20.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Πύλη στο πιάτο σας… ακόμη και μανιταρομακαρονάδα είχε το event Agri Urban-URBACT III (βίντεο-40 φωτό)

Ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο πρώτος κύκλος του Ευρωπαϊκού Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Agri Urban-URBACT III με την εκδήλωση παρουσίασης (Τετάρτη 11-4-2018)  των πεπραγμένων και των στόχων από εδώ και πέρα στο Δ. Πύλης. Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε  συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας – Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου διήρκησε 2,5 χρόνια και αφορούσε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εξεύρεση καλών πρακτικών από άλλες 10 Ευρωπαϊκές πόλεις –εταίρους στον τομέα της εκμετάλλευσης των προϊόντων του διατροφικού και δασικού τομέα και στην ανάπτυξη νέων τοπικών μηχανισμών βιώσιμης ανάπτυξης, με ταυτόχρονο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

- Advertisement -

Οι πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο Agri Urban ήταν η Ισπανική πόλη Baena που είναι και η αρχηγός-πόλη, η Ιταλική Cesena,  η Πορτογαλική Fundao, η Πύλη φυσικά, η Λετονική πόλη Jelgava , η Κροατική πόλη Petrinja, η Βελγική Marchin  σε συνεργασία με τον σύνδεσμο LAG PAYS  DECONDRUSES , η Σουηδική  Sοdertiilje, η Ουαλική πόλη   Abergavenny η δεύτερη Ισπανική Mollet  del Val1es και η Γαλλική Mouans Sartoux.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πύλης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, η κα Μαρία Παπουτσή από το  Εθνικό Σημείο Επαφής Ελλάδας-Κύπρου για το πρόγραμμα URBACT, εκπρόσωποι του  ΤΕΙ Θεσσαλίας – Τμήμα Ξύλου και Επίπλου και Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής, του Δασαρχείου και της Δ/νσης Δασών Ν.Τρικάλων καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων πρωτογενούς παραγωγής και των ΔΑΣ και πλήθος κόσμου.

Αρχικά ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας χαιρέτισε τους συμμετέχοντες  και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν εντατικά με τον οποιοδήποτε τρόπο για την υλοποίηση του έργου, που ήταν ιδιαίτερα απαιτητική αλλά ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα για την στήριξη του παραγωγικού τομέα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο συντονιστής του προγράμματος κ. Γιώργος Νταλός,  Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας (μιλά στην κάμερα του trikalaola.gr), παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, τον αρχικό σκοπό και το πόσο αυτός επιτεύχθηκε, καθώς και τις δεσμεύσεις που από εδώ και στο εξής πρέπει να τηρηθούν και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ως αποτέλεσμα του έργου σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Ακολούθησε η ανάπτυξη συναφών με το πνεύμα του έργου θεμάτων όπως η Συμβολή της Θεσσαλίας στη Μεσογειακή Διατροφή από τον Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Θανάση Μανούρα, τους Καρπούς του Δάσους από τον Δασάρχη Παν. Δάσους Περτουλίου κ. Νίκο Χασάναγα, τα Συστήματα Πιστοποίησης Βιολογικής Παραγωγής από τον κ. Λουκά Αντωνάκο – Γεωπόνο Πιστοποιητή OXYGENCERT και τέλος την Διατροφική αξία των μανιταριών για τον άνθρωπο από τους κ. Πάλλα – Δ/ντη και κα Γκορτζή – Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας ως εκπροσώπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών.

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με παράθεση ανοικτής εκδήλωσης γευσιγνωσίας προϊόντων του Δήμου Πύλης, χορηγία του Εργοστασίου Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας, του Δημάρχου Πύλης κ. Μαράβα και του Μουσείου Μανιταριών που αποτέλεσε και τον κύριο πόλο έλξης με την επί τόπου παρασκευή τρουφομακαρονάδας-μανιταρομακαρανάδας.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που κατέγραψε το trikalaola.gr

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ