17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Κ. Σκρέκας: Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει με εκλογικό αφανισμό

- Advertisement -

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι», ο Τομεάρχης Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει με εκλογικό αφανισμό,γι αυτό παραδίδειτα πάντα στην 4η αξιολόγηση ώστε να πάρει παράταση για τα μέτρα του 2019 καινα κερδίσει χρόνο στην εξουσία.Επίσης ανέλυσε ότι προσπάθειατης Κυβέρνησης είναι να στερήσει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκηκαι εκτίμησε ότι θα το επιχειρήσειμε ένα νέο εκλογικό νόμομε αναλογικότερο σύστημα και μικρότερο «μπόνους». Στόχος είναι να στερήσει από τη χώρα μιαισχυρήνέαΚυβέρνησηπου με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ωθήσει την οικονομία στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα σήμερα δεν παράγεται πλούτος, ακόμη και η ΕΕ, στις εαρινές προβλέψεις μείωσετην εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2018 κάτω του 2%.

Σε συνέχεια αυτού, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε:από τα στοιχεία των εισοδημάτων των φορολογουμένωντου 2017, διαπιστώνεται ότι η μεσαία τάξη έχει υποστεί σχεδόν εξαφάνιση. Ταυτόχρονα οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές αποδεικνύουν κάθε άλλο από το «πάτε καλά». Η Ελλάδα το 2017 είναι πρωταθλήτρια στους φόρους και τελευταία στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος τέλος στη δήλωση του Κυρίτση περί θαλάμων αεριών στο δυτικό πολιτισμό και ισλαμισμού, ο κ. Σκρέκας είπε ότι είναι ατυχής κι ότι οι γενικότητες πάντα αδικούν. «Δεν φταίνε οι θρησκείες, δεν φταίνε οι λαοί, φταίνε οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν προκαλέσει εγκλήματα».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Το Δασαρχείο Καλαμπάκας και τις Σταγιάδες επισκέφτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, συνοδευόμενη από τα μέλη τη Ν.Ε. Τρικάλων, Βάσω Κωστοπούλου και Χρήστο Μπάτσιο, στα πλαίσια της αναζήτησης λύσεων σε προβλήματα γραφειοκρατίας στην αγροτική οικονομία και αποκατάστασης υποδομών, τα οποία απασχολούν έντονα την καθημερινότητα των κατοίκων. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η βουλευτής συναντήθηκε με τον Δασάρχη Καλαμπάκας, αφενός, για να συζητήσει το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με την καταβολή των χρημάτων από το πρόγραμμα της δάσωσης αγροτικών γαιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους δικαιούχους και αφετέρου, σχετικά με την πορεία της υλοποίησης της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση ανασυγκρότησης του Κρατικού Εργοστασίου Ξυλείας. Το Δασαρχείο Καλαμπάκας εργάζεται εντατικά για την διόρθωση λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των πληρωμών, ενώ αναμένεται το ζήτημα να τεθεί και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δεν ευθύνονται οι αγρότες που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο αγροπεριβαλλοντικό μέτρο. Σχετικά με το ζήτημα της συγκρότησης της επιτροπής που θα γνωμοδοτήσει για το εργοστάσιο ξυλείας, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος του Δασαρχείου, ενώ σημειώθηκε ως θετική η συμμετοχή σε αυτήν, όλων των αρμοδίων παραγόντων της κεντρικής διοίκησης, ώστε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Στη συνέχεια, η βουλευτής επισκέφτηκε τις Σταγιάδες, για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των έργων αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τις πρόσφατες κατολισθήσεις. Αφενός, σε σχέση με τις οικίες που υπέστησαν ζημιές, τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των μελετών και των συμπερασμάτων, μετά και από την επιτόπια καταγραφή του ΙΓΜΕ. Αφετέρου, ως προς την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά και του δικτύου ύδρευσης, σημειώθηκε ότι θα πρέπει οι εργασίες να εντατικοποιηθούν, ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού, όπου οι ανάγκες αναμένεται να είναι αυξημένες. Η βουλευτής δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα έργα αποκατάστασης, ενώ σημείωσε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, ώστε να βελτιωθεί ο ρυθμός εκτέλεσης των έργων.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Έχουν να διαλέξουν μεταξύ ΕΝΤΙΜΗΣ ΗΤΤΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΝΤΡΙΒΉΣ ….

Όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο, όσο θα πληθαίνουν τα εκλογικά σενάρια, τόσο θα γινόμαστε μάρτυρες της μάχης μέχρις εσχάτων, των “Δυνάμεων του ΚΑΛΟΥ” (Κυβερνώντες), εναντίον του “ΚΑΚΟΥ” ( Αντιπολίτευση) …, με στόχευση την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και  την επόμενη μέρα.  Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβιζεται σε σενάρια, υποθέσεις και….. συνωμοσιολογιες.
Ανακαλύπτει το….”ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ” σκάνδαλο της “μεταπολιτευσης” (Νοvartis) , που αποδεικνύεται μια φωτοβολιδα που στοχεύει στην ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΞΟΝΤΩΣΗ  και ΟΜΗΡΊΑ των πολιτικών της αντιπάλων, παρά στην ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ των ΑΥΤΟΥΡΓΩΝ και ΕΝΌΧΩΝ …
Ανακαλύπτει “ΜΑΥΡΟ μέτωπο” εναντίον της, στο οποίο συνυπάρχουν όλοι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, το κομμάτι των Μ. Μ. Ε που ΔΕΝ “ΑΛΩΘΗΚΕ ” και ΔΕΝ “ΣΥΜΒΙΒΆΣΤΗΚΕ “μαζί της.
ΚΑΙ φυσικά πίσω απ όλα αυτά,  ΠΡΈΠΕΙ  να είναι…. – ΠΑΝΤΑ-… ο…. Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ, η… ΜΑΡΕΒΑ, κάποιες Offshore, λίγο ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ κλπ . Με  ” ενορχηστρωτη,” φυσικά, τον κατ εξοχή “ΕΚΠΡΌΣΩΠΟ” της… “διαπλοκής” Ευάγγελο Μαρινακη…Χωρίς “διαπλοκή” , ΔΕΝ ΔΈΝΕΙ το… γλυκό….. Αυτός που μέχρι πρότινος, υπήρξε “ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ- και όχι μόνο – συνομιλητής” του  Μεγάρου Μαξίμου, τώρα είναι ο φανατικοτερος αντίπαλος της συγκυβέρνησης.
Το ΦΩΣ  και το ΣΚΟΤΆΔΙ … Το ΧΘΕΣ και το ΑΥΡΙΟ …
Απέναντι σ όλες αυτές τις δυνάμεις του “ΚΑΚΟΎ “, ΠΑΛΕΎΕΙ το “ΠΑΙΔΊ του λαού” , σαν άλλος…. Νίκος Ξανθοπουλος…. Ο οποίος πονάει πραγματικά το λαό, ΔΕΝ του είπε ΠΟΤΈ ΨΈΜΑΤΑ , απλά είχε μερικές….” ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ….”
Πότε κάνει επίθεση γοητείας στο Κίνημα Αλλαγής και στην Πρόεδρο του Φώφη ΓΕΝΝΗΜΑΤΆ και πότε κάνει σκληρή επίθεση εναντίον της, όταν πάει κόντρα στις ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ του και στα ΣΧΕΔΙΑ του.
Μοναδικός σκοπός τους, η πάση θυσία ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ.
Μέλημά τους, η ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ στην εξουσία. Όπλο τους ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΣ λόγος, η διαίρεση του λαού σε “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ “, σε “ανθρώπους του ΛΑΟΥ ” και σε “υπηρέτες του ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ …..”
Νομίζουν ότι επειδή με τα ΤΕΡΑΤΏΔΗ ψεύδη τους και το ΑΠΎΘΜΕΝΟ πολιτικό τους ΘΡΆΣΟΣ , ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ δυο φορές τους πολίτες, θα τους ΞΕΓΕΛΆΣΟΥΝ και ΠΑΛΙ .
Είναι όμως βαθειά” ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ .” Οι πολίτες ήδη, τους ΓΎΡΙΣΑΝ την πλάτη.
Είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει “ΙΔΙΟΙΣ ομμασι” ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λέσβο.  Στο νησί που του είχε δώσει μεγάλη πλειοψηφία, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Περασμένα μεγαλεία και διηγωντας τα, να κλαις….
Τα προϊόντα της  “πλατείας ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ “, αυτοί που θα ΕΣΚΙΖΑΝ τα Μνημόνια, αυτοί που θα ΔΙΕΓΡΑΦΑΝ μονομερώς το ΧΡΈΟΣ , είναι τώρα ΌΜΗΡΟΙ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. Ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να πουν, όσα τεχνάσματα και να μετελθουν, ξέρουν τι τους ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ στις εκλογές….
Το πολιτικό τους τέλος, ΈΡΧΕΤΑΙ…. Όπως κατά τρόπο ΘΟΡΥΒΏΔΗ ανέβηκαν στην εξουσία, έτσι θα είναι ΘΟΡΥΒΏΔΕΣ και το ΠΟΛΙΤΙΚΌ τους
ΤΕΛΟΣ.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν, τόσο ΚΑΛΎΤΕΡΑ γι  ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Τόπο. Έστω και τώρα, ας φύγουν με κοινοβουλευτικη και κοινωνική ΕΥΠΡΈΠΕΙΑ . Ας μη συνεχίσουν να ΔΙΧΆΖΟΥΝ τον Ελληνικό λαό.
Έχουν να διαλέξουν μεταξύ ΕΝΤΙΜΗΣ  ΉΤΤΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΝΤΡΙΒΉΣ .
Η επιλογή, δική τους…..

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης, πρ Νομάρχης και βουλευτής Τρικάλων..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για τη ΣΜΠΕ του ΣΔΚΠ του Υ.Δ Θεσσαλίας και των άλλων 3 ΣΜΠΕ, τα ΥΔ των οποίων εισέρχονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας

  1. Για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08)

Α. Η κριτική θεώρηση από μέρους μας της υπόψη ΣΜΠΕ και του οικείου ΣΔΚΠ έχει ως αφετηρία τη θέση μας, ως ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στη χώρα, στη Θεσσαλία ειδικότερα. Σύμφωνα με αυτή, οι βασικοί παράγοντες που συνεπιδρούν για να εκδηλωθούν οι πλημμύρες είναι:

(α) Η παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο με ένα πλαίσιο χρήσεων γης, που διευκολύνει την αξιοποίησή της απ’ τους μονοπωλιακούς ομίλους, γεγονός που τελικά καθορίζει το πώς χτίζονται οι πόλεις, τη ρυμοτομία τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλεως και η πλήρης «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων στη νόμιμη δόμηση είναι βασικές συνιστώσες του παράγοντα αυτού. Με άλλα λόγια η εμπορευματοποιημένη γη, οι κατασκευές και η ανάπτυξη των πόλεων με κριτήριο το ποσοστό κέρδους είναι ο πραγματικός υπαίτιος για τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα σε πόλεις, αγροτικές καλλιέργειες, τεχνικές υποδομές, αρχαιολογικούς χώρους, άλλα μνημεία πολιτισμού, οικονομικές δραστηριότητες και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει την τρωτότητα μιας περιοχής.

(β) Η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής τους. Άλλωστε και το ΣΔΚΠ του ΥΔ Θεσσαλίας στο οποίο αναφέρεται η ΣΜΠΕ, αναγνωρίζει ότι: «Τα αντιπλημμυρικά έργα που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν κατά καιρούς, δεν υλοποιήθηκαν με βάση κάποιον Γενικό Αντιπλημμυρικό Σχεδιασμό, αλλά σχεδιάστηκαν συχνά αποσπασματικά, κυρίως με γνώμονα τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες» υποτάσσοντάς τα, προσθέτουμε εμείς, στις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

(γ) Η αδυναμία του αστικού κράτους να υλοποιήσει έστω και αποσπασματικούς σχεδιασμούς. Η ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρών απαιτεί βαθύτερα και πιο ολοκληρωμένα έργα, που να αγκαλιάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής, ξεκινώντας απ’ τα κατάντη προς τα ανάντη αλλά και με άμεσες παρεμβάσεις στα βουνά, με αναδασώσεις και φράγματα ανάσχεσης νερού και κατακράτησης φερτών υλών στα ορεινά, για να αμβλυνθεί η πλημμυρογένεση στην απαρχή της. Αντίθετα, η δασική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, η πολιτική γης και των χρήσεών της, διαμόρφωσαν ένα νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει εκχερσώσεις, καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσεων, ενώ οι πυρκαγιές ως εργαλείο αποχαρακτηρισμού διευκολύνουν το πλαίσιο αυτό.

(δ) Είναι, ακόμη, τα συγκεκριμένα κριτήρια που τίθενται για το σχεδιασμό, τη μελέτη και εκτέλεση των καθ’ έκαστα αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι προτεραιότητες που τίθενται σε σχέση με άλλα τεχνικά, κυρίως οδικά, έργα. Ειδικότερα:

Τα κριτήρια των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας υποτάσσονται στη «λογική» της περιορισμένης κατανομής κονδυλίων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και της άκριτης αποδοχής των τετελεσμένων που δημιούργησε η αυθαίρετη και νόμιμη δόμηση σε βάρος της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων. Έτσι, η διαστασιολόγηση των έργων, που καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος της αναμενόμενης πλημμύρας, αντί να γίνεται πλέον για περίοδο επαναφοράς 100 χρόνων εξακολουθεί να γίνεται για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων επειδή είναι φθηνότερα αλλά, φυσικά, αποδεικνύονται ανεπαρκή. Στο ίδιο πλαίσιο υποβαθμίζεται δραματικά, μερικές φορές καταστρέφεται εντελώς, η οικολογική λειτουργία των διευθετούμενων ρεμάτων.

Οι προδιαγραφές των μελετών, άρα και η εκτέλεση, των αντιπλημμυρικών έργων είναι παρωχημένες. Όπως σημειώνεται στο ΣΔΚΠ και υιοθετεί η συζητούμενη ΣΜΠΕ: «Οι υφιστάμενες προδιαγραφές μελέτης έργων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας χρονολογούνται από την δεκαετία ’70».Και συνεχίζει: «Χρειάζεται να συνταχθεί νέος Κανονισμός που θα λάβει υπόψη του … και τις νεώτερες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης πλημμυρικών απορροών και ομβρίων υδάτων (… με προτεραιότητα την προώθηση ήπιων (πράσινων) παρεμβάσεων διαμόρφωσης της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων, εναλλακτικές πρακτικές μείωσης της επιφανειακής απορροής, τεχνικές λύσεις Φυσικής Συγκράτησης Υδάτων (ΦΣΥ) κλπ»).

(ε) Ένας άλλος βασικός παράγοντας, που συνεπιδρά στην εκδήλωση καταστροφικών πλημμυρών, είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό των δημόσιων Υπηρεσιών με αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία. Θλιβερή είναι και η κατάσταση, ειδικότερα, των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, που θα μπορούσαν να παρέμβουν πιο αποτελεσματικά για την άμβλυνση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων παρεμβαίνοντας και στον τομέα της πρόληψης.

(στ)Αλλά και οι γενικότερες, σε επίπεδο σχεδιασμού, παραδοχές που γίνονται στις πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύονται στην πράξη ανεπαρκείς. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της συζητούμενης ΣΜΠΕ και του οικείου ΣΔΚΠ του ΥΔ Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων σημειώνουμε σχετικά:

Το 2012 δημοσιεύτηκε η μελέτη του Υπουργείου για την «Προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας» των ΥΔ της χώρας, που αποτέλεσε τον προπομπό για όλα τα ΣΔΚΠ των ΥΔ, μαζί και το συζητούμενο ΣΔΚΠ της Θεσσαλίας. Σε αυτή καθορίστηκαν σε κάθε ΥΔ οι «Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας» (ΖΔΥΚΠ). Για το ΥΔ Θεσσαλίας, αφού πάρθηκαν υπόψη ιστορικά στοιχεία πλημμυρών και συγκεκριμένα στοιχεία από τις Δ/νσεις των 4 νομών καθορίστηκαν 9 ΖΔΥΚΠ με μακράν μεγαλύτερη αυτήν του π. Πηνειού ΖΔΥΚΠ (GR08RAK0003), έκτασης 3.353km2 (τετρ. χλμ.).

Και όμως, το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας(ΣΔΚΠ) (Ιούνης 2017), στο οποίο αναφέρεται η συζητούμενη ΣΜΠΕ, και στο οποίο εφαρμόστηκαν τα κριτήρια και οι προδιαγραφές της ΕΕ, περιορίζει δραματικά την έκταση αυτή σε 55,3 km2 (μόλις το 1,65%της οικείας ΖΔΥΚΠ) για περίοδο επαναφοράς Τ= 1000χρόνια (πλημμυρικό μέγεθος τόσο μεγάλο, που συμβαίνει μια φορά κάθε 1000 χρόνια) και για υψηλό κίνδυνο πλημμύρας. Διευκρινίζεται ότι ο «κίνδυνος πλημμύρας» εκφράζει το μέγεθος της πλημμυρικής ζημιάς σε μια συγκεκριμένη περιοχή και είναι συνάρτηση της «πλημμυρικής επικινδυνότητας» (δηλ. της σφοδρότητας του πλημμυρικού φαινομένου) και της «τρωτότητας» της πληττόμενης περιοχής (δηλ. πόσο ευάλωτη είναι).

Ανάλογη αντιμετώπιση είχαν και οι υπόλοιπες Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) στο ΥΔ Θεσσαλίας.

Ελάχιστοι μήνες χρειάστηκαν για να απορρίψει η ίδια η φύση, με δραματικό τρόπο, τα συμπεράσματα του συζητούμενου, μέσω της οικείας ΣΜΠΕ, Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) του ΥΔ Θεσσαλίας. Αντί άλλων παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη της 16 Γενάρη 2018 (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία

Τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, στο εθνικό επαρχιακό – δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και εν γένει έργα υποδομής κ.λπ., προξένησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή. Το εύρος των ζημιών είναι τέτοιο ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέστειλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές των δήμων Καλαμπάκας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Βελεστίνου, Αλμυρού, Παλαμά, Καρδίτσας, Μουζακίου, Τεμπών και Αγιάς.

Στα Τρίκαλα, ο ποταμός Πάμισος πλημμύρισε, προειδοποιώντας για μία ακόμα φορά τους αρμόδιους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της μη ανασήκωσης των αναχωμάτων, ενώ στην πολύπαθη περιοχή του Ζάρκου – Φαρκαδόνας τα φουσκωμένα νερά του Πηνειού έπνιξαν για πολλοστή φορά τις καλλιέργειες».

Φαινόμενα, που επαναλήφθηκαν και το Φλεβάρη μεταξύ 22 – 28/2, με ιδιαίτερη ένταση στο νομό Τρικάλων, στο Πήλιο αλλά και στη Λάρισα.

Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω αποκαλύπτουν τον περιορισμένο βαθμό αξιοπιστίας των συμπερασμάτων του υπόψη Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Που σε σημαντικό βαθμό θα πρέπει να οφείλεται στις παραδοχές, μαθηματικά μοντέλα και μεθοδολογία, που ακολούθησαν και ακολουθούν οι οικείες μελετητικές ομάδες σύμφωνα, όπως αναφέρουν, με την «Ευρωπαϊκή  Οδηγία  2007/60/ΕΚ  για  την  Αξιολόγηση  και  τη  Διαχείριση  των  Κινδύνων Πλημμύρας», που ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 31822/2010 (ΦΕΚ Β’/21.7.10).

Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι την ίδια περίοδο, που εκπονούνταν το 2017 η μελέτη του υπόψη ΣΔΚΠ  (όπως άλλωστε και στα άλλα ΥΔ της χώρας),εκπονούνταν και η μελέτη της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ)του ΥΔ Αττικής, ανεξάρτητα όμως η μια από την άλλη. Πρόκειται για βασική παράλειψη. Θα έπρεπε και τα δύο σχέδια να αλληλοτροφοδοτούνται κατά την εκπόνησή τους ως προς τα βασικά τους στοιχεία. Δράσεις, πχ, που έχουν να κάνουν με τον εμπλουτισμό επιφανειακών και, κυρίως, υπόγειων υδροφορέων θα έπρεπε να συνδυαστούν με δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας, οι ταμιευτήρες ανάσχεσης, η επιλογή θέσεων κατάκλισης κ.ά. Φυσικά και το αντίστροφο.

Αλλά και όποιες θετικές παρεμβάσεις προβλέπονται στο υπόψη ΣΔΚΠ και στη συζητούμενη ΣΜΠΕ σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, και όχι μόνο, αποδεικνύονται στην πλειοψηφία τους απλό ευχολόγιο, εργαλείο παραπλάνησης και εφησύχασης των λαϊκών στρωμάτων, αφού δεν εφαρμόζονται στην πράξη, όπως έδειχνε η παλαιότερη αλλά επιβεβαίωσε και η πρόσφατη εμπειρία . Έτσι,

– μπορεί να εξαντλείται η διεθνής βιβλιογραφία για τα προτεινόμενα «Μέτρα Προστασίας» απέναντι στον πλημμυρικό κίνδυνο,

– μπορεί να επαναλαμβάνεται σε όλες τις πτώσεις ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται σε ζώνες πλημμύρας (ή κατάκλυσης) με περίοδο επαναφοράς την 100ετία,

– μπορεί να «προβλέπονται ειδικές δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας π.χ. παρεμβάσεις συντήρησης και διαχείρισης της παρόχθιας βλάστησης» κατά τη μελέτη και εκτέλεση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων και πολλά άλλα εύηχα ευχολόγια, αλλά αυτά αποδείχνονται στην πράξη στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων.

Β. Απέναντι σε όλα αυτά το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τις προηγούμενες, το ίδιο και η Περιφερειακή Διοίκηση, έχουν τεράστιες και διακριτές ευθύνες για την οξύτητα του πλημμυρικού προβλήματος και στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση ειδικότερα, κεντρικά και τοπικά, συνεχίζει επιθετικά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στον τρόπο δόμησης των πόλεων, στην καταστροφή δασών, στη διαχείριση των υδατορεμάτων και λεκανών απορροής, στη μελέτη και την κατασκευή δασικών έργων. Πολιτική, που μπροστά στο κέρδος του κεφαλαίου θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της αναρχία του, του ποσοστού κέρδους των ομίλων, που αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το τι κατασκευάζεται.

Στον αντίποδα βρίσκεται η λύση του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτώντας:

κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων με κατάργηση των αντιδασικών νόμων,

ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο,

ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων,

μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών,

έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα,

αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες,

ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προβάλλουμε αυτό το ριζοσπαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό κέρδος και την κυβερνητική πολιτική. Ανοίγουμε το δρόμο του αγώνα για τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, που είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ψηφίζουμε κατά.

 

  1. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του: «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (EL07)» ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ – 2η ΦΑΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 16.

Πρόκειται για «δίδυμη» μελέτη με αυτή του ΥΔ Θεσσαλίας, δεδομένου ότι:

(α) συντάχθηκαν πάνω στον ίδιο καμβά των αντιλαϊκών ευρωενωσιακών και κυβερνητικών κατευθύνσεων και πολιτικών,

(β) παραμένουν αλώβητοι οι έξη βασικοί παράγοντες που συνεπιδρούν για να εκδηλωθούν οι πλημμύρες, όπως παρατέθηκαν στο προηγούμενο θέμα,

(γ)όποιες θετικές παρεμβάσεις προβλέπονται στο υπόψη ΣΔΚΠ και στη συζητούμενη ΣΜΠΕ σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, και όχι μόνο, αποτελούν στην πλειοψηφία τους απλό ευχολόγιο, εργαλείο παραπλάνησης και εφησύχασης των λαϊκών στρωμάτων, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ψηφίζουμε κατά.

 

  1. Με το ίδιο σκεπτικό καταψηφίζουμε και τις άλλες δύο ΣΜΠΕ (Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Στερεάς)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Έχουν να διαλέξουν μεταξύ ΕΝΤΙΜΗΣ ΗΤΤΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΝΤΡΙΒΉΣ ….

Όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο, όσο θα πληθαίνουν τα εκλογικά σενάρια, τόσο θα γινόμαστε μάρτυρες της μάχης μέχρις εσχάτων, των “Δυνάμεων του ΚΑΛΟΥ” (Κυβερνώντες), εναντίον του “ΚΑΚΟΥ” ( Αντιπολίτευση) …, με στόχευση την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και  την επόμενη μέρα.  Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβιζεται σε σενάρια, υποθέσεις και….. συνωμοσιολογιες.
Ανακαλύπτει το….”ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ” σκάνδαλο της “μεταπολιτευσης” (Νοvartis) , που αποδεικνύεται μια φωτοβολιδα που στοχεύει στην ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΞΟΝΤΩΣΗ  και ΟΜΗΡΊΑ των πολιτικών της αντιπάλων, παρά στην ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ των ΑΥΤΟΥΡΓΩΝ και ΕΝΌΧΩΝ …
Ανακαλύπτει “ΜΑΥΡΟ μέτωπο” εναντίον της, στο οποίο συνυπάρχουν όλοι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, το κομμάτι των Μ. Μ. Ε που ΔΕΝ “ΑΛΩΘΗΚΕ ” και ΔΕΝ “ΣΥΜΒΙΒΆΣΤΗΚΕ “μαζί της.
ΚΑΙ φυσικά πίσω απ όλα αυτά,  ΠΡΈΠΕΙ  να είναι…. – ΠΑΝΤΑ-… ο…. Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ, η… ΜΑΡΕΒΑ, κάποιες Offshore, λίγο ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ κλπ . Με  ” ενορχηστρωτη,” φυσικά, τον κατ εξοχή “ΕΚΠΡΌΣΩΠΟ” της… “διαπλοκής” Ευάγγελο Μαρινακη…Χωρίς “διαπλοκή” , ΔΕΝ ΔΈΝΕΙ το… γλυκό….. Αυτός που μέχρι πρότινος, υπήρξε “ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ- και όχι μόνο – συνομιλητής” του  Μεγάρου Μαξίμου, τώρα είναι ο φανατικοτερος αντίπαλος της συγκυβέρνησης.
Το ΦΩΣ  και το ΣΚΟΤΆΔΙ … Το ΧΘΕΣ και το ΑΥΡΙΟ …
Απέναντι σ όλες αυτές τις δυνάμεις του “ΚΑΚΟΎ “, ΠΑΛΕΎΕΙ το “ΠΑΙΔΊ του λαού” , σαν άλλος…. Νίκος Ξανθοπουλος…. Ο οποίος πονάει πραγματικά το λαό, ΔΕΝ του είπε ΠΟΤΈ ΨΈΜΑΤΑ , απλά είχε μερικές….” ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ….”
Πότε κάνει επίθεση γοητείας στο Κίνημα Αλλαγής και στην Πρόεδρο του Φώφη ΓΕΝΝΗΜΑΤΆ και πότε κάνει σκληρή επίθεση εναντίον της, όταν πάει κόντρα στις ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ του και στα ΣΧΕΔΙΑ του.
Μοναδικός σκοπός τους, η πάση θυσία ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ.
Μέλημά τους, η ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ στην εξουσία. Όπλο τους ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΣ λόγος, η διαίρεση του λαού σε “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ “, σε “ανθρώπους του ΛΑΟΥ ” και σε “υπηρέτες του ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ …..”
Νομίζουν ότι επειδή με τα ΤΕΡΑΤΏΔΗ ψεύδη τους και το ΑΠΎΘΜΕΝΟ πολιτικό τους ΘΡΆΣΟΣ , ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ δυο φορές τους πολίτες, θα τους ΞΕΓΕΛΆΣΟΥΝ και ΠΑΛΙ .
Είναι όμως βαθειά” ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ .” Οι πολίτες ήδη, τους ΓΎΡΙΣΑΝ την πλάτη.
Είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει “ΙΔΙΟΙΣ ομμασι” ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λέσβο.  Στο νησί που του είχε δώσει μεγάλη πλειοψηφία, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Περασμένα μεγαλεία και διηγωντας τα, να κλαις….
Τα προϊόντα της  “πλατείας ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ “, αυτοί που θα ΕΣΚΙΖΑΝ τα Μνημόνια, αυτοί που θα ΔΙΕΓΡΑΦΑΝ μονομερώς το ΧΡΈΟΣ , είναι τώρα ΌΜΗΡΟΙ των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. Ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να πουν, όσα τεχνάσματα και να μετελθουν, ξέρουν τι τους ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ στις εκλογές….
Το πολιτικό τους τέλος, ΈΡΧΕΤΑΙ…. Όπως κατά τρόπο ΘΟΡΥΒΏΔΗ ανέβηκαν στην εξουσία, έτσι θα είναι ΘΟΡΥΒΏΔΕΣ και το ΠΟΛΙΤΙΚΌ τους
ΤΕΛΟΣ.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν, τόσο ΚΑΛΎΤΕΡΑ γι  ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Τόπο. Έστω και τώρα, ας φύγουν με κοινοβουλευτικη και κοινωνική ΕΥΠΡΈΠΕΙΑ . Ας μη συνεχίσουν να ΔΙΧΆΖΟΥΝ τον Ελληνικό λαό.
Έχουν να διαλέξουν μεταξύ ΕΝΤΙΜΗΣ  ΉΤΤΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΝΤΡΙΒΉΣ .
Η επιλογή, δική τους…..

Ηλίας Γ Βλαχογιάννης, πρ Νομάρχης και βουλευτής Τρικάλων..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (9 Μάη 1945)

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό,

που δε θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει…» (Ε. Χέμινγουεϊ)

Τιμάμε την 9η Μάη, που είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όσων  επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, και την 100χρονη ζωή και δράση του. Αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του λαού μας, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών Οργανώσεων, δίνοντας τα καλύτερα παιδιά του για τη λευτεριά από τους ναζί κατακτητές, για μια καλύτερη ζωή.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν και αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Καθοριστικός παράγοντας που όξυνε περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ήταν η ύπαρξη της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών). Κοινός στόχος όλων των καπιταλιστικών κρατών, φασιστικών και μη, ήταν η συντριβή, του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.

            Σήμερα, 73 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ’ τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ’ τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με “εμπορικούς πολέμους”,  αντιλαϊκά μέτρα, με εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

            Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί παρασέρνει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά της “λείας”.

Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη και τη συντριβή του ναζισμού – φασισμού ήταν κορυφαία, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο λαϊκό στρατό.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Μέρα της Ευρώπης”, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα απαγορεύονται σε μια σειρά από χώρες, αγωνιστές διώκονται, ενώ την ίδια στιγμή αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες.

Στο παιχνίδι της παραχάραξης συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς συγχέει σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με τη “Μέρα της ΕΕ”. Προσπαθεί να πείσει το λαό όχι μόνο ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ είναι μονόδρομος, αλλά κι ότι μπορεί να διορθωθεί με διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει δήθεν “στις καλές της ρίζες”.

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Τα φασιστικά – ναζιστικά κόμματα αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται πως μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει τον φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Απέδειξε  ότι η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενάντια στην ξένη εισβολή και κατοχή είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με εργατική εξουσία, για να εκλείψουν οριστικά οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ’ τα  μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Είμαστε πεισμένοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων και νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα. Αταλάντευτα συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, για την οριστική νίκη των Λαών.

ΤΡΙΚΑΛΑ  08/05/2018                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Καλούνται τα μέλη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ σε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα γίνει στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2018 και ώρα 17.30 μ.μ. με θέμα:

 

-Τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας.

 

Στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ θα παραστεί ο κ.Καραγεωργόπουλος Πρόεδρος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ προς ενημέρωση των μελών μας για τις εξελίξεις του κλάδου μας.

 

Παρακαλούνται τα μέλη να παραστούν.

Σ υ ν α δ ε λ φ ι κ ά

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η Γραμματεία Τρικάλων της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τα εργατικά ταξικά σωματεία θα δώσουν την Πέμπτη 10 Μάη και ώρα 11.30 π.μ. στο Ξενοδοχείο Πανελλήνιο συνέντευξη τύπου για την Πανθεσσαλική μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης και την πορεία που συνδιοργανώνεται με τις Επιτροπές Ειρήνης Λάρισας – Μαγνησίας και Καρδίτσας. Η πορεία θα ξεκινήσει την Κυριακή 13 Μάη στις 11 π.μ. από την πλατεία Α.Τ.Α. της Λάρισας και θα τερματίσει στην 1η Στρατιά, και θα επιδοθεί ψήφισμα στο αρχηγείο Α.Τ.Α. και την 1η Στρατιά».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τρικκαίων για τον «Κλεισθένη»

Τοποθέτηση του Γιώργου Καΐκη ,  δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων  για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1».

Με αφετηρία το νέο κύκλο των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής διοίκησης που φέρνει με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στήνεται διευρυμένα ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις – υπαρκτές και ανύπαρκτες – επιδιώκεται από την μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα. Για παράδειγμα τα κυβερνητικά επιτελεία δεν βρίσκουν καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνες στα “αναπτυξιακά συνέδρια” με τους “αντιπολιτευόμενους” Περιφερειάρχες – Δημάρχους. Το σύνολο των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και τα στελέχη τους σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά την σημαία “της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας”.

Απόδειξη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, τα συλλογικά τους επιτελεία ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ που λειτουργούν με στελέχη των αντίστοιχων κομμάτων και όχι μόνο, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους.

Στόχος να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να προσαρμόσουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών ντόπιων και ξένων. Να ενσωματωθούν στο αφήγημα “του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης”, στο σχέδιο κερδοφορίας του κεφαλαίου, που περνάει πάνω από τη συντριβή και καθήλωση των εργατικών λαϊκών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το κεφάλαιο όρια. Στόχοι στους οποίους συμπίπτουν οι αστικές δυνάμεις στο σύνολο τους.

Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση:

  • Προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019 και συγκεκριμένα για το Δήμο Τρικάλων η αύξηση θα ξεπεράσει το 1,4 εκατομμύρια ευρώ . Ένας ακόμη αντιλαϊκός μποναμάς που προστίθεται σε σειρά από ήδη ψηφισμένα μέτρα που βουλιάζουν το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και που υπογραμμίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πατά πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.
  • Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Αυτό κατά την γνώμη μας το προαναγγέλλουν και το προδικάζουν σειρά από διατάξεις, όπως αυτές της κατηγοριοποίησης των δήμων, καθώς και οι άλλες που φέρνουν σειρά από αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ και τα κριτήρια που εισάγονται πχ “ίδια” έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α. Την ώρα που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”. Η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και την φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων.
  • Με βάση το νομοσχέδιο οι φορείς της τοπικής διοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοι τους εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Περιφέρεια, να κάνουν “πιο ελκυστικό” το χώρο για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Παρά τις αντιρρήσεις των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ότι “δεν τρέχει ως θα έπρεπε” την αποκέντρωση, η κυβέρνηση – με σειρά από διατάξεις και δυο κεφάλαια του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ” – ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων. Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.
  • Νομοθετούν μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.Το δόγμα “έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας” είναι καινοφανές και αναδεικνύεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν, όπως διάσπαρτα αναφέρεται, “τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ” και τη “διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ” και αφού η τοπική διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και υπηρετεί συντεταγμένα την ιδία πολιτική.
  • Εδώ εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το “Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ”. Κύριο εδώ είναι ότι παραμένει η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει – σε προγραμματική συμφωνία με τον εκάστοτε Δήμο – το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ! Συνεπώς, μεταξύ “Σκύλλας και Χάρυβδης” ο δήμος και γνωστά τα υποζύγια που θα πληρώσουν.
  • Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον “δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις” του αστικού κράτους και του κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Απορρίπτουμε  και την παλιά και την νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Με αυτές τις θέσεις στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τους εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την συνολική ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου και ΕΕ.

Καλούμε όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της τοπικής διοίκησης, σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κ.α.    Κάτι τέτοιο συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, το ζήσαμε με άλλο τρόπο – εξίσου αποπροσανατολιστικό – και στην φάση που ήρθε και ψηφίστηκε ο “Καλλικράτης”. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν πιο πιστά την κρατική και τοπική διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. 

  • ΟΧΙ στο παλιό και το νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην τοπική διοίκηση.
  • Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.

                                                                                                                          Τρίκαλα  7  Μάη  2018

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στην πρόσφατη  συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου μας την Παρασκευή 4 Μάη ,μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήσαμε και την πρόσκληση που μας απηύθυνε η Γραμματεία Τρικάλων της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη  για συμμετοχή στην Πανθεσσαλική Πορεία Ειρήνης στη Λάρισα. Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε να καλέσουμε τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην  Πανθεσσαλική Αντιπολεμική Συγκέντρωση και Πορεία την

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΗ – 11 πμ – από την πλατεία του ΑΤΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από ΤΡΙΚΑΛΑ – 9:30πμ πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Απαιτούμε:

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
  • ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, με την αντεργατική πολιτική της. Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, παίρνοντας μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο των αμερικανονατοικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Έχει τεράστιες ευθύνες, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στη Σύρο και στη Λάρισα όπου σταθμεύουν στην 110 Π.Μ τα κατασκοπευτικά Ντρόουνς των ΗΠΑ!

Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς.

Η πείρα από την Συρία, όπου μαίνεται για 7ο χρόνο τώρα ο πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία) πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ο λαός της πληρώνει βαρύτατο τίμημα με 1 εκατομμύριο περίπου νεκρούς, 7 εκατομμύρια πρόσφυγες, που πολλοί πνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν τις βόμβες και πολλοί είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη.

Όλη η ανατολική Μεσόγειος έγινε πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, απόρροια των εξορύξεων πετρελαίου, φυσικού αερίου από μονοπωλιακούς ομίλους. Το κράτος-δολοφόνος, το Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων στην Παλαιστίνη. Η Τουρκία μπήκε στο Αφριν και απειλεί στο Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό.

Είναι επικίνδυνη κοροϊδία ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτό τον «κυκλώνα» θα είναι «απάνεμο λιμάνι σταθερότητας κι ασφάλειας». Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δημιουργεί διαρκώς νέους κινδύνους για τον λαό μας. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τούτες τις ώρες κανείς να μην εφησυχάζει. Ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας. Ολοι στο δρόμο να βροντοφωνάξουμε:

  • Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια.
  • Ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς. Όχι στον εθνικισμό και στους εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής.
  • Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας & ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
  • Καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Προσλήψεις στη δημόσια παιδεία & υγεία. Λεφτά για παιδεία & υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Όχι στη φοροληστεία των εργαζομένων και στους πλειστηριασμούς.

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ