18 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους Ταξιάρχες (ΦΩΤΟ)

Η Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και των λοιπών ουρανίων ταγμάτων Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνων, Κυριοτήτων, Εξουσιών, Αρχών, Δυνάμεων, Αρχαγγέλων και Αγγέλων εορτάστηκε σήμερα στους Ταξιάρχες, όπου το χωριό χρωστάει και το όνομα τους αγγέλους.
Στην Θεία Λειτουργία χοροστάστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, ο οποίος κατάγεται από τους Ταξιάρχες.
Σημαντική η σημερινή γιορτή, άπειρα είναι τα θαύματα και οι εμφανίσεις των αρχαγγέλων ανά τους αιώνες ενώ έχουμε και μεγάλα προσκυνήματα προς τιμήν τους όπως αυτό του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης και του Πανορμίτη στη Σύμη όπου συρρέουν κυριολεκτικά χιλιάδες προσκυνητές. Όσον αφορά δε το όνομα Σταμάτης-Σταματία που γιορτάζει σήμερα αν και φαίνεται άσχετο εν τούτοις είναι σχετικό με τη γιορτή από το γεγονός όταν ο Εωσφόρος (Σατανάς) επαναστάτησε εναντίον του Θεού και προσπάθησε να παρασύρει τα τάγματα των αγγέλων μαζί του, τότε ο Μιχαήλ είπε το πασίγνωστο “Στώμεν καλώς” ας σταματήσουμε/σταθούμε ώστε να μην παρασυρθούμε, έτσι ο Εωσφόρος από άγγελος φωτός (ισάξιος με τους Μιχαήλ-Γαβριήλ) ξέπεσε και μεταβλήθηκε σε σκοτεινόμορφο πνεύμα μαζί με τους δαίμονες, όπως ονομάστηκε το δέκατο τάγμα των αγγέλων που παρασύρθηκε στην πτώση μαζί του και το οποίο τάγμα θα αναπληρώσει ο Ιωάννης ο Πρόδρομος (γι αυτό και απεικονίζεται στις αγιογραφίες με φτερά) μαζί με τους μοναχούς που αγίασαν.

- Advertisement -

*Οι φωτογραφίες είναι του Δ. Καραγιάννη.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ