25.8 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΝΘΗΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-7-2017 ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου

- Advertisement -

Εκδήλωση με προβολή της ταινίας του Ηπειρώτη Σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίου με τίτλο΄΄Σαν Παραμύθι – Η θρυλική γέφυρα Κοράκου του Αχελώου΄΄ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 21.30 στο Ανθηρό Δήμου ΑργιθέαςΚαρδίτσας.

Την Εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθηρού Καρδίτσας “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ” (εδρεύει στην Αθήνα), από κοινού και με τη συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου του Διαμερίσματος Ανθηρού του Δήμου Αργιθέας,των Τοπικών Συλλογικών Φορέων του Ανθηρού (Σύλλογος Λαγκαδίου, Σύλλογος Μεταμόρφωσης) και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής διοργανώνονται 5νθήμερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Ανθηρό “ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ 2017” από 22.7 έως και 26.7.2017 στο πλαίσιο των 5νθήμερων ετήσιων πολιτιστικών εκδηλωσεων του Συλλόγου.

Την εκδήλωση στηρίζει και η ΄΄Διαπεριφερειακής Οργανωτική Επιτροπής Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου μέλος της οποίας είναι και η Αδελφότητα Πηγιωτών.

Πλαίσιο κειμένου: ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ 1515-1949 Είναι εφικτή προσδοκία και όχι ουτοπία η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, και η προστασία της «Κούλιας», συνάμα δε και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της υπέροχης ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ. Ελπίζουμε ειδικότερα και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει αφύπνιση και της Επιστημονικής Κοινότητας για να προχωρήσει με ποιο γρήγορο ρυθμό η υλοποίηση της προσπάθειας μας αυτής.

Από οκταετίας και πλέον, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη και διάσωση των ιστορικών μνημείων που είχαν την ατυχία, να βρίσκονται πλησίον των έργων της εκτροπής του Αχελώου στις Πηγές Άρτας- στα σύνορα νομών Άρτας – Καρδίτσας όπου γειτνιάζουν οι δήμοι Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας.

Παράλληλα ανελήφθη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία φορέων που πλέον βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια του συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου.Ηταν η μεγαλύτερη μονότοξη των Βαλκανίων έχουσα άνοιγμα βάσης 48 μ. και μέσο ύψος 26 μ. που Κατασκευάστηκε το 1515 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Επίσκοπο τότε Λάρισας και ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Για την ευόδωση του σκοπού αυτού ιδρύθηκε το 2009 η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας- Καρδίτσας. Επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, ορίστηκε ο διακεκριμένος Αργιθεάτης λαογράφος, μελετητής και δικηγόρος κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου του οποίου ιδέα και όραμα ήταν η

ανακατασκευή της θρυλικής γέφυρας και με τον Δ/ντή του Κ.Π.Ε Μουζακίου κ. Κώστα Γραμμένο έφεραν το θέμα στην ημερίδα των Κ.Π.Ε στην Μακρυνίτσα για πρώτη φορά.

Στην Διανομαρχιακή αυτή Επιτροπή, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμμετέχουν ως μέλη Αυτοδιοικητικοί φορείς Άρτας-Καρδίτσας Α΄ και Β΄ βαθμίδας, επιστήμονες-μελετητές πέτρινων γεφυριών Περιβαλλοντικοί, Πολιτιστικοί σύλλογοι των δύο νομών, μεταξύ των οποίων και η Αδελφότητά μας.

Στις 23-8-2010 διοργανώθηκε η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα Πανελλαδικού χαρακτήρα στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα σήμερα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, με σκοπό την ανάδειξη του θέματος και την ευαισθητοποίηση κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Επίσης στις 27-11-2010 έγινε ανάλογη ημερίδα από το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ [ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ] από τον Πρόεδρό της Σπ. Μαντά.

Η ΕΡΤ συμμετέχουσα ευγενώς στην προσπάθειά μας αυτή, απέστειλε δύο φορές συνεργείο της, με επικεφαλής τον σπουδαίο Ηπειρώτη σκηνοθέτη της κ . Νίκο Παπαθανασίου ο οποίος πραγματοποίησε γυρίσματα, πού είχαν σχέση με την ιστορία των μνημείων αυτών, το χρονικό της καταστροφής της γέφυρας Κοράκου ως θύμα του εμφυλίου σπαραγμού , την σημερινή κατάσταση των μνημείων, τις δράσεις των φορέων για την αναστήλωσή της και την διάσωσή των υπολοίπων μνημείων.

Απώτερος σκοπός ήταν να προβληθεί σε προγραμματισμένη εκπομπή της Ε.Ρ.Τ. αλλα μεχρι σήμερα αυτό το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό παραμένει αναξιοποίητο.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών, και την Αδελφότητα Πηγιωτών΄Αρτας, διοργάνωσαν παρόμοια εκδήλωση στην αίθουσα Σκουφά στην ΄Αρτα με μεγάλη επιτυχία.

Έτσι ο σκηνοθέτης της ταινίας ο κ . Νίκος Παπαθανασίου ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας μας και συμμεριζόμενος την επιθυμία μας για αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου υλικού, απεδέχθη με χαρά το αίτημα του εν Αθήναις Συλλόγου Ανθηρού «Η Αγία Παρασκευή» να προβάλει την ταινία αυτή στο Ανθηρό Καρδίτσας με την προσωπική φροντίδα και παρουσία του ιδίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας Ηπειρώτη και καταξιωμένο σκηνοθέτη κ.Νίκο Παπαθανασίου για την ΄΄άνευ ανταλλάγματος΄΄ προβολή της υπέροχης ταινίας του καθώς και τον κ.Προκόπη Μπουρνάζο παραγωγό της ταινίας για τον ίδιο λόγο.

Τέλος στο πρόσωπο του Προέδρου του Συλλόγου Ανθηριωτών κ. Νίκου Μερεντίτη συγχαίρουμε τα Δ.Σ των συνδιοργανωτών Συλλόγων και φορέων για την πρωτοβουλία τους αυτή.

.Αυτή θα είναι ένα θετικό ισοζύγιο στην συμμετοχή των Αργιθεατών και Καρδιτσιωτών- Θεσσαλών για στην κοινή προσπάθειά μας σε σχέση με τις πρωτοβουλίες ημών των Ηπειρωτών. Αποτελεί επίσης κατά κάποιο τρόπο τιμή για τον αγώνα του Προέδρου της Διαπεριφερειακής Οργανωτικής Επιτροπής Μενέλαου Παπαδημητρίου και του Κώστα Γραμμένου αφού η προβολή της ταινίας γίνεται στο χωριό τους.

Καλούμε τους Πολιτικούς Πολιτειακούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς Άρτας και Καρδίτσας καθώς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κοιλάδας του Αχελώου, τους φορείς των γραμμάτων και της τέχνης, Αργιθεάτες και Ραδοβιζινούς να στηρίξουν την εκδήλωση αυτή και να παρευρεθούν σ’αυτήν την εκδήλωση και να στηρίξουν ακόμη ποιο ενεργά τη υλοποίηση της κοινής προσπάθειάς μας .

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ