16.5 C
Trikala
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γιορτή λήξης του Δημοτικού Σχολείου Λεονταρίου

Στις 14 Ιουνίου η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λεονταρίου πλημμύρισε  από μαθητές, γονείς και δημότες της τοπικής κοινότητας  με αφορμή την τελετή λήξης του σχολικού έτους 2017-18  που διοργάνωσε η διεύθυνση του σχολείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ.Σκάρλος και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Σοφάδων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, προσκεκλημένοι του συλλόγου διδασκόντων για να απονείμουν στους μικρούς μαθητές του σχολείου τιμητικά διπλώματα για την περιβαλλοντική δράση που πραγματοποίησε το σχολείο και υποστήριξε η Δημοτική Αρχή των Σοφάδων την  Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στην παραλία της Λεπτοκαρυάς Πιερίας.

- Advertisement -

Στον  χαιρετισμό του προς τους μικρούς μαθητές, ο Δήμαρχος  τόνισε πως ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας.  Από την ακτή της Λεπτοκαρυάς δώσατε το παράδειγμα  προς μίμηση σε όλους μας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά τον εθελοντισμό, ωθώντας μας όλους να γίνουμε καλύτεροι,  να μάθουμε να αγαπάμε και να προσέχουμε όχι μόνο το στενό  περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αλλά   να  έχουμε επίγνωση και ευαισθητοποίηση προς το συνολικό περιβάλλον μέσω  μιας καινούριας κουλτούρας γνώσεων και εμπειριών, που οικοδομεί στάσεις και αξίες και  αναβιώνει την έννοια του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη με υψηλά επίπεδα ανθρώπινης δεοντολογίας και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον. Στη συνέχεια συνεχάρη  όλα τα παιδιά για την εθελοντική προσπάθεια  που κατέβαλαν κατά την  επιτυχημένη περιβαλλοντική-αθλητική εκδήλωσή που  διοργάνωσε το σχολείο τους  στην παραλία της Λεπτοκαρυάς, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλό καλοκαίρι. Επίσης συνεχάρη  θερμά τους εκπαιδευτικούς για το εξαίρετο έργο που επιτελούν και έδωσε συγχαρητήρια στους γονείς των μαθητών.

Το μήνυμα για την ανάγκη εδραίωσης του ανθρωπισμού, της εθελοντικής  περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους και κυρίως στα παιδιά, έστειλε με την σειρά του από την Λεπτοκαρυά ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σοφάδων κ. Βασίλειος Αγγελλόπουλος.  Πιστεύουμε ότι οι δράσεις εθελοντικής προσφοράς δίνουν τη δυνατότητα συσπείρωσης ενηλίκων και παιδιών, πολιτών και αρχών γύρω από στόχους που αφορούν στην ποιότητα ζωής, την αλληλεγγύη, το κοινό όφελος τόνισε ο Κ. Αγγελόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που τολμήσαμε  ως Δημοτική Αρχή μια τέτοια δράση εκτός των ορίων του Δήμου μας, με αφορμή το αίτημα που μας κατέθεσε  το Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου να υλοποιήσει στα πλαίσια της ημερήσιας εκδρομής του αυτή την περιβαλλοντική δράση, κάτι που το  αξιολογήσαμε και πιστέψαμε πως θα αποτελέσει μελλοντικά  ιδανικό   κίνητρο τέτοιο ώστε να εκφραστεί στο εγγύς μέλλον μεγάλο και ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εθελοντική δράση καθαριότητας, από το μέρος των σχολείων και των δημοτών μας,  γεγονός που μας ενθουσιάζει και μας δίνει δύναμη. Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσης του Δήμου μας ώστε όλοι μαζί να μεταδώσουμε το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να ζούμε, πρόσθεσε ακόμη ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του σχολείου  Ιωάννης Δημακόπουλος επεσήμανε πως  το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις και βιβλία, αλλά και βίωμα. Εκτός από το παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο έχει να επιτελέσει σκοπούς, κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς, για να ανοίξει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και να τους αναπτύξει την κριτική σκέψη. Δυστυχώς όμως το σχολείο σήμερα λειτουργεί ως «χώρος διεξαγωγής μαθήματος»  και όχι  όπως θα έπρεπε ως «χώρος ζωής». Το υπαρκτό σχολείο κατηγορείται ότι «αρρωσταίνει τους μαθητές» και γι’ αυτό ζητείται επιτακτικά ο εξανθρωπισμός του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί   όαση μέσα στο σημερινό σχολικό κλίμα. Η συμμετοχή των μαθητών σε περιβαλλοντικά «παιχνίδια», σε περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές εκδρομές, σε δεντροφυτεύσεις, σε παρακολούθηση ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικού περιεχομένου χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρον και ζήλο για δράση, χωρίς να στερούνται οι δραστηριότητες αυτές μορφωτικής αξίας και μάθησης. Μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση αναπτύσσεται και  η «περιβαλλοντική συνείδηση»  ρόλο τον οποίο μπορεί και πρέπει να αναλάβει το σύγχρονο σχολείο συνεπικουρούμενο και συνεργαζόμενο αγαστά με την δημοτική αρχή ώστε να ζήσει ο άνθρωπος σώος και ακέραιος μέσα στο ακέραιο και όλον  σύμπαν.

Στο τέλος της γιορτής, οι μαθητές παρέλαβαν από τα χέρια του Δημάρχου τιμητικά διπλώματα για την συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική δράση και ανταπέδωσαν μαζί με την διεύθυνση του σχολείου δωρίζοντας στον Δήμαρχο και στον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής αναμνηστικά μπλουζάκια της εκδήλωσης μέσα σε κορνίζα και τιμητικά διπλώματα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ