28.8 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ατελείωτος ο πύρινος εφιάλτης στα Κύθηρα: Εκκενώθηκε ιστορική Μονή – Κρανίου τόπος το 1/3 του νησιού

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατασβέσουν την πυρκαγιά που καίει για τρίτη μέρα στα Κύθηρα και οδήγησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί.

- Advertisement -

Οι αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, ενώ σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι που ζητούν την αποστολή εναέριωνν μέσων.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται και με πέντε οχήματα του στρατού και επιπλέον 8 οχήματα της πυροσβεστικής σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Την Πυροσβεστική απασχολούν δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην περιοχή Δόκανα και το άλλο στην περιοχή Σταβιάνικα.

Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα και επιπλέον 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 3 canadair και ένα ελικόπτερο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο πρώτος, πρόχειρος, απολογισμός από το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν έχουν ήδη καεί 20.000 στρέμματα!

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δήλωνε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, αισιοδοξία που μέχρι στιγμής, δυστυχώς φαίνεται να διαψεύδεται.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Τα βίντεο, που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο χρήστης Δημήτριος Κυριακόπουλος, συγκλονίζουν.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι των οικισμών Μυλοπόταμος, Αραιοί και Φράτσια, που είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστρ. Χαρχαλάκης, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού. Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες.

Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, ενώ είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι κάηκε και ένα μέρος που είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του δημάρχου στην ΕΡΤ

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πυρκαγιά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών, ζητώντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε το Σάββατο στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

πηγη:http://www.real.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ