18.4 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διήμερη προσκυνηματική Εκδρομή της Ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων σε Βόρειο Ήπειρο και Τίρανα ΦΩΤΟ

Το διήμερο Παρασκευή 9 και Σάββατo 10 Ιουνίου 2017, η Ενορία Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και στα Τίρανα.
Την πρώτη μέρα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά τις σκληρές μάχες του πολέμου 1940 – 41. Εκεί, στο Εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης, οι Ιερείς της Ενορίας π. Εφραίμ Γιαννάκος και π. Αναστάσιος Γκαβοτζήμας τέλεσαν Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την τιμή της Πατρίδος.
Ακολούθησε πορεία προς βορρά, κατά μήκος του ποταμού Δρίνου και κατόπιν προς την κοιλάδα του ποταμού Αώου και δια μέσω Τεπελενίου και Φίερι, σημαντικής εμπορικής πόλης της κεντρικής Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον τάφο του Αγίου των σκλάβων, του Πατροκοσμά του Αιτωλού, στο ομώνυμο Μοναστήρι του, που βρίσκεται στο χωριό Καλικόντασι.
Την άλλη μέρα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο κέντρο των Τιράνων, όπου και συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία Παρεκκλησίου του Χριστού Γεννήσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητρoπολίτη Αμαντείας κ. Ναθαναήλ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Τρίκαλα.
Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τους ταξιδιώτες τόσο στον εντυπωσιακό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όσο και στο υπερσύγχρονο συνεδριακό – πολιτιστικό κέντρο αλλά και στους λοιπούς καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους του Μητροπολιτικού συγκροτήματος, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας, έργο – μεταξύ πολλών άλλων – του εμπνευσμένου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος αναγέννησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από τις στάχτες της αθεϊστικής περιόδου. Ακολούθησε περιήγηση στα αξιοθέατα των Τιράνων.
Κατά την επιστροφή, στο κεφαλοχώρι Δερβιτσάνι της περιοχής της Δερόπολης (αναγνωρισμένη Ελληνική μειονοτική περιοχή από την Αλβανική Κυβέρνηση), πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον ωραιότατο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η επιστροφή στα Τρίκαλα έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου, με ικανοποιημένους όλους τους εκδρομείς.

- Advertisement -

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ