21.3 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ετήσιες εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2018» που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την ΕΡΤ Βόλου και την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων διοργανώνουν από 17 έως 20 Μαΐου 2018 τις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2018»  μια εκδήλωση «θεσμό», η οποία συμβάλλει  στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και η οποία αγαπήθηκε από το κοινό του Νομού Καρδίτσας.

- Advertisement -

Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ», όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, κάθε χρόνο επιλέγει μια θεματική ενότητα που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό ή την τοπική ιστορία και γύρω από αυτή, κύρια, προγραμματίζει την ετήσια δουλειά του, που ένα μέρος της παρουσιάζει στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ». Φέτος το θέμα που επέλεξε είναι «Η αστική λαϊκή μουσική παράδοση», την οποία δημιούργησαν τα λαϊκά στρώματα που σιγά, σιγά εγκατέλειπαν την ύπαιθρο με την ελπίδα ότι τα αστικά κέντρα θα τους προσέφεραν ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί γνώρισαν τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα τραγούδια, ζυμώθηκαν μαζί τους και πέρασαν στην παράδοσή τους σαν συνέχεια του δημοτικού τραγουδιού. Και επειδή τα ρεμπέτικα είναι παράδοσή μας και επίσημα πια έχουν εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Ουνέσκο, το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» τα ενέταξε στο πρόγραμμά του και αποφάσισε να τα προβάλει με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, χορωδιακές και χορευτικές ομάδες, σημαντικοί ερευνητές και μουσικοί θα παρουσιάσουν στο κοινό της Καρδίτσας ηχοχρώματα και εικόνες των αστικών κέντρων με τραγούδια που περιγράφουν την αγάπη, τον έρωτα, τις μιζέριες της ζωής, αλλά και την τάση φυγής, την πειραχτική διάθεση και το χιούμορ. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σ’ αυτούς που ερευνούν και αναζητούν τις ρίζες τους, να γνωρίσουν πολλούς απ’ τους θησαυρούς της αστικής λαϊκής μας παράδοσης, καθώς και τη συγγένεια του ρεμπέτικου με το δημοτικό τραγούδι..

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης» το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων οργανώνει ένα ενδιαφέρον Εργαστήρι, που αφορά στον γυναικείο κεφαλόδεσμο της Θεσσαλής Καραγκούνας, στο οποίο θα συμμετάσχουν σημαντικοί συλλέκτες και ερευνητές τοπικής λαογραφίας από την Πεδινή Θεσσαλία, καθώς και γυναίκες που φόρεσαν την καραγκούνικη στολή και έδεσαν το καραγκούνικο μαντίλι.

Καρπός αυτής της  ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» θα είναι η ηχογράφηση και η παράδοση στα μέλη και στους ερευνητές δυο cds ενσωματωμένα σε ένα βιβλίο, που θα περιλαμβάνει την ιστορική πορεία του παραδοσιακού τραγουδιού από το δημοτικό ως το ρεμπέτικο, καθώς και τους στίχους των τραγουδιών.

Πολύ σύντομα το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας

θα  ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης 2018».

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ