19.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο

Υλικά:

- Advertisement -

¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
1 κεσέ γιαούρτι
3,5 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (ή γλάσο λεμονιού)

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα
μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι .
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το
ελαιόλαδο, τη ζάχαρη , το ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού μέχρι να
ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα να αναμειχθεί
κι αυτό. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ και
αδειάζουμε το διάλυμα στο μείγμα μας.
Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και
χτυπάμε ίσα για να ενσωματωθεί και να
πάρουμε ένα πηκτό χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο ή σε δύο μικρότερες καλολαδωμένες και αλευρωμένες αν είναι μεταλλικές (αν είναι σιλικόνης δεν
χρειάζεται).
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου
στη μεσαία σχάρα, αν το βάλουμε σε δύο φόρμες. Αν το βάλουμε σε μία, πιθανόν να
χρειάζεται κανένα δεκάλεπτο ακόμη.
Ούτως ή άλλως, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ και ελέγχουμε αν βγαίνει καθαρή η λάμα του.
Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα αφού το βγάλουμε από το φούρνο, και το
αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις:

1)Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα
λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν
βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.

2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1
κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…

3)Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού
διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν
τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται…

πηγη:https://www.cretangastronomy.gr


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ