14.8 C
Trikala
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση ενημέρωσης του 2ου ΕΠΑΛ κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να ενημερωθεί και να ενωθεί η ανθρωπότητα κατά του ιού HIV, να σταθεί αλληλέγγυα στους οροθετικούς και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της νόσου. Σήμερα, 35 χρόνια αργότερα και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης και της έρευνας, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες, ενώ καταγράφονται ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Στόχος, μάλιστα, των κρατών-μελών του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

- Advertisement -

Στην προσπάθεια αυτή, οι μαθητές ως μελλοντικοίενήλικες,μέσα από τη γνώση, την ευαισθητοποίησή τους και την πρόληψη, μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στη μείωση των λοιμώξεων από τον ιό του HIV.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2οΕΠΑΛ Τρικάλων και ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας διοργάνωσαν εκδήλωση κατά του AIDS, με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών της Γ τάξης (νοσηλευτικής ).

Προσκεκλημένοι  της εκδήλωσης ήταν τα μέλη της Εκπαιδευτικής Ομάδας της Αγωγής Υγείας του Γ.Ν.Τ., κ.ΧριστίναΚατσήκαι Βασιλική Καταφυγιώτη (ΝοσηλεύτριεςΠΕ,MSc,Τμήμαλοιμώξεων) οι οποίες ενημέρωσαν τους  μαθητές διεξοδικά για τον ιό του HIV/AIDS και τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας απέναντι σ΄ αυτόν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισαν πόσο σημαντική είναι η υιοθέτηση από τους μαθητές υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών, οι οποίες προστατεύουν και βελτιώνουν το επίπεδο υγείας τους.

Οι μαθητές με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, ενεργοποιήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν ομαδικά, ώστε να ερευνήσουν τις αιτίες και επιπτώσεις της ασθένειας. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες, αναζήτησαν οπτικοακουστικό υλικό και προέβησαν σε δραματοποιήσεις, στις οποίες η αυτοσχέδια έκφραση και η χαρά της δημιουργικότητας αποτέλεσαν μια ξεχωριστή, για τους ίδιους, μαθησιακή εμπειρία.  Στη συνέχεια, παρουσίασαν με ζωντάνια και αυτοσχεδιασμούς τις κοινωνικές συνθήκες ανάπτυξης του aids και μετέδωσαν το μήνυμα «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,τους θανάτους, τις διακρίσεις», συμβάλλονταςτόσο στην ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους σε θέματα της ασθένειας όσο και στην εμπέδωση θετικών στάσεων πρόληψης και κοινωνικής ευθύνης.

Μετά τηνπαρουσίαση οι μαθητές έθεσαν  ερωτήματα, που ενδεχομένως θα δίσταζαν να θέσουν ακόμα και στους γονείς τους,καθώς και προβληματισμούς για τη νόσο του AIDS και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους. Έτσι, για άλλη μια φορά, έγινε φανερό πόσο σημαντικό είναι το σχολείο να δίνει έγκαιρα και έγκυρα τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, να αίρει παρερμηνείες και να φωτίζει μύθους.

Ο σύλλογος καθηγητών και η διεύθυνση ευχαριστούν τις κ.ΚατσήΧριστίνα και Καταφυγιώτη Βασιλικήγια την προσφορά τους στους μαθητές του Λυκείου.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ