14.2 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Ο Τομεάρχης  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ κ. Κώστας Σκρέκας με αφορμή τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των πολιτών με τους δασικούς χάρτες και την αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτησή τους,  κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την οποία συνυπέγραψαν 38 Βουλευτές της ΝΔ, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

- Advertisement -

 

«Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών η 27η Ιουλίου του 2017 και μόλις στις 4 Ιουλίου το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με οδηγίες. Τραγέλαφος, ανεπαρκής και κακή νομοθέτηση της κυβέρνησης σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που νιώθουν το δράμα τους να μεγαλώνει, τη γραφειοκρατία να γιγαντώνει και ένα νέο χαράτσι να κρέμεται απειλητικά πάνω τους.

 

Αδύναμοι πλέον να ανταπεξέλθουν και σ’αυτή την οικονομική αφαίμαξη ιδιοκτήτες και καλλιεργητές δεν προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, με κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειές τους, τις εκτάσεις τους και να τους επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

 

Η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποδείξουν ότι τους ανήκουν εκτάσεις για τις οποίες φορολογούνται επί δεκαετίες και έχουν γίνει μεταβιβάσεις, καταβάλλοντας  φόρους  αρκετές φορές έως σήμερα.

 

Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να νομοθετούν με βάση την πραγματικότητα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του πολίτη.»

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

Αθήνα, 7-7-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

–           Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

–           Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Θέμα: Χωρίς τέλος η οδύσσεια των πολιτών με τους δασικούς χάρτες

 

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της 3ης προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου 2017), οι πολίτες νιώθουν το δράμα τους να μεγαλώνει, τη γραφειοκρατία να γιγαντώνει και την Κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία. Μόλις στις 4 Ιουλίου 2017 η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσε και νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με οδηγίες  για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4462/2017 και 4467/2017. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες –για μια ακόμη φορά – για να καλύψουν την ανεπαρκή και κακή νομοθέτηση της κυβέρνησης  που έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βλέπουν να τους επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι.

 

Την ίδια στιγμή μειωμένη παραμένει η κίνηση των πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, καθώς οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά επιτείνουν τη σύγχυση. Το  τίμημα της διαδικασίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια εποχή οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να μπουν στη διαδικασία της αντίρρησης. Παράλληλα, η μειωμένη προσέλευση οφείλεται και στο γεγονός ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και καλλιεργητές νιώθουν «αδικημένοι» από το κράτος, αφού καλούνται να αποδείξουν ότι τους ανήκουν εκτάσεις για τις οποίες φορολογούνται επί δεκαετίες και έχουν γίνει μεταβιβάσεις καταβάλλοντας  φόρους  αρκετές φορές έως σήμερα.

 

Έτσι,  22 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων είναι πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε να μετατρέψει τους δασικούς χάρτες από αναπτυξιακό εργαλείο σε «δαμόκλειο σπάθη», που απειλεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και τους επιβάλλει ένα νέο χαράτσι και μια νέα οικονομική αφαίμαξη, καθώς:

 

  • Το νόμιμο δικαίωμα της αντίρρησης είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και η διαδικασία εξαιρετικά επίπονη.
  • Οι επιδοτήσεις για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές κινδυνεύουν να χαθούν.

 

  • Όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, κινδυνεύουν να μην μπορούν να τις καλλιεργήσουν και να θεωρηθούν δασικές, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Τα διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία και αφορούν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για οποιοδήποτε σκοπό – χρήση, επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους πολίτες, ασχέτως από το γεγονός ότι οι τυχόν αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες ακόμη δεν έχουν διορθωθεί και εντέλει, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος και οριστικός δασικός χάρτης.

 

Για το τελευταίο μάλιστα, η ΝΔ με τροπολογία που είχε καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2017 και η οποία απερρίφθη από τον αρμόδιο Υπουργό, ζήτησε την αναστολή επιβολής των διοικητικών προστίμων μέχρι την ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών που αναμένουν το αποτέλεσμα της αντίρρησής τους, αλλά και να μην υπάρχει απόδοση ευθυνών  προς τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν το κενό της σχετικής νομοθεσίας, για μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

 

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά γενική ομολογία φέρνουν πολίτες και δημόσια διοίκηση σε απόγνωση;
  2. Τι θα γίνει με όσους έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές;
  3. Σκοπεύετε να αναστείλετε την επιβολή και είσπραξη των διοικητικών προστίμων που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία έως την κύρωση και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

 

  1. Κώστας Σκρέκας
  2. Λευτέρης Αυγενάκης
  3. Ιωάννης Ανδριανός
  4. Βασίλειος Γιόγιακας
  5. Ιωάννης Αντωνιάδης
  6. Αθανάσιος Καββαδάς
  7. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
  8. Γεώργιος Κουμουτσάκος
  9. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
  10. Μάξιμος Χαρακόπουλος
  11. Σοφία Βούλτεψη
  12. Χρίστος Δήμας
  13. Μάνος Κόνσολας
  14. Έλενα Ράπτη
  15. Θεόδωρος Καράογλου
  16. Χρήστος Κέλλας
  17. Αθανάσιος Μπούρας
  18. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
  19. Γεώργιος Βαγιωνάς
  20. Γεώργιος Καρασμάνης
  21. Δημήτρης Κυριαζίδης
  22. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
  23. Κώστας Κουκοδήμος
  24. Χρήστος Μπουκώρος
  25. Ανδρέας Κατσανιώτης
  26. Στέργιος Γιαννάκης
  27. Γιώργος Στύλιος
  28. Σταύρος Καλαφάτης
  29. Χαράλαμπος Αθανασίου
  30. Ιάσονας Φωτήλας
  31. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  32. Γεώργιος Γεωργαντάς
  33. Μαρία Αντωνίου
  34. Γεώργιος Κασαπίδης
  35. Δημήτρης Σταμάτης
  36. Βασίλης Οικονόμου
  37. Φωτεινή Αραμπατζή
  38. Κώστας Κατσαφάδος
  39. Κώστας Τσιάρας

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα από 55.000 παιδιά, πανελλαδικά ,μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, υπολογίζοντας το σύνολο όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, είτε επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι, ενώ συνολικά διευρύνονται οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν Προσχολική Αγωγή, οι δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών περιορίζονται. Έτσι, ενώ αποκλείεται περίπου το 1/3 αυτών που κάνουν αιτήσεις, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν κάνουν καν τον κόπο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού αποκλείονται εκ των προτέρων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Απ’ αυτούς, άλλοι υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τροφεία και άλλοι προσπαθούν να τα βολέψουν μόνοι τους, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι.

Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017 – 2018» οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Δήμο Τρικκαίων είναι 1721, από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι 1194. Επομένως μένουν εκτός προγράμματος 527 παιδιά

Αλλά και γι’ αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher (κουπόνι χρηματοδότησης) δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι και φέτος περίπου 60 βρέφη δε θα βρουν θέση σε δημοτικό βρεφικό σταθμό, λόγω έλλειψης αντίστοιχων υποδομών. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει  επανειλημμένα αναδείξει την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που αδιαφόρησε για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος.

Από όπου κι αν το πιάσει κάποιος το ζήτημα, αυτός  που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια και του Δήμου μας  να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική – λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται σε ομιλίες του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας συνέλεξε, κωδικοποίησε και δημοσίευσε στην έκδοση των “Σημείων Αλήθειας” Ιουνίου 2017.

 

Ο στόχος μας ως ΝΔ, είναι να δημιουργήσουμε άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Μακροπρόθεσμος μας στόχος είναι η ουσιαστική αποκέντρωση των Ο.Τ.Α. κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο.

 

Ως Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουμε:

 

  • Να διευκολύνουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους.
  • Να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από τους Ο.Τ.Α., αντί από την κεντρική διοίκηση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα βελτιώσει την λογοδοσία και θα αυξήσει την φορολογική συνείδηση των δημοτών, ενώ για να συντελεστεί πλήρως απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Να προωθήσουμε άμεσα την πρακτική του clustering, δηλαδή των διαδημοτικών συνεργειών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων.
  • H εποπτεία και ο έλεγχος κατάρτισης και εκτέλεσης αξιόπιστων προϋπολογισμών, να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α., αλλά και παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες, εισάγοντας καινοτόμα εργαλεία.
  • Να διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων εσωτερικών υπηρεσιών των δήμων με περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας.
  • Την εφαρμογή ενός συστήματος κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων.
  • Να εκπονήσουμε και νέο υπαλληλικό κώδικα εργαζομένων στους ΟΤΑ, προκειμένου να εμφυσήσουμε το νέο πνεύμα και να ρυθμίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεών μας.

 

Όσον αφορά την απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στις 24/6/2017 τόνισε:

 

«Η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του αυτόν το νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει «πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων. Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΓΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Τρικάλων

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ