14.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

“Ελπίδες” για την βασική τουλάχιστον αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς του δήμου Πύλης (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνάντηση στο δημαρχείο Πύλης είχε χθες το μεσημέρι, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙ.ΖΑ Τρικάλων κ. Χρήστος Σιμορέλης και ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου.

- Advertisement -

Βασικό ζήτημα, μεταξύ άλλων, ήταν το θέμα που προέκυψε με τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Βαλομανδρίου και του Παραποτάμου του δήμου Πύλης, από την καταστροφική πλημμύρα της 9ης Σεπτεμβρίου 2016.

Ως γνωστό λόγω της κείμενης νομοθεσίας, δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες κατοικίες και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ όμως τα χρήματα που δόθηκαν γι’ αυτό το σκοπό από το κράτος (197.000 ευρώ) είναι είδη στο ταμείο του δήμου.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των λίγων δικαιούχων της πρώτης κατοικίας, έχουν μπει μόνο τα ποσά (από 2.000 έως 4.000 ευρώ περίπου). 

Ο κ. Σιμορέλης ανέφερε στον κ. Δήμαρχο ότι συζήτησε με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα δοθούν τα 6οο ευρώ σε όλους, τονίζοντας  ότι  η προσπάθεια που πρέπει να κάνει το Υπουργείο να βρει τρόπο  για παρέμβαση (ρυθμιστική) στον Νόμο με διαφορετική ερμηνεία, ούτως ώστε να πάρουν την οικονομική ενίσχυση όλοι οι πληγέντες κάτοικοι των δύο χωριών.

Να σημειωθεί πως ούτε η επιτροπή ελέγχου από το υπουργείο δεν πέρασε για το κτηριακό, καθώς υπάρχουν και σπίτια που κατέρρευσαν.

Επίσης, αφού δεν μπορούν οι κάτοικοι να πάρουν τις αποζημιώσεις, να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον άτοκα δάνεια, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες και δεν υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθούν από την άδεια τσέπη των κατοίκων και αν υπάρχουν φορολογικές ελάφρυνσης ή ότι άλλο προβλέπετε. Γι’ αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση…

Πάντως  ο κ. Μαράβας τάσσεται υπέρ των πληγέντων σε κάθε περίπτωση και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της επιβολής των αποζημιώσεων. Τα χρήματα πάντως που έχουν πιστωθεί στο ταμείο του δήμου για τις αποζημιώσεις δεν θα γυρίσουν πίσω….

Δείτε το βίντεο του trikalaola.gr τι είπαν οι κ.κ. Σιμορέλης και Μαράβας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ