17.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Εγκρίθηκαν τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ Δεκεμβρίου

Εγκρίθηκε η πίστωση για τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΕΚΑΣ με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Φωτίου για τον μήνα Δεκέμβριο 2016

- Advertisement -

Συγκεκριμένα εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης 4.655.342,51€ (τέσσερα εκατομμύρια εξακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες τριακόσια σαράντα δύο ευρώ και πενήντα ένα λεπτά) για την καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου σε 79.832 δικαιούχους (εβδομήντα εννέα χιλιάδες οκτακόσιους τριάντα δύο)  «Αντισταθμιστικά μέτρα ΕΚΑΣ» του Ν.4411/2016.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Α) Πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Β) Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ποσό ίσο με την παροχή που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, όπως ισχύει για κάθε έτος για τη χορήγηση ΕΚΑΣ. Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι θα είναι ο Μάιος του 2016 ο μήνας ο οποίος θα γίνεται η σύγκριση των εισοδημάτων των δικαιούχων της συγκεκριμένης παροχής. Επισημαίνεται ότι ένας σύζυγος δεν δικαιούται να λάβει την οικονομική ενίσχυση, εάν ο ίδιος ή ο έτερος σύζυγος ήδη λαμβάνει έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας άνω του 80%.

Υπενθυμίζεται ότι, ως ατομικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Δεν περιλαμβάνονται όμως τα προνοιακά εισοδήματα στο ατομικό εισόδημα. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και προνοιακά βοηθήματα.

Γ) Στους πρώην δικαιούχους τους ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων) χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ίση με την παροχή που καταργήθηκε. Ήδη έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις που απαλλάσσουν από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλους όσοι στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ, και η ισόποση με το ΕΚΑΣ οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

πηγη:http://www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ