23.7 C
Trikala
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων συμμετέχει στο κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Νομό μας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και καλεί όλους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Ιούνη στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

- Advertisement -

Δηλώσεις συμμετοχής στα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης και στο τηλ. 24310 74635.

Η  αναχώρηση θα γίνει με Λεωφορεία από τα Τρίκαλα,  Σάββατο 24 Ιούνη στις 8.30 π.μ. από την οδό Β. Τσιτσάνη, πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στη Βουλή φέρνει ο Κ. Σκρέκας τις καταστροφές από το χαλάζι στον Ν. Τρικάλων

 

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς  Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί του Νομού από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Ο κ. Κ. Σκρέκας αναφέρεται λεπτομερώς στις ζημιές που προκλήθηκαν και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κακοκαιρία «αφάνισε τις καλλιέργειες στα χωράφια ενώ ζημιές υπέστησαν και κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις». Ζητά δε από τους Υπουργούς να μεριμνήσουν άμεσα για την αποζημίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η ερώτηση του κ. Κώστα Σκρέκα:

ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Νομού Τρικάλων

Ολοσχερής καταστροφή στην πιο κρίσιμη εποχή για τις αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν οι καλλιεργητές του Νομού Τρικάλων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου. Καλλιεργούμενες εκτάσεις λόγω των καταρρακτωδών βροχών τις τελευταίες ημέρες αλλά και της χαλαζόπτωσης έχουν υποστεί ζημιές, με τους αγρότες να βλέπουν τον κόπο τους να πάει χαμένος.

Σχεδόν καμία περιοχή δεν έμεινε εκτός των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα ακραία φαινόμενα της ανεμοθύελλας, της βροχόπτωσης και της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκαν στις 16 και 17 Ιουνίου, έπληξαν τις πεδινές περιοχές του Δήμου Τρικάλων, την Πύλη, τους Γόμφους, τον Άγιο Βησσαρίωνα, την Φιλύρα, την Πιαλεία, τη Φήκη, το Παλαιομονάστηρο, τη Μουριά, το Δροσερό, την Πηγή και τη Λυγαριά (πρώην Δημοτικές Ενότητες Γόμφων – Πιαλείων – Πύλης), προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Από την δριμεία καταιγίδα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά κατέβασαν χωμάτινους όγκους. Αρκετές επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν ζημιές, από την εισβολή νερών στα υπόγεια. Την ίδια ώρα ο ανεμοστρόβιλος που «σάρωσε» την περιοχή, ξερίζωσε δέντρα και ξήλωσε στέγες σπιτιών. Η ισχυρή χαλαζόπτωση δημιούργησε επίσης ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ προβλήματα υπήρξαν και με την ΔΕΗ όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Το χαλάζι που έπεσε και έπληξε επίσης τη Μεγάρχη και το Πρίνος αφάνισε τις καλλιέργειες στα χωράφια ενώ ζημιές υπέστησαν και κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Από τη μανία της φύσης δε γλίτωσαν ακόμη και θερμοκήπια ή αμπελώνες, οι οποίοι διέθεταν αντιχαλαζική προστασία με δίχτυ. Οι ισχυροί άνεμοι εννοούσαν ώστε να μπαίνει το χαλάζι από το κενά του διχτυού, με αποτέλεσμα και αμπελώνες να υποστούν καταστροφές.

Λίγες μέρες μετά, η τραγωδία αποκαλύπτεται: Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα καλαμπόκια, δεδομένου ότι είναι η περίοδος της συγκομιδής καθώς και στα καρπούζια και τα πεπόνια. Οι αγρότες αυτών των περιοχών είναι σε απόγνωση και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να μην επαναληφθούν φαινόμενα καταγραφής των ζημιών μήνες μετά την καταστροφή.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια επιχειρήσεις και δίκτυα των περιοχών που βίωσαν το καταστροφικό μένος του καιρού;

Θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και πότε θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές;

Ο Ερωτών Βουλευτής της ΝΔ

Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Γερμανική ’’υποκρισία’’ και Ελληνικός’’ενδοτισμός’’», τονίσθηκαν οι μεγάλοι κίνδυνοι, που διέρχεται η πατρίδα μας, από την σύμπλευση της απόλυτης υποκριτικής Γερμανικής στάσης και, συνακόλουθα, της Ευρωπαϊκής, απέναντι στη Χώρα, η οποία πολλές φορές αγγίζει τα όρια της «ανηθικότητας» και της τραγικής ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού εξουσίας, κατά την επταετή μνημονιακή κηδεμονία και την επιζήμια, σε βαθμό ανηκέστου βλάβης, σημερινή αντιδημοκρατική«κομματοκρατία».

            Δυστυχώς, οι τελικές αποφάσεις στο πρόσφατο «Eurogroup», έχοντας και την υπογραφή και σφραγίδα της κυβέρνησης των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.», πιστοποίησαν με ανελέητο τρόπο, τον παραπάνω εξαιρετικά καταστρεπτικό συνδυασμό για την ώρα.

Ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποιΕυρωπαίοι ομόλογοι εμφανίζονται να επιχαίρουν, ισχυριζόμενοι, μάλιστα, υποκριτικά ότι βοηθούν και την Ελλάδα, ο,δε, κ.Τσακαλώτος, είναι ο ίδιος άνθρωπος, που εμφανίζεται ως «ενθουσιασμένος», για μια συμφωνία, που την απέρριψε στις 22 Μαΐου, ισχυριζόμενος τότε,ότι αυτή θα αποτελούσε μέγιστο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνησή του.

Η πρόσφατη συμφωνία του «Eurogroup» για την Ελλάδα έχει διπλή ανάγνωση. Η πρώτη, που είναι η ψυχρή και ορθολογική αποτύπωση των πραγματικών συνεπειών εν σχέσει με το συνεχιζόμενο «δράμα» τηςΧώρας και η δεύτερη έχει να κάνει με την επικοινωνιακή και πολιτική μεταχείριση για το εσωτερικό της, όσον αφορά στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και πρωτίστως τη Γερμανία για τις προσεχείς εκλογές της.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι από κακή έως τραγική. Μετά την ψήφιση και προνομοθέτηση σκληρών μέτρων για φορολογουμένους και συνταξιούχους από το 2019, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π έως και το 2022 και «ίσα» ή μεγαλύτερα αλλά κοντά στο 2% του Α.Ε.Π έως και το 2060. Γίνεται αντιληπτό, ότι η αποδοχή της διατήρησης των εξωφρενικών παραπάνω πλεονασμάτων για 42 χρόνια από σήμερα,σημαίνει πρακτικά την διατήρηση συνθηκών λιτότητας και αναπτυξιακής «άπνοιας»για την Ελλάδα, με συντριβή των υπαρχουσών παραγωγικών «νησίδων», λόγω της άγριας υπερφορολόγησης για την επίτευξη αυτών των «αιματηρών» πλεονασμάτων, συνδυασμός, που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον Λαό, αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα. Σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι σε εγρήγορση και να «εξάγει» οικονομικό δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, η πολιτικοοικονομική της ηγεσία αποδέχεται για τις επόμενες δεκαετίες, ότι θα παραμείνει ένα «οικονομικό πτώμα».

Πέραν, όμως, αυτών, το δημόσιο χρέος παραμένει στο απυρόβλητο, με την αναφορά – «φύλλο συκής» ότι θα ληφθούν,μετά το 2018, μέτρα «στον βαθμό που θα χρειαστεί», ανοίγοντας, ουσιαστικά, διάπλατα την πόρτα για ένα νέο μακροχρόνιο μνημόνιο, που φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή ηγεσία, υπό την Γερμανική κηδεμονία, να πετύχει, ενόψει κάποιων ρυθμίσεων στο χρέος με τη μορφή επιμήκυνσης ή μείωσης των επιτοκίων. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς, ότι δεν εξασφαλίσθηκε, καν,η άμεση ένταξη της Χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕυρωπαϊκήςΚεντρικής Τράπεζας, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν βοηθητικό πυλώνα στο «κωματώδες» τραπεζικό της σύστημα, το ελάχιστο της δόσης, κυρίως για την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων και της πληρωμής ομολόγων, που κατέχουν οι δανειστές, με «ψίχουλα» προς την χειμαζόμενη Ελληνική αγορά, την ανυπαρξία συγκεκριμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων και της δήμευσης της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια με την δημιουργία του «Υπερταμείου» τον προηγούμενο Μάιο, τότε εύκολα μπορεί να καταλήξει στην θλιβερή διαπίστωση, που εμπεριέχεται στον τίτλο του σημερινού άρθρου.

Το «θέατρο σκιών», δηλαδή, και «του παραλόγου» στο «σανίδι» της «ψυχορραγούσας» Ελλάδας, η οποία, μάλιστα, υφίσταται και το όνειδος των «ψευδοπανηγυρισμών»των κυβερνητικών στελεχών και της Ευρωπαϊκής «νομενκλατούρας», η οποία προσποιείται, ότι δίνει λύσεις.

Είναι, πλέον, προφανές,ότι μοναδική λύση αποτελεί η ανατροπή αυτής της «παρανοϊκής» κατάστασης.Αυτό,όμως, προϋποθέτει την υπέρβαση του σημερινού πολιτικού εποικοδομήματος και του συγκεκριμένου πολιτικού προσωπικού εξουσίας (κυβερνητικού και αντιπολιτευόμενου), με τη δημιουργία ενός νέου Πολιτικού Υποκειμένου Ανατροπής και την ενεργό συμμετοχή σε αυτό των λαϊκών στρωμάτων, που βυθίζονται στην απόγνωση και το περιθώριο.Παράλληλα, με την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με «πολιτικά εργαλεία» το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις δικλείδες,που παρέχει αυτό, για επιθετική και δυναμική εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε μια Ευρωπαϊκή Χώρα, που μαστίζεται από οικονομική ύφεση «πολεμικού χαρακτήρα», που αγγίζει πλέον τη δεκαετία.

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δεν έχω δεν πληρώνω! Αντίσταση!

Σε εφορίες, δήμους, τράπεζες, ταμεία, ΔΕΗ κ.λπ.

Όσοι δεν έχουν, ΔΕΝ πληρώνουν.

ΔΕΝ πληρώνουν –και δεν πρέπει να πιέζονται να πληρώνουν- όσοι διατρέχουν κίνδυνο επιβίωσης, αν πληρώσουν.

ΝΑ πληρώνουν όσα μπορούν, όσοι έχουν κάποιες δυνατότητες.

ΝΑ πληρώνουν αυτοί που έχουν και μπορούν να πληρώνουν.

   Την Πέμπτη 22/6 και ώρα 8.30 μ.μ. στο καφέ ΛΗΘΑΙΟ (παραποταμίως-πρώην ΚΤΕΛ) γίνεται συγκέντρωση και συζήτηση για να οργανωθεί το διάχυτο μέσα στην κοινωνία Κίνημα Δεν έχω Δεν πληρώνω! Αντίσταση!

     Καλούνται όσοι δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν εφορίες, δήμους, τράπεζες, ΔΕΗ, ταμεία κ.λπ. να προσέλθουν στη συγκέντρωσή μας.

Ας μη λείψει κανένας φτωχός, νεόπτωχος, χρεωμένος, άνεργος, πληττόμενος από τα μνημόνια.

ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τα πρόστιμα των 250 ευρώ για τα «ανασφάλιστα» οχήματα.

Παρατίθεται το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Για τα πρόστιμα των 250 ευρώ για τα “ανασφάλιστα” οχήματα

Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης να επιβάλει κεφαλικό φόρο 250 ευρώ για “ανασφάλιστα” οχήματα αποτελεί μία ακόμη πρόκληση.

Χωρίς ειδοποίηση των φερόμενων ως κατόχων των “ανασφάλιστων” οχημάτων, ώστε οι κατέχοντες πράγματι κυκλοφορούντα οχήματα να τα ασφαλίσουν, η κυβέρνηση προχώρησε με στοιχεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην επιβολή προστίμων ανεξαιρέτως, τα οποία αφαιρούν μισό μηνιάτικο στο όνομα της ασφάλισης.

Μεγάλο ποσοστό των στοιχείων που σας έδωσαν οι έμποροι της ιδιωτικής ασφάλισης είναι λανθασμένα και προκαλείται μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες που τους έχει έρθει ειδοποίηση για πρόστιμο για οχήματα που έχουν πωληθεί, καταστραφεί ή και κλαπεί, αλλά και για οχήματα που έχουν ασφαλιστεί πριν την ειδοποίηση επιβολής προστίμου.

Τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ασφάλιστρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την αποπληρωμή τους, η κυβέρνηση έρχεται να επιβάλει επιπλέον χαράτσι με την απειλή της Αστυνομίας για επιπλέον κυρώσεις, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Η κυβέρνηση παίρνει το ένα μέτρο μετά το άλλο, ώστε από τη μία να ικανοποιήσει το κεφάλαιο παρέχοντας φτηνή εργατική δύναμη με όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψηφίζει και από την άλλη το όποιο ισχνό εισόδημα καταφέρνει να έχει η εργατική – λαϊκή οικογένεια το λεηλατεί με φόρους, χαράτσια, πρόστιμα για να πιαστούν τα ματωμένα στην κυριολεξία πλεονάσματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αφαίρεση του προστίμου σε όσους και όσες ασφαλίσουν τα οχήματά τους.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να δοθεί παράταση σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσει η αφαίμαξη του λαού με τέτοιου είδους χαράτσια και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατόχων οχημάτων».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ήταν η απάντηση του Δημάρχου Τρικκαίων στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για  να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο , η οποία να ζητά από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ο δήμαρχος δε δεσμεύτηκε σε καμιά απόφαση και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη το πρωί και στη συνάντηση με τον υπουργό την ίδια μέρα. ! Ποιον επιτέλους κοροϊδεύουν με τέτοιες στημένες συνεδριάσεις που θα είναι για το θεαθήναι και τις φωτογραφίες; Με ποια θέση η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και ο δήμαρχος θα πάνε στον  υπουργό;

Το κυρίαρχο αίτημα εργαζομένων και πολλών ήδη Δημοτικών Συμβουλίων ανά τη χώρα  είναι ένα: Διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν οι δήμοι μας και νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων. Με την πρόσφατη απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους σε νευραλγικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ μένει να αιωρείται η απειλή της μη πληρωμής ακόμη και αυτών των δεδουλευμένων τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο δήμαρχος συνέχισε σ’ ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού  και ψευτοδιλλημάτων  του τύπου « θα ήθελα αλλά δε μπορώ» , «ποιους συμβασιούχους να πρωτομονιμοποιήσω;» . Παλιό κόλπο του διαίρει και βασίλευε και της δημιουργίας ανθρωποφαγίας μεταξύ των εργαζομένων. Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης τέτοιου είδους πρακτικές. Ψεύτικες εντυπώσεις κι ελπίδες μοιράζει η κυβέρνηση που προτείνει αντικατάσταση των συμβασιούχων με 2μηνα. Βασιλικότερος του βασιλέως ο Δήμαρχος Τρικκαίων πρότεινε και αποφάσισε την πρόσληψη εργαζομένων με 5 μέρες  εργασίας το μήνα!!! Σε κοινή πορεία κυβέρνηση και δήμαρχος με τελικό σκοπό το διακαή τους στόχο , την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας .

Γι’ αυτούς του λόγους είναι κάλπικα τα λόγια συμπόνιας δημάρχου και αντιδημάρχων προς τους συμβασιούχους. Την ώρα που με το ένα χέρι τους χτυπάνε συμπονετικά στην πλάτη με το άλλο σκάβουν το λάκκο τους.

Η θέση των συμβασιούχων στα Τρίκαλα και σ’όλη την Ελλάδα είναι σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα. Τελεία και παύλα. Εδώ κρίνονται όλοι.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και γι’ αυτή τη δημοτική αρχή.

Οι   Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

Καΐκης Γιώργος

Λιατίφης Γιώργος

Τάσιος Κώστας

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Τέρμα η κοροϊδία, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης,  της μνημονιακής αντιπολίτευσης, της ΚΕΔΕ! Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

 

H απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο.

 

Αποτελεί σταθμό στο χρονικό ενός “προαναγγελθέντος θανάτου”, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αξιοποίησε ένα σύνολο νόμων, συνταγματικών περιορισμών, μνημονικών δεσμεύσεων των προηγούμενων και της παρούσας κυβέρνησης και οδηγιών της ΕΕ  για να οδηγήσει στην  απόλυση και την απόγνωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των ΟΤΑ όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα!!

 

Είναι φανερό ότι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι απόλυτα υποκριτική!!!. Οι περισσότεροι από τους νόμους που αναφέρεται και αξιοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ψηφισμένοι από αυτή την ίδια!! Αποτελούν κομμάτι του δικού της άθλιου νομικού οπλοστασίου και των μνημονιακών της δεσμεύσεων!! Επιδιώκει να προχωρήσει στην συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα στην παράδοση της αποκομιδής των απορριμμάτων στους ιδιώτες, στα πλαίσια  της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, των δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όλης της κοινωνίας.  Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών, σε διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου και των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων, σε φαραωνικά και καταστροφικά έργα, όπως στην Πελοπόννησο και αλλού.

 

Η  ΝΔ και όλος ο μνημονιακός συρφετός απλά επιχαίρει και ζητάει να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Η ΚΕΔΕ και η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων από την άλλη πλευρά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και επιδιώκουν να απολύσουν τους συμβασιούχους, είτε γιατί αποτελούν πιστούς συνοδοιπόρους της μνημονιακής κόλασης, είτε γιατί θέλουν να ανοίξουν τον κύκλο της εξάρτησης και της ομηρείας και με άλλους συμβασιούχους!

 

Τα ψέματα και η υποκρισία όμως κάποια στιγμή τελειώνουν. Για ΟΛΟΥΣ!!

Η κυβέρνηση πρέπει να  προχωρήσει σε άμεση νομοθετική λύση με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Πέρα και ενάντια στις άθλια πολιτική των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν την ελαστική εργασία, την διαρκή ομηρία, μια ζωή χωρίς δικαιώματα!!

 

 Τώρα είναι η ώρα  για μαζικό μαχητικό  και ανυποχώρητο αγώνα των  εργαζόμενων στους ΟΤΑ και σε όλο το δημόσιο.  Για να μπει τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων και όλων μας, την ανασφάλεια της δουλειάς, την κατάργηση κάθε μορφής  προσωρινής και ελαστικής εργασίας, στο μεγάλο αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, σε  σύγκρουση με  τις πολιτικές που υπαγορεύουν ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές.

 

Στην μάχη που ξεκίνησε, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.  θα βρεθεί ολόπλευρα συμπαραστάτης και θα πρωτοστατήσει για:

  • Να μην περάσει καμία απόλυση ούτε τώρα ούτε μετά, μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
  • Κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των ΟΤΑ και της κοινωνίας.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, για δήμους στην υπηρεσία του λαού. Όχι στην εκχώρηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους εργολάβους.
  • Χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών για την αναγκαία κοινωνικά λειτουργία τους, από τον κρατικό προϋπολογισμό

 

Πάλη ενάντια στην κυβέρνηση, ανατροπή της πολιτικής της. Απελευθέρωση από τα δεσμά  των παλιών και νέων μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από την σκλαβιά του κεφαλαίου που θέλει να φορτώσει στην πλάτη των εργατών την κρίση του!

 

Την λύση δεν θα την δώσει κανένας άλλος παρά εμείς, με μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες. Με τα δικά μας όργανα και τον δικό μας έλεγχο.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

 

Ο Τομεάρχης  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ κ. Κώστας Σκρέκας και η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης κα. Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την τραγική καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, κατέθεσαν Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την οποία συνυπέγραψαν 40 Βουλευτές της ΝΔ, και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Οι συνεχείς παλινωδίες και κωλλυσιεργίες της Κυβέρνησης, δυόμιση χρόνια τώρα, οδήγησαν στο πάγωμα των  ευρωπαικών κονδυλίων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να μετατίθεται για τις αρχές του 2018 η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», του ΣΕΣ 2014-2020, με ανυπολόγιστο κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία.

 

Δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση,  χιλιάδες πολίτες και τον ερχόμενο χειμώνα δε θα καταφέρουν να μειώσουν τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και στα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης, καθώς με τους πόρους του προγράμματος θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία.

 

Οι Πολίτες παραμένουν σε ομηρία και ξεκρέμαστοι περιμένουν το κράτος να δώσει απάντηση στο καίριο ερώτημα «γιατί τόση καθυστέρηση;»»

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

Αθήνα, 19/6/2017

ΑΠ: 6510 – 20/6/17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

–       Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

–       Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

 

Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση  στην έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς  θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία.

 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δίνονταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την Ελληνική κοινωνία.

 

Αντί αυτού, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την  αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα:

 

  • Στις 17-10-2016 ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως ως το τέλος του 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ

 

  • Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος στο α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί την προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ εντός του Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ.

 

  • Αρχές Μαρτίου 2017, σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλευτού της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες» δηλ. έως το τέλος Απριλίου 2017.

 

  • Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης απαντά «Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξη του, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2017».

 

  • Στις 19-5-2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», σημείωσε πως εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Δηλ. έως το τέλος Αυγούστου 2017.

 

  • Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 24-5-2017, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», είπε πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

 

Η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι  «αιρεσιμότητα» στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.  Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των  σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων.

 

Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο, ενώ ακόμη και αν προκηρυσσόταν το πρόγραμμα  αρχές Σεπτέμβρη, θα απαιτούνταν περίπου 3 μήνες για να αρχίσει να κινείται η διαδικασία. Είναι γνωστό όμως ότι οι οικοδομικές εργασίες στην κλίμακα της ανακαίνισης  κατοικιών σχεδόν σταματούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα φαίνεται να μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές του 2018 και τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου να αναθερμαίνονται από την Άνοιξη του 2018 και μετά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, η καθυστέρηση στην έναρξή του κρατά την Ελλάδα πίσω  και ως προς το πλαίσιο και τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση (Οδηγία 2010/27/ΕΕ).

 

Έτσι, οι πολίτες παραμένουν σε ομηρία και ξεκρέμαστοι αναμένουν την έναρξη του προγράμματος.

 

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  1. Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ; Πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ;

 

  1. Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ; Πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων;

 

  1. Ποιες οι ενέργειες σας έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα;

 

  1. Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ

 

  1. Κώστας Σκρέκας
  2. Ντόρα Μπακογιάννη
  3. Κωστής Χατζηδάκης
  4. Λευτέρης Αυγενάκης
  5. Γεώργιος Κουμουτσάκος
  6. Βασίλειος Γιόγιακας
  7. Απόστολος Βεσυρόπουλος
  8. Γεώργιος Βαγιωνάς
  9. Μάξιμος Χαρακόπουλος
  10. Άννα Καραμανλή
  11. Χρήστος Κέλλας
  12. Σταύρος Καλαφάτης
  13. Σοφία Βούλτεψη
  14. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
  15. Ιωάννης Αντωνιάδης
  16. Κώστας Κοντογεώργος
  17. Μάνος Κόνσολας
  18. Δημήτρης Σταμάτης
  19. Χρήστος Μπουκώρος
  20. Θεόδωρος Φορτσάκης
  21. Νίκος Παναγιωτόπουλος
  22. Θανάσης Δαβάκης
  23. Αναστάσιος Δημοσχάκης
  24. Γεώργιος Γεωργαντάς
  25. Θεόδωρος Καράογλου
  26. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
  27. Μαρία Αντωνίου
  28. Νίκη Κεραμέως
  29. Γιάννης Ανδριανός
  30. Κωνσταντίνος Τασούλας
  31. Γεώργιος Κασαπίδης
  32. Γεώργιος Βλάχος
  33. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  34. Γεώργιος Στύλιος
  35. Γεώργιος Καρασμάνης
  36. Δημήτρης Κυριαζίδης
  37. Αθανάσιος Μπούρας
  38. Ανδρέας Κατσανιώτης
  39. Σίμος Κεδίκογλου
  40. Αθανάσιος Καββαδάς
  41. Βασίλης Οικονόμου
  42. Κώστας Τσιάρας
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ