12.2 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Την ίδια ώρα που μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επιχειρεί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις και δηλώσεις, να πείσει για τις… «φιλεργατικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης, αρνείται συστηματικά και συνειδητά να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, δραστικές μειώσεις μισθών (όπως  συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΑΣΤ)  αλλά και για περιπτώσεις που αφορούν ακόμη και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς. Πάνω στην ίδια την αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση, πρόκειται για μια στάση προκλητική, ενδεικτική για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο τη μεγαλοεργοδοσία , μη εξαιρουμένης και της  διοίκησης της ΕΑΣΤ .

- Advertisement -

Χαρακτηριστικά, η  Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά τους εργαζόμενους της «”Ενωση Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ) έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Πέμπτη 22 Φλεβάρη.  Η Ερώτηση κατατέθηκε αρχικά στις 29 Γενάρη. Μέχρι τώρα έχει ακυρωθεί η συζήτησή της από την υπουργό 4 φορές (1/2, 8/2, 15/2 και 22/2).

Υπενθυμίζουμε το κείμενο της  επίκαιρης ερώτησης  που  έχει ως εξής: 

«Οι εργαζόμενοι της “Ένωσης – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων” (ΕΑΣΤ), είτε εργάζονται στις παραγωγικές μονάδες ΤΡΙΚΚΗ και ΟΞΟΠΟΙΪΑ “ΜΕΤΕΩΡΑ”, είτε στις ζωοτροφές AGROVIZ, στο εκκοκκιστήριο, είτε στις υπηρεσίες (γραφεία – πωλήσεις) έχουν τα προηγούμενα χρόνια υποστεί απολύσεις και μειώσεις μισθών από το πάγωμα  τριετιών, από το κόψιμο επιδομάτων, από τη  μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές και από τη μη πληρωμή υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία. Συχνά δε η διοίκηση καθυστερεί  την καταβολή των δεδουλευμένων έως και 4 μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ΕΑΣΤ επέβαλε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών στη παραγωγική της μονάδα γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ.

Τώρα, η διοίκηση της ΕΑΣΤ αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το οποίο διευρύνθηκε με τα νέα  μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τα κέρδη  4,6 εκατ. ευρώ που εμφανίζει, έρχεται να απαιτήσει παραπέρα μειώσεις μισθών των εργαζομένων στις υπηρεσίες, στο εκκοκιστήριο, στην ΟΞΟΠΟΙΙΑ “ΜΕΤΕΩΡΑ” και στις ζωοτροφές AGROVIZ.

Η  πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που στηρίζει τις επιλογές της εργοδοσίας, προχώρησε μαζί με την εργοδοσία σε εκβιασμούς στους εργαζόμενους ότι αν δεν συμφωνήσουν, θα μετατραπούν οι συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Με τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία υπέκλεψε την ψήφο των εργαζομένων και υπέγραψαν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με μείωση ακόμη παραπέρα των μισθών των εργαζομένων. Για παράδειγμα εργαζόμενος που με την ατομική σύμβαση, που είχε επιβληθεί πριν 3 χρόνια, έπαιρνε 850 ευρώ τώρα θα φτάνει περίπου στα 600 ευρώ. Επίσης, εργαζόμενος που είχε αρνηθεί την ατομική σύμβαση πριν 3 χρόνια και αμείβονταν με την παλιά κλαδική σύμβαση, με 25 χρόνια υπηρεσία στην παραγωγή, με βαριά και ανθυγιεινή εργασία και έπαιρνε λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, τώρα θα παίρνει περίπου 630 ευρώ. Ακόμη και τους 7 εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση έργου στις φορτοεκφορτώσεις στην AGROVIZ  τους απαιτεί μείωση από 10 ευρώ τον τόνο σε 3 ευρώ τον τόνο.

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ τους κοινοποίησε μέσω εξώδικου τις απαιτήσεις της, ενώ ταυτόχρονα τους απειλεί ότι αν υπογράψουν δεν θα πληρωθούν τους παραπάνω από 10 μήνες που τους οφείλει.

Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας και την εργασιακή ζούγκλα  που συνεχίζει να διαμορφώνεται.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

  1. Προτίθεται να ακυρώσει  τη  μείωση των μισθών που υπεγράφη με την επιχειρησιακή σύμβαση;
  2. Προτίθεται να επαναφέρει  με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, να επαναφέρει τις ΣΣΕ  την υποχρεωτικότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης;».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

«Παρέμβαση για το θέμα της Παιδείας»

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M.Ed., Ph.D., Πολιτευτής

 

Αναταραχή στην κοινωνία δημιούργησε η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, να αλλάξει τον χάρτη της «Παιδείας» και να επιφέρει αλλαγές που, απ’ ότι φαίνεται, κάνουν κακό στο ευπαθή αυτό τομέα και ζημιώνουν την κοινωνία.

Δυστυχώς, όσοι περνούν, από το ευαίσθητο αυτό Υπουργείο, θέλουν να αφήσουν και τα ίχνη τους, κάνοντας και μια … μεταρρύθμιση, χωρίς προετοιμασία, χωρίς έρευνα, χωρίς την γνώμη των εκπ/κων και της κοινωνίας και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Το ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα σε ένα άναρχο τοπίο, είναι γεγονός, και εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικές φιλοδοξίες. Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επί παραδείγματι, κατ’ ευφημισμόν είναι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην ουσία είναι Παν/μιο κυρίως του Βόλου και της Λάρισας, ενώ η Δυτική Θεσσαλίας πήρε τα… ψίχουλα. Οι …. «ιπτάμενοι» καθηγητές, που ήταν για μια ημέρα την εβδομάδα ή και το δεκαπενθήμερο στο πόστο τους και τον υπόλοιπο χρόνο…. παρεπιδημούσαν στο Κλεινόν…‘Αστυ των Αθηνών, δεν έδωσαν πνοή και ζωή στην επαρχία, ούτε καταξίωσαν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Καλά ακούγεται το ότι η γνώση πρέπει να δίδεται ισομερώς αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Η Παιδεία, που ενώ είναι αγαθό που παρέχεται δωρεάν, είναι δυστυχώς πολύ… αλμηρό για τους γονείς, τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Μπορεί να τόνιζε ο Πλάτων πως «η παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα πάντα τ’ αγαθά φέρει» αλλά τα πτυχία σήμερα δεν έχουν καμία αξία, γι’ αυτό και 700.000 … ΜΥΑΛΑ… μετανάστευσαν στην άκρη της….γης…, ενώ και οι πτυχιούχοι, που μένουν στην χώρα μας, δεν κάνουν την εργασία, για την οποία σπούδασαν τέσσερα και πέντε χρόνια. Για τις αμοιβές τους βέβαια, δεν γίνεται λόγος. Μισθοί πείνας….!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «Αθηνά2», του Κώστα Γαβρόγλου, δεν πρέπει να περάσει. Να υπάρξει, όμως, αγώνας και πάλη πολυμέτωπη, με πρόγραμμα και με συγκεκριμένο χρονοδιαάγραμμα. Με φαξ, με τηλεφωνήματα και με προσωπικές επαφές, δεν γίνεται τίποτε. Επιτέλους ας καταλάβουν όλοι ότι «εν τη ενώσει η ισχύς». Οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις, ενόψει Εθνικών Εκλογών ή Εκλογών στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, δεν συγκινούν κανένα, γιατί αυτό το… ΕΡΓΟ παίζεται πλέον εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αλλαγές στην Παιδεία, με φόντο τις… κάλπες, είναι καταστροφικές…! Ας ελπίσουμε, πως αυτοί που θα ρθουν σύντομα στην εξουσία, θα χουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και θα βαδίσουν σε σωστό δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα της Παιδείας.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με το προσωπικό γενικών καθηκόντων στα σχολεία  φέρνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα  26 Φλεβάρη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Τρικκάιων. Σε αυτό, απαιτεί σε πρώτη φάση την παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων ανθρώπων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους αλλά και την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημιουργία μόνιμων θέσεων γενικής στήριξης των σχολείων .

Το σχέδιο ψηφίσματος,έχει ως εξής:

Στο Δήμο μας απασχολούνται τριάντα επτά  (37) εργαζόμενοι/νες μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους της χώρας με ειδικότητες ΔΕ Γενικών Καθηκόντων σχολείων και ΔΕ Σχολικών Βοηθών.

Η συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην καθημερινή αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στη σχολική κοινότητα είναι σημαντική, απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη.

Με την παρουσία και την προσφορά τους συμπληρώθηκε ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε βοηθητικό προσωπικό που υπάρχει στο Δημόσιο Σχολείο και επηρεάζει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία του σε τομείς όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση, η επιστασία των σχολείων κ.λπ.

Δυστυχώς το Μάρτη απολύονται λόγω της 8μηνης διάρκειας του προγράμματος και η κατάσταση επιστρέφει σε ρυθμούς που τα πάντα φορτώνονται ξανά στις πλάτες των εκπαιδευτικών και μετατρέπονται οι ίδιοι σε γενικών καθηκόντων σε βάρος του κύριου έργου τους.

Το Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων απαιτεί την παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων ανθρώπων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και παράλληλα θεωρεί επιτακτικά αναγκαίο η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες  για πρόσληψη εργαζομένων με ειδικότητα γενικών καθηκόντων και σχολικών βοηθών σε όλα τα σχολεία με μόνιμη και σταθερή εργασία με την απαραίτητη και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

 

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιώργος Καΐκης

Γιώργος Λιατίφης

Κώστας Τάσιος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ