22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η Λογοτεχνία θεατρική πράξη στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης του 5ου  Γυμνασίου Τρικάλων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν   τις παραλογές  «του γιοφυριού της Άρτας» και «του νεκρού αδερφού» μέσω της δραματοποίησης.

- Advertisement -

Η δραματοποίηση αποτελεί ένα «κλειδί» που οδηγεί στο πεδίο της δημιουργικής σκέψης, σύνθεσης και δράσης.  Τα παιδιά  υποδυόμενα  διάφορους ρόλους και  καταστάσεις, μετακινούνται στον φανταστικό χώρο- χρόνο  και στον πραγματικό. Μ΄ αυτόν τον τρόπο  αναπτύσσουν διάφορα είδη συμπεριφοράς, προσπαθούν να τα  κατανοήσουν, εξερευνούν και εμβαθύνουν τη σχέση τους με τους άλλους. Ακολούθως  αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνικοποιούνται, καθώς μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται, να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να αποδέχονται τις ιδέες του, να πραγματώνουν συμβολικά τις επιθυμίες τους και να ευαισθητοποιούνται κοινωνικά σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικοί – φιλόλογοι  του σχολείου αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα για την καταλυτική συμβολή  της δραματικής τέχνης στην ανάπτυξη των μαθητών/τριών   κάλεσαν στο χώρο του σχολείου τον  θεατροπαιδαγωγό κ. Οικονομίδη Θοδωρή.

Ο κ. Οικονομίδης ανέλαβε να διδάξει, παρουσία των εκπαιδευτικών, τα εξαιρετικά δημιουργήματα της λαϊκής μούσας με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Χώρισε τους μαθητές σε ομάδες, μοίρασε ρόλους και δίδαξε βασικές τεχνικές υποκριτικής   μέσω σωματικών και συναισθηματικών ασκήσεων. Στο τέλος οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους δραματοποιώντας  τα ποιήματα συνοδεία των ήχων μαντολίνου και βροντείου.

Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για την λογοτεχνία, προσέλκυσε την  προσοχή τους, κινητοποίησε την προθυμία τους  για συμμετοχή στο μάθημα, καλλιέργησε τις γνωστικές ικανότητές τους,  ανέπτυξε το ενδιαφέρον για τους συμμαθητές τους και   τελικά τους βοήθησε να κατακτήσουν την τεχνική του «μανθάνειν».

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρει τους μαθητές/τριες για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που παρουσίασαν και ευχαριστεί τον κ. Οικονομίδη καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων ο οποίος βοηθάει πάντα  στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του σχολείου.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ