17.5 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 76 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η ΕΠΟΝ ήταν η νεολαία του ΕΑΜ. Χιλιάδες μέλη της πολέμησαν ως μαχητές του ΕΛΑΣ, του λαϊκού στρατού. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπήρξε ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης αυτού του μεγάλου αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ) , αποτέλεσε το βασικό μοχλό ανάπτυξης της ΕΠΟΝ.

- Advertisement -

Η ΕΠΟΝ ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας. Στην ΕΠΟΝ εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.

Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν το σκοπό. Στα τρίκαλα υπάρχουν πολλά δείγματα της θρυλικής δράσης της ΕΠΟΝ με κορυφαίο το μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών, που θυσιάστηκαν για τους ανώτερους σκοπούς του αγώνα. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ. Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η ΚΝΕ είναι περήφανη για τις ρίζες της. Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές – μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ.

Αυτοί ήταν που τότε τσάκισαν το φασισμό! Σήμερα μελετάμε και διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας.  Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια , πολέμους, φασισμό !

 

Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

 

T.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ

23/02/2019

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ