19 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Ως γνωστόν την Τρίτη 28/03/2016 η πόλη μας φιλοξένησε για δεύτερη φορά τον καθηγητή Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Χρυσόστομο Σταμούλη. Η πρώτη ήταν το 2013 όταν με τη χορωδία του «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» έδωσε μία υπέροχη συναυλία στο Μύλο Ματσόπουλου.

- Advertisement -

Ομολογώ πως την εκδήλωση τίμησαν αρκετοί συμπολίτες μας που κατέκλυσαν το χώρο του θεάτρου. Είχα τη μεγάλη τιμή και ευλογία να «συγχοροστατήσω» στην πανηγυρική αυτή εορτή της Εκκλησίας που ανοίγεται στον κόσμο, την κτίση, την ιστορία και δεν κλείνεται στον εαυτό της.

Ο αγαπητός φίλος Χρυσόστομος Σταμούλης αν και καθηγητής της Δογματικής, ενός δύσκολου και ιδιαίτερου κλάδου της θεολογίας, καταφέρνει με μοναδικότητα να περάσει το δόγμα, άρα και τη ζωή της Εκκλησίας, με απλό τρόπο στην καθημερινή αγωνία του ανθρώπου χωρίς να αναλώνει το κοινό σε δύσκολους δογματικούς όρους και συσχετισμούς. Για άλλη μία φορά υπήρξε άριστος καλλιτέχνης του θείου λόγου, εραστής των θεολογικών γραμμάτων και καυστικός απέναντι σε κάθε προσπάθεια που εμφανίζει την Εκκλησία ως ειδολοποιημένη παράδοση και όχι ως «τύπο και εικόνα της Αγίας Τριάδος» κατά Κύριλλο Αλεξανδρέα.

Η αξιότιμη Δρ. κα. Φανή Μπαλαμώτη με την ευγενική της μορφή παρουσίασε τα κεφάλαια του βιβλίου, τα θέματα που αυτό θίγει μέσα από την κοινωνιολογική προσέγγιση με κατατοπιστικό τρόπο και με ύφος γλαφυρό. Ο φίλος Ιωάννης Πλεξίδας, ένας άνθρωπος με ένα μεταπτυχιακό και δύο διδακτορικά στη φιλοσοφία και θεολογία, με τον μοναδικό του τρόπο φιλοσόφησε στο πως και στο γιατί του βιβλίου. Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ο ίδιος επέμενε σε κάτι που στο θεολογικό χώρο και στο χώρο των λειτουργών της Εκκλησίας αγνοείται, δηλαδή σε θέματα που η θεολογία έχει να δώσει πολλά σήμερα αλλά οι περισσότεροι αγνοούν. Μάλιστα προς τούτο συνηγορεί ο πλούτος των πατερικών κειμένων που οι περισσότεροι αγνοούν ή επιλέγουν να γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία καθώς και το έργο των Derrida, Levinas, Lacan και άλλων.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Χρυσόστομο Κυρίτση, τον Καλλιτεχνικό Δ/ντη του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Δρ. Στέφανο Νταλάση για την πρόσκληση τους αυτή, και την αξιότιμη Αντιδήμαρχο Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού & Νεολαίας κα. Έφη Λεβέντη.

Εύχομαι καλές επιτυχίες και ευόδωση των επόμενων σχεδίων σας που σχετίζονται με τα θεολογικά γράμματα…

Με εκτίμηση,

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ