30.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΧΕΙΡΟΘΕΤΗΘΗΚΕ«ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»!

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Τρικάλων ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος μας Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος. Κατά τη διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεως επί το αυτό, έλαβε χώρα η χειροθεσία σε αναγνώστη ενός νέου παιδιού.

- Advertisement -

Ο Μάριος Μπίτος είναι ίσως ο πιο νέος στην ηλικία αναγνώστης της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ένα νέο παιδί 19 ετών με αγάπη για την Εκκλησία και ζήλο για τη ζωή της Εκκλησίας, κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε τούτες τις μέρες. Πραγματικά αυτό το παιδί οφείλω να ομολογήσω πως είναι άκρως συμπαθέστατο, ευγενικό, ήρεμο, με πνεύμα διάκρισης, ευλάβεια και αγάπη για την Εκκλησία. Η αγάπη του για την Εκκλησία είναι τόσο μεγάλη που δεν απουσιάζει ποτέ από την πνευματική ζωή της ενορίας του, του Αγίου Κοσμά.

Βέβαια ο Μάριος έχει μία μεγάλη ευλογία συν τις άλλες στη ζωή του και τα χαρίσματα που του δώρισε ο Δωροδότης Θεός. Έχει δίπλα του τον π. Κωνσταντίνο Τσιακμάκη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά και θεολόγο. Ο π. Κωνσταντίνος Τσιακμάκης, ο ιερέας π. Κωνσταντίνος και φίλος, έχει βάθος. Γνωρίζει γιατί ακολούθησε το δρόμο του Θεού – όχι από απόγνωση αλλά από αγάπη – την κοινωνία, έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αισθητήριο της αντίληψης στον εκκλησιαστικό χώρο, δεν είναι ρηχός άνθρωπος, ρηχός ιερέας αλλά έχει το χάρισμα της ουσιαστικής επικοινωνίας με το συνάνθρωπο του.

Ο Μάριος λοιπόν γαλουχείται πνευματικά σε ένα υγιές πνευματικό περιβάλλον. Εκεί στον Άγιο Κοσμά μαζί με τον ιεροψάλτη του Ναού και παιδικό μου φίλο Βαγγέλη Λαγό δεν χάνουν ευκαιρία να πέμψουν αίνους στον Τριαδικό Θεό. Σε Θείες Λειτουργίες, Εσπερινούς, Ιερές Ακολουθίες μαζί με τον π. Κωνσταντίνο Τσιακμάκη αποτελούν μία υγιή πνευματική κυψέλη.

Ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος αυτό το διάστημα έχει δείξει εμφανή την έμπονη του αγάπη για τους νέους και τις ανησυχίες τους. Έχει χειροθετήσει και άλλους νέους που αγαπούν την Εκκλησία σε αναγνώστες. Χθες ήρθε η σειρά του Μάριου. Ομολογώ πως αυτό το παιδί είναι ένα ακόμη στολίδια για την ενορία του Αγίου Κοσμά. Ο χαρακτήρα που αναπτύσσει θα μας εκπλήσσει θετικά. Εμφορούμενος από χαρίσματα που ο Θεός του έδωσε προς δόξαν της Τριαδικής Του παρουσίας, θα μας εκπλήσσει συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο μα κυρίως με την ίδια αγάπη. Κυρίως με την αγάπη. Και λέω τούτο διότι αν δεν αγαπούσε τον Χριστό, δεν θα αποτελούσε λαμπάδα αναμμένη με άσβηστο φως στη σημερινή κοινωνία της υποκρισίας αλλά και της χάριτος.

Για να είμαι ειλικρινής ζήτησα κάποιες πληροφορίες από τον ίδιο σχετικά με τη χειροθεσία του σε αναγνώστη ώστε να γράψω μερικές σκέψεις. Διαβάζοντας όσα μου έγραψε εξεπλάγην. Εξεπλάγην και ενθουσιάστηκα για το ύφος των λόγων του, την εκκλησιαστική τους φύση, την αγάπη για τον Χριστό, το σεβασμό απέναντι στον Επίσκοπο μας, την ευλάβεια, ευγένεια της έκφρασης του, την ιεροπρέπεια απόδοσης του προσωπικού του βιώματος, την ένταση και το αμείωτο πάθος για τη μεγάλη στιγμή της χειροθεσίας, τη συναίσθηση της διακονίας του, την ευσέβεια. Σκέφτηκα λοιπόν να αφήσω τον ίδιο να μιλήσει, παραθέτοντας ακριβώς τα δικά του λόγια που δείχνουν αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία.

«Σήμερα με μεγάλη χαρά και κατόπιν ευλογίας του πνευματικού μου πατρός π. Κωνσταντίνου, χειροθετήθηκα εις τον βαθμό του Αναγνώστου –κατώτερου κληρικού-. Γεμάτος άγχος από την προηγούμενη μέρα έως την σημερινή, δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο από εκείνη τη στιγμή πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας όπου θα λάμβανε χώρα η τελετή. Καθώς πλησίαζε η ώρα τόσο περισσότερο ένιωθα «να τα χάνω» και να χτυπά δυνατά η καρδιά μου. Μετά την προετοιμασία, αφού με κέλευσαν οι ήδη αναγνώστες, ξεκίνησε ο Επίσκοπος να διαβάζει την ειδική ευχή, την κουρά και επιτέλους φορώντας το ράσο και ανήκοντας πλέον στον κλήρο να απαγγείλω τον Απόστολο, αφού είχε προλεχθεί το ‘’Άξιος’’. Η αποκορύφωση του γεγονότος ήταν τη στιγμή που ο Επίσκοπος έψαλε το ‘’Τις Θεός Μέγας’’, και πραγματικά άρχισα να συνειδητοποιώ τη Θεία Χάρη που έλαβα, το Άγιο Πνεύμα που με ανακαίνισε με ευτυχία».

Άξιος! να σε χαίρονται οι σεβαστοί γονείς σου, ο Επίσκοπος μας, ο πνευματικός σου, η ενορία σου! Άξιος και εις άλλα!!!

 

Υ.Γ.: Η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από το site της Ιεράς Μητροπόλεως μας Τρίκκης & Σταγών.

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ