε ποινή εξάμηνης φυλάκισης σε τρεις συνδικαλιστές του κινήματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Το «αδίκημά» τους ήταν η συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013 στη Νίκαια της Λάρισας.

Να τονίσουμε επίσης πως πρίν καλά- καλά στεγνώσει η μελάνι των υπογραφών όταν τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ψήφιζε τον νόμο για το Ασφαλιστικό έχουμε μπροστά μας νέα μείωση των κύριων Συντάξεων μέσα από την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, για την οποία τόσο πολύ καμάρωνε λέγοντας πως αποκλείετε νέα μείωση κύριων συντάξεων.

Άλλες αλλαγές επίσης συνεχίζουν να πλήττουν τους αυτοαπασχολούμενους καθώς η φορολογική επιβάρυνση μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές  φτάνει έως και το 60% του καθαρού εισοδήματος τους.

Συνάδελφοι- Συναδέλφισες,

Έχουμε πλέον αρκετή πείρα διότι όπως είπαμε και πιο πρίν είναι αρκετός ο χρόνος που βιώνουμε αυτή την κατάσταση.

Καλές είναι οι περιγραφές !!

Ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε πολιτικά πλέον συμπεράσματα  συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποιοί είναι απέναντί μας, Ποιοί είναι δηλαδή υπεύθυνοι  για αυτή την ολοένα και πιο υποβαθμισμένη ζωή μας.

Να καταλάβουμε τελικά ποιοί είναι οι εχθροί μας και στην τελική με ποιους θα συμμαχήσουμε.

Να απομονώσουμε τις επίσημες Συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες όλο αυτό το διάστημα έλαμψαν με την απουσία τους.Να καταδικάσουμε τα συνέδρια της ενσωμάτωσης της ΓΣΣΕ στα οποία  κυριαρχούν οι άδειες καρέκλες των αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ αλλά και των κάθε λογής άλλων μεταλλαγμένων παρατάξεων τους.

Εδώ να τονίσουμε επίσης πως στα πλαίσια του ίδιου εκφυλισμού  το Εργατικό Κέντρο Ν. Τρικάλων εδώ και δύο σχεδόν χρόνια  οι γνωστές παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΕΚ  δεν έχουν  συγκροτήσει  ΔΣ αφήνοντας έτσι χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση τους εργαζόμενους του  Νομού μας σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις καταφέρονται και ενάντια στους εργαζόμενους    Καταφέρνουν ωστόσο όμως τυπικά να παραμένουν στο ΔΣ με διάφορα δικαστικά τερτίπια τα οποία τα ανανεώνουν όπως και όποτε αυτοί θέλουν και τους βολεύει.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να πλαισιώσουμε τα Σωματεία μας.

Να τα μαζικοποιήσουμε συμμετέχοντας  στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων σε όλα τα όργανα,  αντιπρόσωποι δραστήριοι οι οποίοι με ταξικό κριτήριο και θα αντιλαμβάνονται το κάθε πρόβλημα στο χώρο τους και θα ενημερώνουν τους συναδέλφους, διατηρώντας έτσι την αγωνιστική ετοιμότητα και θέτοντας την κατάλληλη μορφή αγώνα  ώστε να υπάρχει συνέχεια  και να μην περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα.

Να αναδεικνύουν κάθε φορά τα πραγματικά αίτια των λαϊκών προβλημάτων όπως αυτό της ανεργίας , της απληρωσιάς τα οποία κυριαρχούν σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Να μην ενσωματώνονται σε λογικές της επιχειρηματικότητας και των ανταγωνισμών και κάθε είδους ιδεολογήματα ξένα με τα συμφέροντα της τάξης μας. Οφείλουμε να συντονίσουμε την πάλη μας με τους εργαζόμενους, τους λαούς των άλλων χωρών της περιοχής ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην εκμετάλλευση και την κατάργηση δικαιωμάτων.

Να υψώσουμε κοινή φωνή ενάντια στις αστικές τάξεις και τον εθνικισμό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά έχουμε κοινά ταξικά συμφέροντα ενάντια σε εκείνους που μας θέλουν “κρέας για τα κανόνια τους

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και οι προκλήσεις – παραβιάσεις από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων των κρατών της περιοχής και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμενων γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι.

Γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων για τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των μονοπωλίων ιδιαίτερα για τον έλεγχο του πλούτου, τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς αγωγούς, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν θα διστάσουν μπροστά σε κανένα έγκλημα.

Οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια και οι κάθε φορά σύμμαχοί τους έχουν ως πατρίδα τα κέρδη τους.

Στα πλαίσια αυτά καταδικάζουμε την δολοφονική ενέργεια των Αμερικανών, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στον λαό της Συρίας.

Η επίθεση αυτή έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών ανάμεσα σε διαφορετικές μερίδες του διεθνοποιημένου κεφαλαίου προκειμένου η κάθε μία απ αυτές να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των μονοπωλίων ιδιαίτερα για τον έλεγχο του πλούτου, τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς αγωγούς, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων μονοπωλίων ιδιαίτερα για τον έλεγχο του πλούτου, τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς αγωγούς, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων.

Για τους λόγους αυτούς δεν διστάζουν να κάνουν κάθε έγκλημα οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια και οι κάθε φορά σύμμαχοί τους έχουν ως πατρίδα τα κέρδη τους.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς και τις κυβερνήσεις τους. Για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους προχωράνε ακόμα και στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με τον πόλεμο έρχονται να σαρώσουν ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Ξέρουμε ότι οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αυτής που ζούμε στους χώρους δουλειάς με τη βαθιά εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την ανεργία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον όχι μόνο να χύσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών αλλά πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, απέναντι στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας να υπερασπιστούμε και να αγωνιστούμε για τα δικά μας συμφέροντα.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε την εργατική τάξη της χώρας να δυναμώσει την πάλη της και την προετοιμασία απάντηση με γενική απεργία, με πανεργατικό ξεσηκωμό, όποτε η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα.

Να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός παντού!!!

Εξάλλου, ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι γνωστή για τους τακτικισμούς που κάνει, να φέρνει δηλαδή τα μέτρα εκτάκτως σε περιόδους γιορτών τριημέρων κτλ.

Τα ίδια έκανε και με το τρίτο μνημόνιο που το έφερε 15Αύγουστο το ίδιο και με το ασφαλιστικό. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τα σύστημα ακριβώς γιατί μπορεί να διαχειρίζεται τις λαϊκές αντιδράσεις, απέναντι σε αυτή την πολιτική.

Ε !!! λοιπόν να τους χαλάσουμε τα σχέδια, όποια και αν είναι αυτά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «όργωσαν» τους χώρους δουλειάς, με μαζικές διαδικασίες συνελεύσεις για την προετοιμασία των σημερινών συλλαλητηρίων, με αυτήν την προοπτική, της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Απ΄αυτό το Συλλαλητήριο απευθύνουμε κάλεσμα ταξικό όλα τα σωματεία του νομού μας που ως τώρα δεν έχουν συνεδριάσει ή δεν έχουν πάρει αποφάσεις, να πάρουν αποφάσεις όλα τα σωματεία από αύριο.

Να προετοιμάσουμε την αποφασιστική μας απάντηση.

Τέλος καλούμε όλα τα σωματεία, Ομοσπονδίες των  ΕΒΕ του Νομού μας, συλλόγους της νεολαίας των γυναικών, του μαζικού κινήματος, να πάρουν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας,

με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κι εκμετάλλευσης

 

Όλοι στο δρόμο του αγώνα με το ΠΑΜΕ! Ξεσηκωμός!

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, με τη χρησιμοποίηση πυραύλων από αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πολύπαθο συριακό λαό.

Οι λαοί γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δημιούργησαν τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου “Αλ Κάιντα” και “Ισλαμικό Κράτος”, προβάλλουν και αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, η οποία αποτελεί πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών, με θύματα τους λαούς. Αυτό έκαναν και στο παρελθόν.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαθέτοντας μεταξύ των άλλων τη στρατιωτική βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές για επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ απαιτεί να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις.

Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ