27.4 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Διευκρινίσεις για το πράσινο σκουλήκι σε βαμβακοκαλλιέργειες των Τρικάλων

Σε απάντηση του άρθρου με τίτλο “Σε απόγνωση οι βαμβακοπαραγωγοί των Τρικάλων από το καταστροφικό πράσινο σκουλήκι”, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα  www.trikalaola.gr  στις  22-7-2018 η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού επισημαίνει τα παρακάτω:

- Advertisement -
  • H Υπηρεσία μας έχει εγκαταστήσει δίκτυο φερομονικών παγίδων που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές Π.Ε. Τρικάλων για την παρακολούθηση της εξέλιξης του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.
  • Ο έλεγχος των παγίδων γίνεται κάθε εβδομάδα από Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας και όταν κρίνεται απαραίτητο εκδίδονται Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια.
  • Κατά τον χθεσινό έλεγχο των παγίδων που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας παρατηρήθηκε αύξηση των συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν παρατηρήθηκαν ακόμη προνύμφες (σκουλήκια) του εντόμου κατά τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα την περίοδο αυτή και να επιθεωρούν τακτικά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) τις καλλιέργειες τους και μόνον όταν βρεθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά να προχωρούν σε ψεκασμούς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, όπως αναφέρεται και στο 2ο Δελτίο που εξέδωσε η Υπηρεσία μας και δημοσιεύτηκε στις 20-7-2018.
  • Προς αποφυγή άσκοπων ψεκασμών συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν τα Δελτία που εκδίδει η Υπηρεσία μας και να μην προβαίνουν σε ψεκασμούς π.χ. επειδή το έγραψε το Ιντερνέτ, όπως συγκεκριμένα μας αναφέρθηκε από παραγωγούς.

 

 

 

Ο  Δ/ΝΤΗΣ α.α.

  ΝΙΚ.  ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ