22.8 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Κ Σκρέκας: «Στον αέρα» η κυκλοφορία δεκάδων ελληνικών προϊόντων από τη Μακεδονία εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών

- Advertisement -

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκαςμαζί με 31 βουλευτές του κόμματοςκαι αναφέρειότι η προστασία δεκάδων ελληνικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας βρίσκεται «στον αέρα» λόγω της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζει ότι τα μειονεκτήματα της Συμφωνίας δεν εξαντλούνται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ντροπιαστική αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Παράλληλα δυστυχώς,η Συμφωνία δημιουργεί πολλαπλές και κεφαλαιώδεις εστίες προστριβών με τη γείτονα χώρα.Επιπλέον, σημειώνει ότι προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση μετη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως, με βάση δηλαδή τον τοπικό προσδιορισμό «Μακεδονικός».

Ειδικότερα, μια πλειάδα αγροτικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας, όπως τα μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης κ.α. βρίσκονται στον αέρα σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας αναφέρει ότιστο άρθρο 1 (3) (θ) του τελικού κειμένου της Συμφωνίας δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμη και στην περίπτωσης της μετονομασία τους, το πρόβλημα δεν επιλύεται. Αντίθετα, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί σύγχυση, παραπλάνηση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα κατάχρηση προστατευόμενων και εμπορικών ονομασιών από τα Σκόπια. Επιπροσθέτως οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών και υπονομεύει την ασφάλεια των εξαγωγών θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ποιότητα, την καταγωγή και τη σύνθεση των προϊόντων της Μακεδονίας.

Τέλος ο κ. Σκρέκας, ζητά από τους Υπουργούς να προστατεύσουν και να υπερασπισθούν τα Μακεδονικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ. Θέτει επίσης ερωτήματα για τη μη πρόβλεψη πλαισίου προσφυγής, σε περίπτωση διαφωνίας των θιγομένων με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής του άρθρου 1 (3) (θ). Καταλήγοντας ότι, μετά την επικύρωσης της Συμφωνίαςτα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος τα προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Σκρέκα για τη Διαχείριση Απορριμμάτων

 

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων: ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, ο επικεφαλής της WWF Ελλάς κ. Δ. Καραβέλας και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον κ. Σκρέκα οι βασικές πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ. για τη διαχείριση απορριμμάτων και για την ανάγκη επίτευξης των αυξημένων στόχων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την κυκλική οικονομία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο τρίπτυχο ελάττωση-επανάχρηση-ανακύκλωση (reduce-reuse-recycle), αλλά και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας που αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί η Ν.Δ.

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων της σημερινής κυβέρνησης ανεδαφικό, πράγμα που αποδεικνύεται από την πλήρη αδυναμία υλοποίησης του εδώ και τρία χρόνια.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ