16.5 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διεκδικητικό πλαίσιο αρχών και θέσεων για την Τ.Α. και την Αγροτική Ανάπτυξη επέδωσε ο Χρήστος Λάππας σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Αθανάσιο Τσαυτάρη

Διεκδικητικό πλαίσιο αρχών και θέσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αγροτική Ανάπτυξη επέδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κι επικεφαλής του συνδυασμού «Τρίκαλα Συμπολιτεία» Χρήστος Λάππας στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη κατά την επίσκεψή τους στα Τρίκαλα.
Να σημειωθεί ότι παλιότερα ο κ. Λάππας είχε διεκδικήσει και πέτυχε την ένταξη των Δήμων στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, με το αίτημα που είχε ο υποβάλλει προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών ήταν η υπαγωγή στη ρύθμιση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (άρθρο 49 του Ν.3943/2011) για αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων του με τη συνομολόγηση νέου με χρόνο αποπληρωμής 25 έτη και διετή περίοδο χάριτος.
Πλαίσιο
Το κείμενο του διεκδικητικού πλαισίου που επέδωσε ο κ. Λάππας έχει ως ακολούθως:
Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στην Πόλη του Ασκληπιού και του Τσιτσάνη, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κρίσιμων αποφάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρώπη.
Στο πρόσωπό σας συμπυκνώνονται εναντιώσεις, επιθέσεις και προσδοκίες, από το γεγονός της συσσώρευσης πολλών γεγονότων σε σύντομο χρόνο.
Επιθυμώ, κ. Αντιπρόεδρε, να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου, για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας.

- Advertisement -

1. Σκέψεις για την Αυτοδιοίκηση:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο κατ’ όνομα είναι και Τοπική και Αυτοδιοίκηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ετεροδιοίκηση και μάλιστα κακοδιοίκηση.
Η πολυνομία, οι διαφορετικές ερμηνείες, οι ατέλειωτες εργατοώρες για την υπηρέτηση μιας γραφειοκρατίας, χωρίς καμιά ουσία και αξία, οδηγεί, σ’ αυτό που προσφάτως έχει λεχθεί, ως «θεσμική ακαταστασία», που οδηγεί την καθημερινή άσκηση της εξουσίας σε τυπική ή άτυπη αρνησικυρία (veto players), με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα, το υψηλό κόστος των υπηρεσιών και την κακή ποιότητα των υπηρεσιών προς τους Πολίτες.
Δυστυχώς, όλη η παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης «φορέθηκε», ως αναποτελεσματικό καπέλο στην Αυτοδιοίκηση. Με αφετηρία τη σωστή διαπίστωση, ότι σε πολλούς Δήμους το «πάρτυ» και το «μπάχαλο» δεν είχε τελειωμό, οδηγηθήκαμε στην άποψη της a priori ενοχοποίησης της Αυτοδιοίκησης και της εφαρμογής ενός ασφυκτικού ελεγκτικού πλαισίου, που, σε αρκετές περιπτώσεις, ο υπερβάλλων ζήλος της Γραφειοκρατίας (είτε από άγνοια, είτε η εξουσία για την εξουσία, ως αυτοσκοπός), μοιάζει να είναι αποπνικτικός για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, βήματα αυτονομία και ευθύνης:
 Απογαλακτισμός από τον πατέρα-κράτος
 Από το μύθο, στην πραγματικότητα της Αυτονομίας
 Αλλαγή νομοθεσίας-θεσμοθέτηση των Δημοτικών Συμβουλίων, ως τοπικών, αποφασιστικών Σωμάτων (προβλεπόμενες αποφάσεις κατά πλειοψηφία, ενισχυμένη πλειοψηφία, τοπικά δημοψηφίσματα)
 Οικονομικός έλεγχος-ισοσκελισμένος-πραγματικός προϋπολογισμός
 Αναθέσεις από συλλογικά όργανα (Οικονομική Επιτροπή –όχι μονοπρόσωπα (Δήμαρχοι))
 Δυνατότητα τοπικής φορολογίας (τοπικό δημοψήφισμα)
 Χειραφέτηση της Τ.Α. από γραφειοκρατικούς, άσκοπους ελέγχους.
 Αρμοδιότητες:
• Σαφής οριοθέτηση – αποφυγή αλληλοκάλυψης επιπέδων
Π.χ. περιβάλλον, ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές (Δήμος ή Περιφέρεια, Τ.Α. ή Κράτος)
 Ολοκλήρωση της παρέμβασης στον Α΄ βαθμό
Π.χ.
• Λαϊκές αγορές
• Κοινωνικέ Δομές
• Πολιτισμός
• Τοπική φορολογία
 Ενίσχυση Διευθυντικού δικαιώματος Δημάρχου
Δημοκρατία ως την απόφαση.
Εντολή στην εφαρμογή.
 Δυνατότητα αξιοποίησης στελεχών, αξιολόγηση προσωπικού αυτόνομα, απεμπλοκή από χρονοβόρα υπηρεσιακά συμβούλια.
 Απλοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας στους Ο.Τ.Α., για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και τις εφαρμογές, διαδικασίες έγκρισης και τροποποίησης Σχεδίων Πόλεως
 Απλούστευση διαδικασίας προμηθειών για καύσιμα και χρειώδη για την Κοινωνική Μέριμνα, τα Σχολεία και τη λειτουργία των Υπηρεσιών.

2. Θέματα Αγροτικής Πολιτικής

 Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, μέσω συλλογικής επιχειρηματικής Γεωργίας, με δυνατότητα χρήσης δημοτικών εκτάσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ειδικότερα για νέους.
 Υποστήριξη της συλλογικής πρωτοβουλίας Δήμου-Επιμελητηρίου-Ιδιωτών για παραγωγή και εμπορία αχλαδιών, πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, διάρκειας τουλάχιστον 5 ετών.
 Ίδρυση Γεωργικής Σχολής για αγροτεχνικά στελέχη εφαρμογών. Η πρότασή μας είχε υποβληθεί και υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Υπουργός κα Διαμαντοπούλου).
 Αποδοχή πρότασης Δήμου & Επιμελητηρίου για χρηματοδότηση, ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Τεχνολογίας Θερμοκηπιακών και Κηπευτικών δραστηριοτήτων (Πράσινο Θερμοκήπιο).
 Παράταση προγράμματος για Νέους Αγρότες.
 Παράταση υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.
 Αποπληρωμή Αγρο-περιβαλλοντολογικών Προγραμμάτων.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Χρήστος Αντ. Λάππας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΠΠΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/5

09:00 Περιοδεία στην κεντρική Λαϊκή Αγορά των Τρικάλων

11:00 Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο

19:30 Περιοδεία σε Περδικοράχη και Χαϊδεμένη

20:00 Περιοδεία στους Σπαθάδες

20:30 Περιοδεία στο Ρίζωμα

21:15 Περιοδεία στη Ράξα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΠΠΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2014
ΣΤΙΣ 8:30 μ.μ.
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ