27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εισηγήσεις προς τη ΓΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων χρήσης 2018.

- Advertisement -

 

Σύμφωνα με το εδάφιο θ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του Καταστατικού, στις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται και η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων τον οποίο καταρτίζει το Διοικητικό Συμβούλιο (άρθρο 13, παράγραφος 4, εδάφιο ή του Καταστατικού).

Με βάση τα υπάρχοντα συγκριτικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης και τη προοπτική ανάπτυξης της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο κατάρτισε τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό χρήσης 2018, τον οποίο θέτει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση αφού ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

 

α)  Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει και στη τρέχουσα χρήση τη δυναμική της τράπεζας, πουαν και δραστηριοποιείται σε ένα δυσμενές οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον κατορθώνει να πραγματοποιεί τους στόχους ανάπτυξης και να διατηρεί την κερδοφορία της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο προϋπολογισμός καταγράφει:

  • Την επίδραση στα έσοδα από τόκους λόγω της γενικής μείωσης του επιπέδου των επιτοκίωνκαι της μη απόδοσης σε έσοδα των χορηγήσεων σε καθυστέρηση.
  • Τον περιορισμό των εξόδων από τόκους καταθέσεων, που είναι η σημαντικότερη πηγή κεφαλαίων της Τράπεζας,λόγω της γενικής μείωσης του επιπέδου των επιτοκίων, παρά του ότι αναμένεται αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων.
  • Τη συνεχή διεύρυνση των εσόδων προμηθειών λόγω της διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και όσον αφορά τα παρεχόμενα προϊόντα και όσον αφορά τους όγκους εργασιών.
  • Τη εντεινόμενη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και τον περιορισμό των δαπανών λειτουργίας, παρά το ότι η Τράπεζα αφενός διευρύνει συνεχώς τις εργασίες της και αφετέρου εξελίσσεται οργανωτικά για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος και τις απαιτήσεις του θεσμικού και εποπτικού πλαισίου.

 

β)  Ο προσδιορισμός του ύψους των μεγεθών έγινε με αυστηρότητα από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπηρεσιακοί παράγοντες. Τηρήθηκε η ίδια μεθοδολογία όπως και στις προηγούμενες χρήσεις, με ανάλυση της κάθε κατηγορίας αποτελεσματικών λογαριασμών ξεχωριστά και συντηρητική αντιμετώπιση των μεγεθών ιδιαίτερα των εσόδων. Η αξιοπιστία των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού και η προσήλωση στην εκτέλεσή του καταγράφεται σε όλους τους μέχρι σήμερα απολογισμούς, όπου στο συγκριτικό πίνακα προϋπολογισμού και απολογισμού εσόδων – εξόδων της χρήσης αποτυπώνονται οι μικρές αποκλίσεις σε κάθε κατηγορία.

 

γ)  Για λόγους λειτουργικούς και για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην Ελληνική οικονομία και στο Τραπεζικό σύστημα, ζητείται από το Σώμα η έγκριση του προϋπολογισμού να εμπεριέχει  και εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση αποκλίσεων έως ποσοστό 50% στα επιμέρους αναγραφόμενα κονδύλια, εκτός των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στις οποίες ζητείται δυνατότητα αύξησής τους σε ποσοστό έως και 200%.

 

Ο πίνακας των εσόδων και εξόδων της χρήσης έχει ως ακολούθως:

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2017 (σε ευρώ )

Τόκοι έσοδα 8.820.000
Τόκοι έξοδα (2.710.000)
ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ 6.110.000
Έσοδα προμηθειών 1.500.000
Έξοδα προμηθειών (350.000)
ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1.150.000
Έσοδα από μερίσματα 1.000
Λοιπά λειτουργικά αποτελέσματα 69.000
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 7.330.000
Αμοιβές και έξοδα προσωπικού (3.170.000)
Λειτουργικά έξοδα (1.610.000)
Αποσβέσεις (550.000)
ΣΥΝΟΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ (5.330.000)
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ, ΑΠΟΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ 2.000.000
Φορολογικές προβλέψεις 1% επί των χορηγήσεων (1.200.000)
ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 800.000

Αγαπητοί Συνεταίροι,

Η Τράπεζά μας για άλλη μια χρονιά παρουσίασε θετικό αποτέλεσμα, δραστηριοποιούμενη σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Για το 2018 η Τράπεζα κινείται  στους  ίδιους  άξονες  επιχειρησιακής  δράσης,  εντείνοντας  την προσπάθεια  για  αποτελεσματική  διαχείριση  του  πιστωτικού  κινδύνου και διατήρηση της  λειτουργικής κερδοφορίας. Παράλληλα  συνεχίζεται  η  προσεκτική  διαχείριση των πηγών και των χρήσεων των κεφαλαίων για τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας.

Η Διοίκηση της Τράπεζας και τα στελέχη έχουν πλήρη συναίσθηση τόσο των ιδιαίτερων συνθηκών που θέτει το οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον όσο και των υψηλών προσδοκιών των πελατών – συνεταίρων. Έχοντας επίγνωση των περιστάσεων, η Τράπεζα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας στηρίζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο προτεινόμενος προς ψήφιση προϋπολογισμός αφ’ ενός καταρτίστηκε με αυστηρότητα στην εκτίμηση των κονδυλίων και αφ’ ετέρου εκφράζει τη δυναμική της Τράπεζας μας σε ένα αντίξοο περιβάλλον.

Σας παρακαλώ λοιπόν να τον ψηφίσετε.

Σας ευχαριστώ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση χρήσης 2017 η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας υπάρχει μια περιληπτική ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο αυτή δραστηριοποιείται. Για να μη κουράσουμε το σώμα της γενικής συνέλευσης, αναφέρουμε επιγραμματικά τα κυριότερα στοιχεία της. Γενικά ήταν μια χρονιά θετικής πορείας για την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία η οποία επανήλθε στην ανάπτυξη. Στο ελληνικό  τραπεζικό σύστημα υπήρξε αύξηση στις καταθέσεις μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από τον ELA και για πρώτη φορά έστω και οριακά θετική πιστωτική επέκταση στις χορηγήσεις για τις επιχειρήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που παραμένει και περιορίζει τη δραστηριοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αποδοτικές δανειοδοτήσεις είναι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Εξελίξεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιήθηκε η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Διατηρήθηκε η θετική της απόδοση και κερδοφορία σημειώνοντας σημαντική αύξηση των πελατειακών καταθέσεων και των χορηγήσεων προς πελάτες.

Η Τράπεζα ανταπεξήλθε σε όλες τις προκλήσεις είτε αυτές αφορούσαν την βελτίωση της αποδοτικότητας, είτε αφορούσαν την τήρηση των εποπτικών δεικτών, είτε αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργικότητας των συστημάτων και των διαδικασιών.

Σημαντικό όμως πρόβλημα παραμένει το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς η αξιοποίηση των εργαλείων που προέβλεπαν οι νέες διατάξεις  για τα κόκκινα δάνεια, είναι σε αρχικό στάδιο εφαρμογής και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Το εποπτικό θεσμικό πλαίσιο συνεχίζει να θέτει προκλήσεις, με τη συνεχή αύξηση του απαιτούμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και την εφαρμογή από τη χρήση 2018 του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9, με το οποίο θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι απαιτούμενες προβλέψεις. Αν και η Τράπεζα ξεπερνά τα  όρια που  έχουν τεθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια και οι αναμενόμενες προβλέψεις λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 είναι απόλυτα διαχειρίσιμες,κρίνοντας την οριακή σχέση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τα εποπτικά όρια, το Διοικητικό Συμβούλιο  εισηγείται στη Γενική Συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος και τη μη ρευστοποίηση μερίδων και για τη χρήση 2017.

 

Σημαντικότερες δράσεις για τη χρήση 2017

Σε όλη τη διάρκεια του 2017, η Διοίκηση και οι υπηρεσίες της Τράπεζας ανταπεξήλθαν στα προβλήματα που έθεσε η πραγματικότητα με τις κυριότερες  δραστηριότητες  της για το έτος  να συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Συνεχίστηκε η αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούσαν τη διαχείριση των capital controls όσον αφορά τα συστήματα και τις διαδικασίες της τράπεζας (ATM, Web Banking κλπ), αλλά και την εξυπηρέτηση της πελατείας της (εγκρίσεις μεταφορών ποσών κλπ).
  • Συνεχίστηκε η προσπάθεια διατήρησης κερδοφορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, την αύξηση των μεγεθών και τη μείωση των καθυστερημένων δανείων.
  • Διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας.
  • Συνεχίστηκε η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών από το Web Banking με τον εμπλουτισμό υπηρεσιών πληρωμών.
  • Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη διάθεση τερματικών POS στους πελάτες-εμπόρους της Τράπεζας για πληρωμές με αποδοχή καρτών και συνεχίστηκε η διάθεση τερματικών POS για όσους πελάτες επιθυμούσαν την απόκτηση τερματικού.
  • Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου για την μεταφορά, ανεξαρτητοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Καρτών, ΑΤΜ και POS από την Τράπεζα Πειραιώς στην Τράπεζα Αττικής.
  • Υλοποιήθηκαν νέα συστήματα ενημέρωσης (MIS) της Διοίκησης και των υπηρεσιών της, όσον αφορά τα καλύμματα και τις εγγυήσεις
  • Συνεχίστηκαν οι εργασίες αναθεώρησης και αναβάθμισης των εσωτερικών διαδικασιών με σκοπό την πιστοποίηση της Τράπεζας σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες εκδόσεις των προτύπων ISO27001:2013 και ISO22301:2012.
  • Συνεχίστηκε η συμμετοχή στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Συνεχίστηκε η προώθηση διάθεσης εταιρικών μερίδων. Παρά την οικονομική στασιμότητα συνεχίστηκε η αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου με την αγορά μερίδων.
  • Πραγματοποιήθηκε εμπλουτισμός τραπεζικών προϊόντων και ασφαλιστικών υπηρεσιών.
  • Πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις σε πελάτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα από την εμβάθυνση της κρίσης, ενώ συνεχίστηκε η προσπάθεια διεκδίκησης με κάθε πρόσφορο νομικό μέσο των καθυστερημένων οφειλών μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.
  • Συνεχίστηκε η διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής ενώ αυστηροποιήθηκε περαιτέρω το πλαίσιο των διαδικασιών έγκρισης νέων χορηγήσεων.
  • Συνεχίστηκε η διαμόρφωση των οργανωτικών σχημάτων, πολιτικών και διαδικασιών.
  • Εντός του 2017 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια μηχανογραφικής εφαρμογής η οποία θα αποτελέσει την πλήρη πλατφόρμα υποστήριξης των εργασιών της Τράπεζας (core banking system).
  • Υποβλήθηκε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) για συμμετοχή στο πρόγραμμα EaSI με βάση το οποίο παρέχονται μικροχρηματοδοτήσεις ύψους μέχρι 25.000 ευρώ σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγγυημένες από το Ταμείο. Η πρόταση έχει εγκριθεί και συμβασιοποιηθεί για ποσό 7,5 εκατ. ευρώ.
  • Υποβλήθηκε αίτημα άμεσης χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), για μεταφορά πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναμένεται απάντηση.

 

 

 

Εξέλιξη οικονομικών μεγεθών

Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης έχουν συνταχθεί με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικών Αναφορών (ΔΠΧΑ).

Δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών: Το ποσό απαιτήσεων προ προβλέψεων ανήλθε στα 234 εκατ. ευρώ από 212,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση (10%). Οι συσσωρευμένες προβλέψεις στη χρήση 2017 είναι 67,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (64,8 εκατ. ευρώ).

Χρεόγραφα εμπορικού χαρτοφυλακίου: Ποσό ύψους 34 χιλ ευρώ και η μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αφορά αποτιμήσεις εύλογης αξίας.

Χρεόγραφα διαθέσιμα προς πώληση: Περιλαμβάνει συμμετοχές προς επιχειρήσεις και το ποσό της χρήσης 2017 ύψους 46 χιλ. ευρώ παρέμεινε το ίδιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συμμετοχή στην Πανελλήνια Τράπεζα ύψους 3,1 εκατ ευρώ έχει απομειωθεί ολοσχερώς, όπως και λοιπές συμμετοχές ύψους 41 χιλ. ευρώ.

Ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια: Το ποσό ανήλθε στα 5,5 εκατ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με την πρoηγούμενη χρήση. Οι προσθήκες αφορούν κυρίως μηχανογραφικό εξοπλισμό.

Άυλο ενεργητικό: Αφορά μόνο έξοδα μηχανογραφικών εφαρμογών και εγκαταστάσεων ανερχόμενο στα 147 χιλ ευρώ.

Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις: Ποσό 8,9 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσού Ευρώ 7,8 εκ που εμπίπτει στο άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 και υπό προϋποθέσεις μετατρέπεται σε οριστική φορολογική απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Λοιπές απαιτήσεις: Ποσό στη χρήση αναφοράς 6,9 εκατ. ευρώ εκ του οποίου τα σημαντικότερα ποσά είναι η απαίτηση από το ΤΕΚΕ ύψους 4 εκατ. ευρώ και τα ακίνητα από πλειστηριασμούς ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Ταμειακά ισοδύναμα: Αποτελούνται από τους λογαριασμούς ταμείου, καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα και καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα και ανήλθαν στη χρήση 2017 στα 9,3 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Υποχρεώσεις προς πιστωτικά ιδρύματα: Ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ και στο μέγεθος συμπεριλαμβάνεται δάνειο από ελληνική τράπεζα ποσού την 31/12/2017 0,4 εκατ. ευρώ.

Υποχρεώσεις προς πελάτες: Διαμορφώθηκαν στα 175 εκατ. ευρώ από 159 εκατ. στη προηγούμενη χρήση (10%), αυξημένες λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος .

Λοιπές υποχρεώσεις: Ποσά που αφορούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προμηθευτές, επιταγές έκδοσης της τράπεζας κλπ. ύψους στη χρήση 2017 2,9 εκατ. ευρώ.

Ίδια κεφάλαια: Διαμορφώθηκαν στο ποσό των 13,8 εκατ ευρώ στην 31/12/2017, αυξημένα κατά 686 χιλ ευρώ από την προηγούμενη χρήση. Από την αύξηση αυτή ποσό 205 χιλ. ευρώ αφορά ποσά από αγορά μερίδων. Με το δεδομένο ύψος των κεφαλαίων ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε ποσοστό 11,09% .

Καθαρά έσοδα από τόκους: Ανήλθαν στο ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 534 χιλ. ευρώ από το 2016. Η μείωση των τόκων χορηγήσεων οφείλεται κυρίως σε παύση εκτοκισμού δανείων αλλά και σε μείωση του επιπέδου επιτοκίων  χορηγήσεων και ανήλθε στο ποσό των 544 χιλ ευρώ, παρά τη σημαντική αύξηση του υπολοίπου των χορηγήσεων. Τα έξοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά αφού  η μείωση  των επιτοκίων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του υπολοίπου καταθέσεων.

Λειτουργικά έξοδα: Διαμορφώθηκαν στα 5,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 220 χιλ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού που ανήλθαν στα 3 εκατ. αυξημένα  κατά 245 χιλ. από την προηγούμενη χρήση. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται σε ανάγκες στελέχωσης κεντρικών υπηρεσιών της Τράπεζας.Τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 22 χιλ ευρώ. Οι αποσβέσεις παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρήση.

Κέρδη προ προβλέψεων και φόρων: Ανήλθαν στο ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ  μειωμένα κατά 436 χιλ. ευρώ σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση. Η μείωση οφείλεται στο αποτέλεσμα τόκων και στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών, παρά τη  βελτίωση των καθαρών εσόδων προμηθειών και των λοιπών εσόδων.

Προβλέψεις – απομειώσεις: Αφορά προβλέψεις χορηγήσεων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ οι οποίες παραμένουν σημαντικές λόγω της εφαρμογής των ΔΠΧΑ.

Κέρδη ζημίες προ φόρων και μετά από φόρους:  Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 852 χιλ. ευρώ και μετά από φόρους στο ποσό των 488 χιλ ευρώ.

 

Στόχοι και Δραστηριότητες 2018

Οι στόχοι και οι σημαντικότερες δράσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας για το έτος 2018 συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Συνέχιση της προσπάθειας αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας.
  • Διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Σταδιακή υλοποίηση της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας στο σύνολο των Καταστημάτων και υπηρεσιών της Τράπεζας με σκοπό τη μείωση των παγίων δαπανών και την αποτελεσματικότερη χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Συνέχιση ανάπτυξης των συστημάτων ενημέρωσης (MIS) της Διοίκησης και των υπηρεσιών της.
  • Επαναπιστοποίηση της Τράπεζας σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες εκδόσεις των προτύπων ISO27001:2013 και ISO22301:2012.
  • Διαρκής αναβάθμιση υπηρεσιών WebBanking για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών.
  • Υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των πελατών-συνεταίρων.
  • Διάθεση τερματικών POS στους πελάτες-εμπόρους της Τράπεζας για πληρωμές με αποδοχή καρτών.
  • Συνέργειες με άλλους οργανισμούς με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των καρτών στους κατόχους τους.
  • Αναβάθμιση της ιστοσελίδας της τράπεζας με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πελατών-συνεταίρων.
  • Συνέχιση της συμμετοχής στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και νέων προγραμμάτων με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
  • Συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ με στόχο τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας (ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020).
  • Έναρξη διαδικασιών υλοποίησης ΕΚΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη ασφαλιστικών εργασιών.
  • Προώθηση διάθεσης εταιρικών μερίδων – Αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου.
  • Προώθηση της Ιδέας της Αποταμίευσης στη Θεσσαλία.
  • Προμήθεια της μηχανογραφικής εφαρμογής η οποία θα αποτελέσει την πλήρη πλατφόρμα υποστήριξης των εργασιών της Τράπεζας (corebankingsystem). Έναρξη των εργασιών παραμετροποίησης και εγκατάστασης.
  • Συνεχής διαδικασία πληροφόρησης επιχειρήσεων, φορέων, συλλογικοτήτων σε όλη τη Θεσσαλία για τη δράση και τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

 

Συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη

Όλες οι συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα συνήθη πλαίσια των εργασιών της Τράπεζας και σε συνθήκες και όρους αγοράς.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους κ.κ. Συνεταίρους

Κυρίες και κύριοι Συνέταιροι,

 

Η ελληνική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης , μια πορεία η οποία φαίνεται ότι θα είναι διατηρήσιμη και στο επόμενο έτος. Επίσης ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, με την επιστροφή των καταθέσεων σε πρώτο πλάνο και την θετική για πρώτη φορά πιστωτική επέκταση κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Τα capitalcontrols αποσύρονται με την προσεκτική διεύρυνση των ορίων.

Από την άλλη πλευρά όμως το τίμημα που πλήρωσε η ελληνική οικονομία και κοινωνία ήταν πολύ βαρύ, όπως αποτυπώνεται στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, στο ποσοστό φτώχιας,  στη συνεχή αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση προς το δημόσιο και τη φυγή των νέων από τη χώρα. Στόχος όλων, από τους διαμορφωτές πολιτικής μέχρι τις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης

Η Τράπεζά μας κατόρθωσε και σε αυτή τη χρήση να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια ευρώ, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των χορηγήσεων προς τους πελάτες, ανερχόμενη στα 19 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 13%. Με τα δεδομένα αυτά η Τράπεζα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών του 2015, λόγω της αρνητικής επίδρασης των καταστάσεων που οδήγησαν στα capitalcontrols.

Η σημαντική αύξηση των καθαρών τραπεζικών προμηθειών ανερχόμενη στο 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αποτυπώνει τη ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση των λοιπών τραπεζικών εργασιών.  Η αξιοποίηση από το πελατολόγιο της Τράπεζας μας των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ, της χρήσης των πιστωτικών καρτών, του internetbanking, των συσκευών POS από τους εμπόρους που συνεργάζονται μαζί μας, μαζί με τις «κλασικές» εργασίες, όπως οι εγγυητικές επιστολές, η διαχείριση των επιταγών κλπ, οδήγησαν σ’ αυτή τη θετική πορεία.

Η μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων από τόκους, οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τόκους χορηγήσεων, αφενός λόγω της μείωσης των επιτοκίων νέων χορηγήσεων και αφετέρου από τη παύση εκτοκισμού δανείων που οδηγήθηκαν σε οριστική καθυστέρηση. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα μας, συνεπής στους αποταμιευτικούς της πελάτες διατήρησε τα επιτόκια καταθέσεων σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες, προσφέροντας πολλές φορές διπλάσια επιτόκια σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Θεωρώ, ότι πλέον με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα συστήματα πληρωμών και το internetbanking της Τράπεζας,  οι πελάτες της θα πρέπει να διευρύνουν τη συνεργασία μαζί της, χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, εξασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, χαμηλές τιμές προμηθειών και υψηλότερα καταθετικά επιτόκια.

Η καθαρή κερδοφορία προ φόρων της Τράπεζας ανήλθε στα 852χιλ ευρώ, παρά τις υψηλές προβλέψεις χορηγήσεων, οφειλόμενες στο χαρτοφυλάκιο των καθυστερημένων δανείων, που δημιουργήθηκε από την κρίση . Οι επιδράσεις αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν και τον επόμενο χρόνο, λόγω  της εφαρμογής του νέου προτύπου ΔΠΧΑ 9. Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» είναι από τα κεντρικά στοιχεία της δράσης μας και η θετική του αντιμετώπιση, είτε με πωλήσεις δανείων, είτε με τη χρήση του νέου πλαισίου που διαμορφώθηκε για τους πλειστηριασμούς, θα προσφέρει επιπλέον έσοδα και ρευστότητα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ θα συμβάλει στην απομόχλευση του ενεργητικού της, με θετική επίπτωση στους εποπτικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές, ότι μόλις υπάρξει εξομάλυνση στον τομέα αυτό, η κερδοφορία θα εκτοξευθεί .

Λειτουργικά η Τράπεζα μας προετοιμάζεται για την εγκατάσταση της νέας τραπεζικής εφαρμογής, η οποία όχι μόνο θα στηρίξει τις υπάρχουσες λειτουργίες της, αλλά θα διευρύνει τις προσόδους λόγω της δυνατότητας προσθήκης νέων εργασιών.

Από τα πιο ουσιαστικά στοιχεία της δράσης μας από εδώ και πέρα, θα πρέπει  να είναι η προετοιμασία για το μέλλον, για να αξιοποιήσουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία νέων καταστημάτων στην Ανατολική Θεσσαλία (ηπειρωτική και νησιωτική). Επίσης θα αξιοποιηθεί η συνεχής αύξηση των καταθέσεων για την περαιτέρω αύξηση των χορηγήσεων σε δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις. Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι η εθνική διάσταση στη λειτουργία μας με την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας. Η στόχευση αυτή βασίζεται στις δυνατότητες που ανοίγονται λόγω της μείωσης του αριθμού των τραπεζών και την διαμορφούμενη τάση στις συνεταιριστικές τράπεζες για εθνικό δίκτυο. Σε αυτή τη διαδικασία θα ζητηθεί η εμπιστοσύνη των Θεσσαλών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Για να γίνει δυνατή όμως η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών της Τράπεζας, είναι απαραίτητη η κεφαλαιακή της ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε εντός του 2018 σε διαδικασία αύξησης των εποπτικών κεφαλαίων κατηγορίας 1 και με ειδική προσφορά συνεταιριστικών μερίδων και με έκδοση  ομολόγου.

Κυρίες και κύριοι συνεταίροι,

Η Τράπεζα μας κατόρθωσε χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να παραμείνει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας.

Καλώ λοιπόν όλους τους Θεσσαλούς να συνεργαστούν μαζί της, διασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, φιλικότητα στη συνεργασία και υψηλές αποδόσεις. Κυρίως όμως να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που θα λάβει χώρα επενδύοντας σε μία Τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στο μέλλον. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από την παρούσα κατάσταση όπου η Τράπεζα δεν μοιράζει μέρισμα και έχει οριακές αποδόσεις μερίδας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια μοναδική σε ένταση και διάρκεια οικονομική κρίση της χώρας. Όταν η οικονομία θα ομαλοποιηθεί, η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική. Δεν πρέπει άλλωστε να διαφεύγουν της προσοχής οι κινήσεις που γίνονται στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών με επενδύσεις από έμπειρους τραπεζίτες και ασφαλιστικούς φορείς

 

Φιλικά

 

Αναστάσιος Ν. Λάππας

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ