27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εισαγγελική γροθιά στον ρατσισμό αποστράτου

Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου

- Advertisement -

Ο σπανίως εφαρμοζόμενος ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 927/1979 (που ισχύει σήμερα όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4285/2014) μας απασχόλησε πρόσφατα και στα Τρίκαλα. Αιτία ήταν άρθρο που δημοσίευσε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο απόστρατος ταξίαρχος, γνωστός από σωρεία άρθρων του που χαρακτηρίζονται από ξενοφοβία, ισλαμοφοβία, μισαλλοδοξία, εθνικισμό, πατριδοκαπηλία, ρατσισμό, το πολεμοχαρές και ανιστόρητο των απόψεών του.

Αυτή τη φορά ο συγκεκριμένος απόστρατος, ασυγκράτητος από τον «εθνικιστικό» του οίστρο, …γλίστρησε για τα καλά και το ρατσιστικό του άρθρο απέκτησε ποινικό ενδιαφέρον. Ζητούσε ο Ελληνικός Πολεμικός Στόλος να εφαρμόσει αποτροπή και αν χρειασθεί να αναποδογυρίσει βάρκες στο Αιγαίο και πνιγούν οι πρόσφυγες, ας γίνει!! Δηλαδή ο απόστρατος ζητούσε δημόσια και ξεκάθαρα την τέλεση μαζικών δολοφονιών αθώων ανθρώπων. Μάλιστα «συμβούλευε ταχύτητα» στην τέλεση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων βίας.

Μετά από διερεύνηση έτους και πλέον, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Εισαγγελέας Τρικάλων διαπίστωσε ότι ο «ο μηνυόμενος (Ιωάννης Ξηρός) χρησιμοποιώντας τον τύπο ως μέσο, εξέφρασε δημόσια μία ηθικά και κοινωνικά αποδοκιμαστέα άποψη, την οποία χαρακτηρίζει η αδιαφορία για το ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, η οποία προφανώς απαξιώνεται όταν πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκείας (εν προκειμένω μουσουλμάνους). Η ανωτέρω παραδοχή βασίζεται όχι μόνο στις επίμαχες φράσεις, αλλά και στις προηγηθείσες αυτών σκέψεις του αρθρογράφου. Δικαιολογημένα δε οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η συγκεκριμένη επιλογή της σύνταξης με χρήση προστακτικής (:να επέμβει ο στόλος… να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολεμικός στόλος») εκλαμβάνονται από τους μηνυτές ως «προτροπή» σε πράξεις βίας κατά ομάδας προσώπων». Μ’ άλλα λόγια ο κ. Εισαγγελέας συμφωνεί και αποδέχεται πλήρως το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ. Ωστόσο ο κ. Εισαγγελέας δεν παραπέμπει σε δίκη τον μηνυόμενο, διότι «η “προτροπή” (του)…….κρίνεται απρόσφορη να κινητοποιήσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται να τελέσουν πράξεις βίας», γιατί (μεταξύ άλλων) είναι «…εν αποστρατεία αξιωματικός… αρθρογραφεί σε εφημερίδα τοπικής εμβέλειας…» και «…δε δύναται να κινητοποιήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πολύ περισσότερο να υποδείξει τους υπηρετούντες σε αυτές τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» Και καταλήγει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «ελλείπει το απαραίτητο στοιχείο της προσφορότητας… να προκαλέσει σε τρίτα πρόσωπα συμπεριφορές βίας σε βάρος ομάδας ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά…».

Έχουμε δηλαδή μια εισαγγελική αποδοκιμασία κάθετη και απόλυτη, ηθικά και κοινωνικά, κατά των ρατσιστικών προτροπών του αποστράτου για τέλεση εγκλημάτων κατά των προσφύγων, αλλά δεν παραπέμπεται και δεν θα κάτσει στο σκαμνί, αφού ο ρατσιστικός και πολεμοχαρής λόγος του κρίνεται «απρόσφορος» να προκαλέσει τα δεινά που επιδιώκει.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία και καταδίκη του επίμαχου ρατσιστικού άρθρου από Εισαγγελέα και αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας.

    Έχοντας και τα παραπάνω υπόψη μας, μπορούμε να κάνουμε μερικές γενικότερες παρατηρήσεις και επισημάνσεις:

à Το συγκεκριμένο άρθρο του αποστράτου, που περιελάμβανε εκ προθέσεως προτροπή σε πράξεις βίας κατά αδύναμων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες, δεν έπεσε απ’ τον ουρανό. Ήταν συνέχεια και φυσική κατάληξη προηγηθέντων άρθρων (του ιδίου ή άλλων ομοϊδεατών του) με ακροδεξιό, εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο. Η βία είναι συστατικό στοιχείο του ρατσισμού και του φασισμού. Εμπεριέχεται μέσα στην ίδια την ιδεολογία τους. Πρόκειται για βία κατά μεταναστών, προσφύγων, φτωχών, εργαζομένων και προοδευτικών ανθρώπων.

à Η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει από ένα εθνικιστικό (ακόμα και νεοναζιστικό) κύμα, το οποίο, ειδικά στο Διαδίκτυο, θεριεύει. Ένα κύμα που έντεχνα καλλιεργείται και αφήνεται ν’ αναπτυχθεί απ’ τις κυρίαρχες δυνάμεις, οι οποίες ή σιωπούν ή και το βγάζουν στον αφρό, ενίοτε. Τρανό παράδειγμα αυτό που έγινε στις 9/3/2016 στα Τρίκαλα. Σε εκδήλωση της Π.Ε. Τρικάλων, για να τιμηθούν οι Μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731 το έτος 1941 στα αλβανικά βουνά, ορίστηκε επίσημος ομιλητής ο εν λόγω απόστρατος! Και από κάτω όλοι οι επίσημοι εν χορώ χειροκροτούσαν τον «πύρινο πατριωτικό λόγο» του!! Κατά τα άλλα, δημοκράτες και πατριώτες οι αξιότιμοι κύριοι της Εξουσίας!

à Άκρως αρνητικός είναι και ο ρόλος των κυρίαρχων ΜΜΕ, ειδικά στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας που βιώνουμε. Βρίθουν από αρθρογραφία και εν γένει σελίδες εθνικιστικού, ξενοφοβικού, ισλαμοφοβικού, μισαλλόδοξου, ρατσιστικού, πατριδοκάπηλου, θρησκόληπτου, ανορθολογικού και αντιδραστικού περιεχομένου. Αντίθετα, έκλεισαν τις πόρτες σε ρεπορτάζ και έρευνες ανάδειξης των κοινωνικών προβλημάτων και στην προοδευτική αρθρογραφία.

à Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ, καταθέτοντας αμέσως Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα κατά του ρατσιστικού άρθρου του αποστράτου, απέδειξε ότι διαθέτει ετοιμότητα, εγρήγορση, ιδεολογική και πολιτική επαγρύπνηση. Κάνουν λάθος όσοι σύντροφοι, συναγωνιστές, προοδευτικοί και δημοκράτες σιωπούν, γιατί θεωρούν γραφικότητες και παραλογισμό τις ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες, που δεν αξίζει τον κόπο να αντιπαρατεθεί κανείς μαζί τους. Σύμφωνοι, αλλά αν τις αφήσεις, απλώνονται και θεριεύουν στην κοινωνία, με δεδομένο ότι σιγοντάρονται από το Πολυπλόκαμο Σύστημα.

à Ειδικά στα Τρίκαλα, με τις πλούσιες αριστερές, δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις, η οποιαδήποτε ανοχή στην εκκόλαψη των αυγών των φιδιών του φασισμού και του ρατσισμού είναι ανεπίτρεπτη.

à Μπορεί σήμερα το Σύστημα κατά των «υποτελών τάξεων» να προτάσσει την Οικονομική Βία, που την ασκεί με τα μνημόνια, τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια, αλλά δεν εγκαταλείπει ποτέ και τη Ρατσιστική και Φασιστική Βία, έστω σε δευτερότερο ρόλο προσώρας. Η Οικονομική και η Φασιστική Βία κατά των εργαζομένων και των λαών παραμένουν πάντα οι δυο όψεις άσκησης της Καπιταλιστικής Εξουσίας.

Υ.Γ.: Ίσως παρέλκει ν’ αναφερθεί, αφού δεν ξαφνιάζει κανέναν, πως ο εν λόγω απόστρατος είναι ο μόνος πια στα Τρίκαλα, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, που υπερασπίζονται ανοιχτά τον ναζί, δολοφόνο του λαού (1925) και προδότη της πατρίδας (1941) στρατηγό Καβράκο.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ