13.9 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Δύσκολη η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Οι επαφές για την εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου συνεχίζονται χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποιος συγκερασμός απόψεων μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Εντείνονται οι παροτρύνσεις προς την Αθήνα να κλείσει τα 20 εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, μεταδίδει η ΕΡΤ.

- Advertisement -

Οι δανειστές εμφανίζονται να δίνουν έμφαση στην ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης, δίνοντας προτεραιότητα στην έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ και πλέον απo τον ESM.

Αυτό διαφάνηκε τόσο στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο όσο και στη τοποθέτηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, σε χθεσινό συνέδριο στη Φρανκφούρτη που αναφέρθηκε στην σημασία της ιδιοκτησίας του προγράμματος.

Ακόμη, κι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ESM, Νίκολας Τζιαμαρόλι, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ενώ απέδωσε την έξαρση της συζήτησης για το χρέος σε πολιτικούς λόγους.

Ολα δείχνουν ότι η λύση στο θέμα του χρέους αναζητείται σε μια παραλλαγή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση καθώς η γερμανική πλευρά και το Ταμείο δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί να δώσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητα για να βγάλει το ελληνικό χρέος φερέγγυο με τον κ. Σόιμπλε να εμμένει στην ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το άτυπο Washington Group συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας το θέμα του ελληνικού χρέους προσπαθώντας να βρει την χρυσή τομή χωρίς να καταλήξει.

Επίσης, η χθεσινή παραπομπή της εκπροσώπου της καγκελαρίου στους θεσμούς και το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα δείχνει πως πιθανόν η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μια πολιτική λύση στο χρέος από την Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Αν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι δραστικά τις δυο επόμενες εβδομάδες, η ένταξη της Ελλάδας στο QE απο την ΕΚΤ καθίσταται πολύ δύσκολη υπόθεση για τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ ζητά διευκρινίσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε να ξεκινήσει την δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που μπορεί να οδηγήσει στις αγορές ομολόγων (QE).

Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί αυτό το ενδεχόμενο με τις αποδόσεις των ομολόγων να παίρνουν την ανηφόρα.

Αναλυτές παρατηρούσαν ότι δεν ήταν ίσως τυχαία η απουσία αναφοράς του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο QE κατά την χθεσινή ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ και το συνέδεαν με την μη γεφύρωση των διαφορών του ΔΝΤ και του Βερολίνου στο θέμα του χρέους.

πηγη:http://www.economy365.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ