17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί – Έξαλλοι οι Τούρκοι (BINTEO)

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, καθώς δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις.

- Advertisement -

Τι είπε ο Γιούνκερ

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», τόνισε, μεταξύ αλλων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση.

«Η Ελλάδα έκανε πολλά για να τηρήσει τη συμφωνία μας με την Τουρκία. Γνωρίζω πως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως σε μία στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Πρόσθεσε πως στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημάνθηκε στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πως έχει υποχρέωση να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το Σκοπιανό

«Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον και με την προοπτική της ολοκλήρωσης της Ευρώπης με την ένταξη των Βαλκανίων, μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε την Ελλάδα, γιατί η χώρα έχει ιστορικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που δεν έχουν άλλες χώρες τής Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Ο διευθυντής της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν από οποιαδήποτε προσχώρηση».

«Όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ούτε καν έχει τεθεί ημερομηνία ένταξης. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Όλοι θα κριθούν με αντικειμενικά συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση τις αξίες τους», είπε.

«Σε σχέση με τα Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης για το πρόβλημα», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέκαθεν το έλεγα, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων. Υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το θέμα, νοιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει. Κι όμως έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα», τόνισε, εξάλλου.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη» τόνισε, αρχικά, ο επικεφαλής του Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «Ελλάδα είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν “όχι” στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας».

«Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε.

Εξαλλοι οι Τούρκοι με τον Γιούνκερ: «Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν παίρνει εντολές από κανέναν»

Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης στα όσα είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική Βουλή για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έδωσε την απάντησή του η οποία ήταν οργισμένη και σαφής: «Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν παίρνει εντολές από κανέναν!».

Σύμφωνα με το dirilispostasi.com: «Ο Γιούνκερ, επικεφαλής της Κομισιόν, ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν λόγω παραβίασης των συνόρων.

Το αίτημα του Γιούνκερ απαντήθηκε άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ που στην δήλωσή του τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη».

real.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ