24.6 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Εμμηνόπαυση Συναισθηματικές διαταραχές και Πτώση Εγκεφαλικών Λειτουργιών

Εκτός όμως από τα σωματικά συμπτώματα, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου και της Εμμηνόπαυσης, βιώνουν παράλληλα, μεγάλες Συναισθηματικές διαταραχές. Η ψυχολογία τους, επηρεάζεται άμεσα από την Εμμηνόπαυση και από τις ορμονικές αλλαγές που τους συμβαίνουν, καθώς η κάθετη πλέον Ορμονική Πτώση που τελείται, επηρεάζει το σύνολο των λειτουργιών του γυναικείου σώματος.

- Advertisement -

Έτσι οι Διαταραχές Συναισθήματος και Συμπεριφοράς της γυναίκας επιδεινώνονται, χωρίς να το θέλει. Γίνεται νευρική, επιθετική, ευαίσθητη, εύθραυστη, καταθλιπτική, ευέξαπτη.

Υπάρχουν γυναίκες που δηλώνουν, ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον εαυτό τους, ενώ άλλες ότι το σώμα τους δεν τους ανήκει πια.

Οι Εναλλαγές Συναισθήματος και οι γρήγορες μεταπτώσεις της Διάθεσης, είναι καθημερινό φαινόμενο. Αισθήματα Θυμού, Απογοήτευσης, Απώλειας, Έντασης, Λύπης , Εγκατάλειψης, Θλίψης, Φόβου και Ενοχών, κατακλύζουν τη γυναίκα. Απόρροια της έλλειψης Ορμονών. Οιστρογόνων και Προγεστερόνης, που δεν εκκρίνονται πλέον, δεν παράγονται, δεν υπάρχουν.

Συχνά η απόγνωση και η έλλειψη βοήθειας κατανόησης από το περιβάλλον, οδηγεί τις γυναίκες, σε αποσπασματικές προσεγγίσεις και θεραπείες. Θεραπείες των Συμπτωμάτων. Θεραπείες με «Ρυθμιστές Συναισθήματος», Υπναγωγά, Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRIs), Αναστολείς Επαναπρόσληψης Νορεπινεφρίνης (SNRIs).

 

Εγκεφαλικές Λειτουργίες που εκπίπτουν

Χωρίς τη Ρυθμικότητα και την έκκριση Οιστρογόνων και Προγεστερόνης κατά την Εμμηνόπαυση, όλο το Νευρικό Σύστημα και ο Εγκέφαλος της γυναίκας, χάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες λειτουργίες.
Οι λειτουργίες όμως του Εγκεφάλου και του Κ.Ν.Σ. (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος), είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας όλου του οργανισμού.

Όλων των οργάνων – Καρδιά – Ήπαρ (συκώτι) – Πάγκρεας – Στομάχι – Ανοσοποιητικό Σύστημα. Όλα αυτά τα όργανα, έχουν κοινή εμβρυολογική προέλευση, από το «Νευρικό Λοφίο» (Neural Crest). Εγκέφαλος – Κ.Ν.Σ. – Καρδιά – Πάγκρεας – Ήπαρ – Στομάχι, όλα συνδέονται μέσω του Νωτιαίου Μυελού και αντιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον, μέσω του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Από τη στιγμή που γεννιέται το έμβρυο και μετά, σε ολόκληρη τη Ζωή.

 

Ο ρόλος των Νευροδιαβιβαστών

Όλα αυτά τα όργανα, ανταποκρίνονται και αντιδρούν, όχι μόνο στις Ορμόνες, για τις οποίες έχουν τους αντίστοιχους Υποδοχείς, αλλά και σε Πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες αυτές, ονομάζονται Νευροδιαβιβαστές (neurotransmitters), όπως η Σεροτονίνη, η Ντοπαμίνη, η Ακετυλοχολίνη.

Οι Νευροδιαβιβαστές αυτοί, «ανοίγουν» και «κλείνουν» τους διακόπτες επικοινωνίας, σε εγκεφαλικά κύτταρα που λέγονται «Νευρώνες» , καθώς και σε όργανα στόχους του οργανισμού και μύες.

Όλες οι λειτουργίες του σώματος, από τη Σκέψη και την Κίνησή μας, μέχρι και τις Αυτόνομες Λειτουργίες, όπως η Αναπνοή και οι χτύποι της Καρδιάς μας, τελούνται με τους Νευροδιαβιβαστές και κατ’αυτό τον τρόπο έμμεσα, από τις Ορμόνες μας.

Οι Ορμόνες που εκλύονται και κατασκευάζονται τοπικά στον εγκέφαλο, μπορούν να δράσουν επίσης τοπικά ως Νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας αντίστοιχα άλλους νευροδιαβιβαστές, αλλά και τους Ορμονικούς Άξονες. (Άξονας = Υποθάλαμος – Υπόφυση – Ορμονοπαραγωγικό περιφερικό όργανο) (Ορμονοπαραγωγικά περιφερικά όργανα = Θυροειδής Αδένας, Παραθυρεοειδείς αδένες, Έντερο, Επινεφρίδια, Πάγκρεας, Ωοθήκες, Όρχεις, κλπ).
Οι Ορμονικοί Άξονες, αποτελούν το «δίκτυο καλωδίων» ελέγχου και επικοινωνίας του οργανισμού, σε όλη του την έκταση. Με αυτό, ρυθμίζουν καθετί που θα συμβεί.

Από τη στιγμή που ΟΛΑ τα κύτταρα στον Εγκέφαλο της γυναίκας, παράγουν Φυλετικές Ορμόνες (Sex Hormones = Ορμόνες του Φύλου) από τη Χοληστερόλη, σημαίνει ότι ολόκληρο το Νευρικό Σύστημα, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών, είναι από μόνο του, ένα Ενδοκρινικό Σύστημα. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη , ταξινομούνται ως Νευροστεροειδή.
Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ενδοκρινολογική κοινότητα στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» σε διεθνή ανασκόπηση,

Τα Οιστρογόνα κρατούν το κλειδί λειτουργίας του Νευρικού Συστήματος , όπως του Ιππόκαμπου και του Βασικού Εγκεφάλου και ιδιαίτερα της ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργίας Ντοπαμινεργικών, Σεροτονινεργικών και Αδρενεργικών Συστημάτων.

Αυτό είναι που ουσιαστικά κάνουν τα Οιστρογόνα, σε κάθε γυναικείο Εγκέφαλο.
Και συνεχίζουν στην Παγκόσμια ανασκόπηση:

Καθώς τα επίπεδα Οιστρογόνων πέφτουν κατά την Εμμηνόπαυση, όλα αυτά τα συστήματα, όλες οι νοητικές και γνωσιακές λειτουργίες, όλες οι συμπεριφεριολογικές διαδικασίες που εξαρτώνται άμεσα από τα Οιστρογόνα, επίσης ελαττώνονται και αλλοιώνονται, τουλάχιστον Λειτουργικά. Ωστόσο, ακόμη οι γυναίκες μπορούν να ανταποκριθούν σε Θεραπεία Αποκατάστασης με Οιστρογόνα.

Κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται, ότι συνεχίζοντας τη ζωή της χωρίς Οιστρογόνα και όλες τις άλλες απαραίτητες Ορμόνες της, χωρίς να το επιθυμεί, αναπτύσσει συμπεριφορές, ιδιαιτερότητες, παραξενιές, που όλοι μας αναγνωρίζουμε ως «γερασμένες». Συμπεριφορές «ηλικιωμένων ανθρώπων». Απώλεια Μνήμης, Άνοιες και Νόσος Alzheimer, ακολουθούν.

 

Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης

Όταν ωστόσο χορηγηθούν οι απαραίτητες Ορμόνες και τα επίπεδά τους αποκατασταθούν, το Σύνολο των Συμπτωμάτων κάθε γυναίκας, εξαφανίζονται δια μαγείας.  Η Ορμονική της Ισορροπία της επανέρχεται.

Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη (Insulin Resistance), το Προσάκχαρο (προ-διαβήτης) και τα υψηλότερα επίπεδα Χοληστερόλης κατά την πρόοδο της ηλικίας της γυναίκας, ο Διαβήτης που κατόπιν εμφανίζεται, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (Υπέρταση ) και τόσα άλλα προβλήματα, αποτελούν έναν Αντιρροπιστικό Μηχανισμό.
Ο οργανισμός της γυναίκας προσπαθεί να βρει δομικά υλικά, για να κατασκευάσει περισσότερα Οιστρογόνα στον Εγκέφαλό της.

Από τη Χοληστερόλη, κατασκευάζεται Πρεγνενολόνη, κατόπιν Προγεστερόνη , μετά Τεστοστερόνη.
Τελικά, η Τεστοστερόνη μετατρέπεται με τη βοήθεια του ενζύμου Αρωματάση (που φροντίζει ο γυναικείος οργανισμός να το βρει, αυξάνοντας το λιπώδη ιστό στην κοιλιά) σε Οιστρογόνα.

Αυτά, είναι οι πιο ισχυρά δραστικές από τις Στεροειδείς Ορμόνες του φύλου, στον Εγκέφαλο της γυναίκας .

Η τραγική ειρωνεία είναι λοιπόν, πως τα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την Υπερχοληστεριναιμία (υψηλή χοληστερόλη), για την Οστεοπόρωση ή για Καρκίνους, τα οποία συστήνονται και προσφέρονται, γιατί απλά μεγαλώνετε και «γερνάτε» «φυσιολογικά» και «φυσικά», μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες, μέσω πολλαπλών οδών. Αντίθετα, απώλεια μνήμης ,κατάθλιψη, Άνοιες και Νόσος Alzheimer, μπορούν να προληφθούν.

Το μόνο που πραγματικά κάνουν οι Συμπτωματικές θεραπείες, είναι να επιδεινώνουν, να επιτείνουν και να εκτραχύνουν τη διαδιακασία της συνολικής Κυτταρικής Γήρανσης του οργανισμού της γυναίκας, με γρηγορότερους ρυθμούς.

 

Για να είστε πάντα καλά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

emminopausi.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ